PARTNER SERWISU
wpoqqqev
1 2 3
Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 19 września 2010 22:49:46 przy kursie: 2,68 zł
Witam serdecznie wszystkich inwestorów. Stworzyłem ten wątek ponieważ spółka Best jeszcze takowego nie posiada na STOCKWATCH a ponieważ mam pytanie i zarazem prośbę do bardziej doświadczonych ode mnie postanowiłem je zadać tutaj. Jeśli któryś z moderatorów uzna wątek za niepotrzebny proszę go usunąć nie będę miał żalu.
Na początku czerwca kupiłem niedużą ilość akcji tej spółki w cenie 16,80zł za sztukę. Od tamtego czasu cena akcji systematycznie spada. Zapewne gdyby nie fakt iż nabyłem niedużą ilość już dawno "wyszedłbym" z tej inwestycji a tak nadal jestem posiadaczem tych akcji.
Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych jak oceniają możliwość wzrostu z technicznego punktu widzenia na tej spółce ?
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...
Edytowany: 19 września 2010 23:13

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 8 października 2010 13:32:28 przy kursie: 3,22 zł
Jak widzę nie ma zainteresowania spółką typu Best. Może to i dobrze a może źle w każdym bądź razie Best od pewnego czasu po dobiciu dna przy cenie 10,20zł powolutku ale systematycznie zaczyna się podnosic. Myślę że nadchodzące wyniki będą w końcu zadowalające zwłaszcza iż jestem zdania ze w obecnym czasie firmy zajmujące się windykacją i zarządzaniem portfelami należności nieregularnych mają przed sobą przyszłość.
Czas pokaże czy się nie pomyliłem a póki co nadal siedzę w tej spółce z małym pakiecikiem.
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

jimmi
0
Wpisów: 169
Wysłane: 12 maja 2011 23:05:13 przy kursie: 1,94 zł
Brak obrotow papierem na GPW tlumaczy brak zainteresowania spolka. Tutaj kapletnie nic sie teraz nie dzieje, procz nonsensownych transakcji po kilka sztuk w mega rozbieznych wartosciach, co pozniej pokazuje sie jako najwiekszy spadek badz wzrost na gpw.

wojtas07
0
Wpisów: 210
Wysłane: 7 grudnia 2011 23:36:50
Ten rok będzie rekordowy dla BEST SA. Przychody r/r będą poprawione o co najmniej 50%, a zysk netto powinien być pobity x6 w stosunku do tego co było w 2010r, a nie było wcale tak źle bo zarobili 2mln PLN. Do tej pory, po 3 kwartalach jest już 10,5 mln zysku.
Jak na razie po wykresie nie widać jeszcze tego pozytywnego szoku w wynikach, ale coś tam powoli zaczyna się rysować, dlatego myślę że warto obserwować.
Spółka notowana jest na 2fixach i może zainteresować fanów niskiego ff - niecałe 3% akcji w wolnym obrocie.

Kod:
mod: proszę o link do źródła powyższych prognoz
Edytowany: 8 grudnia 2011 08:19

wojtas07
0
Wysłane: 4 marca 2012 20:40:53
Best nie podaje prognoz, dlatego nie wkleiłem linka, była to zwykła analiza tego ile mają kupionych portfeli wierzytelności i tego jak im szedł dotychczas biznes na tych portfelach.

No i wyniki mówią wszystko, przebiły one moje wyliczenia i to mocno.
Przychody osiągnięte w 2011: 54,8mln czyli wzrost o 144% r/r.
Zysk netto za cały rok 2011 to 23,3mln - poprawa o ponad 1000% (w 2010r spółka zarobiła 2mln).
W samym tylko 4q wynik netto to prawie 13mln. Jeśli 2012 będzie równie dobry jak końcówka tego, to aż strach się napisać, co mi wychodzi ...

Best jest na 2-fixach, ale te wyniki na pewno nie przejdą niezauważone!!
C/Z przy obecnej cenie to 3,4 więc droga do przewartościowania jest daleka.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 marca 2012 21:14:25
Jak robisz wyliczenia, to warto podać założenia do takiego wyliczenia. Założenie jest takie, że nie zmieni się rentowność portfela. Takie założenie też czynili akcjonariusze MWT, czy Electusa. Spadło z 22% do 14%(MWT), czyli przychody z tego samego(co do wielkości )portfela były kilkadziesiąt procent mniejsze. Nikt się tego nie spodziewał. Przede wszystkim rynek się nie spodziewał.
Drugie i trzecie założenie jakie czynisz, to fakt, że nie zwiększą się odpisy aktualizacyjne i nie wzrosną stopy procentowe...

A z tym ostatnim to jak pokazują wibory można dyskutować...
Spółki nie znam.

wojtas07
0
Wysłane: 4 marca 2012 21:20:39
Oczywiście, założenia są bardzo istotne, ja w swoich obliczeniach podszedłem jednak ostrożnie do tematu i jestem tym co spółka pokazała miło zaskoczony.
Zresztą, trend poprawy wyników nie pojawił się z dnia na dzień, to już utrwalony proces w tej spółce.

P.s. "spółki nie znam" ...
to może warto się zapoznać :) ?
Edytowany: 4 marca 2012 21:22

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 marca 2012 23:11:33
To zależy co nazywasz utrwalonym procesem? Jeżeli sytuację od 2010 to OK, ale historycznie to sporo tam nadzei zostało utopionych w zawierusze dziejów.
Wcześniej też bywały wzloty.

kliknij, aby powiększyć

To przeróbka na której nie ma 2011, który wypadł dobrze.
Edytowany: 4 marca 2012 23:12

wojtas07
0
Wysłane: 4 marca 2012 23:22:29
Nie patrz na lata, tylko na kwartaly. Ostatnie 2 lata to nowa jakosc w spolce, szczegolnie odkad pozyskuja nowa kase z obligow i od utworzenia fundow sekurytyzacyjnych. Obecny Best ma niewiele wspolnego z tym z 2000r.

wojtas07
0
Wysłane: 9 marca 2012 20:03:16 przy kursie: 4,06 zł
Buldi, czy mógłbyś wkleić tutaj taki wykres jeśli wzielibyśmy pod uwagę kwartały, może być z przychodami, albo z zyskiem? Tam dopiero jest ciekawy widok.

buldi
0
Wysłane: 9 marca 2012 21:10:31 przy kursie: 4,06 zł
Wojtek - nie wiem czy takie przeróbki sa legalne. blackeye

Ale proponuje byś szpaknął na 14 stronę raportu, gdzie masz opis nietypowych zdarzeń, które rzutowały na wzrost przychodów o prawie 30 baniek w 2011, oraz o tym że za nabycie 50% udziałów w BEST III NSFIZ zapłacili 40 baniek które z kolei pozyskali przez emisje obligacji za tyleż samo baniek, o kosztach finansowych które się z tym wiążą i do jednorazówek nie należą, oraz o tym jak to wzrost wartości tej inwesytycji wyniósł 20 baniek w pół roku. Czapki z głów.

wojtas07
0
Wysłane: 9 marca 2012 22:00:11 przy kursie: 4,06 zł
Czytałem,
1) to że sprzedali obligacje za 40mln, to sukces - inwestorzy ufaja spolce, za co dostaja odpowiedni %. Pogratulować
2) obsługa tego długu 3mln za 7miesięcy 2011, w tym roku będzie to około 7mln - dadzą radę, bo patrz pkt3
3) te 20mln było zrobione nie na przeszacowaniu, tylko na prawdziwie sciągniętych długach, pojawił się realny cash (patrz przeplywy pieniężne), zatem biznes idzie i będzie szedł, bo portfele pojawiły się w firmie dotychczas niewidziane jeszcze.

zatem te 'czapki z głów' naprawdę są zasłużone.

p.s. ... ff 2,3% Think

buldi
0
Wysłane: 9 marca 2012 23:20:31 przy kursie: 4,06 zł
wojtas07 napisał(a):
1) to że sprzedali obligacje za 40mln, to sukces - inwestorzy ufaja spolce, za co dostaja odpowiedni %. Pogratulować

Gratulacje należą się również BEST III NSFIZ które w tym samym czasie wyemitowało obligacje za 56 baniek i BEST II NSFIZ j.w. lecz za 58 baniek

wojtas07 napisał(a):
2) obsługa tego długu 3mln za 7miesięcy 2011, w tym roku będzie to około 7mln - dadzą radę, bo patrz pkt3

Dolicz do tego 15 baniek na wykup dwóch seri obligacji już w tym roku. (str.21)

wojtas07 napisał(a):
3) te 20mln było zrobione nie na przeszacowaniu, tylko na prawdziwie sciągniętych długach, pojawił się realny cash (patrz przeplywy pieniężne), zatem biznes idzie i będzie szedł, bo portfele pojawiły się w firmie dotychczas niewidziane jeszcze.

Przecież w przepływach operacyjnych widzisz tę kwote, jako korektę. Akurat te 20 baniek a dokładnie 20.505 tyś to przeszacowanie wartości certyfikatów inwestycyjnych w BEST III NSFIZ podobnie jak przeszacowanie 5 baniek certyfikatów z BEST II NSFIZ które zostało zaliczone w poczet przychodów.

Edytowany: 9 marca 2012 23:24

buldi
0
Wysłane: 10 marca 2012 11:51:01 przy kursie: 4,06 zł
O zaufaniu inwestorów w odniesieniu do wyemitowanych obligacji świadczy ich oprocentowanie.
Tak to mniej więcej wyglada:
BEST - WIBOR 6M + 8,5%
BEST II NS FIZ - WIBOR 6M + 6,9%
BEST III NS FIZ - WIBOR 3M+7,4%
Podsumowując komplet kosztów dla firmy związanych z zaciagniętym długiem zaryzykował bym takie wyliczenie:
koszt związany z emisją obligacji przeważnie ok 3% + WIBOR 6 mieś ok. 4,6% + oprocentowanie 8,5% (najstarsza seria)
razem ok 16,1%
link do prospektu obligacji gpwcatalyst.pl/pub/files/dokum...
Edytowany: 10 marca 2012 12:08

wojtas07
0
Wysłane: 10 marca 2012 18:34:34 przy kursie: 4,06 zł
Nie zapłaciłbyś 12-13% za pieniądz jeśli możesz na nim zarobić 50% ???

Niestety Best to nie Polkomtel, PKO BP, czy Kruk żeby płacić poniżej 10%, to mnie wcale nie dziwi.
Rozumiem, że wg Ciebie Best zmierza w złym kierunku? Wg mnie wprost przeciwnie: i biznes, i kurs akcji spółki idą w parze w dobrze obraną stronę, chociaż kurs jest trochę w tyle, ale nie jest to jeszcze finał.

buldi
0
Wysłane: 10 marca 2012 22:00:02 przy kursie: 4,06 zł
Wojtas, źle mnie rozumiesz. Ja nie mam zamiaru Cię tu od czego kolwiek odwodzić ani nie twierdzę że zmierzają w złym kierunku.
Te moje wpisy są raczej przeciwwaga dla twojego optymizmu w którym zwracasz uwagę na wzrost przychodów i zysków nie zastanawiając sie z czego to może wynikać.

A ja widzę tu sporo pytań na które ani sam sobie ani raport mi nie odpowiedział.
Po pierwsze kieruje się ograniczonym zaufaniem do przychodów z których 20 baniek to niejasny wzrost wartości aktywów a kolejne to wynagrodzenia za zarzadzanie aktywami spółek z grupy : od Best TFI 17 baniek, od Best II NSFR - 9,6 bani i Best III NSFR - 9 bani.
Kolejna rzecz, która nie jest dla mnie jednoznaczna to to co widzimy w bilansie w pasywach a co mogło by mieć negatywny wpływ na wykazany zysk netto.
W zobowiązaniach krótkoterminowych mamy kwotę kredytów i obligacji 15,122 a z prospektu jaki załączyłem wcześniej wiemy że ta kwota powinna byc wyższa. Podobnie wg mnie zaniżona jest ta sama pozycja w zobowiązaniach długoterminowych. Kapitał z aktualizacji wyceny to wg bilansu niecałe 7 baniek to ja się pytam pod co podchodzi ten wzrost wartości aktywów za które zapłacili 40 baniek a wykazywane są na 60.

Wojatas, powyżej to są tylko takie bilansowe dla mnie niejasności, których nie rozumiem, ale patrząc na wykazywany ostatnio wzrost zysków nie sposób zastanowić sie też nad trwałością tej tendencji w przyszłości, kiedy w koszty wejdą spłaty obligacji z odsetkami.
Począwszy od IIQ 2011 zaczeli oni operowac na znacznie wyższym lewarze.
Moje myślenie jest takie: jeżeli zdecdowali się podeprzeć finansowaniem zewnętrznym, a wiemy jednocześnie że na wysokość zysków wpływa głównie portfel wierzytelności jakie posiadają w aktywach to najprościej (wg mnie) jest ocenić ich rentowność aktywów ROA.
Wiemy że nowe aktywa pozyskali dzięki emisji obligacji której koszt z grubsza wyliczyłem w poprzednim poście na ok 16%, zatem te nowo nabyte aktywa musiały by przynieść znacznie wyższy zysk by zniwelować koszty finansowe.
A jaka dotąd tzn do I kwartału 2011 włącznie (zanim sie zlewarowali) była osiągana rentowność aktywów łatwo sprawdzić. Tylko przez trzy poprzednie kwartały ROA była dodatnia i wyniosła średnio 3,64. Poprzednie były ujemne pod tym względem.
Czy Ciebie to nie martwi?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 marca 2012 09:44:36 przy kursie: 4,20 zł

Za radą kolegi Wojtasa przyjrzałem się spółce. Niestety dzielić się uwagami będąc w pracy nie jest łatwo, więc będzie to wpis robiony częściowo. Najważniejsze w zrozumieniu sytuacji rachunku wyników i innych aspektów, także rzutujących na wycenę rynkową i wartość wewnętrzną jest struktura tego wehikułu inwestycyjnego. Niestety mamy tutaj casus Boryszewa i MCI, a grupa wygląda w uproszczeniu tak:

kliknij, aby powiększyć

GK BEST posiada TFI, które w teorii zarządza funduszami inwestycyjnymi NSFIZ II i NSFIZ III, przy czym faktycznie portfelem wierzytelności tych funduszy zarządza BEST S.A czyli jednostka dominująca. Jako FIZ I przedstawiłem portfele wierzytelności, które nie przechodzą przez TFI Bestu, a spółka realizuje zarządzanie na zlecenie podmiotów zewnętrznych. Taka struktura tzn z TFI i FIZami jest korzystna dla grupy przede wszystkim ze względów podatkowych. FIZy nie płacą podatku dochodowego, a właściciel certyfikatów emitowanych przez te FIZy dopiero w momencie ich zbycia. Wygląda to może na skomplikowany model, ale tak jest po prostu taniej. BEST S.A osiąga operacyjne przychody z zarządzania tymi aktywami. Poziom wynagrodzenia jest prawdopodobnie uzależniony od wyników i wzrostu aktywów.(zielone strzałki na grafie)
Taki model działania ma także największy w branży Kruk. Podobnie jak Kruk, BEST także inwestuje w certyfikaty prowadzonych FIZów(pomarańczowe strzałki). Dalej zaczynają się jednak różnice, które rzutują na ocenę biznesu. Kruk obejmuje w swoich FIZach całość certyfikatów i konsoliduje je metodą pełną. W sprawozdaniu widzimy jak zmienia się portfel wierzytelności, jak wyglądają wyniki portfela w części odsetkowej i w części kapitałowej. To daje pewne wskazówki co do dalszego rozwijania działalności. W Beście jest inaczej. BEST w NSFIZ II ma niedużą część certyfikatów i pokazuje ją jako długoterminowe aktywa finansowe. Skutek zmiany wyceny jest odnoszony bezpośrednio na kapitał. W funduszu NSFIZ III best posiada prawie połowę certyfikatów i pokazuje go jako jednostkę współkontrolowaną wycenianą metodą praw własności przez wynik finansowy. Problem w tym, że kompletnie nic nie wiemy o tych portfelach wierzytelności tych funduszy i jak wyglądają z nich przepływy. Wartość certyfikatów jest wyznaczana tak naprawdę przez BEST i BEST pokazuje ile na nich zarobił, czyli dokładnie jak w MCI. Różnica polega na tym, że tutaj sposób pokazania wynika z zaangażowania w projekty, a w MCI z nieprzestrzegania MSR. Oczywiście to lepiej, ale skutek dla obrazu dokładnie taki sam jak w przypadku MCI. Na szczęście taka struktura pozwala w miarę dobrze oceniać OCF, bo inwestycje w kolejne pakiety są poza strukturą. Nie miesza się działalność operacyjna z inwestycyjną.

Na razie OCF rośnie i to ładnie. Nie jesteśmy w stanie ocenić niestety przyszłych przepływów. Działalność dla podmiotów zewnętrznych jest tak naprawdę gaszona. Prawdopodobnie ze względu na ograniczone zasoby. Dodatkowo spółce jeden z dużych klientów od II kwartału wymówił umowę, co będzie rzutować na wyniki z zarządzania.

W mojej opinii ze względu na brak wiedzy na temat portfela i przepływów finansowych jakie tam zachodzą na wartość certyfikatów powinno być dyskonto i to spore. Wycena też nie jest prosta, ale nie głupim modelem jest wycena w wartości majątkowej z dyskontem powiększona o wycenę dochodową z zarządzania, czyli po eliminacji wpływu spółki współkontrolowanej. Mamy tak wartość certyfikatów na dziś, które można sprzedać i mieć gotówkę, oraz wartość dochodową usług jakie świadczy BEST.
Niby ze względu na stały przyrost wartości tych certyfikatów można by dać premię, ale ze względu na fakt, że nie wiemy jak wygląda portfel, to albo powinna być niska, albo nawet żadna. Nie wiemy także kim są inwestorzy którzy objęli resztę certów z FIZ II i FIZ III, co stwarza pewne miejsce do manipulacji. Nie twierdzę, że tak jest, a że można sobie wyobrazić taką sytuację, bo w końcu wynik i wartość zależy od samej spółki... Jeśli chce się pokazywać jak fundusz inwestycyjny to tak też powinna być wyceniana. Wiem, że mój pogląd spotka się zaraz z odzewem, ale proszę zobaczyć jak rynek wycenia BESTA do CWK, a jak MCI do CWK. Jest oczywiście szansa na poprawę wyniku zarządczego i wzrost wartości wewnętrznej, ale...
ale struktura...

Powyższa treść przez 3600 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 9 września 2017 12:15

buldi
0
Wysłane: 12 marca 2012 12:08:15 przy kursie: 4,20 zł
Jest pewna nadzieja by poznać trochę więcej szczegółów z rozliczeń między FIZami a Bestem, bo one z uwagi na obecność na Catalyst publikują roporty roczne ale ukażą się dopiero 30 kwietnia.
Antyteroso - jesli mozna Cię trochę pomęczyć, bo Kruk tak jak napisałeś trochę inaczej przedstawia swoje raporty.
Jeżeli w bilansie Best pokazali wzrost aktywów trwałych wynikający z nabycia metodą praw własności 50% FIZu III, czy nie powinni w tej sytuacji w pasywach wykazać również połowy zobowiązań jakie tam powstały w wyniku tego, że FIZ III również w tym samym momencie wyemitował obligacje? Podobna sytuacja z FIZ II.
I dlaczego nie zgadza się też kwota zobowiązań długo i krótkoterminowych w pozycji "pożyczki, obligacje..." z tym co wynika z prospektu emisyjnego obligacji.
Czy sprawozdanie roczne podlega audytowi?
Edytowany: 12 marca 2012 12:09

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 marca 2012 12:33:16 przy kursie: 4,20 zł

Cytat:
Jest pewna nadzieja by poznać trochę więcej szczegółów z rozliczeń między FIZami a Bestem, bo one z uwagi na obecność na Catalyst publikują roporty roczne ale ukażą się dopiero 30 kwietnia.

EDIT:

To jest jakaś szansa i być może będzie widać wszystko i nie ma się o co czepiać

Cytat:
Antyteroso - jesli mozna Cię trochę pomęczyć, bo Kruk tak jak napisałeś trochę inaczej przedstawia swoje raporty. Jeżeli w bilansie Best pokazali wzrost aktywów trwałych wynikający z nabycia metodą praw własności 50% FIZu III, czy nie powinni w tej sytuacji w pasywach wykazać również połowy zobowiązań jakie tam powstały w wyniku tego, że FIZ III również w tym samym momencie wyemitował obligacje? Podobna sytuacja z FIZ II.

Nie. W tej konsolidacji pokazuje się w wyniku o ile w Twojej części wzrosła wartość księgowa. To nie aktywa i pasywa a zmiana w różnicy jest pokazywana.

W FIZ II pokazują wartość inwestycji, czyli wartość certyfikatów, czyli to na ile wyceni to best, a wyceni pewnie jako aktywa netto czyli już po pomniejszeniu o zobowiązania

Cytat:
I dlaczego nie zgadza się też kwota zobowiązań długo i krótkoterminowych w pozycji "pożyczki, obligacje..." z tym co wynika z prospektu emisyjnego obligacji.

EDIT:

Jeśli mogę Cie prosić to daj linka do prospektu. Ważne jest czyjego, czy Fizu czy Bestu, czy GK Best, bo to jest oczywiście różnica

Cytat:
Czy sprawozdanie roczne podlega audytowi?

Tak podlega, ale to nie znaczy, że audytor sprawdza jak wyceniane są certyfikaty przez FIZy i jak wygląda ich rachunek.

Powyższa treść przez 3600 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 9 września 2017 12:15

buldi
0
Wysłane: 12 marca 2012 12:51:15 przy kursie: 4,20 zł
Link do prospektu BEST gpwcatalyst.pl/pub/files/dokum... - 40 baniek
NSFIZ II gpwcatalyst.pl/pub/files/dokum... - 58 baniek
NSFIZ III gpwcatalyst.pl/pub/files/dokum... - 56 baniek
A tu linki do stron z raportami FIZów
gpwcatalyst.pl/raporty_ebi?pag...
gpwcatalyst.pl/raporty_ebi?pag...
Edytowany: 12 marca 2012 12:53

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BEST

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,332 sek.

hgwmizxp
kveomgvr
yalslpxq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
piqyuhjc
gnynnqam
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat