Temat:
SERINUS
@manager odszkodowanie jeśli już to chyba zapłacą zgodnie z udziałem 36%. Też dużo , ale to jednak różnica. Oceniając sytuację ogólnie - wydaje mi się, że szybkość obiegu informacji jest mniej istotna ( ja to osobiście odbieram jako zwykłe ściemnianie i bardzo nieudaną próbę ratowania twarzy w bardzo niezręcznęj sytuacji ) . Gorzej, że komunikaty płynące z Brunei wskazują na to, że ktoś tam w tym Petroleum się nieźle wkurzył... albo bardzo bardzo ostro negocjuje większe stawki... albo ma już na ich miejsce kogoś "lepszego" i zarobi podwójnie... Żadna z tych wersji nie jest pozytywna ani dla KOV ani dla akcjonariuszy. Tak czy siak, o problemach musiano wiedzieć od dawna i zwyczajnie je ukrywano , niewiarygodne zupełnie jest, że o tak ważnych sprawach decyduje jeden fax. Nie dostaliśmy informacji dlaczego nie zdążono na czas i czy konsorcjum zasuwało na 102% żeby zdążyć czy zupełnie bagatelizowało zagrożenie, które tkwi przecież w samym fakcie wyznaczenia terminu decyzji. Nie dalej jak tydzień wcześńiej p.Korczak zapowiadał "wydarzenie w odpowiednio dużej skali". :-) no to skalę już znamy. Miejmy nadzieję, że mają coś pozytywngo w zanadrzu - bo inaczej może być bardzo słabo...
|
|
Temat:
SERINUS
@ Szkutnik: Przepraszam, ale z doświadczenia wiem, że w takich sytuacjach uczciwa firma odwołuje prezentację/ spotkanie/ konferencję prasową/ wywiad.
Postępowanie i polityka informacyjna i PR KOV zaprezentowany przy pomocy osoby Pana Korczaka - to zaprzeczenie idei "transparentnośći" , uczciwości wobec inwestorów i zwykłej przyzwoitości.
Z całym należnym szacunkiem - tak w biznesie postępują firmy albo o dużym wewnętrznym chaosie informacyjnym albo czujące palący się grunt pod nogami. Bez niepotrzebnych porównań - bo nie o porównanie firm mi chodzi - tylko o porównanie polityki informacyjnej -proponuję prześledzić informacje płynące ze spółki z gold w nazwie - gdzie w wyniku "palenia się asfaltu" - orkiestra grała do końca równo.
Reasumując - niestety wygląda na to że Pan Korczak "robił dobrą minę do złej gry" z pełną świadomością tego faktu mając do dyspozycji odwołanie albo przełożenie chatu.Nie za bardzo rozumiem czemu to miało służyć - ale z całą pewnością jest to praktyka do tej pory na KOV niespotykana i w szerszym kontekście naszej giełdy trochę odkrywająca karty. Teraz przynajmniej jasno wiemy kim jesteśmy jako drobni inwestorzy dla głównego udziałowca i jak będziemy traktowani w przyszłości.
Każdy wnioski wyciągnie sobie sam...
|
|
Temat:
KGHM
@DzejkobVM
Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź ? Nie zrozumiałem - co "nie tak" ?
|
|
Temat:
11BIT
ponad 130 tyś akcji w obrocie i spadek tylko 0,5 % - to chyba raczej nie sypanie a przelewanie z jednego naczynia w drugie. Gdyby zainteresowany zakupem takiej ilości akcji objawił się np wczoraj - kurs musiałby skoczyć ostro w górę. Nie wiem co tu się odbywa, ale taki obrót teoretycznie powinien wstrząsnąć kursem 11bit - a najwyraźniej ma na niego niewielki wpływ.
Więc odpowiadając na ostatnie pytanie - jednocześnie totalnie się przychylam do pierwszego :-))) Możemy sobie pospekulować chyba tylko.
|
|
Temat:
SERINUS
wiadomosci.onet.pl/swiat/strac...Nie wygląda to na tworzące się komfortowe warunki do spokojnej pracy dla nafciarzy... Mam nadzieję, że to nie te "lokalne społecznośći" o których tu tyle było mowy. Zdaje się że "lokalne społecznośći" po wzroście cen benzyny w Nigerii mają inne zdanie na temat przyszłości kraju niż władze. Trzeba obserwować co tam się dzieje - ale chyba na sielankę się nie zapowiada...
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćJuż za chwileczkę, już za momencik ( tydzień ? ) . Linia spadkowego trendu długoterminowego przetnie się z trendem wzrostowym zapoczątkowanym w połowie września. Przynajmniej będzie wiadomo na czym stoimy na najbliższy czas...
|
|
Temat:
SERINUS
Dla wszystkich narzekających na wybitnie niską cenę KOV - tak sobie tylko z ciekawości porównałem wykres KOV z WIG paliwa:  kliknij, aby powiększyćNiby oczywiste ,prymitywne porównanie. Ale jak widać różnica z okresu między połową sierpnia a końcówką listopada - została zniwelowana i KOV podąża za wykresem WIG Paliwa. W związku z tym wszelkie narzekania i pomstowanie na cenę - można równie dobrze odnieść do całego sektora. Można wręcz zaobserwować - że wszelkie informacje fundamentalne jakie otrzymujemy od końca listopada - nie mają tak dużego wpływu na kurs jak sama tendencja rynku.
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćOczywiście to tylko kreseczki - , ale 1,15 przyciąga jak magnes. Nie umiałem tutaj wyrysować linii trendu wzrostowego w średnim terminie - od 30 września - ale gołym okiem widać że jesteśmy na granicy przełamania. Miejmy nadzieję że to będzie silny opór. W innym przypadku będziemy robić to co każdy inwestor KOV , jeśli może - robi najlepiej - uśredniać w dół :-)
|
|
@Onochi
Chciałbym, żebyś miał rację - ale w tej chwili jasne określenie czego chce ukraina - to duże wyzwanie nawet dla dobrych polityków. Obawiam się że tam trwa właśnie próba sił - którą opcja o jakiej piszesz wyraźnie w tej chwili przegrywa.U władzy są ludzie, których zdaje się średnio obchodzi interes ukrainy - a raczej własny. Tak jak u nas w latach 90 tych - to nie jest klimat na tak zdecydowane przewidywania. Różnie może być - na pewno bym się nie nastawiał tak do konca jednoznacznie jak piszesz
"Po za tym pisałem, że Ukrainie jak nigdy zależy na wydobyciu z własnych zasobów gazu, bo chcą uniezależnić się od Rosji i czmychnąć pod egidę EU".
Pisałem nie o tym że jest ryzyko - bo oczywiście jest to wszędzie. Chodzi mi o to że to jest ryzyko obecnie dodatkowe - które trzeba zauważyć. Jak bardzo "Ukraina chce do Unii" - można ocenić po ostatnich wydarzeniach w sprawie Tymoszenko i reakcji unii. Tu nie będzie podejrzewam łatwych rozwiązań - a czy to będzie miało wpływ na KOV? No moim zdaniem może mieć. I jest to coś co dodatkwo obarcza ryzykiem całe przedsięwzięcie. Przecież możliwa skala tego biznesu przynajmniej w połowie zależy od wszelkiej maści zgód i pozwoleń...
|
|
Panowie - myślę że do wyliczeń trzebaby dołożyć "ryzyko polityczne". Umówmy się - polacy wydobywający gaz we wschodniej ukrainie - to dla rosjan jak splunięcie w twarz. Gazprom na pewno się będzie starał żeby wszelkie urzędowy sprawy nie toczyły się zbyt szybko.... Pogrywanie , które mam wrażenie się toczy przed zmianą klasyfikacji odwiertów może mieć z tym coś współnego - oczyweiście jak Redface napisał - to też kwestia oszczędnośći paru dużych baniek. Ale czy tylko ? Nie sądzę żeby tak spore wydobycie gazu o jakim piszecie , bądź co bądź niemalże na "podwórku mati rasiji" - uszło ich uwadze... Nie żebym był pesymistą - ale jakoś nie widzę opcji że tak sobie to jabłuszko bezkarnie rośnie i rumienieje i czeka na zerwanie przez tutaj obecnych kolegów z forum i tysięcy innych akcjonariuszy. Trochę za łakomy to kąsek i w nieciekawym obecnie politycznie miejscu... Więc w naszym interesie jest jak najdłuższy "stealth mode" i pracowite stawianie fundamentów bez fajerwerków. Stara rosyjska prawda "tisze budjesz - dalsze jedjesz". Zakładam że w jakimś momencie musi nastąpić wystrzał. Pytanie ile to jeszcze potrwa ?
|
|
Temat:
SERINUS
Od strony psychologicznej brzmi to jak dramatyczny apel o wsparcie. Mówiąc oględnie - są możliwości - ale nie ma kasy na ich wykorzystanie. KOV się niespecjalnie wpisuje w ten scenariusz. Jeśli już to prędzej KI jako całość - na pewno jest tutaj możliwość współpracy. Ale przejęcie - to jak podejrzewam jednak nadinterpretacja możliwośći KI.
|
|
Temat:
PETROLINV
|
|
Temat:
SERINUS
@Redface - też ostatnio pracowałem nad programem motywacyjnym dla pracowników...Po kilku miesiącach dopracowywania i prób zadowolenia wszystkich - doszedłem do wniosku że jeśli ktoś etosu pracy nie wyssał z mlekiem matki - to "programowe" próby zmotywowania go do pracy nie mają żadnego sensu. Tylko czysty kesz za na prostych zasadach akordowych zadziałał... Ale to dotyczy małej kilkudziesięcioosobowej firmy w polsce,w branży w której trudno o specjalistów.
Powodzenia więc. Jako długoterminowy mikroakcjonariusz trzymam kciuki w oczekiwaniu na dalsze info.
|
|
Temat:
SERINUS
Dżizas, ależ to niesprawiedliwe gderanie. Sorry że się wtrącam Bagik - ale co ty gadasz człowieku ? Na podstawie właśnie postów Krzyśka9 oraz Scarr'yego można sobie wyrobić jakąś w miarę pośrednią, obiektywną opinię, chyba po to jest forum że są zwolennicy i przeciwnicy,oraz różne interpretacje - każdy wyraża swoje zdanie, część ludzi popiera to twardymi danymi, inni jak ty i ja teraz ( sorry nie wytrzymałem) piszą wyłącznie swoje subiektywne spostrzeżenia. Po co się go czepiasz ? Facet przedstawia swoją opinię i ma do tego pełne prawo. Wszyscy tu trąbią o ryzyku od początku tego forum - poczytaj posty "prezesa" - w każdym znajdziesz ostrzeżnie. To że KOV to nie eldorado wiadomo od roku - ostrzeżenia są co chwilę że to inwestycja na lata - i Krzysiek też to podkreślił. Więc w czym, problem człeku ? Dla samego czepiania ? Wyrugowaliście już z tego forum kilku na prawdę merytorycznych użytkowników tym swoim ciągłym ględzeniem. Że kurs Ci nie odpowiada ? Zobacz jakie manto zbiera Orlen. Też powiesz że tam jest ogromne ryzyko ? To jest giełda - tu jest ogromne ryzyko utraty znacznej części kapitału i tyle i każdy to wie.
Przepraszam za tego posta - ale mnie już na prawdę zalewa jak słyszę dziamgolenie dla samego marudzenia.
|
|
Temat:
SERINUS
Krzyskei9 - trochę popłynąłeś z optymizmem chyba :-) Oczywiście wszyscy byśmy chcieli żeby było tak pięknie jak napisałeś - ale obawiam się że procesy, których jesteśmy świadkami nie zostaną rozwiązane szybko - i możliwe że zamiast rozwiązań - mamy przed sobą długie miesiące stagnacji z potencjałem dalszych spadków po drodze. Więc wątpliwości co do AIM są uzasadnione - wejście na giełdę teraz to byłaby duża odwaga granicząca z brakiem zdrowego rozsądku. W związku z tym - proponuję nowy termin "cierpliwy jak inwestor KOV" :-)
|
|
Od razu widać że wpadło to w ręce zawodowców - podejrzewam że to właśnie próbka możliwości współpracy z Platige Image - i w wersji Xbox - takich właśnie fajowości w formie cinematiców można się spodziewać więcej. Swoją drogą w Platige pracuje Tomasz Bagiński - który z tego co czytałem robi właśnie film "hardkor 44" czyli powstanie warszawskie w steampunkowych klimatach - który też byłby na prawdę niezłym tematem na grę :-) Niby odgrzewane kotlety - ale w kontekście tego trailerka warto przypomnieć: community.platige.com/news/542...
|
|
Wreszcie przyzwoicie zmontowany trailer. Poprzedni to były flaki z olejem :-)
|
|
Temat:
11BIT
To w ilości sprzedanych sztuk ? Pytanie oczywiście do Janusa.
|
|
Temat:
11BIT
Oczywiście panowie - macie rację - chodziło mi o pewne zjawisko - swoisty symbol, który moim zdaniem obnaża mechanizm konsumowania sukcesu faktycznego w porównaniu do sukcesu istniejącego tylko w wyobraźni sporej rzeszy inwestorów. Oczywiście zdrowy rozsądek podpowiada, że o autentycznym sukcesie 11bit będziemy mogli mówić po podaniu twardych danych - wyników sprzedaży po 3 i 4Q - czyli tak na prawdę na początku 2012. I podejrzewam że do tego czasu jeszcze wiele razy kurs poważnie zafaluje.
|
|
Temat:
11BIT
Rynek wycenił te wszystkie rewelacje po swojemu ponad -14% . Mam w podglądzie obok petrol, który po kolejnej bezwartościowej informacji zalicza +14% - więc to zestawienie pozornie bez związku - jednak obrazuje stosunek akcjonariuszy do prawdziwego( 11 bit) i wirtualnego sukcesu( Petrol) . żal bierze.
|
|
Temat:
SERINUS
@Scarry - z całym szacunkiem - nie chcę już zaśmiecać wątku. Każdy może sprawdzić co to znaczy być dyletantem. Nie chodzi mi o to czy koleś ma rację czy jej nie ma, tylko o sposób prowadzenia dyskusji oparty na ignorowaniu argumentacji innych i nie podawaniu własnej. Przykłady masz wyżej w całej dyskucji. Przecież ludzie tu próbują dotrzeć do prawdy o KOV, podliczać, kontrolować terminy, toczy się wyjątkowa na polskich forach, merytoryczna dyskusja. Łatwo być trollem, na prawdę. Nie obraź się - ale dla mnie - koniec tematu - facet po prostu gada głupoty, bardzo możliwe że mu za to płacą i dla mnie to nie ma znaczenia jaką opcję reprezentuje. Jego argumentacją możesz podważyć każdą spółkę na świecie :-) I Scarry - przepraszam - co do KOV - tak dał mi zarobić i to wielokrotnie :-) Więc przepraszam - zły adres. pzdr.
|
|
Temat:
SERINUS
Bruno 10/10/. Panowie - nie dawajcie się wciągać w niemerytoryczną dyskusję z tym dyletantem. Szydercze podejście do innych z jednoczesną jasną deklaracją o nieposiadaniu akcji - i brak merytorycznych argumentów, czyli pisanie dla pisania. Za rękę nikt go nie złapie - ale nie posiadając ani akcji ani argumentów (zadawaliście to pytanie już wielokrotnie )- jaki jest sens obecności tutaj takiego kolesia. Proponuję zbiorowego bana i będzie problem z głowy. Dopóki z nim gadacie - dajecie mu zarobić za te posty.
---DO SKASOWANIA---
|
|
Temat:
11BIT
A tu po cichutku w międzyczasie - na app storze Anomaly jest numer 2 tuż za Sid Mayers Civilisation V wśrod crossing games. A wśród wszystkich aplikacji w polsce - na 7 mej pozycji ( z czego 5 to programy apple ) . Takich wyników można życzyć wersji ipadowej :-)
|
|
Mówiąc szczerze trudno odebrać pozytywnie takie info i może stąd taka a mie inna reakcja rynku. Dokłada się spadek na szerokim i szorujemy po dnie wsparcia.
|
|
|
|
Temat:
11BIT
Myślę że nie ma takiej opcji. Udało się pewnie skonczyć pracę nad dotykowym interfacem, - a teraz trzeba to wszystko przepisać na ipada. To chwilę zajmie bez wątpienia.
|
|
Temat:
11BIT
cheyou napisał(a):pytanie ile osob posiada monitor dotykowy... chyba ze mowimy o tabletach z windowsem, to praktycznie mozna powiedziec ze powinna to byc juz wersja gry ktora bedzie rowniez na ipadach itp. Podejrzewam że to po prostu faza pośrednia budowania wersji na ipada i iphona. Po prostu pewnie dodali obsługę dotykową najpierw do wersji na pc bo już mają to gotowe, i szybciej pewnie tak to testować.
|
|
Temat:
SERINUS
czaka1 napisał(a):ok żeby przejść trochę do merytoryki
czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego akcje kupowane w Londynie miały by być dużo droższe? dlaczego ci sami malerzy którzy maja rachunki na całym świecie mieliby płacic dużo więcej jeśli mogą otworzyć jeszcze jeden rachunek i kupować taniznę.(zakładając ze policzyli sobie że spółka jest niedowartoścowana)?
nie bardzo to rozumiem....?
Spółka przy wchodzeniu na londyńską giełdę musi być wyceniona jeszcze raz. A zarówno wycena z IPO 1,89, jak i ostatnie wyceny spółki nie uwzględniały Nigerii ani zwiększonego wydobycia na Ukranie. Pomijając dokładne wyceny użytkowników tego forum ( szacunek wielki) - DM BZ WBK wycenił w grudniu już akcje KOV na 2,61. Istnieje duże prawdopodobieństwo że po wliczeniu zasobów nigeryjskich, oraz zwiększonego wydobycia na Ukrainie - wycena na londyńskiej giełdzie MOŻE być znacząco wyższa.
|
|
anty_teresa: "Jeśli założymy, że pomiędzy kolejnymi częściami mija 2 lata, to aby uzasadnić obecną kapitalizację trzeba z drugiej części gry wycisnąć 160 milionów zysku netto. Czy to możliwe, niech każdy odpowie sobie sam. " Robiąc proste obliczenia można to sobie w duuuużym zaokrągleniu określić :-) Koszty produkcji w przybliżeniu jak wiemy od analityków BRE Banku - to ok 30 MLN PLN Licząc najprostszą metodą - 100 ZL/sztukę ( nie wnikam w meandry cen w różnych krajach) , odejmując koszty pośredników (25%) oraz koszty produkcji ( właśnie te 30 mln - mam nadzieję że w tym już jest promocja) wychodzi, że dochód 160 mln jest osiągalny po sprzedaniu ok. 2,6 MLN egzemplarzy. Jak wiemy poprzedni "Wiedźmin" sprzedał się w ilości 1, 7 MLN. Założenie przyrostu sprzedaży 55 - 60% jest odważne - ale też tytuł ma znacznie silniejszą markę i jak widać po rankingach ma spore wsparcie promocyjne największych magazynów giercowych na świecie dzięki jakości , jaką reprezentuje oraz wyjdzie nie tylko na PC. Czy to wystarczy ? :-) Pożyjemy zobaczymy - na pewno nie jest to nierealne. I tak wyliczyli ostrożnie właśnie BRE bankowi analitycy - www.gram.pl/news_8AvlH,C8_CD_P...Moje wyliczenia są oczywiście bardzo niedokładne i trzeba je traktować rzecz jasna z przymrużeniem oka. Pozdrawiam fanów Wiedźmina :-)
|
|
Temat:
SERINUS
A tak się ładnie zapowiadało na 1,69- 67...No nic. nie udało mi się dokupić :-(
Argumenty że Nigeria jest w cenie emisji sprzed roku i że ryzyko inwestycji wzrosło w stosunku do emisji - są dla mnie po prostu nielogiczne. Ryzyko uległo sporej dywersyfikacji - od początku J.Kulczyk mówi o tym apropos tej spółki i było największe dokładnie rok temu, kiedy wchodziliśmy w tą spółkę nie znając bardzo wielu faktów obecnie już oczywistych. Ja tu widzę bardzo konsekwentnie realizowany biznes plan, który powstał zapewne minimum 2 lata temu. Że po drodzę sa problemy ? Ktoś z Was krytykujących notorycznie - ma firmę ? Ja mam średnią - 50 osób - pokażcie mi biznes plan , który udało się komuś zrealizować w 100% skutecznie i bez problemów czasowych...
Pozdrawiam długoterminowców :-)
|
|
Temat:
SERINUS
To musiała chyba być w cenie akcji od samego początku zgodnie z tą logiką - bo jesteśmy blisko ceny emisyjnej.
|
|
Temat:
11BIT
W naszym app store "Anomaly" jest na 8 mym miejscu wśród "Top paid games". Jest tuż za "Call of Duty" 4.
|
|
Temat:
11BIT
A ja kupiłem na App Store - i wiecie co mnie zaskoczyło ? Że jest TYLKO JEDNA recenzja użytkownika :-) Tylu tu jest na forum zadowolonych z gry inwestorów...Pozytywne szczere recenzje po angielsku na prawdę przekładają się na siłę nabywczą. Na pewno bardziej niż pobożne życzenia.
|
|
Temat:
MCI
@fidelio77 - bardzo bym chciał się tak pozytywnie zdziwić :-) Natomiast podtrzymuję to co napisałem - sądy nie są zobligowane żadnym przepisem do stosowania prawa precedensu w takiej czy innej formie co wydłuża tego typu procesy. Więc to co napisał Abner - "taki wyrok otwiera nowe możliwości..." to zwyczajnie nieprawda. Przypominam również że przedstawiciel prawny skarbu panstwa złożył wniosek o kasację Na prawdę z dużym zainteresowaniem czekam na uzasadnienie tego wyroku.
|
|
Temat:
MCI
Abner1984 napisał(a):Ten wyrok jest bardzo interesujący i można powiedzieć że bezprecedensowy. Odszkodowania domagał się akcjonariusz a nie właściciel firmy. Taki wyrok otwiera nowe możliwości dochodzenia odszkodowania nie tylko przez właścicieli/czy poszkodowaną firmę, teraz także akcjonariusze mogą próbować dostać odszkodowanie.
Praktycznie od początku było wiadomo że firma upadła przez błędne decyzje Skarbówki. Nie było tylko jasne czy MCI jako akcjonariusz może ubiegać się o odszkodowanie.
Brzmi to dobrze - ale niestety w polsce nie obowiązuje anglosaskie prawo precedensu - więc określenie "bezprecedensowy" czy "precedensowy" nie mają większego sensu. To są tylko określenia medialne, ale nie obligują żadnego sądu do podobnych wyroków w innych nawet podobnych przypadkach. Myślę że to jeden z głównych powodów , dlaczego procesy u nas trwają tak długo - bo za każdym razem trzeba "maglować" od nowa.
|
|
Temat:
SERINUS
piter47 napisał(a):@Videoyogi t.zn_że sugerujesz posługiwać się AT tylko do wybranych spółek ?Znaczna część inwestorów bierze pod uwagę sygnały AT w swoich poczynaniach względem danej inwestycji.Wg mnie na KOV powinno nastąpić (co najmniej) chwilowe odbicie bo wykres uderza w Bollingera. Nic nie sugeruję ani nie ubliżam :-) Porównuję tylko sens dwu równie logicznych kalkulacji. Podziwiam szczerze ludzi w pełni rozumiejących AT i stosujących ją w praktyce. Może się mylę i moje podejście jest zbyt ogólne - ale granie na technikę na spółce wydobywczej wydaje mi się pozbawione podstaw logicznych. Ktoś tu pytał gdzie Ci długoterminowi inwestorzy - proszszsz :-) Z mojego punktu widzenia ( określiłem sobie pół roku temu wyjście z KOV na lato/jesień 2011) ) - w tej chwili mam akcje znacznie pewniejszej spółki niż pół roku temu, której zasoby gazu są warte ponad 40% więcej licząc od tamtego czasu. Przyznaję, że nie rozumiem co się dzieje z kursem - ale chwilowo mnie to specjalnie nie niepokoi - wszystkie argumenty wypisał Lukch w jednym z ostatnich postów i w pełni się zgadzam. Przeszacowanie zasobów na Ukrainie i jasny komunikat zawierający konkretne liczby - ma spore szanse zmienić obraz tej spółki. Do poważnych ludzi przemawiają liczby a nie mity w stylu " zostało 100 metrów do ropy". I wkrótce te liczby muszą paść, nawet jeśli nie będzie to miało nic współnego z potencjalnymi złożami w Brunei. Na prawdę uważacie że wartość spółki od IPO się nie zmieniła ? @ kreig - jeśli mówiąc "gdzie reszta mocnych w gębie" - miałeś na myśli ludzi, którzy swoją wiedzą i inteligencją dają ci cenne wskazówki,do których sam nie potrafisz dojść i chciałeś wyrazić swoją tęsknotę za nimi - to zapewniam, że po konkretnym info na pewno się z powrotem pojawią i znów będziesz mógł czerpać garściami z ich wiedzy a potem niestety bezkarnie im ubliżać. I taki już ten twój los - że musisz brać od innych , nie umiesz tego docenić a w zamian rzucasz obelgi. słabe to było z tymi "mocnymi w gębie", bardzo słabe.
|
|
Temat:
SERINUS
AT na KOV to trochę jakbyś chciał zbierać truskawki zimą, technicznie to najlepszy okres - wtedy są przecież najdroższe...
|
|
Temat:
SERINUS
Kastalto - przepraszam. Faktycznie nie do Ciebie. Chodziło mi o to że ta informacja nie jest istotna z szerszego punktu widzenia.
|
|
Temat:
SERINUS
Kasalto - myślę że powinieneś wystąpić na zebraniu rady nadzorczej AED i im przekazać swoją argumentację :-))) Bez urazy - ale nie masz pojęcia o funkcjonowaniu struktur tej korporacji więc Twoje dywagacje, choć brzmią logicznie - moga nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością. Nie wiemy i nie będziemy wiedzieli dlaczego wyleciał pan dyrektor. I dyskusja o tym jest tylko biciem piany. Wiemy za to że JEST gaz i że musimy jeszcze poczekać. Zwróćcie uwagę że mimo przekładania termonów , na które tutaj część ludzi ustawicznie narzeka - nikt tu słów na wiatr nie rzuca. Przesuwają się daty - to prawda - ale fakty są faktami - jest gaz, są perspektywy,jest ładny rozwój Kub-gazu. Ryzyko spadku wartości akcji znacząco zmalało .Ryzyko inwestycji w średnim terminie również zdecydowanie zmalało. I mi to wystarczy.
|
|
"Gdyby porzucili poszukiwanie ropy, sprzedali koncesję, zwolnili ludzi i zostawili tylko działalność handlową gazem i ropą to spółka generowałaby niezłe przychody. A dlaczego tego nie robią? Heh..."
Bo jest nadal stado jeleni, które zapłaci za następną emisję ?
|
|
Temat:
SERINUS
Nikt tego chyba nie wrzucał: www.parkiet.com/artykul/101591...Co prawda jedna jaskółka wiosny nie czyni - ale życzeniowo sformułowany tytuł wygląda na przyzwoitą piarową robotę.
|
|
Temat:
IDMSA
dzisiaj ładne wybicie, czyżby wystarczyła sama zapowiedź skupowania akcji ?
|
|
Temat:
SERINUS
taki mały cytacik na tą sytuację i kilka następnych związanych z pozostałymi komunikatami kov w tym roku : Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.
|
|
Uwielbiam aktywność na tym forum :-) Stabilna, ciekawa spółka, a zainteresowanie zerowe praktycznie. Zdaje się że po dość dziwnej sytuacji z Bogdanką (może powstanie legenda o pannie co nie chciała Czecha ? ) NWR odzyskuje wigor i jedziemy powolutku w górę. Ja się w każdym razie trzymam mocno na tym papierze.
|
|
NA iphone i ipad masz bloomberga :-)
|
|
Temat:
IDMSA
[quote=marasss]A moze to wyniki BOMI pociagnely kurs tak mocno w dol? zdaje sie ze IDM ma ich 10% w swoim portfelu...
Gdyby tak było - dzisiaj mielibyśmy trochę więcej niż te 2% - Bomi poszło o 18...
|
|
Temat:
SERINUS
MaximusMinimus napisał(a):Trochę się zaczynam wstydzić tych ostatnich dwóch stron tego forum. Głupia sprawa.
Panowie, męskie decyzje. Może jakaś mała dywersyfikacja, trochę odsprzedać, kupić coś innego na chwilę. Ja, na przykład, na poprawę humoru wsiadłem sobie na debiut Biomeda i cośtam zarobiłem.
Może sprzedać teraz i odkupić koło 1,60...
Moim zdaniem słuszne podejście. Teraz będziemy się kisić w wąskim zakresie prawdopodobnie, ja też zredukowałem połowę i poobracam nieco w oczekiwaniu na lepszy moment wejścia. Nie ma się co oszukiwać - do uzyskania konkretnych dat testów kurs ma małe szanse na przekroczenie 1,8....
|
|
Temat:
IDMSA
Jak się dzisiaj zamknie poniżej 3,35 to chyba nie...
|
|
Temat:
SERINUS
niezła wyprzedaż dzisiaj . Czy to możliwe żeby rynek mylił się tak bardzo ?
|
|
Czyli za chwilę rien ne va plus panowie. Czarne wygrywa, czerwone przegrywa i raz i dwa i trzy. Taka to właśnie spółka jak to ktoś wcześniej napisał "jak ktoś ma daleko do kasyna to świetny wybór". No to ja mam daleko :-)
|
|
Temat:
PETROLINV
|Wszystkim łączącym nadzieje z Kazachstanem petromaniakom - polecam serdecznie ten filmik dla ochłody. Jest o Kazachstanie, jest głęboki jak potencjalne odwierty Petrola, i nawet przez chwilę jest o poszukiwaniu ropy :-) Sorry za zaśmiecanie forum - ale rzecz wyjątkowo tutaj pasuje. www.filmweb.pl/film/Ulzhan.+Za...
|
|
Temat:
NEWWORLDR
|
|
Temat:
PETROLINV
Cytat:...jeszcze 1/2 roku temu takie info (a niechby nawet to było urządzenie do przeróbki krowiego łajna na diesla, wszystko jedno!) skutkowałoby przynajmniej 20% eksplozją, a teraz? Ciekawe bardzo... Dlaczego miałby skutkować explozją ? Wchodzisz w wydobycie ropy a nagle okazuje się że zainwestowałeś w przerabianie śmieci i odpadów . Nie wiem co w tym pozytywnego... Firma najwyraźniejsz w pośpiechu szuka nowych źródeł finansowania . Tak na zdrowy rozum - robiliby to , gdyby jak poprzednio ogłaszali - mieli pewność co do występowania ropy w Kazachstanie tylko rury im się pogięły ? Ty byś w to inwestował mając w zanadrzu komercyjne złoże ?
|
|
Temat:
NEWWORLDR
Gmeram w necie i gmeram - i nie mogę znaleźć żadnej sensownej analizy po co im to przejęcie Bogdanki i jak mają zamiar na tym wyjść. Z tego niewiele wynika: www.money.pl/gielda/wiadomosci...Czy mądry jakiś człek mógłby rzucić nieco światła na ten "czarny" biznes ? Kurs praktycznie nie reaguje na te rewelacje, podobnie jak nie zareagował na bardzo pozytywne wyniki za pierwsze półrocze 2010.
|
|
Temat:
PETROLINV
Ktoś mowił że nie będzie węglowodorów ??? Będą !!! :-))) wyborcza.biz/biznes/1,100969,8...Jaja normalnie :-) Tonący brzytwy się chwyta. A swoją drogą - na prawdę szacunek dla polskiej myśli technicznej.
|
|
Temat:
PETROLINV
Z psychologicznego punktu widzenia - jeśli piszą " nie musi oznaczać druku akcji" - oznacza to dokładnie tyle - że zdają sobie sprawę z tego jaką opinię ma o ich działaniach rynek. To takie puszczanie oka i nic to nie oznacza - poza tym że zszargana opinia wymusza używanie innego języka. Zwykły PR na podstawowym lewelu :-)
|
|
Temat:
AMICA
Tutaj cisza przed burzą a na polu bitwy Amica wykonuje od kilku dni ładny kurs pod prąd. Dziś przy spadkach ponad plus 4 %.
|
|
aabbcc napisał(a):jeszcze jedna ciekawostka: 30 lipca jest raport totala i jak - znalazłeś może gdzieś ten raport ? bo mi się nie udało.
|
|
Temat:
BANKBPH
kurs wykonuje ładne odbicie - mówiąc szczerze liczyłem na to pod koniec sierpnia a tu taka niespodzianka. Czyżby to była reakcja na oczyszczenie atmosfery na "górze" ?
|
|
Dokładnie - rzuci - nie rzuci to dywagacje. ja pytałem czy ktoś może zna termin :-) nie zaszkodzi wiedzieć. nie dogrzebałem się więc pytam mądrzejszych.
|
|
Ktoś zna termin ? Może być niezla wyprzedaż :-)
|
|
Minusem eMaklera jest chyba to, że po jakimś czasie wszystko miesza się z operacjami na ROR.
Też mnie to wkurzało - ale założyłem emax - i teraz mam oddzielnie giełdowe na zwykłym rorze (bo się nie da inaczej) -a resztę na emaxie. Wszystko podpada pod jeden login, i jest pod kliknięcięm - jest to oczywiście proteza wygodnego rozdzielenia giełdy od finansów osobistych - ale inaczej się chyba nie da. No chyba że ktoś wpadł na jakiś inny pomysł ?
|
|
Temat:
IDMSA
nocnygracz napisał(a):Videoyogi napisał(a):co to znaczy ukryte kupno ? WD już to wytłumaczył dobrze... Dzięki
|
|
Temat:
IDMSA
co to znaczy ukryte kupno ?
|
|
Temat:
SERINUS
Chyba już nikt nie wierzy w takie "szczęśliwe zbiegi ogoliczności" :-) Ale jakby nie patrzeć - wejść delikatnie z krótkim stopem nie zawadzi. Patrząc już tylko na psychologię tłumu - sytuacja może się ułożyć bardzo podobnie do Petrola. Może tutaj emocjonalnie będzie nieco większy dystans - bo
Przy tych dwu spółkach (KOV,Petrol) - ze względu na to że najważniejsze rzeczy (poszukiwania i odwierty) dzieją się daleko za siedmioma górami - kontrola informacji jest bardzo ułatwiona.
|
|
Frog napisał(a):Codziennie do wód Zatoki Meksykańskiej wypływa więcej ropy niż ta spółka znalazła przez kilka lat działalności... OIL chciałby zobaczyć choć kropelkę ropy, a BP walczy aby ta przestała wylatywać... Dziwny jest ten świat Bardzo trafne spostrzeżenie :-)
|
|
Vox napisał(a):Cytat:cena docelowa ustalona przez Credit Suisse wynosi 13,9 zł. po tej cenie zastawiłbym dom pod kupno NWR :-))) Trzeba było to zrobić. Miałbyś już 2 domy :-) Miałeś absolutną rację z NWR. Zacząłem się interesować tą spółką po Twoich postach - i mówiąc szczerze dzięki upartemu i bezemocji dobieraniu przy każdym lekkim spadku przez ostatnie pół roku - udało się stuknąć +50%. Ponieważ w tym czasie straciłem prawie 17% na BPH - dzięki NWR jestem do przodu. Pozdrawiam sznownego inwestora. Zostawiłem sobie mały pakiecik i również mam zamiar z nim dociągnąć do tego 60 zł :-)
|
|
Dudi z tego co pamiętam to transakcja sprzed miesiąca jest więc to była całkiem "zwyczajna" cena :-)
|
|
Temat:
BANKBPH
dziękas.
pytanie lamerskie apropos wycofywania spółki było raczej ogólne - dokształcę się troszkę i nie będę tu zarzucał takich kwestii.
|
|
Temat:
BANKBPH
mkk napisał(a):Ja to widzę tak... Chyba odbijamy od linii długoterminowego trendu rosnącego - niebieska linia. Krótkoterminowy trend spadkowy został już naruszony - czerwona linia. Aby mieć sto procent pewności można jeszcze trochę poczekać lub kupować z mądrze ustawionym stopem, ale szanse na ruch do góry są spore. kliknij, aby powiększyć Tobie wychodzi za wykresów że szanse na ruch w górę jest spory - a tu pyk - wyniki na tacy i wykresik sobie można powiesić na tylniej ścianie za barem :-)
|
|
Temat:
BANKBPH
Czyli jak rozumiem przyszłość kursu to mrok i zgrzytanie zębami.
Nie zrozumiałem tylko jednego zdania - to nie czepialstwo - tylko znaczenie jest dość istotne, więc pytam :
"GE niewiele nie zyskuje na tym, że ma w obrocie akcje swoich podmiotów"
Czyli GE zależy na posiadaniu tych akcji czy nie ?
I pytanie lamerskie namber tu :
Co oznacza wycofanie akcji z giełdy ? Muszą wykupić wszystkie ? Jak to się odbywa w przypadku tak dużej spółki ?
Pozdrawiam
|
|
Temat:
AMICA
jedno jest pewne - w tej chwili na kursie tej spółki dzieją się bardzo ciekawe rzeczy. Starzy wyjadacze na pewno nie raz i nie 10 widzieli tak specyficzną realizację zysków, do której sygnałem są...pozytywne w sumie wieści ze spółki. Dla mnie to nowość i obserwuję z dużym zainteresowaniem co tu się dzieje.
|
|
Temat:
AMICA
HENRY napisał(a):quark62 napisał(a):czy może mi ktoś powiedzieć co wpłynęło na taki dramatyczny spadek ? Dramatyczny spadek? Ale ubaw  ,tak to sie jescze nie ubawiłe-dramatyczny to bedzie ponizej 10 pln.Dystrybucja tu trwa na kazdej akcji powyzej 25 pln,i to jest dramatyczny spadek? człowiek zadał konkretne pytanie - to może odpowiedz jeśli wiesz, zamiast się z niego nabijać ?
|
|
Temat:
AMICA
Sądząc po tych batonach nastotysięcznych na fixingu nie ja jeden tak uważam. Zagląda tu jakiś spec od AT ? Czy dobrze wyliczam wsparcie w okolicach 34,30 ?
|
|
Temat:
AMICA
Wygląda to raczej na fajny moment na zakupy a nie koniec :-) Koniec to będzie w 2012.
|
|
Temat:
AMICA
Fiszka napisał(a):Wciąż wydaje mi się, że rozpęd nieco osłabł, obroty maleją i czas na niewielki dołek, do ciut poniżej 40 zeta, ale może to tylko myślenie życzeniowe po niedawnej sprzedaży (: Wygląda na to że dobrze to przewidziałeś :-)
|
|
No i wycofali się z obligacji. Pan Jelinek czujnie trzyma rękę na pulsie...
|
|
No to ciekawe że te łajzy nie wprowadzą czegos takiego jak stacjonarny wideotelefon. Zgarnęli by pół rynku telefonii stacjonarnej na dzień dobry.
|
|
Dżizas, co to było ? Trzęsienie ziemi ? Przy takich obrotach taka zwała nie wróży chyba nic dobrego. Czy ktoś rozumie to dzisiejsze zachowanie akcji NWR ?
|
|
Temat:
MCI
No to chyba jasne już dlaczego te 5.09 było wymarzonym poziomem na kupno. Będzie bomba w górę jak nic...
|
|
Zima sroga trochę potrzyma, nwr wrociło do gry. Kto jak kto ale oni na lekkim ożywieniu i długiej zimie skorzystają.
|
|
Temat:
PELION
mame napisał(a):Ja się obawiam, że może się skończyć na 30... Nie żyj lękiem :-)Nie wygląda to tak źle,. Nawet może odrobinę zachęcająco...
|
|
Temat:
PELION
No to pierwsze dno przebite...Czyli teraz lądujemy na ile, 35 ?
|
|
Temat:
PGNIG
Blublub i wg ciebie to źle ? Chyba najzdrowszy sposób na przejęcie...
|
|
Temat:
PELION
No i niemałe zaskoczenie. Aż takiej zwały do poziomów z sierpnia chyba nikt się specjalnie nie spodziewał. Mówiąc szczerze nie spodziewałem się że odkupię akcje PGF po 40 zł. Ale skoro dają to biorę :-)
|
|
wreszcie się coś dzieje :-)
|
|
no właśnie...
|
|
Temat:
NEWWORLDR
Podpowiada tak również zdrowy rozsądek. Ja również liczę na wzrosty w przyszłości ale logiczna byłaby jednak znacząca korekta. Ale ta data: "18 November 2009", może wiele zmienić :-)))
|
|
Temat:
NEWWORLDR
no nie wiem czy można to nazwać trendem wzrostowym :-) wygląda to raczej na wchodzenie w śliskich w ziemi butach na kasprowca
|
|
Ja sobie zostawiłem połóweczkę na dłuższy rejs :-)
|
|
dzięki za odpowiedź.
|
|
a jak to policzyłeś że ci wyszło 27 ?
|
|
SlawekW napisał(a):Link do ciekawego artykułu dla fanów tematu: gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,... Cytat:To nie brak inwestycji grozi katastrofą polskiemu górnictwu, tylko całkowicie anachroniczny system sprzedaży węgla. Można to naprawić w kilka tygodni i bez inwestycji - pisze Paweł Smoleń, prezes Zarządu Vattenfall Heat Poland, prezes Zarządu Związku Pracodawców Prywatnych Energetyki No rzeczywiście fajny artykuł. Właściwie ma jeden przekaz - tą branżą w Polsce rządzą ludzie ciężkomyślący. I długo się jeszcze ta sytuacja nie zmieni...
|
|
Vox napisał(a):Cytat:każda cena poniżej 60 PLN jest śmiesznie niska. taka jest moja edited tfu tfu, taka jest moja prywatna opinia i nie należy się nią sugerować przepraszam za przejęzyczenie. apropo WD, w analizach spółek stockwatch zdaje się pisze "rekomendacje" tego się nie boisz? Zgadzam się z kolegą. wszedłem przy 13 i mam zamiar spokojnie potrzymać minimum do 55. Ale nie jestem ani maklerem, i wogóle krotko gram - więc moja opinia jest niewiele warta z profesjonalnego punktu widzenia. Ale.... Dobry czeski porządnie zorganizowany, bezstrajkowy węgielek :-))) Nieprzyzwoicie tani... Ech. Chętnie przy jakiejś korekcie do 17-18 bym dokupił ile wlezie :-)
|
|
 panowie tutaj obecni kochani - wieszczę wam że na początku wrzesnia będzie już ponad 30 :-)
|
|