PARTNER SERWISU
chdsqljr
351 352 353 354 355
Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 21 grudnia 2011 12:18:56 przy kursie: 11,60 zł
Chyba, że Redface uwzględniał już potencjał szczelinowania i dual-completion? To było by realne...przynajmniej tak jak kiedyś szacowaliśmy.

W angielskim tłumaczeniu, które jest moim zdaniem dokładniejsze raczej chodzi właśnie o wydanie zgody na licencję ale to krok w dobrym kierunku:

Cytat:
"Lugansk region actively increasing gas production. This is done by state-owned enterprises and NAK "Naftogaz of Ukraine", which today we have given consent for the development of some fields, and such enterprises as "KUB-GAS", which today we have given permission for a license to produce gas, "- said the chairman of Luhansk Oblast Council Valery Golenko.

Pytanie tylko jak długo teraz zajmie cała biurokracja na końcowym etapie bo KubGas chyba już wcześniej przygotowywał wszystkie dokumenty ze swojej strony.
Edytowany: 21 grudnia 2011 12:29

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 21 grudnia 2011 12:29:17 przy kursie: 11,60 zł
krewa napisał(a):
korzystaj dalej z tłumacza google thumbright

rada obwodu Ługańskiego wydała zgodę na to, by Kub-Gaz mógł starać się o licencję.
rada obwodu nie wydaje licencji, to nie są jej kompetencje

"zezwolenie na licencję"

Teraz poczekają na licencję ale to chyba formalność.Ale tej zgody juz im nikt nie cofnie.Tak to rozumiem.Według mnie otrzymali tą zgodę i pozostały formalności.
Może Redface wypowie się na ten temat,chociaż nie ma co na to liczyć.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 21 grudnia 2011 12:29:46 przy kursie: 11,60 zł
krewa napisał(a):
otrzymać zgodę a otrzymać licencję to wg mnie dwie różne rzeczy.

Według mnie, po otrzymaniu zgody na licencję produkcyjną przez kompetentne władze Ukrainy jest podstawą, reszta ( zatwierdzenie) jest tylko formalnością.
Może by to Redface bardziej wyjaśnił?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 21 grudnia 2011 12:44:11 przy kursie: 11,60 zł
zgodę na poszukiwanie wydaje ministerstwo geologii czy państwowa służba geologii.
zgoda na wydobywanie jest w gestii rady ministrów.
Julka kiedyś unieważniła procedurę wydawania licencji na wydobywanie w związku z wrogim przejęciem jednej firmy, posiadającej takową. w związku z tym w tym roku takie asy jak TNK-BP maja problem z otrzymaniem licencji na wydobycie. zatem nie jest to formalność.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 21 grudnia 2011 12:46:24 przy kursie: 11,60 zł
@krewa

Piszesz jakby to było nie zgodne z interesem Ukrainy, wydanie zgody. Moim zdaniem jest to jak najbardziej w ich interesie. Bez zgody którą opisał rabbit w ogóle nie byłoby możliwe uzyskanie tej koncesji. Moim zdaniem to duży krok na przód i nie wiele im już brakuje do konwersji.

rabbit
0
Wysłane: 21 grudnia 2011 12:54:56 przy kursie: 11,60 zł
rabbit napisał(a):
Krzysiek9 napisał(a):
Redface napisał(a):
(...)
Jednocześnie, zwracałem Wam już uwagę na delikatność kwestii opłaty za konwersję licencji na Ukrainie - rozumiem, że Waszym zdaniem lepiej teraz głośno krzyczeć o sukcesach, popodłączać co się da, rozbuchać produkcję i zapłacić 3-4 razy tyle, ile obecnie szacujemy, że nas to będzie kosztować (3-4mln U$)?
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

@Rabbit

Jak rozumiesz to stwierdzenie Redface? Skoro obecnie koszt konwersji to szacunkowo 3-4 mln USD przy obecnym poziomie produkcji a przy "rozbuchanej" produkcji wyniósł by on 3-4 razy tyle to ile wynosiła by ta "rozbuchana" produkcja i czy zostało to powiedziane jako przykład czy KOV wie, że z tego co obecnie ma może produkować 3-4 razy tyle co obecnie?

Nie mam pojęcia jak to rozumieć.W najbliższym czasie tzn 3 miesięcy produkcja wzrośnie 40-60% Jak znajdę to wrzucę linka.
Do końca roku sprzedamy ok 90 mln m3 gazu (KUBGAZ) i patrząc optymistycznie to w przyszłym roku możemy sprzedać 5-10x więcej.Wszystko zależy od szczęście przy odwiertach.

Ługańsk "KUB-Gas" w ciągu najbliższych 3 miesięcy wzrost średniej dziennej produkcji gazu przez 42-68%
www.fixygen.ua/news/20111214/l...:pl:official%26biw%3D1024%26bih%3D576%26prmd%3Dimvns">42-68% Link
Edytowany: 21 grudnia 2011 12:56

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 21 grudnia 2011 12:55:37 przy kursie: 11,60 zł
Onochi,
ja przedstawiam fakty. gdyby było tak różowo i politycy kierowali się wyłącznie dobrem kraju - nie byłoby wrogich przejęć, handlu udziałami w spółkach, posiadających licencje na wydobycie, niejasnych kryteriów przyznawania licencji i zwlekania z wydawanie tychże

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 21 grudnia 2011 12:59:57 przy kursie: 11,60 zł
Luhansk regional council authorized the "Cube-gas" to extract gas in two fields

December 21, 2011 13:27

"Today at the session of deputies of Luhansk regional council agreed to petition Ltd. "The cube-gas" to provide for the use of mineral resources in order to develop resources and Olgovskogo Makeyevka gazokondesantnyh deposits in Kremenskaya area - the correspondent of " Lugansk.Kommentarii . "
As explained in an interview the chairman of regional council Valery Golenko, "Cube-gas" conducted a reconnaissance of these fields and is now planning to begin a planned gas production.
"They spent a pilot commercial prospecting, geological studies. There is already a volume of gas they extracted. And today we have agreed to them for a license is scheduled to produce gas for 20 years ", - said Valeriy Golenko."

lugansk.comments.ua/news/2011/...

del-20160301
0
Wysłane: 21 grudnia 2011 13:02:05 przy kursie: 11,60 zł
Cytat:
And today we have agreed to them for a license is scheduled to produce gas for 20 years

I pozamiatane. Dla mnie sprawa jest już raczej jasna i czytelna. Pole M z koncesją wydobywczą na 20 lat. Oczywiście czekamy na ESPI oficjalne jak zawsze.

Cytat:
All the necessary documents to the last field the company received December 29, 2010. "Cube-gas" planned to start drilling in the North-Makeevka field before the end of 2011.

A to jest ciekawe. Raczej mało realne ale kto tam ich wie.
Edytowany: 21 grudnia 2011 13:10

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 21 grudnia 2011 13:15:31 przy kursie: 11,60 zł
Tytan napisał(a):

Według mnie, po otrzymaniu zgody na licencję produkcyjną przez kompetentne władze Ukrainy jest podstawą, reszta ( zatwierdzenie) jest tylko formalnością.

Witam,
Kwestia jest taka, że zgodnie z doniesieniami mediów jest zgoda na szczeblu lokalnym. Przed nami są kolejne szczeble - regionalny (Donieck) i krajowy (Kijów). Do tego potwierdzenie zgód przez ministerstwa zasobów naturalnych i środowiska. Generalnie przyjmuje się, że najważniejsza jest decyzja na szczeblu lokalnym, ale dopóty, dopóki nie będziemy mieli wszystkich zgód, do tej pory nie będzie to 'done deal'.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

rabbit
0
Wysłane: 21 grudnia 2011 13:21:39 przy kursie: 11,60 zł
@onochi

To raczej dotyczy Olgowskoje i Makiejewskoje.Jeszcze dochodzi jedno,albo Krutogorowskoje albo Wergunskoje,tylko nie wiem które.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 21 grudnia 2011 13:38:55 przy kursie: 11,60 zł
@Redface

Ila czasu szacujecie, że może to jeszcze zająć? Wiadomo, biurokracja to biurokracja ale na pewno macie jakiekolwiek rozeznanie jeśli chodzi o ramy czasowe takich decyzji.

Drugie pytanie o Nigerię. Czy przewidujecie jakiś update informacji w związku z pracami prowadzonymi od momentu finalizacji transakcji? Jan Kulczyk mówił w wywiadzie dla TOK FM o wzroście produkcji w grudniu z 15000 Boe/d do 25000 Boe/d. Czy KOV bierze już udział w pracach na polach naftowych czy póki co przyglądacie się z boku jak idzie współpraca NNPC z Neconde?

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 21 grudnia 2011 13:43:16 przy kursie: 11,60 zł
rabbit napisał(a):
@onochi

To raczej dotyczy Olgowskoje i Makiejewskoje.Jeszcze dochodzi jedno,albo Krutogorowskoje albo Wergunskoje,tylko nie wiem które.

. Od sierpnia 2011 Ltd. "KUB-gaz" miał pięć licencjonowanych pól. Dwa pola znajdują się w obszarze Slavyanoserbsk (Vergunskoe i Krutogorovsky), trzy - w Kremenskaya obszaru (Makeewka, Olgovskoe i Północnej Makeewka). Wszystkie niezbędne dokumenty do ostatniego pola firma otrzymała 29 grudnia 2010.
Vergunskoe i Krutogorovsky - jedno z tych pól jest już wydobywcze.

del-20160301
0
Wysłane: 21 grudnia 2011 16:25:20 przy kursie: 11,60 zł
Tak właściwie to M-21 powinien być już rozpoczęty. Ciekawe jak pogoda na Ukrainie i czy zaczną przed świętami.

ARWENA
0
Wpisów: 383
Wysłane: 21 grudnia 2011 20:21:19 przy kursie: 11,60 zł
Redface napisał(a):
Tytan napisał(a):

Witam,
Kwestia jest taka, że zgodnie z doniesieniami mediów jest zgoda na szczeblu lokalnym. Przed nami są kolejne szczeble - regionalny (Donieck) i krajowy (Kijów). Do tego potwierdzenie zgód przez ministerstwa zasobów naturalnych i środowiska. Generalnie przyjmuje się, że najważniejsza jest decyzja na szczeblu lokalnym, ale dopóty, dopóki nie będziemy mieli wszystkich zgód, do tej pory nie będzie to 'done deal'.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Super Panie Prezesie. Czyli musimy uzbroić się w cierpliwość? Ale to przecież My umiemy robić najlepiej. Tylko jestem ciekaw czy Ktoś obliczał jakie straty ponosi spółka nie podłączając istniejących odwiertów plus szczelinowanie. Bo jeżeli teraz przekwalifikowanie kosztuje 3-4mln a to co podłączymy zwiększy wydobycie o 40-60% to rozumiem że wtedy zmiana koncesji powinna kosztować 4.5-6mln. Reasumując czy opłaca się nie sprzedawanie gazu który już od ładnych kilku tygodni mógłby płynąć i generować zyski czy czekać przez bliżej nie określony czas 3-6miesięcy na zgody? Skoro pisze Pan że to są tak wielkie różnice to może jakieś konkrety?

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 21 grudnia 2011 20:43:23 przy kursie: 11,60 zł
@ARWENA
Rozumiem, że podejrzewasz, że albo a) w spółce pracują mało kompetentni ludzie, którzy sobie tego nie policzyli, albo b) wstrzymujemy produkcję narażając się na straty, bo mamy jakieś ukryte powody?
Na takie podejrzenia nie ma rady, chociaż dla mnie są dziwne...
Na byśmy liczyli? Na uznanie? Na odpowiednią wycenę przez rynek? Że reakcja kiedyśtam później będzie lepsza niż zazwyczaj (czyli żadna)?
Nie będę wchodził w szczegóły, w każdym razie: tak, opłaci się poczekać. Opłaty za konwersję nie są ustalane jako % wartości produkcji, ale kwotowo, w przedziałach.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Rosenkranz
0
Wpisów: 28
Wysłane: 22 grudnia 2011 08:33:11 przy kursie: 11,60 zł
Mam pytanko do osób obeznanych z forum: Czy ktoś napisałby jak można, o ile to możliwe, ustawić przeglądarkę tego forum tak aby np. wyświetlić tylko posty autorstwa Prezesa?
Wątek ma już kilkaset stron a ja chciałbym się zapoznać z jego wypowiedziami na przestrzeni półtora roku. Ot tak żeby sobie sprawdzić spójność tych wypowiedzi, ich logikę. Nie chcę w żadnym wypadku nic nikomu narzucać ani być gołosłownym a pamięć bywa zawodna i nierzadko zależna od nastroju. Za to ten ostatni, cóż o gejzerze euforii nie da się przy najszczerszych chęciach napisać.
Interesuje mnie zwłaszcza zagadnienie dotyczące tego co Prezes uważa za sukces co za porażkę a w świetle oczekiwanych opłat za przekształcenie koncesji na Ukrainie, co dla niego znaczy 'dużo' co 'mało'.
Pamiętam (choć może ulegam w tej mierze konfabulacji), że odwiert brunejski (przez Niedźwiadki zwany: topielcem) został określony jako tani/niedrogi. Ostatecznie być może jest taki, skoro w efekcie KOV przejął schedę po AED. Wyszło na to, że Pan Jakub miał rację. Z drugiej strony przypominają mi się stwierdzenia o tym, że informacja o wodzie to nie armageddon, że odwiert da się wykorzystać itp. A jednak kurs po tym fakcie poleciał i podniósł się dopiero po rozbudzeniu marzeń o Nigerii.
Obecnie opłata za przekształcenie koncesji może się okazać 'droga', chociaż od jej załatwienia jeśli dobrze rozumiem zależy uruchomienie istotnego z punktu widzenia spółki kredytu.
Generalnie cieszy myśl, że zarząd spółki liczy każdy grosz. Pytanie czy rzeczywiście każdy?
Co do erystycznego z gruntu zabiegu p. Jakuba:
Cytat:
Rozumiem, że podejrzewasz, że albo a) w spółce pracują mało kompetentni ludzie, którzy sobie tego nie policzyli, albo b) wstrzymujemy produkcję narażając się na straty, bo mamy jakieś ukryte powody?
Na takie podejrzenia nie ma rady, chociaż dla mnie są dziwne...

Mogę jedynie napisać, że "Wywieranie wpływu..." R. Cialdiniego była na moim kierunku lekturą obowiązkową zaś "W co grają ludzie?" E. Berne uzupełniającą ale po latach trudno mi stwierdzić, z której to dziedziny Prezes czerpie bardziej.
Na razie do mojego pamiętnika trafia: "Opłaci się poczekać"
Pytanie: Komu? Jak długo?

rabbit
0
Wysłane: 22 grudnia 2011 08:52:34 przy kursie: 11,60 zł
Nie chcę tutaj bronić stanowiska Redface oraz zarządu KOV i decyzji jaką podjęli na Ukrainie ale trzeba brać wszystkie aspekty tego biznesu.Nawet jeżeli opłacało by się zwiększyć produkcję,a po przekształceniu koncesji i opłaceniu większych kosztów zostało by coś w kasie,gazu ubędzie.Gaz,kondensat czy ropa to nie towar który się produkuje.Mamy w "magazynach" ograniczoną ilość i trzeba to racjonalnie wykorzystać.To nie jest towar który można wyprodukowć.
Jeżeli masz określoną ilość towaru którego już nikt nie produkuje,to żeby pieniędzy nie oddawać fiskusowi wstrzymasz sprzedaż na jakiś czas.

@Rosenkranz
Chętnie też bym przeczytał wszystkie wypowiedzi,a interesuje mnie jedna której nie mogłem odszukać.Może jej nie ma i nie było.

Jakub_AK77
0
Wpisów: 99
Wysłane: 22 grudnia 2011 11:20:26 przy kursie: 11,80 zł
@Arwena, kurs akcji faktycznie jest w czarnej dziurze.
Ale na jakiej podstawie twierdzisz , mże spółka jest w czarnej dziurze ?

Co do zebrania wszystkich wątków Redface, to można zrobić to dość łatwo. Po prostu ignorować po kolei wszystkich wypowiadajacych się w tym wątku. Troszke pracy, ale po jakimś czasie zostaną tylko wpisy Redfaca. Potem można wszystko odkręcić.

Pzdr

sprzegielnik
0
Wpisów: 8
Wysłane: 22 grudnia 2011 11:29:48 przy kursie: 11,80 zł
Rosenkranz napisał(a):
Mam pytanko do osób obeznanych z forum: Czy ktoś napisałby jak można, o ile to możliwe, ustawić przeglądarkę tego forum tak aby np. wyświetlić tylko posty autorstwa Prezesa?

Witam.
Kliknij na Szukaj i wybierz:
1. Spółki od A do Z,
2. 50 wyników na stronie (możesz ustawić mniej jak chcesz)
3. Autorstwa
4, Wpisz słowo Redface
5. Szukaj
Jest jeden problem, nie wyszukuje wszystkich. Wyświetla max 100 wpisów. Najstarszy wpis to 13 lipca 2011 10:03:40 a jest ich więcej (pewnie jakieś ograniczenie forum - może administrator mógłby to zmienić)
Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

351 352 353 354 355

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,348 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat