PARTNER SERWISU
wwfzrldl
12 13 14 15 16

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 31 lipca 2012 21:15:35
Dziś był termin płatności serii G odsetki nie zostały zapłaconed'oh!

Dexter_007
0
Wpisów: 1
Wysłane: 2 sierpnia 2012 20:28:00
Potwierdzam że nie zostały zapłacone również jestem posiadaczem i obserwuje wątek od jakiegoś czasu z dużym niepokojem, jeżeli ktoś ma jakieś informacje o spłatach odsetek z innych serii bądź jakieś inne informacje byłby wdzieczny za podzielenie się nimi na forum.

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 3 sierpnia 2012 07:28:17
Posiadacz Obligacji C, Cangry3

pivo
0
Wpisów: 9
Wysłane: 3 sierpnia 2012 12:55:37
Dla zainteresowanych.

Przeczytajcie raport ze strony Investors TFI dotyczący rozwiązania umowy z Religa Development z dnia 2012-07-31:
Lista ogłoszeń z Investor Property FIZ

cyt.:
"
przedmiot umowy:
Pożyczka pieniężna udzielona spółce Religa Development S.A. z siedzibą we
Wrocławiu (dawniej: Religa Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu).

przyczyny rozwiązania umowy:
Zwłoka pożyczkobiorcy w zapłacie transzy odsetek, która powinna nastąpić w
dniu 10 czerwca 2012 roku i która nie została zapłacona przez pożyczkobiorcę
pomimo uprzedniego wezwania do spełniania świadczenia w dodatkowym
siedmiodniowym terminie, pod rygorem wypowiedzenia umowy pożyczki.

opis przewidywanych skutków finansowych
wynikających z rozwiązania umowy dla
funduszu lub dla jednostki od niego zależnej:
Postawienie kwoty pożyczki wraz z odsetkami oraz należnymi opłatami w stan
natychmiastowej wymagalności.
"

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 3 sierpnia 2012 14:55:35
Tak na szybko, jedyne co znalazlem to pozyczka opisana w raporcie rocznym (nie jestem pewien czy o nia chodzi, bo daty sie nie zgadzaja):
Cytat:
W poprzednim okresie sprawozdawczym Fundusz udzielił pożyczki spółce Religa Development S.A. (dawniej Religa sp. z o.o.) z siedzibą we Wrocławiu, na kwotę 5.700.000. Pożyczka jest oprocentowana według stałej stopy procentowej wynoszącej 20% w skali roku i została udzielona na okres 18 miesięcy. Terminem wymagalności jest dzień 10 marca 2012 r.

W tym samym raporcie widac, ze Investorsi sie dobrze zabezpieczyli:

Cytat:

Zabezpieczeniem roszczeń funduszu wobec pożyczkobiorcy, którym jest Religa sp. z o.o. są:
a. Poręczenie cywilnoprawne Pana Dariusza Religa,
d. Akt notarialny zawierający oświadczenie Pożyczkobiorcy o poddaniu się egzekucji,
e. Hipoteka kaucyjna łączna do wysokości 200% kwoty pożyczki, na nieruchomościach objętych księgami wieczystymi ustanowiona w formie aktu notarialnego:
I. KW nr WR1E/00044754/4 (obręb Szczodre, działka ewidencyjna nr 361),
b. Poręczenie cywilnoprawne Pani Edyty Religa,
c. Weksel własny in blanco z wystawienia Pożyczkobiorcy z poręczeniem wekslowym Pana Dariusza Religa,
g. akt notarialny zawierający oświadczenia współwłaścicieli nieruchomości, o której mowa w § 4 ust. 1 lit. e pkt VI, Pana Karola Janickiego, o poddaniu się egzekucji z
obciążonych udziałów w nieruchomości, w trybie art.. 777 § 1 pkt. 6 kpc,
i. Hipoteka łączna umowna do kwoty 11.400.000 zł ( jedenaście milionów czterysta tysięcy złotych) na zabezpieczenie spłaty pożyczki, odsetek umownych od pożyczki,
innych kosztów i należności wynikających z umowy pożyczki oraz roszczeń o odsetki za opóźnienie i przyznane koszty postępowania, ustanowiona w formie aktu
notarialnego na nieruchomościach objętych księgami wieczystymi:
II. KW nr WR1E/00044755/1 (obręb Szczodre, działka ewidencyjna nr 359),
III. KW nr WR1E/00047385/7 (obręb Kiełczów, działka ewidencyjna nr 86/14, 86/15, 86/16),
VI. KW nr WR1E/0004790/7 ( obręb Mirków, działki ewidencyjne nr 321/2 i 316/25),
IV. KW nr WR1E/00084862/6 (obręb Kiełczówek, działka ewidencyjna nr 53/2),
V. KW nr WR1E/00048162/5 (obręb Kiełczówek, działka ewidencyjna nr 76/2),
f. Weksel własny in blanco z wystawienia Pani Edyta Religa.
j. Zastaw rejestrowy (oraz zastaw cywilny do czasu prawomocnego wpisania zastawu rejestrowego) ustanowiony na 18.860.000 ( osiemnaście milionów osiemset
sześćdziesiąt tysięcy akcji imiennych serii A Religa Development Spółka Akcyjna z siedzibą we Wrocławiu przy ul. Plac Grunwaldzki 23, 50-365 Wrocław, wpisanej do
Krajowego Rejestru Sądowego - Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia - Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy
Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000376456, NIP: 897-169-26-54, REGON: 021449028, o kapitale zakładowym 5.294.094 zł., uprzywilejowanych co
do głosu w ten sposób, że każda akcja daje prawo do 2 (dwóch) głosów na Walnym Zgromadzeniu, o numerach od A00000001 do A18860000.
h. zastaw rejestrowy ( oraz zastaw cywilny do czasu prawomocnego wpisania zastawu rejestrowego) na 3669 ( trzy tysiące sześćset sześćdziesiąt dziewięć) udziałach
Pana Dariusza Religa w spółce Religa sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu, Plac Wolności 7, wpisanej do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy
dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy KRS pod numerem 182307.
- KW numer WR1E/00084936/6 (Kiełczów, ul. Wilczycka 75, obręb ewidencyjny Kiełczów, numer obrębu ewidencyjnego: 0020, działka ewidencyjna nr 316/9);
- KW numer WR1E/00081698/4 (Kiełczów, obręb ewidencyjny Kiełczów, numer obrębu ewidencyjnego: 0020, działka ewidencyjna nr 316/19);
- KW numer WR1E/00084640/4 (Kiełczów, obręb ewidencyjny Kiełczów, numer obrębu ewidencyjnego: 0020, działka ewidencyjna nr 317/27).
- KW numer WR1E/00084639/4 (Kiełczów, obręb ewidencyjny Kiełczów, numer obrębu ewidencyjnego: 0020, działka ewidencyjna nr 317/26);

Raport roczny 2011
Edytowany: 3 sierpnia 2012 15:03

krishic
26
Wysłane: 3 sierpnia 2012 15:29:35
Sprawdzilem na spokojnie, ze chodzi jednak o w/w pozyczke.
W dalszej czesci linkowanego raportu rocznego mozna przeczytac:

Cytat:
Zważywszy, że Religa Development S.A. z siedzibą we Wrocławiu nie dokonała w terminie wpłaty z tytułu spłaty odsetek od pożyczki należnych na dzień 10 grudnia 2012 r. i odsetek należnych na dzień 10 marca 2012 r. oraz nie dokonała spłaty kwoty głównej z tytułu umowy pożyczki zawartej przez Investor Property FIZ w dniu 10 września 2010 r. z Religa Development S.A. („Umowa Pożyczki”), została podjęta decyzja o restrukturyzacji zadłużenia Religa Development S.A.
W dniu 22 marca 2012 r. Investor Property Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (spółka, w której Investor Property FIZ posiada 100% udziałów w kapitale zakładowym oraz 100% głosów na Zgromadzeniu Wspólników) zawarła z Religa Development S.A. z siedzibą we Wrocławiu, umowę sprzedaży dwóch nieruchomości stanowiących własność Religa Development S.A., za łączną cenę sprzedaży 3.564.540,00 zł (słownie: trzy miliony pięćset sześćdziesiąt cztery tysiące pięćset czterdzieści złotych). Z uwagi na fakt, iż nieruchomości będące przedmiotem umowy sprzedaży obciążone są hipoteką umowną łączną do kwoty 11.400.000,00 złotych ustanowioną na rzecz Investor Property FIZ, jako zabezpieczenie wierzytelności Funduszu z tytułu Umowy Pożyczki, Religa Development S.A. oraz Investor Property Sp. z o.o., postanowiły, iż cena sprzedaży przeznaczona zostanie w całości na spłatę wierzytelności hipotecznej (zaległości z tytułu Umowy Pożyczki), która na dzień zawarcia umowy wynosiła 6.332.997,99 zł. Tym samym Religa Development S.A. przekazała na rzecz Funduszu świadczenie Investor Property Sp. z o.o. w postaci zapłaty ceny sprzedaży i upoważniła Investor Property Sp. z o.o. do spełniania świadczenia na rzecz Investor Property FIZ, a Fundusz do przyjęcia świadczenia i zaliczenia opisanego powyżej świadczenia pieniężnego na rachunek długu Religa Development S.A., wynikający z Umowy Pożyczki. Fundusz wyraził zgodę na taki sposób zapłaty. Umorzenie długu Religa Development S.A. z tytułu Umowy Pożyczki w części wynoszącej 3.564.540,00 zł nastąpiło z chwilą zawarcia umowy sprzedaży. W dniu 26 marca 2012 r. Investor Property FIZ zawarł z Religa Development S.A. aneks do Umowy Pożyczki. Zgodnie z postanowieniami ww. aneksu pozostała do zapłaty przez Religa Development S.A. część należności wynikającej z Umowy Pożyczki w kwocie 2.768.457,99 zł, zostanie spłacona przez Religa Development S.A. jednorazowo bez wezwania w terminie do dnia 22 marca 2013 roku. Kwota ta będzie oprocentowana według stałej stopy procentowej ustalonej przez Fundusz wynoszącej 20% w skali roku. Religa Development S.A. zobowiązana jest do spłaty odsetek od pożyczki wymaganych na dzień zapłaty w następujących terminach: 1) do dnia 10 czerwca 2012 roku, 2) do dnia 10 września 2012 roku, 3) do dnia 10 grudnia 2012 roku, 4) do dnia 10 marca 2013 roku.

Co oznacza ni mniej ni wiecej niz to, ze nie mieli kasy nawet na odsetki. Swiadczy to o tym, ze kasa Religi jest juz totalnie pusta. Przy tej ilosci zabezpien Investorsi nie chca isc dluzej na ustepstwa, tylko chca odebrac co swoje. Ciekawe kiedy Religa zglosi wniosek o upadlosc. Stawiam na to, ze zaraz po walnym.

PS. Ciekawe jest tez to, ze nie placili odsetek juz od grudnia. Pozyczali na 20% poza rynkiem regulowanym z lista zabezpieczen od "a" do "h". Jednoczesnie na Catalyst placili tylko 14% przy sporo krotszej liscie zabezpieczen.
Edytowany: 3 sierpnia 2012 15:35

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 3 sierpnia 2012 16:32:45
krishic napisał(a):
Co oznacza ni mniej ni wiecej niz to, ze nie mieli kasy nawet na odsetki. Swiadczy to o tym, ze kasa Religi jest juz totalnie pusta.

O tym, że nie mają pieniędzy nawet na odsetki wiemy chyba od czasu, gdy przestali spłacać obligacje. Przecież nie zakładali, że wszystkich obligatariuszy uda się przekonać, żeby czekali wysłuchując różnych bajek.

krishic napisał(a):
Przy tej ilosci zabezpien Investorsi nie chca isc dluzej na ustepstwa, tylko chca odebrac co swoje.

Cóż, pewnie nikt im nie powiedział, że powinni czekać i nic z tym długiem nie robić.

krishic napisał(a):
Ciekawe kiedy Religa zglosi wniosek o upadlosc. Stawiam na to, ze zaraz po walnym.

Myślisz, że walne się odbędzie? Ta spółka to jakieś zombie - po co im walne, i tak łamią terminy KSH.

Mnie zastanawia raport. Nie boją się już raczej opublikowania opinii biegłego, bo i bez niej wszyscy widzą, że to bankrut. Może w raporcie byłyby jakieś informacje, z których można wywnioskować, co Religa zrobił z pieniędzmi z obligacji i dlatego nie chcą go pokazać?

krishic napisał(a):
PS. Ciekawe jest tez to, ze nie placili odsetek juz od grudnia. Pozyczali na 20% poza rynkiem regulowanym z lista zabezpieczen od "a" do "h". Jednoczesnie na Catalyst placili tylko 14% przy sporo krotszej liscie zabezpieczen.

Asymetria informacji. Czy ktokolwiek twierdził, że Catalyst jest efektywny...

edit: tak na marginesie, gdyby ktoś nie zauważył, wypowiedzenie pożyczki przez Investors FIZ oznacza, że pojawiło się kolejne zobowiązanie o natychmiastowej wymagalności - tym razem na około 3 mln. zł.

edit2: reszta zabezpieczeń to chyba w miarę standard, ale ,,c. Weksel własny in blanco z wystawienia Pożyczkobiorcy z poręczeniem wekslowym Pana Dariusza Religa''. I na dodatek ,,f. Weksel własny in blanco z wystawienia Pani Edyta Religa''. Czy przed takim awalem i wekslem da się jakoś łatwo uciec?
Edytowany: 3 sierpnia 2012 16:45

krishic
26
Wysłane: 3 sierpnia 2012 16:48:29
@wapkil

Co do braku kasy na odsetki, w przypadku tej pozyczki to juz wiekszy kaliber. Zobacz na zabezpieczenia, tu juz nie tylko spolka, ale i rodzina Religi bedzie miala problem.

wapkil
0
Wysłane: 3 sierpnia 2012 16:52:19
@Krishic

Właśnie zauważyłem (ale dopiero w moim edit2). Ciekawe co ten sympatyczny businessman z tym fantem zrobi...
Edytowany: 3 sierpnia 2012 16:53

krishic
26
Wysłane: 3 sierpnia 2012 17:03:02
Jeszcze jedna rzecz co do walnego. Podczas WZA zarzad i rada nadzorcza otrzymuje absolutorium. Jesli go nie otrzyma to otwiera sie furtka do dochodzenia odszkodowania od czlonkow zarzadu przez akcjonariuszy. Do tego brak absolutorium jest traktowane przez sad jako domniemanie winy (czlonek zarzadu musi udowadnic swoja niewinnosc). W odwrotnym przypadku, gdy dostal absolutorium pilka jest po jego stronie, bo wtedy jego wine trzeba mu udowodnic.
Dlatego mysle, ze WZA sie odbedzie.

PS. Z tego co sie orientuje wymagalnosci tej pozyczki bez zgloszenia przez zarzad wniosku o upadlosc bedzie otwierac mozliwosc dochodzenia odszkodowania (od zarzadu) nawet jesli dostana absolutorium na WZA.
Edytowany: 3 sierpnia 2012 17:10

wapkil
0
Wysłane: 3 sierpnia 2012 17:33:50
krishic napisał(a):
Jeszcze jedna rzecz co do walnego. Podczas WZA zarzad i rada nadzorcza otrzymuje absolutorium. Jesli go nie otrzyma to otwiera sie furtka do dochodzenia odszkodowania od czlonkow zarzadu przez akcjonariuszy. Do tego brak absolutorium jest traktowane przez sad jako domniemanie winy (czlonek zarzadu musi udowadnic swoja niewinnosc). W odwrotnym przypadku, gdy dostal absolutorium pilka jest po jego stronie, bo wtedy jego wine trzeba mu udowodnic.
Dlatego mysle, ze WZA sie odbedzie.

Hmm, dziękuję, o tym nie pomyślałem. Nie da się chyba uzyskać absolutorium bez sprawozdania, więc może jednak kiedyś je zobaczymy...

krishic napisał(a):
PS. Z tego co sie orientuje wymagalnosci tej pozyczki bez zgloszenia przez zarzad wniosku o upadlosc bedzie otwierac mozliwosc dochodzenia odszkodowania (od zarzadu) nawet jesli dostana absolutorium na WZA.

Jeżeli dobrze pamiętam, powinni wnioskować o upadłość w ciągu dwóch tygodni, czyli przed walnym. Natomiast żeby dochodzić odszkodowania trzeba chyba udowodnić szkodę. Nie wiem, czy na przykład obligatariuszom łatwo będzie ją wykazać.

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 5 sierpnia 2012 09:47:03
Ciekawa informacja w kontekście zabezpieczenia obligacji Religa Development na działkach należących do osób trzecich:
"...Zupełnie odmiennie, od wyżej opisanej, rysuje się sytuacja posiadaczy obligacji zabezpieczonych. Upadłość emitenta takich papierów dłużnych prowadzona będzie według reguł jednego z postępowań odrębnych, tj. „Postępowania upadłościowego wobec emitentów obligacji” (tytuł IV, cz. 3 PUN). W takim wypadku przedmioty zabezpieczające prawa z obligacji (np. nieruchomości, flota samochodowa, czy też zorganizowana cześć przedsiębiorstwa) tworzą osobną masę upadłości przeznaczoną na zaspokojenie praw obligatariuszy (art. 488 PUN). Ma to doniosłe znaczenie praktyczne, gdyż niejako „uprzywilejowuje” takich obligatariuszy, w związku z tym, iż zaspakajani są oni w drodze podziału funduszy pochodzących z likwidacji tej osobnej masy upadłości, partycypując w niej na zasadzie wyłączności. Należy jednak zaznaczyć, iż zgodnie z art. 483 ust. 1 PUN postępowanie to może być prowadzone tylko, gdy dla zabezpieczenia praw z obligacji ustanowiono zabezpieczenie na majątku emitenta. Oznacza to, iż choć samo zabezpieczenie może przyjąć formę np. hipoteki, zastawu rejestrowego, czy zastawu finansowego, to nie może ono obciążać majątku podmiotu trzeciego, czyli np. spółki zależnej lub podmiotu występującego w roli poręczyciela, tudzież gwaranta. Prawa obligatariuszy reprezentowane są przez kuratora ustanowionego przez sąd..."
obligacje.pl/news/566/na-co-mo...

buzek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 7 sierpnia 2012 10:36:32
brak raportu rocznego, nawet brak jakiegokolwiek info kiedy bedzie ( chyba już się znudziło ciągłe pisanie że będzie przesuwa, w sumie to go rozumiem...)Inwestorsi wypowiadają pożyczke ( a tam zabezpieczenia są takie że ja nie mogę....), brak zapłaty kolejnej raty odsetek, brak walnego.....chyba mili Państwo czas zgasić światło. A gdzie jest "czarny Piotruś"ze swoim inwestorem dla Religi???kazał czekać i dać czas Relidze, minął miesiąc i co??gdzież inwestorów kupa jest???halo Panie Piotrusiu prosimy o jakies info....

buzek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 7 sierpnia 2012 14:36:00
nooo poczekaliśmy pare godzin i na stronie głównej Stockwatch historia cała opisana

www.stockwatch.pl/wiadomosci/r...
Edytowany: 7 sierpnia 2012 15:12

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 8 sierpnia 2012 08:01:10
Czy ktoś z posiadaczy feralnych obligacji podjął jakieś działania ? Czy tylko Ja poruszam się jak w mgle czekając nie wiadomo na co?

lipa83
0
Wpisów: 3
Wysłane: 8 sierpnia 2012 08:45:41
Witam,
Próbowałem kontaktować się z Secus Asset Managment, napisałem maila co radzą. Odpisano mi "dobrymi radami" pana Wieczorka - wpisy przyklejone z forum i radzono czekać. Jak ustosunkowałem się negatywnie do tych rad i zażądałem szczegółowych informacji na temat procesu licytacji zabezpieczenia, którego są administratorami nabrali wody w usta i ponad tydzień nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
Moim zdaniem powinniśmy zebrać grupę obligatariuszy, wypowiedzieć obligacje i iść z cała sprawą do prawnika, aby wybadał jakie są realne szanse, aby Panem Religą zainteresował się prokurator w kwestii defraudacji pieniędzy i działania na szkodę spółki. Niech się wytłumaczy, gdzie się ulotniły pieniądze ze wszystkich emisji i pożyczek jakie zaciągnął. Bo z tego co widać, dobrowolnie się do tego nie przyzna.

Pozdrawiam

trampek
0
Wpisów: 28
Wysłane: 8 sierpnia 2012 09:03:48
Wlasnie jakas podejrzana cisza zapadla. Dziwne, ze obligatariusze z wieksza iloscia obligacja nic nie robia w kwestii odzyskania pieniedzy.
Ja mam juz gotowe i spelniajace wymogi pismo powolujace sie na art 24 p.2 ustawy o obligacjach. Mialem wyslac je juz dawno ale postanowilem czekac na rozwoj wydarzen.
Nie ukrywam jednak, ze moja cierpliwosc sie juz konczy i najprawdopodobnie wysle je juz dzisiaj lub pod koniec tygodnia. Pismo dotyczy obligacji serii B, C oraz D.
W ogole cala sytuacja sklada do zadania kilku pytan:
Co sie stalo z pieniedzmi z emisji obligacji? Czy zostaly zdefraudowane? Przeciez nie wyparowaly?
Po drugie jak sie maja wyceny zabezpieczen do rzeczywistosci?
Czy razie ewentualnej bardzo duzej roznicy osoby wprowadzajace w blad w tej kwestii nie powinny zostac pociagniete do odpowiedzialnosci?

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 8 sierpnia 2012 13:25:22
Czy ktoś z posiadaczy feralnych obligacji podjął jakieś działania ? Czy tylko Ja poruszam się jak w mgle czekając nie wiadomo na co?

Witam posiadaczy obligacji
Ja narazie czekam do WZA , wiem , wiem tak zabardzo to po WZA przełomu nie ma co się spodziewać ale rozpocząć licytację zabezpieczeń to też może potrwać tak jak już było pisane wcześniej przy najgorszym scenariuszu ponad rok więc jakby nie patrzeć to kasa wydaje się narazie być zamrożona . Co do wyceny działek będących zabezpieczeniami to oczywiście inna sprawa ale ja mam nadzieję że operaty były robione solidnie , choćby nawet ceny działek spadły od tamtego czasu to ja sobie tak kalkuluję że w najgorszym scenariuszu gdyby doszło do licytacji to strata na tych obligacjach nie powinna być większa jak 15% no i kasę tą może się okazać że zobaczymy za dłużej jak rok, bo nie wiadomo czy na pierwszej licytacji znajdzie się kupiec, może się znaleźć na pierwszej a może na trzeciej No ale to tylko moje założenia na najczarniejszy scenariusz. Więc narazie czekam cierpliwie na WZA chociaż tej cierpliwości też mi już brakować zaczynaThink Generalnie to ja uważam ze właśnie ponieważ te obligacje są zabezpieczone to najgorsze co nam się może przydarzyć to strata na tym interesie około 15% no i oczywiście w najgorszym przypadku zwrot tej kasy po dłuższym okresie czasu , może rok może półtora. Dzwoniłem do Secus Asset Management bo oni są administratorem dla serii B posiadanej przeze mnie i zapytałem o możliwość wszczęcia procedury zaspokajania roszczeń obligatariuszy z działek będących zabezpieczeniem. Pani powiedziała mi (zgodnie zresztą z tym czego oczekiwałem) że jeżeli wyślę żądanie natychmiastowej wymagalności do emitenta i kopie tego żądania do nich i jeżeli żądanie to niezostanie spełnione w ciągu (o ile pamiętam 14 dni ) to oni rozpoczną procedurę licytacji działki będacej zabezpieczeniem. Więc tu z ich strony wszystko wydaje się ok. Ja mam jeszcze serię G do której administratorem hipoteki jest Polski Fundusz Hipoteczny , też do nich zadzwoniłem z takim samym pytaniem i odpowieź Pray całkiem inna . Miły pan powiedział że licytację to oni jako administrator hipoteki mogą rozpocząć ale dopiero jak obligacje będą po terminie wykupu a narazie niewypłacenie odsetek nie jest podstawą do wszczecia licytacji zabezpieczenia, powiedział jeszcze na teraz to żeby zacząć licytację to wszyscy obligatariusze musieli by się zwrócić z żądaniem natychmiastowej wymagalnośći , wszyscy tej serii G a nie tylko ja. Dodał też że poza tym mnie przysługuje prawo dochodzenia roszczeń z powództwa cywilnego ale wtedy występując z takim powództwem muszę opłacić koszt w wysokości 5% kwoty żadania (o ile pamiętam to później byłoby zwrócone z kwoty uzyskanej z ewentualnej licytacji dłużnika) no i oczywiście sądem właściwym do takich działań jest sąd we Wrocławiu. Jak widzicie podejście administratorów hipoteki jest różne , ja myślę że znaczenie mogą tu mieć zapisy w umowie między Religa Devwlopment a administratorem hipoteki. Teraz oczywiście żałuję że przed złożeniem zapisu na te obligacje nie zwróciłem się z prośbą o udostępnienie mi kopii tych umów , mądry Polak po szkodzie , Może ktoś z uczestników tego forum jest w posiadaniu kopii tych umów lub miał do nich wgląd? Byłbym wdzięczny bardzo za podzielenie się tą informacją, tu na forum lub na mój adres eagle1968@wp.pl
lub może ktoś ma jakąś wiedzę w temacie dlaczego administratorzy hipotek podchodzą całkiem inaczej do tekiej samej sprawy? czyżby odmiennie interpretowali przepisy czy tez mają inne umowy z emitentem? Ja tak jak pisałem spróbuje poczekać jeszcze na to ,,upragnione,, WZA ale jak nie będzie po nim żadnego konkretnego promyczka nadziej to chyba czas najwyższy pogrzebać nadzieje i zacząć działać obojętnie czy przez administratorów hipotek czy po prostu poza nimi wystapić na droge sądową , no i też niemożna czekać w nieskończoność na WZA tak jak na ten raport roczny co miał być przedwczoraj a go dalej nie maPray

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 8 sierpnia 2012 16:30:05
krishic napisał(a):
Jeszcze jedna rzecz co do walnego. Podczas WZA zarzad i rada nadzorcza otrzymuje absolutorium. Jesli go nie otrzyma to otwiera sie furtka do dochodzenia odszkodowania od czlonkow zarzadu przez akcjonariuszy.

Nie - jeśli chodzi o art. 483 kodeksu spółek handlowych to odpowiedzialność z tego tytułu nie jest uzależniona od nieudzielenia absolutorium.

krishic napisał(a):
Do tego brak absolutorium jest traktowane przez sad jako domniemanie winy (czlonek zarzadu musi udowadnic swoja niewinnosc). W odwrotnym przypadku, gdy dostal absolutorium pilka jest po jego stronie, bo wtedy jego wine trzeba mu udowodnic.

Zdecydowanie nie - w art. 483 ksh masz domniemanie winy (członek zarządu musi wykazać brak winy) i absolutorium nie ma tu nic do rzeczy.
Zresztą zobacz art. 487 ksh.

krishic
26
Wysłane: 8 sierpnia 2012 17:11:53
Kiedy o tym czytalem w artykule powolywali sie na:
"Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 25 listopada 2004 r. (III CK 592/2002)
Udzielenie absolutorium może zwolnić od odpowiedzialności odszkodowawczej członka zarządu (rady nadzorczej)."
Cos sie w tej kwestii zmienilo?
Edytowany: 8 sierpnia 2012 17:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,610 sek.

lqomflbj
tqxcbymu
knalyhjy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ackvyopz
qajtzget
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat