PARTNER SERWISU
brgcoczn

Unitrader - dziennik giełdowy

unitrader
0
Wpisów: 20
Wysłane: 4 lipca 2012 14:57:04
Witam,
Postanowiłem pokazać czytelnikom tego forum jeden ze swoich portfeli. Chciałbym go prowadzić przez okrągły rok. Jestem bardzo ciekawy podsumowania po tym czasie. Cel jaki mi przyświeca to taki że chciałbym pokazać wszystkim że wystarczy uprościć maksymalnie grę aby były z tego wymierne korzyści.
Każdy zakup i sprzedaż będę pokazywał na kawałku zrzutu na ekranie. Oczywiście postaram się też krótko scharakteryzować moje decyzje. Poniżej zakup spółki PBG za 100% wartości portfela. Jeśli zakupię następną spółkę do gry automatycznie zmieni się zaangażowanie % tej pierwszej.

Dlaczego więc PBG ?
Spółka jest w upadłości układowej co przy powróceniu jej dożycia może spowodować zdecydowany wzrost kursu.
Według mnie kapitalizacja tej spółki jest na śmiesznie niskim poziomie tak więc jest to zdecydowana okazja.
Nikomu nie będzie zależeć aby "położyć" taką spółkę włącznie z Państwem Polskim.
Spółka PBG to ludzie, doświadczenie, maszyny, kontrakty w bardzo ważnych branżach w Polsce tak więc utrzymać to przy życiu to priorytet.
Dla lubiących AT i historię kurs powinien zmierzać ku luce cenowej znajdującej się na poziomie około 14,70.

Cel średnioterminowy - 20zł (wrzesień 2012)
Ceł długoterminowy - 40zł (grudzień 2012)

kliknij, aby powiększyć

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 lipca 2012 16:01:23
A co ma "Państwo Polskie" do PGB...???Speak to the hand
Przecież nie mamy ustroju socjalistycznego, że Państwo ma pomagać lub nie. Spółka jest prywatna, więc jak upadnie calkowicie-to w gospodarce rynkowej niec nowego, nie pierwszy i nie ostatni raz, to jest (i ma być) WOLNY RYNEK i naturalna selekcja, gdyby Państwo pomagało-to pachniałoby to zwykłą korupcją, bo z jakiej racji nasze podatki mają iść na pomoc dla wybranych firm...? A co z innymi, skąd na to pieniądze ? Albo ma być wolny rynek, albo socjalizm...Speak to the hand

unitrader
0
Wysłane: 4 lipca 2012 16:13:27
Państwo Polskie = Rząd = Parlament rozumuj jak chcesz !
Wiesz o tym że problemy m.in. PBG wzięły się stąd że płatność za stadiony dla podwykonawców albo nie przyszła albo szła kilka miesięcy po terminie a jak wiesz przedsiębiorca musi równać swoje faktury od razu. Z tego co piszą rządzący mają spotkać się jutro i debatować nad zmianami dotyczącymi zaległych płatności. Dodatkowo pomyśl czy rząd Tuska może pozwolić na to by położyć spółkę która daje zatrudnienie tysiącom ludzi a w planach ma wiele dużych projektów do wykonania. Byłby to kiepski PR dla nich. Przepraszam za chaos w mojej pisowni ale ja to tak rozumuje i pod to zagrałem.

pop
pop
0
Wysłane: 4 lipca 2012 16:39:37
Tak, rząd (obecny i i każdy inny) może pozwolić na upadłość PBG, jak też każdej innej firmy, bo nie ma już u nas ustroju socjalistycznego, w którym Państwo ma pomagać-napisałem przecież wyraźnie, a piszesz jakbyś nic nie rozumiał...Speak to the hand
A co do rozliczeń za stadiony, to piszesz jakbyś był co najmniej księgowym PBG, że zwalasz winę na jedną stronę, a nie na nieudolność zarządu PBG. Jakoś Budimex i inne spółki sobie radzili z projektami drogowymi i stadionami. Poza tym PBG podpisywało umowy i warunki znało, nie przewidzieli wzrostu cen surowców-to poszli z torbami, proste, zwalanie winy na kogoś innego niż zarząd jest dziecinne. To może do rządu mają się zwracać i inne firmy, którym nie wyszło, może inwestorzy tracący na akcjach też mają zwalać winę na rządzących (wszystko jedno z których opcji), a nie na swoją nieudolność...
Z takim myśleniem wielu poległo na PBG, co gorsza dalej nie rozumieją czemu i mają postawę roszczeniową do wszystkich, byle nie do siebie...3some
Edytowany: 4 lipca 2012 16:57

unitrader
0
Wysłane: 4 lipca 2012 17:01:33
Nie będę się sprzeczał bo jestem w drodze!. Kiedyś spodobało mi się pewne przysłowie:
" ... ty masz rację ale ja mam pieniądze ..." hello1

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 5 lipca 2012 18:06:09
hmm z tymi pieniędzmi to nie byłbym pewny, jak widze nie zrealizowałeś zysku, a możliwe że PBG jutro nie otworzy się już na fajnym poziomie
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

unitrader
0
Wysłane: 11 lipca 2012 12:19:20
Specjalnie dla kolegi POP info z dziś :

11.07. Warszawa (PAP) - MSP rozważa dwie ścieżki pomocy dla PBG. Albo poprzez udzielenie pomocy publicznej w wysokości 385 mln zł, co jednak wymaga zgody Komisji Europejskiej, albo poprzez wykup niektórych spółek z grupy PBG przez Agencję Rozwoju Przemysłu - poinformował dziennikarzy Mikołaj Budzanowski, minister skarbu państwa.

"Rozważamy dwie ścieżki pomocy dla spółki PBG: albo rozpoczniemy udzielanie pomocy publicznej w wysokości 385 mln zł, co wymaga zgody KE, co potrwa kilka miesięcy, albo ARP przejmie niektóre podmioty z grupy PBG. Nie zostały podjęte decyzje w tej sprawie. Jesteśmy w trakcie analiz tych dwóch ścieżek" - powiedział Budzanowski.

Minister dodał, że możliwe byłoby również udzielenie pomocy Polimeksowi.(PAP)

morb/ kam/

Pamiętaj to Polska to bananowa republika i tutaj wszystko jest możliwe wave

pop
pop
0
Wysłane: 11 lipca 2012 12:46:40
Dziwię się, że nie zacytujesz odpowiedzi Rostowskiego do Pawlaka, że "ów projekt może sobie iść na drzewo..."wave
Jak podajesz dzisiejsze newsy-to wszystko, a nie wybrane wedle wlasnych potrzeb...3some

A generalnie-to same rozważania "pomocy" dla nieuków z PGB są zwykłym skandalem, Wiśniewski jak widział kłopoty w firmie, to już dawno mógł zrobić emisję akcji, która by dała kapitał. Nie chciał zrobić-to precz od pieniędzy z budżetu i pora tonąć wedle prawideł wolnego rynku.Speak to the hand
Edytowany: 11 lipca 2012 12:47

unitrader
0
Wysłane: 11 lipca 2012 13:38:54
oczywiście właśnie wklejam !

11.07. Warszawa (PAP) - W ocenie ministra finansów Jacka Rostowskiego państwo nie powinno pomagać spółkom budowlanym, które są w trudnej sytuacji finansowej. Minister nie widzi potrzeby, aby ARP kupowała obligacje emitowane przez firmy budowlane.

Rostowski pytany przez dziennikarzy, czy państwo powinno pomagać spółkom budowlanym, które są w trudnej sytuacji finansowej odpowiedział: "nie. Mamy gospodarkę rynkową, a w gospodarce rynkowej spółki sobie radzą i na tym polega bogactwo, które mamy od 20 lat".

Na pytanie, czy ARP powinna kupować obligacje emitowane przez spółki minister powiedział: "nie widzę takiej potrzeby".

Wicepremier i minister gospodarki Waldemar Pawlak niedawno informował PAP, że rząd, obawiając się zachwiania na rynkach finansowych i paraliżu inwestycji wartych miliardy złotych, rozważa możliwość przejęcia upadających spółek budowlanych. Według Pawlaka resort finansów pracuje nad przygotowaniem specjalnej analizy skutków finansowych, która miałby być przedstawiona na posiedzeniu rządu w przyszłym tygodniu.

W środę minister skarbu państwa Mikołaj Budzanowski poinformował natomiast, ze MSP rozważa dwie ścieżki pomocy dla PBG. Albo poprzez udzielenie pomocy publicznej w wysokości 385 mln zł, co jednak wymaga zgody Komisji Europejskiej, albo poprzez wykup niektórych spółek z grupy PBG przez Agencję Rozwoju Przemysłu. Dodał, że możliwe byłoby również udzielenie pomocy Polimeksowi. (PAP)

bg/ gsu/ asa/

Rząd marionetek gdzie każdy ciągnie w swoją stronę. Problem tylko jest taki że Tusku bardziej boi się Vincenta niż Pawlaka ... co tylko potwierdza że droga do bogactwa jest bardzo kręta.

vitoo
0
Wpisów: 26
Wysłane: 11 lipca 2012 13:40:21
@ Pop można prosić o jakiegoś linka gdzie jest taka wypowiedź Rostowskiego.

Znalazłem tylko to:

Cytat:

Ministrowie finansów strefy euro ogólnie porozumieli się co do warunków pomocy dla Hiszpanii, a pierwsza transza 30 mld euro zostanie wypłacona do końca miesiąca. To dobra decyzja - komentował rano minister finansów Jacek Rostowski.
Angel

www.money.pl/gospodarka/unia-e...

Jeśli już trzymamy się zasad "czystego" kapitalizmu to również i banki w Hiszpanii nie powinny mieć żadnej pomocy.

edit: Dzięki Unitrader. No to ja już nic nie rozumiem...
Edytowany: 11 lipca 2012 13:43

pop
pop
0
Wysłane: 11 lipca 2012 14:00:56
unitrader napisał(a):
Rząd marionetek gdzie każdy ciągnie w swoją stronę. Problem tylko jest taki że Tusku bardziej boi się Vincenta niż Pawlaka ... co tylko potwierdza że droga do bogactwa jest bardzo kręta.

Hmm,skąd te zapędy do socjalizmu w XXI wieku...?Think Ale:
Najpierw musisz sprawdzić dokładnie nazwisko premiera, bo widzę,że jest z tym problem.
A po drugie zdecyduj się do jakiejś wersji, bo skoro Rostowski odrzuca pomysł Pawlaka, to własnie zaprzeczył Twojej teorii o rządzie marionetek.
Przyznam, że za Rostowskim mocno nie przepadam, ale mimo to zweryfikuj konkretnie:
1.Rostowski popiera socjalistyczny pomysł Pawlaka-to JEST marionetką, niech będzie.
2.Rostowski nie popiera pomysłu Pawlaka-to NIE JEST marionetką, ale wówczas bądź uczciwy wobec własnych słów i wypadałoby odwołać swoje określenie.

@vitoo
To zdanie Rostowskiego o "pójściu projektu na drzewo" mówił rano Pawlak w TVN24.
I całe szczęście, budżetu nie stać na topienie kasy w bankrutach z beznadziejnych branż.
Edytowany: 11 lipca 2012 14:01

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,202 sek.

zwbxknjx
yhfntpuh
otsgcxsu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
arwadlmz
ongshjry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat