0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
7 grudnia 2011 20:27:27
przy kursie: 13,20 zł
NPDC ma być flagową spółką NNPC. "NPDC został przyjęty jako flagowy NNPC. Dynamika uległa zmianie, a w przyszłości nie będzie już business as usual. Dlatego NNPC górę Zarządzanie rozpoczęła proces pozyskiwania operatorship więcej Leasing Górnictwa Naftowego (OMLs) między innymi do wsparcia NPDC w realizacji swojego celu produkcji 250.000 baryłek ropy dziennie (bopd) do roku 2015. " www.npdc-ng.com/index.php?opti...
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
7 grudnia 2011 21:01:17
Istnieje hipotetycznie możliwość, że KOV mógłby zostać operatorem jako podwykonawca. Pewnie rozmowy idą i pójdą w tym kierunku, wszak KOV miał zająć się ekspertyzami, inwentaryzacją i doradztwem technicznym. Wydaje mi się że KOV jednak ma zbyt małe doświadczenie jako operator i to pewnie obecnie było brane pod uwagę, chyba żeby wziął ludzi z Ukrainy? Tam są jednak inne warunki eksploatacyjne. A tak żartobliwie i karygodnie mogę stwierdzić, że widocznie Shell nie podzielił się doświadczeniem z prywatnymi następcami "kto trzyma pierwsze skrzypce w tej całej orkiestrze nigeryjskich pól", którą sam Shell stworzył i partnerzy kupujący nie wiedzą komu mają podać "właściwe nuty" aby "wszystko w orkiestrze grało" bez fałszywych dźwięków  Myślę, że w KI,KOV zrobiono na obecne możliwości krok we właściwym kierunku, jest pole manewru i piłka w grze, chyba, że tam w Nigerii siedzi taka ferajna decydentów, jak w naszym PZPN. Liczę na dyplomatyczne podejście do "zawodników" właściwymi kanałami przez dr Kulczyka. Wierzę w jego talent.
|
|
0 Dołączył: 2011-11-17 Wpisów: 19
Wysłane:
7 grudnia 2011 21:37:56
darq76 napisał(a):Quantinus napisał(a): ...jest bez sensu, bo przecież KOV właśnie to zrobił - kupił !.
To nie jest bez sensu, bo KOV nic jeszcze nie kupił: Cytat:Zakup OML 42 przez Neconde został sfinalizowany za cenę nabycia, z zastrzeżeniem korekt na zamknięciu, w wysokości 585 mln USD. Z tej kwoty 435 mln USD zostało wniesione przez partnerów konsorcjum w ramach wkładów kapitałowych do Neconde, przy czym Kulczyk Investments SA ("KI") zapłaciła - zgodnie z umową finansowania pomostowego - za potencjalne udziały KOV. Pozostałe 150 mln USD z całkowitej ceny nabycia zostało pokryte przez finansowanie dłużne Neconde. Czyżby? Czy jesteś tego pewien że KOV obecnie nie jest udziałowcem w konsorcjum Neconde? Jeśli jest, to znaczy, że kupił, bo Neconde kupiło. Wszystkie inne umowy (np. o finansowaniu pomostowym) moim zdaniem nie wykluczają KOV-a z grona udziałówców w Neconde. W tej sytuacji dziwi obecne zastanawianie się, czy warto zostać udziałowcem w Neconde. Jeśli nie jest udziałowcem,to wtedy kłuci się to z informacją o tym, że KOV od daty sfinalizowania transkacji, będzie miał przychody z Nigerii (chodzi o te wałkowane na forum przychody, które się nie księguje w rachunku wyników). Nie jestem udziałowcem = nie mam w ogóle przychodów. To jak to jest naprawdę?
Edytowany: 7 grudnia 2011 21:39
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
7 grudnia 2011 22:01:36
Ja to rozumiem tak, że KI zostawiło otwarte tylne drzwi dla KOV jako spółki giełdowej decydując się na zapisy o możliwej rezygnacji z inwestycji. I zrobiło to z myślą nie tylko o samej spółce ale także o jej akcjonariuszach i reputacji samego Kulczyka. KOV jest udziałowcem ale swoje udziały zastawił w zarządzie powierniczym na rzecz KI. Warto tutaj zacytować Redface: Redface napisał(a): (...) Witam, Sprawa jest prosta. Zgodnie z tym, co ogłosiliśmy, ostatecznie operatorem została spółka zależna nigeryjskiego państwowego operatora - NPDC. Zanim KOV ostatecznie przystąpi do projektu, musimy mieć pewność, że operacje będą prowadzone w sposób zapewniający pełne uwolnienie potencjału tej koncesji. Co więcej, chcemy zobaczyć, na ile będzie miejsce na techniczne doradztwo KOV w tych pracach. KOV, w odróżnieniu od pozostałych członków konsorcjum Neconde nie jest prywatnym inwestorem finansowym, który może czekać ładnych kilka lat to, aż aktywo zacznie przynosić zyski. My na ten cel musimy pozyskać finansowanie z rynku. Zatem musimy mieć pewność, że sprawy będą szły w odpowiednim kierunku, w odpowiednim tempie. Tutaj nasze podejście jest zupełnie różne od np. podejścia naszego wiodącego akcjonariusza i partnera w tym projekcie. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
Dzięki takiemu podejściu KI umożliwiło KOV bezpieczne opuszczenie interesu bez narażania spółki i jej akcjonariuszy na ponoszenie dużych kosztów przy ryzyku braku porozumienia co do intensywności prac. Zakładam, że tak jak tu piszecie, wszystko już zostało przeanalizowane, możliwe że trwają teraz już wewnętrzne negocjacje udziałowców bloku OML-42 nad planem prac itp. Tak jak pisałem wcześniej NPDC też będzie zależeć na szybkim wzroście produkcji bo tu nie chodzi o to, kto potem przejmie te udziały skoro ropa nadal będzie w ziemi a oni nie będą w stanie jej efektywnie wydobyć po roku 2019. Głośno się mówiło o braku specjalistów, wiedzy w zakresie nowych technologii i środków finansowych po stronie NPDC(NNPC). Nigerii zależy na intensywnym wzroście produkcji aby wykorzystać potencjał jej pól naftowych i zbliżyć się do krajów takich jak Brazylia czy Malezja. Nie bez znaczenia, jest też to, że Afren (FHN) jednak dogadało się co wspólnego prowadzenia prac na koncesji mimo, że formalnym operatorem pozostał NPDC (NNPC). KI zakładam, że ma rozeznanie w sytuacji ale w razie co zostawiło spółce KOV otwarte drzwi ewakuacyjne, która z braku własnego finansowania mogła by być narażona na dotkliwe straty zarówno jeśli chodzi o budżet jak i przede wszystkim spadek wartości kursu na czym stracili by akcjonariusze łącznie z KI.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 72
Wysłane:
7 grudnia 2011 22:02:21
napisze to może lakonicznie ,ale ja tak to czytam.
Właścicielem domu kupionego na kredyt finalnie zostaje się po jego spłaceniu, jednak w trakcie jego spłacania mówi, ze to jego dom.. podobnie jest tutaj
KOV przystąpił do konsorcjum z zamiarem udziału w koncesji i wydobycia ropy.. właścicielem przysługujących mu udziałów stanie się wtedy kiedy spłaci to co właściciel KOV czyli KI wyłożył Shellowi.. są to potencjalne udziały bo nie zostały jeszcze spłacone. dla mnie jasne informacje od p. Korczaka ewidentnie potwierdzają, że takimi transakcjami zajmują się osoby, które wiedzą co robią i nie podejmują pochopnie decyzji tylko dlatego, ze coś zaszło juz tak daleko.. jak się okaże, że wydobycie nie skoczy skokowo po prostu nie spłacą tego co KI wyłożyło i potencjalne udziały przejdą na zawsze w posiadanie KI.
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
7 grudnia 2011 22:14:54
onochi napisał(a): Nie chce już do tego wracać. To było na forum wałkowane. Jeśli chcesz to odszukaj. Nie było to od razu jasne. Necodne (a co za tym idzie KOV) miał mieć operatora. Do tego potrzeba dwóch rzeczy. Zgody obecnego operatora czyli Shella i zgody NNPC. Nigeria się nie zgodziła bo chciała przejąć to pole jako operator uważając, że mają już odpowiednie doświadczenie i kadrę żeby podołać temu zadaniu. Mogli przejąć bo zezwalał na to zapis w umowie NNPC z Shell. Znane były poprzednie sprzedaże rok wcześniej gdzie NNPC zrzekało się operatora na rzecz nowej firmy. Tutaj się tak nie stało. A jeśli nadal główkujesz czemu KI i KOV zdecydowali się wejść to odpowiedź można znaleźć w papierach Afren gdzie napisali iż NNPC będzie operatorem formalnie ale de facto pozwoli decydować Afren. W naszym przypadku prawdopodobnie jest tak samo. Teraz pytanie czy NNPC na to faktycznie pozwoli czy nie. Jeśli tak to KOV zdecyduje się wejść. Jeśli nie to odpuści bo pogrąży i akcjonariuszy i firmę. Koszt tej inwestycji przekracza obecną kapitalizację KOV więc muszą być rozważni. Tyle w temacie.
Uff... Onochi, dzięki za ten wywód, który dla mnie jest dowodem, że macie wystarczającą wiedzę, żeby skojarzyć fakty i że nie stworzyłem sobie jakiejś wirtualnej rzeczywistości. Wszystko się zgadza. Dodam, że NNPC i jej spółka NPDC mają ambicję zrobić (w możliwie krótkim czasie) z Nigerii czołowego producenta ropy na świecie, i są to intencje dość głośno formułowane. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2011-11-17 Wpisów: 19
Wysłane:
7 grudnia 2011 22:16:56
Krzysiek9. Trafnie to ująłeś. Przez cały czas zakładałem, że jest tak jak napisałeś. Tylko, że z tej furtki zrobiono główny przekaz medialny.
Każda dobra informacja może być tak przekazana, że będzie miała wydźwięk negatywny. Mam wrażenie, że właśnie tak jest w przypadku KOV. Bardzo mi się to nie podoba.
Ps. alterkoko - mając kredyt na dom, w trakcie jego spłacania - jesteś jego właścicielem! Bank ma tylko bardzo dobre zabezpiecznie na hipotece i w razie nie spłacania kredytu, po prostu zabiera Ci dom. Jest to forma zabezpieczenia a nie akt własności. Jeśli szukasz takich analogii, to podobnie jest z KOV.
pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 27
Wysłane:
7 grudnia 2011 23:37:43
devonuk napisał(a):Redface napisał(a):[quote=Tytan]Redface " Rozważamy wszystkie opcje, jest w grupie naszych doradców bank inwestycyjny działający w Polsce, na GPW."
"Będzie ogłoszony ostateczny zamiar przystąpienia do Neconde i plan finansowania, to konsorcjum banków działających w naszym imieniu zacznie akcję informacyjną wśród inwestorów."
"Co do finansowania - gdybyśmy nie byli przekonani o dostępności finansowania, nie podejmowalibyśmy decyzji o zwiększeniu zaangażowania. "
Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ najistotniejszy message z dzisiejszych komunikatów REDface (którego pozdrawiam) - mamy opcje finansowania - kasa nie jest problemem - Brunei i potencjalnie OML 42 będą miały zrodla finansowania,jesli bedzie to opłacalne, a jesli nie bedzie oplacalne (OML 42) to nie bedzie finansowania i interes akcjonariuszy zostanie obroniony. No nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Redface napisał, że są pewni co do finansowania odnośnie Burnei (zwiększenie udziałów=zwiększenie kosztów), a co do Nigerii to sprawa finansowania jest otwarta. Takie wyrywanie zdań z kontekstu może powodować niedomówienia i wprowadzać w błąd.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
8 grudnia 2011 00:33:28
@vonANdrew Ja odbrałem to co napisał Redface tak że wszysko zależy od KOV.Bierzemy Nigrię to mamy chętnych na finansowanie,nie to nic nie potrzebujemy. Może dopiszę coś od siebie dla osób które dopiero zaczęły interesować się Nigerią i KOVem. Nigeria to miała być szybka piłka,miesiąc i umowa podpisana,jeszcze przed wyborami.Tylko że pani minister postawiła się okoniem tzn, powiedziała że ona tutaj rządzi. KOV i inne firmy biorące udział w przetargu na 4 koncesje a te przetargi wygrały były przekonane że biorą status operatora.A pani Alison powiedziała NIE.Status operatora zostaje w naszych rękach.Dlatego OML-30 i 34 jest dalej na sprzedaż a na 26 i 42 podjęto wyzwanie. Teraz KOV musi się przekonać czy oddanie(z przymrużeniem oka) operatora Afren i KOV to fikcja czy rzeczywistość. Jeżeli ktoś sobie przeglądnie wpisy na forum z ostatniego półrocza to znajdzie linki jak te negocjacje wyglądały (nigeryjska prasa) Teraz wiemy bardzo dużo.Jeżeli KOV zdecyduje się na kupno OML-42 to produkcja ruszy pełną parą. Nigeria potrzebuje petrodolarów na przejącie innych koncesji. Nam jest to na rękę. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-12-28 Wpisów: 99
Wysłane:
8 grudnia 2011 07:23:18
@rabbit , trafniejsze chyba będzie określenie, nie "czy KOV zdecyduje się na kupno", ale "czy KOV znajdzie finansowanie na kupno" . Bo KOV czy tak , czy tak będzie obecny w Nigerii. Tylko, żeby był obecny jako właściciel, a nie tylko jako usługobiorca.
Pzdr
|
|
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 08:34:01
@Jakub_AK77 Nie będzie lekko ale jestem pewny że Redface i zarząd coś wymyślą.Gdyby nie znaleźli finansowania na zakup Nigerii to by była porażka. Wrócę jeszcze do Twojej wypowiedzi z Panem Jakubasem.Znalezienie polskiego inweatora lub grupy inwestorów z Polski to dobry pomysł.KOV byłby Polską spółką na naszym rynku i jedyną z takimi perspektywami w branży poszukiwawczo wydobywczej.Pan X który zainwestuje w KOV swoje pieniądzę może kupić pakiet 33% i wtedy ma taki sam udział jak Kulczyk,tylko czy on na to pozwoli.Po tym jak R.Krauze nie udało się w tej branży mają jak na dłoni przykład że nie jest to takie prost.Tutaj mają praktycznie gotowca a wtedyh o kurs bym się nie martwił,bo wejście dużego inwestora z GPW tylko potwierdzi wartość KOV. Tylko są dwa problemy; 1.czy znajdzie się ktoś z taką gotówką 2.Czy Kulczyk pozwoli na inwestora w KOV z takim dużym pakietem. Po wczorajszych wypowiedzia Redface rozumiem że mamy dzisiaj 10 800 baryłek ropy,ale pieniędzy za te baryłki nie mamy. ? Ważne też jest w czyje ręce pójdzie nowa emisja,lepiej dla nas żeby akcje poszły w dużym pakiecie i nie trafiły na rynek niż do drobnych inwestorów na AIM. "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 8 grudnia 2011 08:42
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
8 grudnia 2011 08:50:39
Rabbit o jakich drobnych inwestorach z AIM piszesz ??? Tam emisja będzie prywatna dla wybranych inwestorów.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
8 grudnia 2011 08:51:36
@rabbit
Nie gorączkuj się. Wszystko w swoim czasie. Jak bym miał widzieć polskiego inwestora to wolał bym OFE. Albo jakiś dobry fundusz a nie indywidualnego inwestora. Zresztą ta spekulacja nie ma sensu bo na razie czekamy na wydarzenia w Nigerii. Ja osobiście czekam na potwierdzenie z Brunei i informacji o miejscach nowych odwiertów. Czy jest wśród nich odwiert w okolicy Jerudong. I oczywiście na wieści z Ukrainy o podłączeniu odwiertów, o wynikach testów, o przekształceniu statusu pól i planach na rok przyszły. Mam nadzieję, że to wszystko będzie w prezentacji. Uszy do góry. Będzie dobrze.
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 08:58:37
"Ukraina ma wystarczające złoża ropy i gazu do ich potrzeb" LinkPanowie ja się nie podniecam,to moje przemyślenia a OFE też chętnie bym widział w KOV. Z Ukrainy czekam na informacje o wydobyciu gazu w listopadzie.Zobaczymy czy coś zostało podłączone czy nie.Tylko że prawdopodobnie dopiero w piątek albo w poniedziałek. "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 8 grudnia 2011 09:01
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
8 grudnia 2011 09:13:53
przy kursie: 12,70 zł
@Redface: Po wielu dniach i dziesiątkach wysłanych postów, posunęliśmy się o krok w rozumieniu sytuacji KOV w Nigerii. Podsumowując, jak ja to rozumiem: - kov ma zapewnione finansowanie pomostowe od KI do końca Q1/2012 - w tym czasie kov przyjrzy się jak przebiega współpraca między udziałowcami (NSPD & Neconde) przy intensyfikacji produkcji - do końca Q1/2012 zostanie podjęta decyzja przez KOV o ostatecznej chęci do przystąpienia czy raczej pozostania w Neconde - jakoś równolegle kov będzie poszukiwał inwestorów do końca Q1/2012 chociaż to może być trudne skoro kov być może nie będzie jeszcze zdecydowany czy pozostaje w Neconde - wg mnie nie można wykluczyć że kwestia finansowania pomostowego może ulec kolejnemu wydłużeniu jeśli kov podejmie ostateczną decyzję o pozostaniu a nie zdobędzie do tej pory finansowania, czy też koniec 1Q/2012 jest datą ostateczną i nieprzekraczalną na sfinansowanie udziału
Czy można prosić o potwierdzenie iskomentowanie? Pozdrawiam, k
|
|
0 Dołączył: 2010-12-28 Wpisów: 99
Wysłane:
8 grudnia 2011 09:24:00
@kastalto
Ja bym nie utrzymywał sztywno koniec pierwszego kwartału jako ostateczny termin znalezienia finansowania Nigeri. Finansowanie do końca marca 2012 jest zapewnione przez KI i w każdej chwili ten termin może być wydłużony o dowolny okres, jeżeli będzie wymagała tego sytuacja.
Pzdr
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
8 grudnia 2011 09:59:46
Redface napisał(a):darq76 napisał(a):Witam Redaface,
chciałbym skorzystać z możliwości zadania pytania bezpośrednio przedstawicielowi spółki i spytać czy jeszcze do końca grudnia, możemy spodziewać się informacji z Ukrainy? Chodzi oczywiście o ESPI, nie pytam czy będzie ono dobre czy złe, a jedynie czy istnieje duże prawdopodobieństwo, że taki komunikat w ogóle się w temacie Ukrainy pojawi jeszcze w roku 2011. Dziękuję i pozdrawiam
Tak, pojawi się. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ 30 grudnia 2011 jest ostatnim dniem sesyjnym  .
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
8 grudnia 2011 11:19:49
kastalto napisał(a):@Redface: Po wielu dniach i dziesiątkach wysłanych postów, posunęliśmy się o krok w rozumieniu sytuacji KOV w Nigerii. Podsumowując, jak ja to rozumiem: - kov ma zapewnione finansowanie pomostowe od KI do końca Q1/2012 - w tym czasie kov przyjrzy się jak przebiega współpraca między udziałowcami (NSPD & Neconde) przy intensyfikacji produkcji - do końca Q1/2012 zostanie podjęta decyzja przez KOV o ostatecznej chęci do przystąpienia czy raczej pozostania w Neconde - jakoś równolegle kov będzie poszukiwał inwestorów do końca Q1/2012 chociaż to może być trudne skoro kov być może nie będzie jeszcze zdecydowany czy pozostaje w Neconde - wg mnie nie można wykluczyć że kwestia finansowania pomostowego może ulec kolejnemu wydłużeniu jeśli kov podejmie ostateczną decyzję o pozostaniu a nie zdobędzie do tej pory finansowania, czy też koniec 1Q/2012 jest datą ostateczną i nieprzekraczalną na sfinansowanie udziału Czy można prosić o potwierdzenie iskomentowanie? Pozdrawiam, k
Witaj, Potwierdzam ramy czasowe i sposób dojścia do decyzji. Z jednym zastrzeżeniem: nie da się szukać inwestorów, nie deklarując ostatecznej woli uczestnictwa w projekcie; zatem tutaj nie będzie równoległości, a następstwo czasowe - najpierw decyzja, potem finansowanie. Z oczywistych względów nie jestem uprawniony do wypowiadania się co do kwestii finansowania pomostowego. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 11:28:15
Redface mam pytanie dotyczące Brunei i Bloku L. Czy KOV bierze pod uwagę zrobienie sejsmiki i pierwszego odwiertu samemu i po przekwalifikowaniu,albo nawet przed otestowaniem złoża poszukanie udziałowca za większe pieniądze czy woli ryzykiem podzielic się z kimś innym na starcie? Czy znajdzie na wiercenie fundusze,bo rozumiem że to co dostaliś to na prace w Bloku M i może sejsmika Bloku L. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
8 grudnia 2011 11:33:55
W komunikacie podane bylo, ze do konca roku wlasciciele OML42 chca zwiekszyc dzienne wydobycie z 15000 do 25000 barylek. Pozniej Pan Kulczyk wypowiadal sie w radiu, ze w 2012 chca zwiekszyc wydobycie do 150 000-200 000 barylek. Jestem bardzo zadowolony, z tego ze spolka postanowila sprawdzic w jaki sposob bedzie dzialal nowy operator. Jesli wszystko bedzie szlo zgodnie z planem i te wydobycie bedzie sie zwiekszac wg zapowiedzi, to KOV bedzie duzo latwiej ocenic atrakcyjnosc pola i latwiej bedzie pozyskac kapital na jego zakup, bo wtedy nie bedzie to juz przyslowiowy "kot w worku".
Pytanie do Redface: czy bedziemy na biezaco informowani o postepach prac w Nigerii? Chodzi mi o to czy spolka bedzie musiala powiadomic akcjonariuszy, o istotnych zmianach ?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.