0 Dołączył: 2010-03-21 Wpisów: 15
Wysłane:
24 lipca 2012 15:55:34
No tak, obniżanie rekordowo niskich stóp powinno pomóc...FED powinien ogłosić że skupi S&P500.
|
|
14 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 301
Wysłane:
24 lipca 2012 17:10:02
Scarry napisał(a):w tej chwili nie Grecja ani Hiszpania się liczą... w tej chwili wszyscy czekaja na kolejne posiedzenie FED (31.07-1.08), i te magiczne dwie literki.... i co dadzą te dwie literki? kilka miesięcy pseudohossy i pompowania surowców? zresztą, po co robić QE skoro stanom jest ono niepotrzebne. przydałoby się, ale w Europie, która wpada coraz mocniej w spiralę zadłużenia. tylko, że nie tędy droga... dopóki pomoc dla piigsów będzie tylko na papierze (bo piigs kasy nie widzą, wszystko natychmiast wraca do krajów darczyńców, a dokładnie do banków) to sensu najmniejszego nie ma...
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
24 lipca 2012 22:03:32
i znow ostatnim bastionem pozostaje ropa czasem mnie zastanawia skad wynika taka jej sila ... czesto obserwujemy sesje gdzie indeksy w plecy, eur/usd w plecy, miedz , zloto i srebro tez na minus a ropa ZIELONO
|
|
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
24 lipca 2012 22:10:59
@ johny bravo i co dadzą te dwie literki? kilka miesięcy pseudohossy i pompowania surowców? zresztą, po co robić QE skoro stanom jest ono niepotrzebneJeśli teraz jeszcze nie jest potrzebne, to za chwile będzie. Dane gospodarcze są wyraźnie recesyjne z tendencją do pogarszania się. Jeśli więc Bernanke na serio traktuje swe stanowisko głównego kapłana Wielkiego Monetarysty Friedmanna, to wyprzedzające monetarne uderzenie, zabezpieczające przed deflacją, jako konsekwencją recesji, musi być wzglednie szybko zrobione. FED się kryguje z QE, bo boi się wejść w politykę w okresie przedwyborczym. Robiąc teraz QE ryzykuje, że zostanie uznany jako wspierający obecną administrację. Zresztą Romney chyba w czerwcu dał wyraźnie taki sygnał w jednym ze swych przemówień, lekko atakując FED przy okazji, a Newt Gingrich poszedł już na całego, w zasadzie żądając delegalizacji FED'u i postawienia przed sądem gubernatorów. O ile wszystko to było robione głównie by zmobilizować elektorat bliski Tea Party, o tyle drugą pieczenią, którą smazono na tym ogniu było pogrożenie palcem FED'owi, by nie próbował wspierać Obamy (czego zapewne i bez tego Bernanke & Co. chcieli uniknąć, zwłaszcza, ze druga kadencja Bernanke'go jest już nie tak daleka do swego końca). Najprawdopodobniej więc FED zrobi ruch "literkowy" wtedy, gdy nie zostanie to odebrane jako opowiedzenie się po jednej ze stron, a więc raczej po wyborach. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
24 lipca 2012 22:25:54
Kanoniers napisał(a):i znow ostatnim bastionem pozostaje ropa czasem mnie zastanawia skad wynika taka jej sila ... czesto obserwujemy sesje gdzie indeksy w plecy, eur/usd w plecy, miedz , zloto i srebro tez na minus a ropa ZIELONO a tak przy okazji widziałes jaką potęzną zniżkę zaliczyło zboże w USA? Efekt ogromnej suszy.  kliknij, aby powiększyćkto miał łeb na karku to na początku suszy zarobił potężnie. poza ropą dzisiaj złoto równiez na plusie, co sugeruje jednak rosnącą presję na rozwiązania pochodne do luzowania ilościowego :) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
Wysłane:
25 lipca 2012 09:20:21
DAX ranek zaczął pięknym odbiciem do góry... hm.. będzie ciekawy dzień na giełdach. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 25 lipca 2012 09:23
|
|
Wysłane:
25 lipca 2012 17:10:55
Tak sobie troche podpatruje dla ciekawosci i spostrzezen ... i tak : 05.07 - Brent byl 102,56 , dolar 3,42 a certy na spadek ropy po 203zl dzis - Brent w chwili 102,26 dolar 3,45 a certy po 200zl ciekawe  chyba tutaj animator nie gra fair bo nizsza cena Brent i wyzszy dolar powinien dac duza wyzasza cene - na oko 205 zl a nie 200zl
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
25 lipca 2012 17:41:52
droższy dolar to przecież droższa ropa na złotówki, więc certy na spadek tracą.
|
|
Wysłane:
26 lipca 2012 12:52:30
dzisiaj dzień stresu i dla byków i niedźwiedzi - Draghi ogłosił że euro będzie zachowane za wszelką cenę, dzięki czemu zapadające się już mocno indeksy (DAX blisko -1,5%) odreagowały i wyszły na przyzwoite plusy Link do artykuły z reutersa: www.reuters.com/article/2012/0...Cytat:.... the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 lipca 2012 12:54
|
|
Wysłane:
26 lipca 2012 13:22:32
dla mnie te chwile po ogloszeniu Draghi sa kompletnym przykladem na to ze na hosse jeszce niestety nie czas a juz myslalem ze jest inaczej :( potrzebne jest totalne zniechecenie a wrecz obrzydzenie do gield i innych instrumentow finansowych a co mamy ... byle gowno powiedziane i zapanowala euforia przez chwile niczym po informacji o dodruku ciekawe za ile przyjdzie ostudzenie :) pewnie wiekszosc nawet nie wie co sie stalo ale skoro jest ped zakupow to nie wypada zostac w tyle
|
|
|
|
Wysłane:
26 lipca 2012 13:56:37
UWAGA! Euro: Draghi euro jest silniejsze niż ktokolwiek myśli a EBC zrobi cokolwiek będzie konieczne do zachowania € - 1,2287 RAKIETA na rynkachza ATTrader.pl Tutaj wypadaloby wprowadzic na forum stockwatch taka emotke  kliknij, aby powiększyćW takim razie nie ma juz ratunku dla Euromatołow ... W sumie alkoholika sie spytac to tez nigdy nie powie ze jest pijakiem
Edytowany: 26 lipca 2012 14:08
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 93
Wysłane:
26 lipca 2012 17:34:04
|
|
Wysłane:
26 lipca 2012 18:56:56
@mp1do 22giej nie ma co pisać o spadkach/wzrostach, nie my o nich decydujemy ;) Jak grubasy wyciągną indeksy w USA, to i u nas otworzy się wysoko. a propo naszej szulerni... czytaliście jajca na Cerabudzie? Rafał Hirsch wyłapał. rafalhirsch.blogspot.com/2012/...boskie
nie wiem jak Wy, ja miałem mega ubaw że ktoś wygarnął wprost raz o szulerni * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 lipca 2012 19:07
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
26 lipca 2012 20:17:33
po dzisiejszym dniu jestem pewny jednego, wybaczcie, że użyje słownictwa rodem z bankiera, ale idzie taka katastrofa jakiej świat nie widział, przynajmniej ten jaki znamy
wychodzi facet do mikrofonów i kamer i gada jakby go prosto z Tworek wypuścili, mowa oczywiście o draghmi (specjalnie piszę z małej litery). ebc kończy się już amunicja, a możliwe, że nawet nie mają pomysłu co dalej, więc mówi i to do tego od rzeczy, miast do rzeczy. to tak jakby mąż zastał żonę in flagranti i powiedział do niej, że zrobi wszystko byśmy tylko byli razem.....boję się jak mu słów zabraknie, to albo zaczną go traktować jako członka cyrku Zalewski albo nie będą już na niego reagować. dla mnie nie do pomyślenia jest to, że szef banku centralnego Europy w ten sposób się zachowuje!!! i nie chodzi tu o moje S, które otwierałem ze średnią powyżej 2200, ale o to, że zamiast uzdrowić gospodarkę, znaleźć receptę na to wszystko, to oni bawią się w gadające głowy na przemian z BB i innymi cudakami
póki co pozostaje nam płacić za długi pigsów oraz za surowce co raz większe pieniądze a siła nabywcza naszych zarobionych pln jest co raz mniejsza
czyja to wina, że za paliwo płacimy 5,50, za chleb 2,20 etc etc etc???nie winie za to ani PiS, ani PO, ani PSL. drukowanie pieniędzy doprowadzi nas do katastrofy jakiej nasz świat nie widział. wszyscy czekają na qe3, ltro itp idiotyzmy, czekają jak na zbawienie, na jakim forum by się nie czytało. ale czy wszyscy chcą płacić za paliwo na stacji 7zł, za chleb 3,5?o co Wy się modlicie?przecież wydrukowane pieniądze pójdą jak wcześniej w surowce lub jak kto woli surowce urealnią swoją wartość w stosunku do pieniądza bez pokrycia.
świat staje na głowie, ludzie za to płacą i udają, że nie widzą lub nie wiedzą tego....
|
|
Wysłane:
26 lipca 2012 20:34:26
@serpico wszyscy są świadomi bardzo napiętej sytuacji długoterminowej... tylko jej rozładowanie bez katastrofy graniczy z cudem. Sam nie mam pojęcia gdzie będzie gospodarka Europy i USA w 2014 roku. Anyway, zerohedge zebrał za Bank of America, fajną tabelkę w której pokazał potencjalne możliwe kroki FEDu w tym roku:  kliknij, aby powiększyć* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 lipca 2012 20:37
|
|
Wysłane:
26 lipca 2012 20:53:18
jeszcze jedna dygresja na temat obecnej sytuacji:
prosty przykład, przychodzi bank X do ebc, gdzie pożycza na 0% (słownie:zero) drobne 100mln euro, następnie te same pieniądze pożycza hiszpanii na kilka procent. oczywiście koszt ponosi podatnik. dalsze przykłady można mnożyć z ropą, pszenicą, kukurydzą etc etc etc
mając długoterminowy dostęp do darmowej gotówki, mogą na rynkach robić co im się żywnie podoba. koszty ponosimy MY!!! a dostęp fed i ebc zapowiadają, że będą mieli nieograniczony przez długi czas. to wszystko działa w przeciwnym kierunku niż działać powinno. dajmy na to kowalski, gdyby miał kredyt na 0% kupowałby i kupował, a rso oscyluje w granicach 20%....
kradzież w biały dzień.....
trochę to tak populistycznie zabrzmiało, ale gdzieś w człowieku to siedzi i ciężko się jest z tym pogodzić patrząc na to
|
|
Wysłane:
26 lipca 2012 21:04:30
@serpico niestety bycie swiadomym nie jest latwe o czym przekonalem sie juz niejednokrotnie :( nie wiem czy bylem bardziej zazenowany dzisieszym wystapieniem super mario czy reakcja rynkow swiat stanal na glowie bo dawniej to trzeba bylo przynajmniej puscic drukarki a dzis wystarczy opowiedziec swoj sen zeby wprowadzic rynki w orgazm Rentownosc hiszpanskich obli spada 6% bo co ??? bo chcemy byc razem ??? Ludzie to juz nawet nie jest smieszne oglupienie mas trwa w najlepsze od infa do infa - calkowicie zabite zostalo myslenie dlugoterminowe a juz nie mowie o wyciaganiu wlasnych wnioskow z podawanych informacji bo to bylby szczyt marzen ... moze ja jestem tepy wiec ktos moglby mi wytlumaczyc jak slowa Draghi przekladaja sie na rozwiazanie problemu ???
|
|
Wysłane:
26 lipca 2012 21:10:44
przestałem śledzić na bieżąco amerykański rynek akcji - wie ktoś co się stało że dzisiaj Facebook robi -7% ?? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
26 lipca 2012 21:28:26
Wszystkie znaki na Niebie i Ziemi wskazują, że jesteśmy u kresu zjazdów. Weźmy na tapetę np taki artykuł: pulsinwestora.pb.pl/2642990,98...Takie artykuły świadczą, że brakuje już chętnych do wywalania ... proszę przypomnieć sobie artykuły dot. cen złota (jakie to ono ma perspektywy wzrostu) gdy było przy szczytach
Edytowany: 26 lipca 2012 21:29
|
|
Wysłane:
26 lipca 2012 21:31:52
pozostaje pytanie kto nas do tego prowadzi???bo gdzie to ja już wiem.nie na dno ale poniżej dna i jeszcze 5 metrów mułu z którego nie wygrzebiemy się przez pokolenia. robią to na naszych oczach i za naszym przyzwoleniem, a co gorsza za nasze pieniądze
jutro chyba zamykam S i odpoczywam od giełdy. te drobne parę złotych wystarczy, by gdzieś wyjechać. tylko martwi mnie co dalej????i nie martwi mnie w perspektywie moich pozycji, ale jako całości. niech ta grecja wyjdzie z unii (bo to, że jest bankrutem wiemy wszyscy od dawna), niech i hiszpania i włochy, niech oni wszyscy zbankrutują. oczyśćmy rynek i wracajmy do fundamentów.ale....w tym problem, że nikomu nie zależy na tak prostym rozwiązaniu, bo przecież mozna doić krowę. pożyczać kasę z ebc i kupować obligi hiszpani i w pół roku nie ruszając się z banku zarobić 3,4,5%. a z sumki np 1mld daje to pokaźną kwotę. a jak ktoś zarobił, to ktoś musiał za to zapłacić. czyli podatnik hiszpański
módlmy się i nawet ojca dyrektora prośmy, by się modlił, by nie drukowali dalej, bo ceny pójdą tak w górę, że wrócimy do czasów króla ćwieczka
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.