PARTNER SERWISU
wgipbcox
2 3 4 5 6

investkid - dlugoterminowe inwestycje

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 9 lutego 2012 11:53:40

wpadla sprzedaz dzis TPSA 17,95

IK

investkid
3
Wysłane: 9 lutego 2012 15:35:55

sprzedany Euromark 2,2

pozdro
IK

investkid
3
Wysłane: 10 lutego 2012 09:16:33
sprzedana trakcja 1,25

negatywne odczyty z dziennego wykresu

pozdro
IK

ps Midas szaleje - ciekawe czy pozwola na nizsze poziomy - przy 1,05 kurs odniesienia 0,77 vs 0,7 10% bonus
wg mnie musi byc minimum 15%
czyli nie powinno spasc nizej ale kurs odniesienia powinien na zamknieciu oscylowac w granicach 0,81 czyli jakies 1,2 Pray d'oh!

investkid
3
Wysłane: 10 lutego 2012 17:04:53

midas wyprzedany 1,14

drobna strata

ale i brak wiary i nerwow w krotkoterminowe zagrywki

pozdro
IK

investkid
3
Wysłane: 16 lutego 2012 16:28:47

odkupiona trakcja 1,31 5%

jesli zamkniecie powyzej zostaje, jesli nizej roznie moze byc :)

IK

investkid
3
Wysłane: 17 lutego 2012 09:29:19

sprzedana trakcja 1,44

pozdro ik

investkid
3
Wysłane: 17 lutego 2012 17:15:51

odkupienie 6% trakcji 1,39

IK

investkid
3
Wysłane: 17 lutego 2012 17:16:42

bliski stop i zlecenie sprzedazy przy maximach z dzisiejszej sesji

investkid
3
Wysłane: 20 lutego 2012 09:27:11

sprzedaz trakcja 1,52

kupno 5% PBG - duza zwlaa w ostatnim roku , firma sie dobrze trzyma ale wypadla z WIG20 czyli podejrzewam ze podaz byla zwiazana bardziej z przetasowaniami w portfelach tlusciochow niz z fundamentami spolki.

IK

investkid
3
Wysłane: 20 lutego 2012 09:33:06

MNI mi zwialo Not talking sadze ze gra na krotko to nie dla mnie, albo za duzo spolek w obserwowanych, albo za malo nerwow do grania na krotki dystans. Troche wpadlo na Trakcji ale jest to wysilek niewspolmierny do grania na fundamentach.

Daje sobie jeszcze tydzien a potem podsumowuje swoje zagrania ,ich efektywnosc oraz wplyw stresu na moje prywatne zycie - albo tylko fundamenty albo to i to thumbright

3some Think

investkid
3
Wysłane: 20 lutego 2012 09:36:55

mysle ze mni powinno przycupnac na chwile przy 2,7-2,8 z technicznego punktu widzenia, moze czas na korekte rzedu 32-50% ostatnich wzrostow kto wie.
dlatego tez nie wskakuje do pedzacego pociagu, lekko za wysoko.
Trakcja odkupuje minimum 5-10 groszy nize albo na kilkudniowej stabilizacji.

IKLiar

investkid
3
Wysłane: 20 lutego 2012 16:07:31

dokupienie PBG razem 8% cena okolo 79,5

pozdro
IK

investkid
3
Wysłane: 20 lutego 2012 17:38:19

"jesli nie kupie spolki, to ona rosnie i placze,
jesli ja kupie to ona spada , i placze " Think chyba ze wierze w silne findamenty hello1

zakupilem kolejnego konika 08Octavia - fundusz ktory dzieli sie zyskami od 2001 roku poprzez skup akcji wlasnych poprzez WEZWANIE. Docelowo 6,15 minus podatek na 60 % posiadanych udzialow to daje potencjal rzedu 33% na calosci lub jak kto woli 55% zwrotu z oddanych w wezwaniu akcji.

Wchodze w to poniewaz - do tej pory dwa razy wezwanie przeprowadzane z sukcesem.
wycena gieldowa spolki rowna posiadanej gotowce ulokowanej w gotowce i obligacjach skarbu Panstwa.

Przewiduje korekte na rynku akcji dlatego tez warto miec spolki defensywne z 80% pewnoscia co do zysku.

Cena moze i za wysoka ale dla mnie roznica w cenie 2,5 czy 3,5 to nic jesli mowimy o gotowce wypracowanej z core businessu spolki deweloperskiej.

transakcja: kupno 08octavia 5000 szt cena srednia 3,54

pozdro
IK

investkid
3
Wysłane: 21 lutego 2012 09:20:32

porzucam mysli o trakcji ze wzgledu na uklad swiec (niepokojacy) z ostatnich dwoch dni - swieczki wzrostowe i zdlolowanie kursu z maxym poziomow do poziomow okolo 1,4 - spadajaca gwiazda chyba Anxious

poki co nie wchodze choc krotkoterminowo korekta na 1,37 warta byla zastanowienia.

zastanawiam sie nad PSW - dokupienie - bo obecny kurs i kurs nowej emisji sie prawie zrownaly - to oznacza ze warto miec stare akcje na czas gdy bedzie trwala rejestracja PP i PDA...d'oh!

pozdro
IK

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 21 lutego 2012 09:34:49
ik, naprawdę, trzy postulaty ;)

• zmień tytuł bloga

"Nie bede sie za dlugo rozpisywal ale moje podejscie do inwestycje odrzuca krotkoterminowe ruchy do spekulacji, bazujac na budowaniu portfela przynoszacego dochod z dywidend".

"Zakupywanie przecenionych akcji o silnych fundamentach i dokupywanie na korektach w trendzie wzrostowy.
Przy spadkach trzymanie do poziomu zakupu, pomniejszanie pozycji przy trendzie spadkowym na korektach wzrostowych. Odkupienie walorow o podobnej wartosci przy zmianie podejscia do rynku na pozytywne badz osiagniecie kursu dajacego potencjalne dochody rzedu 10% do 30% rocznie."

•Wyjaśnij mi jak pierwszy akapit ma się do drugiego, bo to bezpośrednie zaprzeczenie ;]

• Przestań się oszukiwać. ;) Spekulujesz. To co wyżej opisuejsz to zgadywanie trendów, czyli te krótkoterminowe ruchy do spekulacji. ;)

Nie krytykuję, raczej poprawniej nazywam rzeczywistość :)

• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 21 lutego 2012 09:35

investkid
3
Wysłane: 21 lutego 2012 18:43:00

witam i dzieki za zastonowienie sie nad moim sposobem inwestowania, a moze spekulacji...love4

Musze jednak wyjasnic ze tytul nie moze ulec zmianie bo... Speak to the hand jest bardzo prawdziwy, dlaczego? juz wyjasniam.

Pierwszy akapit mowi o dlugoterminowym inwestowaniu - co nie jest jednoznaczne z kupieniem czegos i zostawienie na dlugi okres bez ingerencji w wielkosc pozycji czy wielkosc zaangazowania. Tzn., oceniam fundamentalnie spolke, jesli Pan rynek jest na tyle laskawy i doluje kurs na gieldzie do poziomu przy ktorym warto sie zaangazowac w spolke - to zaczynam akumulowac akcje ale zazwyczaj dolowanie kursu ma miejsce w czasie bessy na rynku badz branzy. Dlatego tez w takim przypadku kupuje paczkami na coraz nizszych poziomach (w oparciu o technike badz naplywajace info z rynku i wycene fundamentalna) , co nie znaczy ze przy krotkoterminowych odreagowaniach jak np. te ktore nastapily w ostatnich dwoch miesiacach wynoszac spolki do gory o 30-100% , nie sprzedam akcji. Oczywiscie probuje jako maly gracz wykozystac te momenty i dobrze sprzedac posiadany pakiet , aby potem moc na kontynuacji dolowania, badz odreagowaniu krotkoterminowych wzrostów odkupic posiadany wczesniej pakiet z nawiazka. ---- to tyczy sie juz drugiego akapitu - odsprzedawanie w bessie na oporach, odkupywanie na wsparciach, a w hossie - dokladnie to samo ale kupowanie na wsparciach w trendzie wzrostowym, osprzedawanie na oporach. ufff d'oh! chyba nic nie pomieszalem.

Strategie te, moge stosowac wykorzystujac fakt bycia malym graczem, celem akumulowania ponadprzecietnych wynikow z krotkoterminowych przeszacowac kursu akcji.
Oczywiscie moge popelnic blad ( zwlaszcza przy akumulowaniu zbyt duzej ilosci walorow) i nie zdazyc odkupic akcji jak to mialo miejsce z MNI albo odkupic za malo patrz Trakcja Tiltra. Pierwsza to bol, a druga to przyklad spekulacyjnego zagrania pod odbicie na spolce nie koniecznie dywidendowej, ale silnej fundamentalnie a bardzo przecenionej. Jesli to pozwla mi nie zalowac spolki przy jej pozbywaniu sie, a generuje poki co dodatni przeplyw pieniezny ktory moge ulokowac w silniejsze fundamentalnie spolki - to PLUS dla mojego portfela ktorEGO DOCHOD MA TWORZYC LINIE WZRASTAJACA Z KWARTALU NA KWARTAL a nie wachac sie proporcjonalnie do wachniec szerokiego rynku.

Oczywiscie zamierzenia to jedno, a rzeczywistosc to drugie.

Ponadto wciaz inwestuje wolne srodki w strategie opcyjne dajace dodatnie przeplywy pieniezne co jakis czas, co wmacnia plynnosc mojego portfela - nie lubie po prostu trzymac kasy w gotowce, wole aby pracowala rownie ciezko jak ja.

Krotkoterminowe spekulacje jak to nazwales - to nic innego jak efekt tego co opisalem powyzej - jesli to spolki silne fundamentalnie - musze zawsze trzymac reke na pulsie jak okaze sie, ze korekta jest plytsza niz myslamem, albo sprzedaje za wczesnie,

jesli chodzi o spolki typu Trakcja czy ABM - ograniczam ryzyko poprzez interesowanie sie nimi na minimach pomimo trwajacych w nich problemach, aby moc zarobic krotkoterminowo ponadprzecietnie , ale ryzykujac nie wiele - dla mnie np lek przed bankructwem w ABM-ie po spadku z 24 na 1,5 zl w ciagu roku, poprzez fakt przewidywania minusowych marz w budownictwie, zwazajac iz caly rynek budowlany przezywa to samo, oraz co wazne: Zainteresowanie duzego gracza finansowego ta spoka i chec wejscia w nia dlugoterninowo przy kursie spolki 1,5 -2,5 zl - daje mi 50% gwarancje na powodzenie wyjscia z tarapatow przez spolke - i zarobienia na niej ponadprzecietnie. Oczywiscie istnieje ryzyko rozwodnienia akcjonariatu ktore juz nastepuje, ale wole miec 70% przyszlych dochodow niz 100% strat.

To pokrotce
d'oh!

Dzieki jeszcze raz za zwrocenie uwagi na moj sposob inwestowania, jesli cos jest niezrozumiane to wal z grubej... poniewaz odkad jestem na Stockwatch to bardzo sobie cenie twoje wypowiedzi, ktore poniekad uksztaltowaly i moj sposob inwestycji.

Pozdrawiam
IK

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 22 lutego 2012 15:27:02
okej, wyjaśnienie jest zrozumiałe, ale wymowa Twoich wpisów jest taka jak gdyby te krótkoterminowe zagrywki i modyfikacje ekspozycji dominowały, tj. stanowiły większość zmian w portfelu.

Spytam inaczej. Na starcie roku X masz określoną wielkość kapitału np. 100k PLN.
Ile tysięcy obrotu wykonasz przez cały rok?

Jak oceniasz skuteczność swojego przewidywania górek i dołków, nawet jeśli baza kapitału pozostaje niewzruszona? Czy może jednak? ...

thumbright
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

investkid
3
Wysłane: 24 lutego 2012 09:48:53

Witam

przymierzam sie do kupna kolejnej paczki PBG - sadze ze jej niedowartosciowanie jest zwiazane z przetasowaniami na rynku funduszy indeksowych co dla mnie przy minimach historycznych tej spolki jest promocja obok ktorej to lada wysilek przejsc bez mrugniecia okiem Speak to the hand

zrealizowane 8% cena 64

Dajze losie nizsze poziomy celem dokupienia jeszcze wiekszej ilosci Pray

IK

investkid
3
Wysłane: 24 lutego 2012 10:11:32
bB86 napisał(a):
okej, wyjaśnienie jest zrozumiałe, ale wymowa Twoich wpisów jest taka jak gdyby te krótkoterminowe zagrywki i modyfikacje ekspozycji dominowały, tj. stanowiły większość zmian w portfelu.

Spytam inaczej. Na starcie roku X masz określoną wielkość kapitału np. 100k PLN.
Ile tysięcy obrotu wykonasz przez cały rok?

Jak oceniasz skuteczność swojego przewidywania górek i dołków, nawet jeśli baza kapitału pozostaje niewzruszona? Czy może jednak? ...

thumbright

1. problem bazy niewzruszonej: zalozenia kupowania na technicznych wsparciach przy wyprzedanym rynku WIG20 , zwazajac na kumulowanie akcji przy historycznie niskich poziomach w spolki stabilne przychodowo i zyskowne, czesto wyplacajace dywidendy badz z pomyslem na inwestycje przynoszace stope wzrostu przychodow, zysku netto i zysk na akcje i wartosc ksiegowa na akcje minimum 10 % rocznie , ktora przez ostatni czas (3-5 lat) nie rozwodnila akcjonariatu .. itp. daje mi komfort psychiczny w momentach, gdy baza zostaje naruszona, poniewaz jak zauwazysz wchodze nie duzymi pakietami rzedu 5-10% jednorazowo a to po to, aby zapewnic sobie finansowanie na ewentualne zakupy po jeszcze nizszych poziomach co dla mnie jest promocja - jesli rynek ucieknie to szkoda nie bede gonil pedzacego pociagu chyba ze kurs wciaz miesci sie w zalozonych poziomach zakupu.

Zawsze moge sie mylic, jak kazdy , ale to podejscie powoduje ze zenie sie ze spolka na dlugo, chyba ze krotkoterminowa zwyzka jest rodzajem pionowej sciany, odbiciem zdechlego kota - czyli szybko, a nawet za szybko jak na dany poziom wzrostow - wtedy oraz przy wspomnianych oporach dlugoterminowych pozbywam sie czesci pakietu albo calosci liczac na korekte ostatnich wzrostow.

Baza pojedynczych transakcji czesto mi spada nizej, ale nie oddaje tak przeanalizowanych spolek taniej niz kupilem.

2. czeste wchodzenie i wychodzenie - to domena spolek malych , badz bardzo przecenionych jak ABM, trakcja, euromark, - szybkie strzaly tez mnie interesuja jak widze ze spolka doluje niesamowicie a jej wyniki wcale nie odbiegaja drastycznie od przewidywanych - to okazje ktore warto zalapac bo taki zdechlak lubi sie zrestrukturyzowac i zaczac dzialac prezniej przynoszac coraz to lepsze wyniki - ale zyski rzedu 50-100% w ciagu kilku tygodni sa godne niepozalowania i taka pozycje albo redukuje w calosci albo pozostawiam tylko wartosc zainwestowanych na poczatku pieniedzy aby szybka kasa pracowala na przyszlosc - a ryzyko jest zadne bo przeciez tej kasy jeszcze kilka dni wczesniej wogole nie bylo d'oh!

3. obrot w ciagu roku: ne prowadzilem takich statystyk - ale mysle ze w ciagu hossy 3 letniej obroce wartoscia bazy z 2-trzy razy a malymi pozycjami z pkt. 2 kilkkrotnie albo kilkanascie razy.

4. monitorujac rynek czesto kusi wchodzenie w jednorazowe strzaly, jak i modyfikowanie strategi opcyjnej ze stacjonarnej do krotkoterminowej z wykozystanie kontraktow termniowych - musze czasami zabic nude pomiedzy czytaniem sprawozdan a monitorowaniem poziomow cen czy sentymentu rynkowego ( to ostanie dopiero zaczynam i widze coraz wiecej pozytywow grania z trendem).

5. przewidywania gorek i dolkow - zadko trafiam w 100% ale wtedy pozycje odnawiam albo czekam do najblizszej korekty celem powrotu na rynek, ale przy kumulowaniu - nie bacze za bardzo na odchylenia rzedu nawet 20-50% bo to okazje jak wczesniej wspomnialem, a potem wsparcia i opory 50% skutecznosci mozliwe ze mniej. wtedy trace ruchy rzedu kilku procent - to nie duzo zwazajac ze potencjal wczesniejszego ruchu daje mi wynik kilka albo kilkanascie razy wyzszy. (ryzyko warte zachodu).

pozdro
IK 3some

investkid
3
Wysłane: 29 lutego 2012 15:54:16

dokupione cedc 7,5% cena 13,05

pozdro
IK

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,314 sek.

edezzdlp
eftshegb
vnjfczlg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mhzwradd
gnkywpsg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat