Zastanawia mnie dlaczego przekwalifikowanie złoża jest takie ważne dla KOV.Czy nie lepiej było jeszcze trochę nawiercić dziurek i wtedy ze spokojmem poczekać na zgodę władz Ukrainy.Nagle wszystko jest wstrzymane,pieniędzy z kredytu nie potrzebujemy.Chyba dobrze kojarzę że w jednym z wywiadów albo w raporcie było powiedziane że Nie potrzebują wszystkich pieniędzy z EBOiR.
Dzisiaj przeczytałem następny krótki artykulik o zamianie i nic wielkiego tam nie pisze ale..:
Cytat:Firma "Cube-Gaz" ruszy rozwoju węglowodorów i Olgovskogo pola Makeyevka kondensatu w obszarze regionu Luhansk Kremenskaya.
To wiemy już z wcześniejszych notatek,natomiast nikt nie zwrócił uwagi na to zdanie,które może być kluczowe:
Cytat:Mamy 10 lat badali tych dziedzinach. A teraz chcemy uzyskać licencję w rozwoju handlu przez 20 lat
Może trzeba zapłacić za każdy rok wydobycie procentową kwotę od obecnej produkcji dlatego takie kąbinacje.
Drugie pytanie ile tam musi być gazu że planują rozwijać te koncesję i zwiększać produkcję przez 20 lat?
www.ukroil.com.ua/news/show/31...">20 lat
Zaznaczyłem to co może być kluczowe.Czy ktoś może pamięta na ile lat mamy koncesje O,M,W i K ?NM chyba jest na pięć lat i później trzeba ją zamienić na produkcyją na 20
Tak myślę.
Dla tych którzy uważają że Ukraina to nic wielkiego polecam ten artykulik o problemach największego producenta gazu na Ukrainie.
Ukrgasdobycha to największa i państwowa firma na Ukrainie.W 2011 roku wyprodukuje 14.890 miliardów metrów sześciennych gazu.KOV przy tej spółce to sajgonka,jak to określił Fanki.Tylko trzeba wiedzieć jakim kosztem to produkują.
Cytat:Jednocześnie przypomniał, że na bilans "Ukrgasdobycha" jest dziś 153 depozytu. Pozostałe rezerwy, zarejestrowane w Państwowej Komisji ds. zasobów mineralnych Ukrainy (SRC) na 1.1.11, jest 668 miliardów metrów sześciennych
Zaznaczam to co jest ważne.Czy te rezerwy są aż tak wielkie?
Cytat:W latach 2005-2010. firma otworzyła 17 pól z rezerw z 6 miliardów metrów sześciennych gazu,
Cytat:Inwestycje potrzebne w 2015 roku do przeprowadzenia badań sejsmicznych w nowych obszarach szacowany jest na 2,3 mld USD.
Cytat:"Nawet w optymalnych warunkach przyznawania licencji na nowy lokal, trzeba trzech do czterech lat w ich poszukiwanie, a dopiero potem może wejść w życie. Dlatego musimy w ciągu najbliższych pięciu lub sześciu lat do pracy na starych polach, do przeprowadzenia głębokich wierceń na głębokości zbiornika do 6 tysięcy metrów "- powiedział Andriej Nesterenko.
Według niego, w tym celu, DC "Ukrgasdobycha" planuje modernizację i unowocześnienie floty urządzeń wiertniczych, które obecnie posiada 83 wież wiertniczych, ale nie jest w stanie zapewnić optymalne parametry technologiczne wiercenia.
Cytat:Według niego, w tym celu, DC "Ukrgasdobycha" planuje modernizację i unowocześnienie floty urządzeń wiertniczych, które obecnie posiada 83 wież wiertniczych, ale nie jest w stanie zapewnić optymalne parametry technologiczne wiercenia.
Budowa studni o głębokości 5-6 tys metrów firmy jest o trzy lata, natomiast przy użyciu nowoczesnych urządzeń wiertniczych, które można zrobić w 8-10 miesięcy.
Ostatni cytat jest bardzo ważny,Kubgaz ma złoża na głębokości 2 tys-2.8tys metrów a wiercenie trwa jeden maksymalnie dwa miesiące.
Czytając ten artykuł można stwierdzić że KUBGAZ to na dzisiaj mikroskopijna firma do Ukrgasdobycha ale potencjał wzrostu wydobycia i perspektywy ma większe.
Jeżeli wkleiłem za dużo linków to moder może wykasować.Wkleiłem te najważniejsze bo mało kto wie jak taka duża firma wydobywcza wygląda odm kuchni.
My mamy tylko jedną wiertnie poszukiwawczą,reszta to serwisowe i urządzenie do szczelinowania o którym Ukraincy mogą pomarzyć.
Link"Żeby wygrać trzeba grać"