PARTNER SERWISU
mcmmqwyw
1 2 3 4

OSHEE [Catalyst]

promualdo
0
Wpisów: 18
Wysłane: 5 sierpnia 2012 22:12:12
Jak widzicie piątkowy spadek do 50%? Nie znalazłem żadnej negatywnej informacji, która by to uzasadniała. Faktycznie po takich cenach to opłacałoby się skupować obligacje samej OSHEE...

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 6 sierpnia 2012 00:02:03
Skoro nie maja kasy to za co maja kupowac?Whistle

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 8 sierpnia 2012 16:07:01
hello1 opłaciło się ryzykohello1

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 8 sierpnia 2012 16:36:15
Ja chyba czegoś tu nie rozumiem:

Cytat:
typ raportu Raport bieżący
numer 5/2012
data dodania 2012-08-08 15:19:47
Podmiot Oshee Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
wykup obligacji
Zarząd Oshee Polska Sp. zoo na posiedzeniu zarządu Spółki w dniu 8 sierpnia podjął uchwałę o rozpoczęciu przedterminowego wykupu obligacji własnych serii A w celu ich umorzenia. Maksymalna cena wykupu ustalona przez Zarząd została na poziomie 99,8% wartości nominału obligacji. Obecna cena obligacji w ocenie Zarządu nie odzwierciedla sytuacji finansowej Spółki , jej wyników finansowych oraz dynamicznie rosnących przychodów.

(raport spółki)

Po co oni to ogłosili? Skoro podjęli uchwałę dziś, nie mieli obowiązku natychmiast jej ogłaszać. Jeśli chcą skupować, powinni skupować, nie ogłaszać report, który im to skutecznie utrudni. Albo ta spółka zupełnie nie wie co robi, albo to tylko zagranie marketingowe. Ile pieniędzy przeznaczyli na ten skup?
Edytowany: 8 sierpnia 2012 16:53

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 8 sierpnia 2012 18:12:51
już trochę czasu na CATALYST działam, ale coraz to nowe rzeczy mnie zadziwiają, tym razem ogłoszenie wykupu własnego długu poniżej 100%, nawet nie przypuszczałem, że poza postępowaniem upadłościowym na zasadzie ugody, taka możliwość istnieje... dzisiaj 99,8%, zaś jutro jakaś inna firma zdołuje kurs własnych papierów dłużnych, aby potem ogłosić wykup np. po 75%.... dobrze by chyba było, aby swoje zdanie na ten temat, wypowiedział któryś z naszych Jajogłowych ze STOCKWATCH

wapkil
0
Wysłane: 8 sierpnia 2012 18:24:32
Yayurek,

Zakładam, że w tym raporcie chodzi o skupienie obligacji z rynku. Faktycznie bezpośrednio tego nie piszą (choć powinni), ale to wynika z kontekstu. Obligacje nie mają opcji przedterminowego wykupu, poza tym 99,8% to cena maksymalna. Właśnie dlatego pisałem, że gdyby faktycznie chcieli te obligacje skupować, ogłaszanie takiego raportu byłoby bezsensowne. Kto przy zdrowych zmysłach chcąc skupić swoje papiery wcześniej publicznie ogłasza taki zamiar? Do tego z maksymalną ceną prawie dwukrotnie wyższą niż rynkowa.
Edytowany: 8 sierpnia 2012 18:27

aqua-man
0
Wpisów: 26
Wysłane: 8 sierpnia 2012 18:40:49
Kurcze faktycznie trochę dziwna sytuacja, no ale jak coś to chętnie oddam nawet za 99,00 ;-)

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 8 sierpnia 2012 19:10:50
Nie wiem jak to jest w przypadku sp z o.o., ale przykladowo na rynku jest sporo spolek akcyjnych z programem skupu akcji wlasnych. Zawsze odbywa sie to w ramach podjetej uchwaly o skupie. Jesli wlasny dlug moza skupowac na takich zasadach jak udzialy, to kolejnosc w przypadku Oshee jest prawidlowa. Najpierw mamy uchwale z okreslona cena maksymalna (jak dla mnie powinni podac tez ilosc, daty itd). Nastepnie uchwala jest podana do publicznej wiadomosci (rowny dostep do informacji) i rozpoczyna sie skup. Dzieki temu nie powinno byc pretensji (w teorii), ze graja kosztem obligatariuszy, wszystko jest jawne.

Najpierw zakladalem, ze wykupia te obligi po terminie (moze nawet w "ukladzie" z czesciowa redukcja). Myslalem, ze gdyby planowali wykupic je w calosci to insiderzy lub spolka powina brac je wczesniej z rynku. W takim scenariuszu wraz ze spadkiem ceny powinny byc przyzwoite obroty.
Obroty byly spore wiec, w rzeczywistosci poza drobnymi inwestorami, insiderzy mogli wykorzystac panike (po czym spolka oglosila skup i m.in. od nich te papiery teraz odkupi). W ten sposob, zeby miec "czyste" rece nie skupowali nic jako spolka przed ogloszeniem uchwaly. Jednoczesnie mogli skupowac papiery na prywatne rachunki. Czy tak bylo ? Pewnie sie nie dowiemy. Wazne, ze spolka stara sie wyjsc na prosta.

PS.
To pierwszy przypadek, ktory pokazuje, ze cena obligacji na rynku to nie wyrocznia.
Ostatnio coraz wiecej osob zaklada, ze jak papiery kosztuja np 95% to bedzie pewny bankrut.

PS2.
Dylematy moralne sa tu podobne jak w przypadku rynku akcji i skupu akcji wlasnych. Jesli panikarze sprzedaja za bezcen swoje udzialy to jest przez spolke ekonomicznie uzasadnione rozpoczac ich skup. Analogicznie jesli czesc graczy akceptuje na rynku cene dlugu (ktory za chwile zapada) na poziomie np 60% to znaczy, ze dobrowolnie godza sie na taka "redukcje". Jesli spolka do tej pory wywiazywala sie ze swoich zobowiazan (placila odsetki w terminie) to sytuacja jest spekulacja na temat kondycji finansowej w dniu wykupu.
Edytowany: 8 sierpnia 2012 19:27

wapkil
0
Wysłane: 8 sierpnia 2012 19:37:00
Uchwała musi być, ale najpierw powinni ją podjąć, potem skupić obligacje i dopiero po przepisowym terminie ogłosić istnienie uchwały i dokonanie skupu. Inna kolejność nie ma sensu. (EDIT: A przynajmniej tak mi się wydaje - czy zna ktoś przepis, powodujący, że powinni wcześniej uchwałę ogłosić? Do tego w środku sesji...) Uchwała powinna też zawierać informację o tym, ile pieniędzy spółka przeznacza na taki zakup. Można oczywiście próbować taką informacją podbić kurs, jak Idea TFI, która próbowała skupu akcji za niecałe 200 tys. zł, ale mało kto się na to nabierze. Bezsensowna jest też cena maksymalna, którą ogłosili. Skup za 99,8% jest dla nich nieopłacalny i ich na niego nie stać.

Chyba żeby miała to być faktycznie jakaś metoda ucieczki dla insiderów, od których skupią obligacje za praktycznie 100%, na przykład poza rynkiem regulowanym, po czym skup zakończą. Ale to byłaby spora bezczelność, na której inni obligatariusze i tak nic by nie zyskali. Poza ewentualnie chwilowym podbiciem kursu.

Ja tu na razie nie widzę żadnego wychodzenia na prostą, ani potwierdzenia, że rynek nie jest wyrocznią (co swoją drogą jest prawdą). W tej chwili przestałem tylko rozumieć, co się dzieje.
Edytowany: 8 sierpnia 2012 19:57

krishic
26
Wysłane: 8 sierpnia 2012 20:21:58
Co do wychodzenia na prosta mialem na mysli pewien ciag zdarzen w ostatnim czasie.
Najpierw byly duze straty i ujemne kapitaly - jednym slowem tragedia.
W kolejny raporcie kapitaly byly juz dodatnie i spolka byla rentowna.
Stalo sie to dzieki wniesieniu gruntu (pod wykorzystanie kilkunastu mln pln przyznanej dotacji) i efektom wczesniejszych (duzych) wydatkow na reklame.
Nie rozwiazalo to w zaden sposob problemu braku gotowki na wykup obligacji. W tym celu spolka m.in. szukala inwestora.
Teraz mamy uchwale dot. rozpoczecia wczesniejszego wykupu. Oznacza to, ze beda kupowac za zyski z dzialalnosci (czyli niewiele), albo znalezli inwestora i do pazdziernika wrocimy w okolice nominalu.
Nawet jesli bedzie problem z terminowym wykupem calosci, to spolka jak dla mnie wykazuje wole walki (o przetrwanie).
Edytowany: 8 sierpnia 2012 20:23

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 8 sierpnia 2012 20:51:51
Kilka dni temu strzeliłem, że oshee będzie skupować obligacje, w sumie żartując, a tutaj nie wierzę własnym oczom, ale dokładnie tak się stało.

Z tego co pamiętam, Grecja mimo tego, że jej obligacje notowane były dużo poniżej nominału nie mogła ich skupować. Z tego co pamiętam takie działanie wiązałoby się z obniżeniem ratingu przez agencje do poziomu bankruta. Zarząd oshee widocznie nie ma takich problemów.

krishic
26
Wysłane: 8 sierpnia 2012 21:06:02
Z krajami jest roznie niektorzy sie nie patyczkuja i skupuja poprzez np bank centralny: ECB, FED itd. Inni kryja sie po katach np byly polski FOZZ, a jeszcze innym sie grozi/zabrania (vide Grecja). W przypadku firm jest inaczej niz z dlugiem krajowym. Firmom sprzyjaja nawet zasady ksiegowe np Citigroup wykazywala zyski z tego tytulu, ze ich dlug korporacyjny na rynku mocno tanial.
Cytat:
Reguły księgowe, które sprzyjają Citigroup, pozwalają na księgowanie spadków rynkowej wartości własnego długu jako niezrealizowanych zysków. Zasada ta odzwierciedla możliwość wykupienie korporacyjnego długu z dyskontem. Krytycy tego rozwiązania wskazują jednak, że firma przeżywająca kłopoty i tak nie może przeprowadzić takiej transakcji.

Citigroup ma wreszcie zyski

Na warunki polskie to tak jakby Oshee wykazala 3 mln pln zysku tylko z tytulu biezacej wyceny obligow na 50% na Catalyst. Na szczescie, az tak kreatywna ksiegowosc do nas jeszcze nie dotarla.
Edytowany: 8 sierpnia 2012 21:12

wapkil
0
Wysłane: 8 sierpnia 2012 21:08:50
Problem z tym raportem jest taki, że moim zdaniem nie wiadomo, czy coś zmienia i co z niego nie wynika.

Może być tak, że spółka ma trochę pieniędzy na wykup obligacji, nie podoba jej się ich kurs i ogłaszając coś takiego postanowiła połączyć przyjemne z pożytecznym. Rynek jest płytki, mogli więc uznać, że skupując na nim po cichu wiele nie zyskają i wolą podpompować kurs. O obligatariuszy nie mają powodu teraz dbać, ale dla kontrahentów, czy inwestorów cena obligacji na poziomie 50% wygląda paskudnie. Dziwne to trochę, raport powinien moim zdaniem w takim przypadku inaczej wyglądać, ale pewnie jest możliwe.

Może być również tak, że to czysta zagrywka marketingowa. Ktoś bardzo im na ten kurs marudził, uchwała nic nie kosztuje, do niczego ich przecież nie zobowiązuje, więc dla świętego spokoju ją wydali, nie napisali ani słowa o sumie przeznaczonej na skup i kupią kilka sztuk obligacji. Mogli też potrzebować uchwały do transferu pieniędzy od akcjonariuszy i obligatariuszy do insiderów.

Pytanie, która z tych (lub innych) możliwości okaże się prawdziwa...
Edytowany: 8 sierpnia 2012 21:10

wapkil
0
Wysłane: 8 sierpnia 2012 21:15:59
krishic napisał(a):
Z krajami jest roznie (...) W przypadku firm jest inaczej niz z dlugiem krajowym.

Chyba nie do końca jest inaczej. Emitent będący w zwłoce z realizacją zobowiązań z obligacji nie może nabywać własnych obligacji. To jest dokładanie ta sama zasada, która zabrania tak działać państwom.

krishic napisał(a):
Na warunki polskie to tak jakby Oshee wykazala 3 mln pln zysku tylko z tytulu biezacej wyceny obligow na 50% na Catalyst. Na szczescie, az tak kreatywna ksiegowosc do nas jeszcze nie dotarla.

Amerykanie są jak zawsze w awangardzie postępu, ale my też nie musimy się wstydzić. Po prostu Oshee w przeciwieństwie do Citi, czy IDM nie jest instytucją finansową, więc pewnie tak nie potrafią ;)
Edytowany: 8 sierpnia 2012 21:24

lookas
0
Wpisów: 3
Wysłane: 8 sierpnia 2012 22:44:57
Pytanie dla bardziej wprawionych w boju. Nie orientuje się w kwestiach prawnych (tkwi mi ten okres 6 miesięcy Rafako a PBG zwrotu akcji Energmozntażu, a dokładniej zakwestionowanie przez nadzorcę sądowego), a kto inny ma pomóc jak nie forumowicze ze stockwatcha. Ekonomicznie dla spółki taki skup po cenie niższej od nominału jest uzasadniony. Ale założmy że operacja ta ma na celu uratowanie insiderów, uwolnienia ich zainwestowanych środków a spółka zmierza do ogłoszenia bankructwa. I teraz przykładowo niech spółka dokona skupu określonej ilości obligacji od określonej grupy wierzycieli na rynku czy poza rynkiem. Czy spółka może dokonać takiego skupu też poza rynkiem? Krótkoterminowo kurs długu na catalyst wzrośnie. Ale problemy spółki nadal pozostają, więc wartość rynkowa ponownie spadnie. W niedalekiej przyszłości po dokonaniu skupu, spółka ogłasza upadłość w celu uzyskania ochrony przed wierzycielami. Czy taki skup pozostanie w mocy prawnej jeśli nie minął okres 6 miesięcy pomiędzy złożeniem wniosku o upadłość a dokonaniem skupu (nawiązując do transakcji wspomnianej w grupie PBG)? Czy w przypadku takiego następstwa wydarzeń w spółce obowiązuje także podobny lub inny okres? Czy mylę jednak zagadnienia?
Edytowany: 8 sierpnia 2012 22:47

wapkil
0
Wysłane: 9 sierpnia 2012 00:03:33
lookas,

Nie jestem prawnikiem, więc mogę się bardzo mylić, ale to co opisujesz brzmi dla mnie jak skarga pauliańska. Nie wiem, czy ma w tym przypadku zastosowanie, ale nawet jeżeli ma, ciężar dowodu spoczywa na pokrzywdzonym. Musiałbyś udowodnić pokrzywdzenie Ciebie jako wierzyciela, w sytuacji, gdy taki skup dotyczy przecież wierzycieli. Jeżeli skup nie byłby zrobiony naprawdę idiotycznie (np. skupienie przez spółkę wyłącznie obligacji należących do żony prezesa), wygląda że byłoby to naprawę bardzo trudne.

Ale jak napisałem, mogę się mylić, więc może ktoś bardziej kompetentny to skoryguje :)

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 21 sierpnia 2012 07:15:43
Czy ktoś się orientuje jakie są odsetki w przypadku braku wykupu powyższych obligacji w terminie?

promualdo
0
Wpisów: 18
Wysłane: 21 sierpnia 2012 09:29:52
Wydaje mi się, że po prostu w grę wchodzą odsetki ustawowe, czyli 13%.

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 23 sierpnia 2012 08:55:15
Raport Bieżący nr 12/2012

Zarząd Oshee Polska Sp. zoo informuje ze

w dniu 21.08.2012 dokonał zakupu obligacji własnych serii A w ilości 29 szt, o wartości nominalnej 1.000 zł każda. Średnia wartość skupionych obligacji w dniu 21.08.2012 wyniosła 770,92 zł za jedną sztukę.

w dniu 22.08.2012 dokonał zakupu obligacji własnych serii A w ilości 21 szt, o wartości nominalnej 1.000 zł każda. Średnia wartość skupionych obligacji w dniu 22.08.2012 wyniosła 773, 23 zł za jedną sztukę.

Po powyższej transakcji Spółka posiada łącznie 165 szt. obligacji własnych o wartości nominalnej 165 000 zł.

Obligacje zostały nabyte w celu ich umorzenia.

Chyba dobrze że skupują tylko niedobrze że tylko oni skupują-co wy na to?

Leuron
0
Wpisów: 116
Wysłane: 23 sierpnia 2012 09:02:05
Skupują dlatego że niedługo przypada termin wykupu i jakby nie skupili to muszą zapłacic posiadaczom oblgacji nominał (1000 PLN) a jak skupią poniżej nominału to sobie umorzą i są dużo do przodu.
Edytowany: 23 sierpnia 2012 09:03

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,272 sek.

snvbiwls
hwgmoxsh
vkcmmbai
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kexvpldj
jpitpoqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat