PARTNER SERWISU
xnhhqsdk
17 18 19
pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 20 marca 2012 10:05:23 przy kursie: 0,18 zł
irfy napisał(a):
Wygląda na to, że Bibrowski spróbował, ale mu się nie udało i teraz czmycha, raczej w popłochu, sądząc z tego, po ile wchodził a po ile wychodzi. Pozostaje zagadką, dlaczego w ogóle tu się ładował

A po ile wchodził...?Think

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 20 marca 2012 10:12:38 przy kursie: 0,18 zł
pop napisał(a):
Cytat:

A po ile wchodził?
Rynek uwierzył w nowe pomysły na Jago

Robert Bibrowski, nowy akcjonariusz Jago, sugeruje alians z zagraniczną firmą. Spółka jest dziś liderem wzrostów na GPW.
W akcjonariacie dystrybutora mrożonek rośnie nowy gracz. To Robert Bibrowski, który w przeszłości ujawnił się m.in. w Sanwilu, Optimusie i Mostostalu Warszawa. Właśnie przekroczył próg 10 proc. głosów Jago (wcześniej miał 5 proc.). I na tym nie skończy.

- Jeśli restrukturyzacja tej firmy da efekty, będę chciał zwiększyć zaangażowanie. Przewiduję, że efekty będzie można ocenić po wynikach za pierwsze półrocze - mówi Robert Bibrowski.
Wcześniej akcjonariusz zamierza spotkać się z głównym rozgrywającym w Jago, czyli Maciejem Niebrzydowskim, który zarządza portfelem matki - Elżbiety Sjoeblom (23 proc. kapitału ).
- Mam pomysł na Jago. Interesujące byłoby rozważenie aliansu kapitałowego z pewną zagraniczną firmą z tej branży - uważa Robert Bibrowski.
Warto przypomnieć, że 5 maja walne Jago ma upoważnić zarząd do przeprowadzania emisji w ramach tzw. kapitału docelowego, z wyłączeniem prawa poboru. Maksymalnie będzie można wypuścić akcje stanowiące 10 proc. obecnego kapitału. Czy Robert Bibrowski ale będzie zainteresowany objęciem nowych akcji?
- Wszystko jest do rozważenia - odpowiada akcjonariusz.
Przypomina, że Jago zamknęło 2010 r. z poważnymi stratami (35 mln zł netto).
- O poważnych problemach w Jago mówi się już od dawna, a spółka wciąż jakoś działa. Myślę, że jest niedowartościowana i ma niezłe perspektywy. Przewiduję, że ciężkie czasy są jeszcze przed nami, a branża spożywcza ma szanse wyjść z tego obronną ręką - uważa Robert Bibrowski.
Rozwojowi Jago sprzyjają też działania funduszu private equity Penta, który przejął Iglokrak i Iglotex - liderów w dystrybucji mrożonek - i zamierza dalej przejmować.
- Kontrahenci będą dokładać starań, żeby nie być uzależnionym od dominującego gracza w branży - przewiduje Robert Bibrowski.
Z Maciejem Niebrzydowskim nie udało nam się wczoraj skontaktować. Można jednak przypuszczać, że powiązane z nim spółki są atrakcyjne dla Roberta Bibrowskiego.
- Mam też pakiet akcji Zrembu Chojnice. Ta spółka też jest niedowartościowana - twierdzi Robert Bibrowski.
- Cieszę się, że ktoś docenił Zremb - komentuje Krzysztof Kosiorek-Sobolewski, prezes Zrembu.

link

Post był pisany przy kursie 0,82. Więc nawet jeśli wchodził za połowę tej ceny, w co nie wierzę, i obstawiam na coś w okolicy 60 groszy, to i tak wtopa jest znaczna... Można z tego równiez wywnioskować, że według Bibrowskiego restrukturyzacja nie przyniosła efektów i nie ma na nie widoków.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 20 marca 2012 10:14

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 30 marca 2012 00:36:41 przy kursie: 0,18 zł
irfy napisał(a):

Treść raportu:
Zarząd Firmy Handlowej JAGO SA w upadłości układowej ("Spółka") informuje iż otrzymał od Pana Roberta Bibrowskiego zawiadomienie o zmniejszeniu stanu posiadania akcji Spółki. Zmniejszenie nastąpiło w wyniku sprzedaży na rynku regulowanym w dniu 19 marca 2012 roku 2.328.890 szt akcji Spółki, co spowodowało zmniejszenie udziału procentowego w kapitale Spółki do 4,98%.
Przed zawarciem powyższych transakcji Pan Robert Bibrowski posiadał 4.640.556 szt akcji Spółki, które stanowiły 10% udziału w kapitale zakładowym Spółki oraz uprawniały do oddania 4.640.556 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 10% ogólnej liczby głosów.
W wyniku transakcji sprzedaży Pan Robert Bibrowski posiada 2.311.666 szt akcji Spółki, które stanowią 4,98% udziału w kapitale zakładowym Spółki oraz uprawniają do oddania 2.311.666 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowi 4,98% ogólnej liczby głosów.

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Wygląda na to, że Bibrowski spróbował, ale mu się nie udało i teraz czmycha, raczej w popłochu, sądząc z tego, po ile wchodził a po ile wychodzi. Pozostaje zagadką, dlaczego w ogóle tu się ładował. Ponieważ jednak zszedł poniżej 5%, można mniemać, że to nie koniec i być może spróbuje jeszcze trochę podciągnąć kurs, żeby ograniczyć straty. Przynajmniej ja bym próbował. W takim wypadku istnieje szansa podwiezienia się, choć trzeba powiedzieć jasno, że w obecnej sytuacji gra tutaj "grozi śmiercią lub kalectwem".
Nie chcę krakać, ale niespecjalnie to wygląda, zwłaszcza w połączeniu z informacją o ustąpieniu prezesa i członków zarządu oraz powołaniu przez sąd biegłego, który ma zbadać, czy firma jest w stanie spełnić warunki układu (oraz inne). Jak dla mnie, ale jest to moje czysto subiektywne wrażenie, wszystko wskazuje na to, że tej spółce już wkrótce podziękujemy. Tak jak Łapom i Techmexowi. Ciekawe, czy wrzucą ją na dwa fixingi.

Nowy prezes (Winogradski)dawał chociaż cień szansy na restrukturyzację,niestety natknął się na beton.I jak to mówi Mathu:"pozamiatane".
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 6 kwietnia 2012 09:29

pop
pop
0
Wysłane: 30 marca 2012 10:36:39 przy kursie: 0,18 zł
pop napisał(a):
Masa napisał(a):
I mogą się posypać na mnie gromy ale to jest moja strategia i będę ją stosował do póki będzie mi przynosić zyski.

Nie ,nie posypią się na Ciebie gromy,masz prawo do swojej opinii,od tego jest to forum,które stworzył WatchDog.Ja sypię gromy tylko tam,gdzie widzę ewidentne naganianie,bez uzasadnień,albo tam,gdzie ktoś pisze ewidentne głupoty nie mające nic wspólnego z prawdą,a żadnych z tych u Ciebie nie zauważyłem.Zresztą jak prześledzisz moje wczesniejsze posty na Jago ,Zrembie i kilku innych,to sam zauważysz,że pomimo przyznania się do posiadania papierów,nie wychwalam ich,jesli nie mam fundamentalnego przekonania,po prostu na niektórych gram czysto spekulacyjnie,mając świadomość,że to czasem hazard,a nie fundamenty...
Życzę dalszego powodzenia w inwestycjach salute

Szooler,wywołałes swym postem moje wspomnienia na wielu,wielu transakcjach na Jago i Zrembie, wię sobie przejrzałem wątek, a obie spółki zajmowały blisko 1/3 portfela i chyba stanowiły najczęściej handlowane walory w tamtych czasach...Eh?
Raczej trudno na wątku znaleźć z mojej strony cokolwiek pozytywnego o tej spółce (o Zrembie również),ale nawet wtedy nie wierzyłem, że sprawy aż tak dramatycznie się potoczą....Anxious
Edytowany: 30 marca 2012 10:37

irfy
0
Wysłane: 6 kwietnia 2012 08:22:19 przy kursie: 0,17 zł
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Cytat:
Syndyk masy upadłości Firmy Handlowej JAGO S.A. w upadłości likwidacyjnej informuje, że w dniu 5 kwietnia 2012 roku Sąd Rejonowy w Gliwicach wydał postanowienie w przedmiocie zmiany postanowienia z dnia 14 lutego 2012 o ogłoszeniu upadłości z możliwościa zawarcia układu Firmy Handlowej JAGO S. A. na postanowienie o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku Firmy Handlowej JAGO S.A. z siedzibą w Książenicach. Ponadto Sąd Rejonowy postanowił o:
odwołaniu Pana Marcina Żurakowskiego z funkcji Zarządcy i powołaniu Syndyka masy upadłości Spółki w osobie Pana Marcina Żurakowskiego;
wpisaniu stosownej wzmianki o zmianie postanowienia w KRS prowadzonym przez Sąd Rejonowy w Gliwicach.

Zerkam z rana na ESPI, a tam taki oto kwiatek. Wynika z niego, że sąd w swej łaskawości postanowił dać panu Bibrowskiemu parę miesięcy na ewakuację z tego biznesu życia, a nam wszystkim okazję do kolejnej "jazdy na bankrucie", z finałem w czarnej dziurze goszczącej już takie sławy jak ZNTK Łapy, Techmex, Krosno czy Swarzędz. Jeśli chodzi o mnie, to w przeciwieństwie do takiego na przykład Krosna, giełdowej legendy, Jago pożegnam bez cienia żalu. Szkoda tylko ludzi, którzy potraktowali tę inwestycję jako swoje zabezpieczenie emerytalne, bo sądząc z wpisów na forum i tacy tu byli. Tak czy inaczej do września będzie można się tu jeszcze pokusić o "złoto dla zuchwałych":)
Edytowany: 6 kwietnia 2012 17:20

pop
pop
0
Wysłane: 10 kwietnia 2012 11:47:19 przy kursie: 0,10 zł
Spadek 40%...Think
W zasadzie można mówić o krachu. To niestety koniec tej spółki.

irfy
0
Wysłane: 10 kwietnia 2012 12:59:03 przy kursie: 0,10 zł
Jeszcze nie. Chociaż nie, inaczej. Powinno być "Koniec już nastąpił jakiś czas temu, ale jeszcze nie":) Wiele będzie zależało od tego, kim są najwięksi wierzyciele (czy będzie ich stać na całkowite odpuszczenie sobie wierzytelności) oraz tego, co firma jeszcze realnie ma. Należy pamiętać o prowadzonej przez lata mętnej polityce własnościowej, licznych przetasowywaniach, powoływaniach niezliczonych spółek zależnych, które powoływały swoje spółki zależne, potem łączyły się z innymi podmiotami po to tylko, by znów podzielić... W moich oczach wyglądało to głównie na próby wyprowadzenia ze spółki co bardziej wartościowych kąsków, w celu ich dalszego prowadzenia bądź odsprzedaży. Paradoksalnie właśnie to może przyczynić się do przetrwania spółki w postaci, w jakiej przetrwał na przykład Pronox.
Zobaczymy. Nie rozumiem też za bardzo, co będzie się teraz działo. Bo z jednej strony mamy upadłość likwidacyjną, w firmie powinien więc teoretycznie pojawić się syndyk, który dokona wyceny i zacznie licytować. Z drugiej strony sąd dał zarządowi, by ten do 15 września "przedstawił realne i uzasadnione propozycje układowe oraz plan naprawczy, którego efektem będzie odzyskanie konkurencyjności przez Firmę Handlową JAGO S.A." Wynika z tego, że licytacji a'la Techmex jednak nie będzie, bo na czymś ten ewentualny plan naprawczy trzeba zbudować. Chyba że naprawdę chodzi tylko i wyłącznie o to, żeby co majętniejsi posiadacze akcji mogli wycofać się chociaż z resztakami kapitału.
Tak czy inaczej teraz pora chyba na jakiś ruch ze strony spółki. Choćby pozorny, czysto spekulacyjny - szkoda przecież zmarnować taką okazję do gry:)
Moim zdaniem dzisiejszy spadek jest mocno nacechowany paniką i sądząc z obrotów spowodowany został raczej przez graczy, którzy nabywali akcje w przedziałach od 17 (liczących na "odreagowanie") do 28 groszy (ratujący, co się da). Reszta siedzi i czeka, bo sprzedaż za 10 czy 11 groszy przy zakupie za 50 i więcej już i tak niewiele da. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że można by się na tych 10 groszach ustawić i spróbować trochę "przyciąć" na oscylacjach w kanale 9 - 12 groszy, bo tak to teraz widzę. Adnotacja dla początkujących graczy - tekst pisany kursywą nie jest dla was, jeśli kupicie - wtopicie.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 2 maja 2012 11:29:09 przy kursie: 0,15 zł
Duże zmiany w finansach 2011 roku po audycie:

Bilans
- wzrost aktywów trwałych o 12,5 mln zł
- wzrost aktywów obrotowych o 3 mln zł
- wzrost stanu gotówki o 0,4 mln zł binky
- wzrost zobowiązań krótkoterminowych o 21 mln zł
- wzrost zobowiązań długoterminowych o 1,2 mln zł
- pogłębienie ujemnej wartości kapitałów własnych z -16 mln do -22,5 mln zł

Rachunek wyników
- przychody w górę o 26 mln zł
- EBIT w dół o 14 mln zł
- zysk brutto w dół o 3,8 mln zł
- strata roczna netto pogłębiona z -56,7 mln do -60,5 mln zł

Przepływy bez zmian.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,063 sek.

kpormevx
fmaakype
sjwmlbny
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xrhtwnsu
iatpzola
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat