PARTNER SERWISU
vukrtils
376 377 378 379 380
Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 12 lutego 2012 14:09:33 przy kursie: 14,00 zł
Redface, kilka pytań, które myślę podsumują bieżącą sytuację w spółce:

A. Nigeria

1. Sytuacja na rynkach finansowych się poprawia, gospodarka światowa jakby wykazywała lekkie ożywienie patrząc po ostatnio podawanych danych, Grecja bliska porozumienia wewnętrznego co powinno pozwolić na wypłatę kolejnej transzy pomocy finansowej, najważniejsze indeksy światowe (głównie amerykańskie) sygnalizują rynek byka. Czy taka sytuacja sprzyjała by podjęciu decyzji o wejściu na rynek AIM?

2. Czy jeśli dziś została by przez Was podjęta decyzja (hipotetycznie) odnośnie wejśćia w skład konsorcjum Neconde, czy prace jakie zostały przez Was do tej pory poczynione w kwestii przygotowania prospektu emisyjnego i innych formalności niezbędnych do emisji na rynku równoległym pozwalały by na uzyskanie finansowania z AIM przed końcem marca, tak aby spłacić zobowiązania wobec KI jeszcze przed upływem terminu 31.03.2012?

3. Jan Kulczyk na początku roku wskazywał, że na OML-42 udało się zwiększyć wydobycie już w pierwszym miesiącu po wejściu Neconde na OML-42. Czy możesz nam Redface powiedzieć jaka jest wielkość produkcji na chwilę obecną?

4. Odnośnie samej decyzji o wejści uw sklad konsorcjum Neconde, przydało by się jasne określenie stanowiska spółki. Wiem, że Timothy Elliot mówił w wywiadzie, że to nadal bardzo interesujące aktywo, podobne stwierdzenie było w prezentacji publikowanej przez Was ostatnio. Może zadam pytanie w ten sposób, czy decyzja o przystąpieniu do konsorcjum Neconde zapadnie jeszcze w Q1 2012? Jeśli tak, to co ze spłatą zobowiązań wobec KI (nawiązując do pytania A-2)? Czy po raz kolejny przewidujecie możliwość przeciągnięcia terminu debiutu?

5. Odnośnie debiutu na AIM i konieczności posiadania aktualnych danych na temat zasobów...Czy w tej kwestii jesteście już przygotowani i posiadacie lub trwają prace na przygotowaniem raportów niezależnych ekspertów na temat rezerw i zasobów na wszystkich posiadanych koncesjach?

B. Ukraina

1. Rozumiem, że wyniki testów O-14 możemy spodziewać się wkrótce?

2. Czy M-21 będzie testowany niezwłocznie po zakończeniu wiercenia?

3. Kiedy spodziewacie sie uzyskania finalnej zgody na przekształcenie koncesji z poszukiwawczej na produkcyjną?

4. Kiedy dokłądnie ruszacie z programem szczelinowania i wydobycia z dwóch horyzontów (ogólnie była mowa coś o Q2 jeśli dobrze pamiętam) i jak ten program będzie wyglądał? Na ilu odwiertach naraz jesteście w stanie prowadzić prace?

5. Po przekształceniu koncesji na produkcyjne będziecie mogli zwiększać wydobycie powyżej określonego limitu. Jaki duży był ten limit do tej pory i czy zbliżaliście się do tego limitu, że postanowiliście przekształcić koncesję na produkcyjną? Czy po przekształceniu koncesji na produkcyjną będziecie zwiększać wydobycie z już działających odwiertów czy przekształcenie koncesji miało na celu pozbycie się limitu wydobycia w związku z oczekiwanym skokowym wzrostem wydobycia dzięki szczelinowaniu i wydobyciu z dwóch horyzontów w tym roku (w końcu chcecie reaktywować 22 stare odwierty)?

C. Brunei

Tutaj brak konkretnych pytań, możesz nam ewentualnie coś rzucić jak masz cos ciekawego w tym temacie, co nie musi iść przez ESPI. Może jedyne pytanie to takie, ile może jeszcze potrwać poszukiwanie i sprowadzenie wiertni do bloku M?

D. Syria

Tutaj brak pytań, ze względu na niestabilną sytuację wiemy, że nie ma co na razie mówić o termianch powrótu do rozpoczętych prac przy odwiercie Itheria-1.

Póki co starczy pytań ;)

Dzięki za odpowiedź z góry.

Pozdrawiam
Krzysiek
Edytowany: 12 lutego 2012 14:12

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 12 lutego 2012 14:40:18 przy kursie: 14,00 zł
Dołożę jeszcze jedno pytanie do tego co wrzucił tutaj Krzysiek9.

W tej chwili remontowany jest jeden ze starych odwiertów nową wiertnią serwisową.
Moje pytanie,
1.Jak długo będzie trwał taki remont?
2.Czy w przypadku sukcesu odwiert jet podłączony i wystarczy wznowić produkcję?(zakładam że testy muszą być przeprowadzone)
3.Jaki jest orientacyjny koszt takiego remontu?
4.Czy wcześniej był to odwiert gazowy (ze śladową ilością kondensatu) czy kondensatowy (znacząca produkcja kondensatu)?
"Żeby wygrać trzeba grać"

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 13 lutego 2012 09:27:42 przy kursie: 16,10 zł
Redface napisał(a):
krk napisał(a):
Redface. Bardzo proszę o wyjaśnienie co z testami odwiertu 014.Przepraszam jeśli macie tyle pracy i zapomnieliście sobie?

Właśnie testujemy... Początek był w weekend. Widziałem na własne oczy (nie mam jak zrzucić zdjęć z aparatu, ale po powrocie na pewno trochę wrzucę na SW i na naszą www.
Pozdrawiam,
Jkorczak /KOV/

Panie Jakubie testy O-14 rozpoczęły się 4-5 02 , kiedy możemy się spodziewać publikacji wyników.
Pozdrawiam.
Edytowany: 13 lutego 2012 09:41

Krzysiek9
0
Wysłane: 13 lutego 2012 13:27:14 przy kursie: 16,10 zł
RB: Konwersja licencji Olgowskoje z koncesji poszukiwawczej na 20-letnią koncesję produkcyjną

Cytat:
godnie z warunkami dotychczas posiadanej licencji poszukiwawczej, żadne pole nie mogło produkować więcej niż 10 proc. zasobów geologicznych. Natomiast zgodnie z warunkami nowej licencji, produkcja z koncesji Olgowskoje nie podlega już ograniczeniom.

Według opinii Spółki uzyskanie 20-letniej koncesji produkcyjnej dla pola Olgowskoje jest znaczącym osiągnięciem mającym bezpośrednim wpływ na działalność Spółki. Zwiększająca się w ciągu ostatnich osiemnastu miesięcy produkcja na Ukrainie wzmocniła bilans Spółki i pozwoli na kontynuację planu prac w celu rozwinięcia pełnego potencjału Olgowskoje i pozostałych ukraińskich licencji.

Koncesja Olgowskoje jest obecnie najbardziej produktywną z pięciu licencji posiadanych przez KUB-Gas LLC ("KUB-Gas"). Od momentu, gdy KOV nabył swoje udziały w KUB-Gasie w czerwcu 2010 roku, wykonano pięć nowych odwiertów na polu Olgowskoje, a dodatkowy odwiert Olgowskoje-6 ("O-6"), który wykonano przed czerwcem 2010 roku, został poddany szczelinowaniu hydraulicznemu w czwartym kwartale 2011 roku. Odwiert O-6 podłączono jako odwiert produkcyjny na początku stycznia 2012 r.

Produkcja brutto z pola Olgowskoje wynosi obecnie 12 mln stóp sześciennych dziennie ("MMcf/d") dla KUB-Gasu (8,4 MMcf/d netto dla KOV), co odpowiada około 65 proc. łącznej produkcji ze wszystkich pól KUB-Gasu.
Edytowany: 13 lutego 2012 13:33

Kriss_37
0
Wpisów: 17
Wysłane: 13 lutego 2012 16:16:09 przy kursie: 16,10 zł
O godz. 16.00 w TVN cnbc w zapowiedziach powiedzieli, ze dwie spółki mocno dziś rosną, w tym było KOV i mieli to rozwinąć. O pierwszej spółce powiedzieli,ale o KOV już nie. Bardzo lubię oglądać tą telewizje, ale po raz kolejny widać, ze o KOV się mało mówi. Co o tym sądzicie?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 lutego 2012 16:30:23 przy kursie: 16,10 zł
ATTrader uruchomił twittera, gdzie człowiek - nie automat - wrzuca ciekawe obserwacje z bieżącej sesji.
Właśnie wskoczyła konkretna na KOV, która mówi o możliwości zamknięcia w dniu dzisiejszym.
(edytowałem aby usunąć referencję do usuniętego później wpisu)

kliknij, aby powiększyć

Warto śledzić: http://twitter.com/attraderpl
Edytowany: 13 lutego 2012 21:29

TOM1ASZ
0
Wpisów: 5
Wysłane: 13 lutego 2012 18:35:36 przy kursie: 16,10 zł
ferit napisał(a):
wklejacie te wykresy to i ja się odważę (kliknąć i się powiększy obrazek)

kliknij, aby powiększyć

Kod:
mod: linkuj do pliku graficznego, nie do strony na hostingu

Wtedy nie bylem pewien, teraz tez nie do konca wiec zapytam: czy to nie jest klasyczna formacja filizanki? zapowiadajaca przyszle wybicie?

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 14 lutego 2012 10:03:19 przy kursie: 15,70 zł
W ostatnim newsletter KOV jest zamieszczona tabelka ze schematem prac nad odwiertami.
Co oznacza wpis 'opuszczony' ?

Może zadam pytanie inaczej:
Czy jest możliwy do niego powrót czy nie ?
Edytowany: 14 lutego 2012 10:21

rabbit
0
Wysłane: 14 lutego 2012 11:13:24 przy kursie: 15,70 zł
@zabapinkfloyd

Wydaje mi się że opuszczony to odwiert zamknięty nie nadający się już do produkcji.To stare odwierty które są już wyeksploatowane.Nowe wszystkie działają,te które są już podłączone.
Ktoś wczoraj wrzucił pytanie jakie informacje z Ukrainy mogą być w najbliższym czasie.Rozumiem że chodzi o informacje z KOV.
Czekamy w tej chwili na podłączenie O-8,przepływ ok 1.0 MMcf/d plus małe ilości kondensatu.
Zakończenie wiercenia M-21 w drugiej połowie marca.
Zakończenie remontu pierwszej studni nową wiertnia serwisową.
Wyniki testów O-14 (chociaż zdjęć nie widziałem Whistle )
Podłączenie odwiertu O-18 (termin nie jest określony,może koniec marca początek kwietnia)i mam nadzieję że też z dodatkiem kondensatu,niewielkim ale nazbiera się trochę.

Najważniejsza informacja dla Nas na dzisiaj to jakiś przeciek z TCM (tak to się chyba nazywa Konsultację techniczne w KUBGAZ) i informacja czy i kiedy będzie pracować druga wiertnia na Ukrainie (wiertnia główna którą wykonuje się odwierty od podstaw)Przyśpieszyło by to prace wiertnicze,tylko nie wiadomo czy jest sens i tyle pracy żeby pracować na "dwa gwizdki.
Można się spodziewać informacji o sejsmice,tylko że nie wiadomo kiedy zostanie opublikowana.

Może o czymś zapomniałem?
To niech ktoś jeszcze coś dołoży.

Dodam jeszcze ciekawostkę.
Fachowcy od geologi wycenili 30% udziału Gostek w KUBGAZ na 31.7 mln USD.Można sobie przeliczyć ile jest warty 70% udział KOV.Przypomnę tylko że po zakupie KUBGAZu przez KOV w 2010 roku za kwotę 45 mln USD ci sami fachowcy stwierdzili że Kulczyk przepłacił ten zakup bo wartość tych udziałówwedług nich to 22-25 mln USD (w tym przypadku wartość 30% to ok 8-10 mln USD)Można powiedzieć że wzrost wartości ponad trzykrotny.Idąc tym tropem KOV płacąc 45 mln USD za 70% w Kubgazie zwiększył wartość ukraińskich aktywów trzykrotnie do 135 mln USD a to jest cena sprzedaży która jest zawsze mniejsza od wartości koncesji.

www.investgazeta.net/kompanii-...">Link żeby nie było o naganianiu
Edytowany: 14 lutego 2012 11:32

jimmi
0
Wpisów: 169
Wysłane: 14 lutego 2012 11:26:22 przy kursie: 15,70 zł
moze to:
20.03.2012 – raport roczny za rok 2011 r.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 14 lutego 2012 11:29:07 przy kursie: 15,70 zł
Aha :)
Rabbit widzę że jesteś bardzo skupiony w temacie i lubisz sobie liczyć :)
Może byś zrobił tabelkę w której by były wszystkie pola i odwierty oraz ilości wydobycie / :)))))

Ja jestem nygusowaty :)

rabbit
0
Wysłane: 14 lutego 2012 11:41:09 przy kursie: 15,70 zł
@zabapinkfloyd

Też jestem nygus.
To na dzisiaj nie ma sensu,dlatego że te wartości się zmieniają.
Ważne by było dowiedzieć się jaki zasoby wydobywcze posiada dany odwiert.Wtedy mozna pokusić się o dokładne wyliczenie wartości koncesji.O ile dobrze pamiętam to chyba w dwóch przypadkach były podane zasoby i wyliczyłem że z jednej studni eksploatacja może trwać ok 4-6 lat.Tylko że to nie jest szczegółowe wyliczenie.

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 14 lutego 2012 12:18:16 przy kursie: 15,70 zł
Cytat:
Idealna transakcja to kupno akcji po 1,47 zł na cofnięciu, przy stop loss na poziomie 1,36 zł. Jeśli nie wyjdzie, trzeba dostosować się do tego, co się będzie działo. Bez względu na to jak postąpimy, stop nie powinien być ustawiony poniżej 1,36 zł. Minimalny zasięg wzrostów to okolice 2 zł.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/z...

Krzysiek9
0
Wysłane: 14 lutego 2012 13:13:09 przy kursie: 15,70 zł
Analiza wartości Ukrainy - może warto poddać pod dyskusję

Dane podawane dla KUBGAS:

Na podstawie analizy DM BZ WBK SA:
- netback = 6,5USD / Mcf (taką konserwatywną wartośc przyjął Burzyński)
- EV/EBITDA na poziomie 6-7x

Na podstawie tego co napisał Rabbit plus moje lekkie wyważenie wartości:
Cena gazu 415 USD/1000m3 netback 64% tj. 265,6 USD/1000 m3 dla KUBGAZ

Produkcja na dzisiaj:
18,5 MMcf/d (13 MMcf/d netto dla KOV)
1,5 MMcf/d z kondensatu (po przeliczeniu na gaz)

Razem 20 MMcf/d dla KUBGAZ

Z tego 14 dla KOV
14 x 28,317 = 396 438 m3

Zysk roczny = 396 438 m3 * 365 * (265,6 USD / 1000m3) = 38,5 mln USD

Wartość aktywów przypadających na KOV na chwile obecną w skali roku
= 38,5 mln USD * 7 = 269,5 mln USD

Wzrost produkcji (szacunkowo):
1,2 MMcf/d z O-8
1,2 MMcf/d z O-18
2,0 MMcf/d zwiększenia produkcji z O-12

4,4MMcf * 0,7 x 28,317 = 87 500 m3

Zysk roczny = 87 500 m3 * 250 * (265,6 USD / 1000m3) = 5,8 mln USD

Wzrost produkcji (perspektywicznie - wartości przyjęte do obliczeń):
- podłączenie O-14 = 5MMcf (podobnie jak O-12 sądząc po optymistycznym nastawieniu Redface do tego odwiertu iopóźnionym testowaniu w oczekiwaniu na konwersje koncesji)
- podłączenie M-21 = 3MMcf (podobnie jak M-19)
- reaktywacja 22 odwiertów (niech to będzie 1 MMcf/d na każdy odwiert - O-6 2,3 MMcf/d, O-8 ok 1,5 MMcf/d w czasie testów) = 22 MMcf/d

Razem = 22 + 5 + 3 = 30 MMcf /d
Z tego 21 MMcf/d dla KOV co daje:
21 * 28,317 = 595 000 m3/d

Zakładam, że 1/3 z tej wartości będzie się skladać na końcową wartość aktywów na koniec roku, ze względu na sukcesywne podłączanie reaktywowanych odiwertów:
= 595 000 m3 * (0,3 * 365 ) * (265,6 USD / 1000m3) = 17,3 mln USD

PODSUMOWUJĄC
na bazie wskaźnika EV/EBITDA z uwzględnieniem bieżącej i szacowanej przyszłej produkcji wartość aktywów przypadających na KOV pod koniec 2012 roku
= (38,5 mln USD + 5,8 mln) * 7 /potwierdzone/ + 17,3 mln USD * 7 /perspektywy/ = 310,1 mln USD + 121,1 mln USD = 431,2 mln USD

@WatchDog, poproszę Ciebie tutaj o pomoc, bo to pytanie zadawalem już kilkukrotnie na forum:

Czy możesz nam poradzić jak przy wycenie aktywów połączyć wartość jakie nam wychodzą ze wskaźnika EV/EBITDA z wartościami jakie uzyskamy na podstawie metody NAV? W ogóle powinno się tak to robić? Jeśli nie to czy możesz nam doradzić jak powinno się wycenić spółkę poszukiwawczo - wydobywczą, która oprócz aktywów w ziemi posiada także przychody z produkcji.
Edytowany: 14 lutego 2012 13:33

WatchDog
50
Wysłane: 14 lutego 2012 13:34:32 przy kursie: 15,70 zł
Ja się nie znam na tym sektorze.
Intuicyjnie nie wyceniałbym aktywów/zasobów, tylko zrobił staranną prognozę przepływów pieniężnych.

Co to są za ceny, które podajesz - hurtowe ceny odsprzedaży produktu? Można to jakoś zweryfikować?

W jaki sposób od razu z przychodów przechodzisz do zysku? Masz koszty stałe, koszty zmienne, koszty krańcowe?

Na ostatnie pytanie, tj. jak połączyć - nie łączyć, wyciągnąć średnią. NAV to odpowiednik wyceny majątkowej, a EV/EBITDA mnożnikowej.
Edytowany: 14 lutego 2012 13:34

Krzysiek9
0
Wysłane: 14 lutego 2012 13:45:43 przy kursie: 15,70 zł
Obliczenia tych wartości dokonałem zakładając wartość retroaktywną netto na poziomie 6,5 USD/Mcf tak jak w przytoczonej analizie DM BZ WBK. Wartości produkcji wiadomo z raportów wielokrotnie tutaj przytaczanych, dostępnych na stronie spółki. Jedyne o co się pokusiłem to symulacja na podstawie podobieństwa odwiertów M-21 do M-19 czy O-14 do O-12, których wielkość produkcji już znamy.

Masz rację, nie uwzględniłem tutaj jeszcze kosztów, raczej uprościłem wyliczenia biorąc proporcjonalnie wartości przyjęte przez DM BZ WBK w stosunku do wielkości produkcji. Chodziło mi to nie o uzyskanie dokładnych wartości ale skali porównawczej tego co mamy obecnie (wyliczone przez specjalistów z DM BZ WBK) i tego co w perspektywie tego roku spodziewamy się osiągnąć patrząc po wynikach uzyskiwanych dotychczas

Rozumiem, że obu metod NAV i EV/EBITDA nie da się połączyć, ale czy istnieją sposoby na przynajmniej oszacowanie jak wielkość aktywów (czyli tego co w ziemi) oraz wielkość przychodów przekłada się na kapitalizację spółki czyli na wartość akcji. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie dlatego poruszyłem temat, licząc, że ktoś może wielu z nas tutaj wyjaśni w uproszczony sposób jak można to zrobić.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 14 lutego 2012 14:36:43 przy kursie: 15,70 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Analiza wartości Ukrainy - może warto poddać pod dyskusję
.

Wiadomo, że Ukraina to jest cymes, ja bym raczej policzył ile kosztuja KOV inwestycje jeszcze nieproduktywne i w ogóle nie wiadomo czy w ogóle kiedys produktywne. Mam na mysli te Brunei, Syrie itp.

WatchDog
50
Wysłane: 14 lutego 2012 14:45:55 przy kursie: 15,70 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Masz rację, nie uwzględniłem tutaj jeszcze kosztów, raczej uprościłem wyliczenia biorąc proporcjonalnie wartości przyjęte przez DM BZ WBK w stosunku do wielkości produkcji. Chodziło mi to nie o uzyskanie dokładnych wartości ale skali porównawczej tego co mamy obecnie (wyliczone przez specjalistów z DM BZ WBK) i tego co w perspektywie tego roku spodziewamy się osiągnąć patrząc po wynikach uzyskiwanych dotychczas

Nie opierałbym się na danych naszych maklerów. Popatrzę (w weekend najwcześniej) jak wyglądają modele Goldmanów i Morganów stosowane do tego rodzaju spółek.
Pytanie ważne: jeśli nie masz kosztów to czemu używasz słowa 'zysk'?

Cytat:
Rozumiem, że obu metod NAV i EV/EBITDA nie da się połączyć, ale czy istnieją sposoby na przynajmniej oszacowanie jak wielkość aktywów (czyli tego co w ziemi) oraz wielkość przychodów przekłada się na kapitalizację spółki czyli na wartość akcji. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie dlatego poruszyłem temat, licząc, że ktoś może wielu z nas tutaj wyjaśni w uproszczony sposób jak można to zrobić.

Taki sposób to odczytanie mnożników kilku spółek podobnych, wyciągnięcie średniej i przemnożenie. Co do gazownictwa, mamy własny benchmark w postaci PGNiGu. Można też sięgnąć po światowe i odjąć dyskonto na ryzyko walutowe i ryzyko geograficzne.

Krzysiek9
0
Wysłane: 14 lutego 2012 17:23:35 przy kursie: 15,70 zł
@WatchDog

Zysk - tak masz rację nie zysk a przychód oczywiście (moja pomyłka).

Dzięki za pomoc i wyjaśnienie tych kwestii. Na pewno będą pomocne przy analizie tej czy podobnych spółek.

Pozdrawiam

WatchDog
50
Wysłane: 14 lutego 2012 18:26:34 przy kursie: 15,70 zł
Przychód to już coś. Spojrzałem, że PGNiG jest wyceniane blisko rocznych przychodów (C/P 0,97).

Cóż, chyba się będę musiał poduczyć. Na szczęście mamy internet, wykopałem takie przykładowe linki.

Konkretne uwagi plus wzory do szybkie zestawienia modelu wyceny
oilandgas-investments.com/2010...

Tutaj za niedużą kwotę można kupić gotowy model w Excelu, tylko wypełniać
www.spreadsheetstore.com/p-17-...

A jak ktoś woli bardziej tradycyjnie, to jest na ten temat cała książka
books.google.pl/books/about/Va...

Znajdę czas to bliżej popatrzę, ile ten KOV jest wart fundamentalnie. Na razie przez kilkaset stron wątku nikt do tego nie doszedł. blackeye

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

376 377 378 379 380

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,245 sek.

ziprqckv
rnizkxdx
eechulxf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dybjeioz
lomznqra
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat