Tak celem uporządkowania:
1. III FIZ przechodzi przez wynik netto GK BEST w pozycji jednostki wyceniane metodą praw własności. Czyli w wyniku(zysku) GK BEST pojawia się zmiana wartości księgowej III FIZ w części przypadającej grupie.
2. Aby konsolidować w pełni III FIZ wystarczy wyemitować 1 certyfikat o wartość 1 grosza...
GK po prostu wcale nie che konsolidować tego FIZu w pełni. Nie jestem pewien w tej chwili, bo musiałbym doczytać, ale przy konsolidacji pełnej być może nie można przez wynik puścić przeszacowania pakietu, tylko robi się go od razu na kapitał własny.
3. Takie rozwiązanie ma zalety i wady.
ZALETY:
a)Przepływy operacyjne GK BEST nie są zaburzone przez przepływy III FIZ i widać ile gotówki płynie z zarządzania.
WADY:
Brak konsolidacji powoduje, że aby się dowiedzieć czegoś o grupie trzeba się narobić
a) - Przepływy samego FIZ u widać w jego sprawozdaniach, ale one są co pół roku
b) - Nie widać w bilansie GK ryzyk zadłużenia, bo zarówno BEST emituje obligacje, jak też III FIZ i II FIZ. Dźwignia finansowa jest zdecydowanie większa niż podaje nam to zarząd GK w swoim sprawozdaniu, pokazując jednocześnie możliwości rozwoju. Czyli dokładnie to o czym pisałeś Buldi. Choć tak naprawdę nawet upadłość FIZ nie zachwieje GK BEST, ze względu na strukturę organizacji.
Niby obligatariusze są zabezpieczeni pakietem wierzytelności, ale to żadne zabezpieczenie. Jak nie będzie spłaty to oznacza, że wierzytelności nie udało się ściągnąć i warte są dokładnie 0, czyli tyle ile zabezpieczenie obligacji.
c) - Nie widać jak powstaje wynik w sprawozdaniu GK BEST.
4. Wzrost wartości certyfikatów emitowanych przez III FIZ i II FIZ wynika ze zmiany aktywów netto. Zmiana ta powstaje w wyniku raportowanego zysku przez te fundusze.
I tutaj jest całe sedno problemuNie mamy historii, więc nie mamy jak weryfikować wyniku, a wynik powstaje na trzy sposoby:
a) - w wyniku naliczania odsetek od należności, które FIZ klasyfikuje jako takie które da się ściągnąć
b) - w wyniku windykacji kwoty większej niż wartość bilansowa.(niektóre mają wartość 0 jako nieściągalne, inne wyceniane są z dyskontem itd. Wszystko zależy jaki pakiet spóła nabyła)
c) - z przeszacowania posiadanego pakietu wierzytelności.
Nie miałem już czasu na weryfikację, ale akcjonariuszom albo osobom zainteresowanym polecam jedno ćwiczenie.
Mianowicie sprawdzenie ile wyniku robi się z przeszacowania w III FIZ, czy II FIZ w porównaniu do np KRUKA.
Pakiety wierzytelności nabywane są od banków na aukcjach, więc wartości powinny być zbliżone. Jeśli GK BEST odbiega mocno od KRUKA to jest to powód do dyskonta.
Na oko powstaje sporo z przeszacowania a nie z działalności, choć CF jest większy niż się spodziwałem A spodziewałem się mało :)
Powyższa treść przez 3600 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.