PARTNER SERWISU
eiwknyie
47 48 49 50 51
Ingvar
0
Wpisów: 223
Wysłane: 15 września 2012 23:48:34 przy kursie: 2,32 zł
cad_man napisał(a):
Co do tego ile zarobią na Quazarze to prezes juz kiedyś o tym mówił, bodajże w wywiadzie dla Parkietu. Wspomniał tam o wejściu na Nasdaq i przychodach rzędu 100 mln zł (padł okres chyba 3 lat) - chyba nikt nie wierzy, że 100 mln przychodów zrobią graficy i informatycy? Wiem, wiem pewnie by zrobili ale ich by musiało być? Chcę zwrócić waszą uwagę na to, że oferowane oprogramowanie nie jest grą i tutaj rozkład sprzedaży będzie całkowicie odwrotny do gier: po "premierze" sprzedaż będzie sukcesywnie rosła przez kilka lat, a w grach jak wszyscy wiemy od premiery sprzedaży spada...

Owszem, prezes w maju ubiegłego roku życzył sobie, aby mieli przychody na poziomie 100 mln PLN w perspektywie 3-4 lat (od dzisiaj byłyby to 2-3 lata, ale wiadomo, premiera Quazara3D opóźniła się o kilka miesięcy):
Cytat:
W perspektywie 3-4 lat chcielibyśmy stać się firmą o 100 mln zł przychodów rocznie. To pozwoli nam starać się do debiut na Nasdaq

Wypowiedź prezesa

Czy to możliwe? Dla orientacji można przeprowadzić na szybko prostą kalkulację. Jeśli przyjąć założenia:
1) o docelowej liczbie sprzedawanych licencji rocznie na poziomie kilkuset, powiedzmy 500 sztuk,
2) cenie standardowej wersji na poziomie 40 tys. EUR (pojawiały się wartości między 30 a 50 tys. EUR, więc biorę średnią)
to przychody spółki tylko z tego tytułu wyjdą na poziomie około 80 mln PLN, a więc życzenie prezesa nie jest bezpodstawne i całkiem prawdopodobne do spełnienia. Oczywiście to bardzo uproszczone szacunki, dodatkowo niepewne. Uproszczenie, bo przyjęto jedną cenę, a możliwych typów licencji jest kilka (w tym na czas określony i nieokreślony), a także założenie o braku zmiany ceny w czasie. Niepewność zaś tyczy się ilości sprzedawanych licencji rocznie - trudno szacować, jak ten rynek będzie się rozwijał (tempo rozwoju, kierunki, nowe zastosowania), jaki będzie popyt, jak silna będzie konkurencja itd.

Także możesz mieć rację sugerując, że przychody ze sprzedaży licencji na Quazara3D będą mogły stanowić duży udział w przychodach ogółem spółki.

Cad_man - tylko to wszystko są dopiero przychody, a ile zarobią to kwestia rentowności, ale tu marże powinny być wysokie. W tym momencie można przypuszczać, że po zwróceniu się nakładów poniesionych na rozwój softu będą ponosić w zasadzie tylko koszty utrzymania zespołu dedykowanego do obsługi i rozwoju oprogramowania oraz infrastruktury (serwery itp.).

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 16 września 2012 12:59:49 przy kursie: 2,32 zł
pop napisał(a):
na forum jest kilka osób ze Śląska, to możecie się na takie spotkanie wybrać

Być może się wybiorę - gdyby pojawiła się możliwość zadawania pytań prezesom to proszę o przesyłanie pytań na pw...

Ingvar napisał(a):
W tym momencie można przypuszczać, że po zwróceniu się nakładów poniesionych na rozwój softu będą ponosić w zasadzie tylko koszty utrzymania zespołu dedykowanego do obsługi i rozwoju oprogramowania oraz infrastruktury (serwery itp.).

Już nie raz o tym było na forum, że zysk ze sprzedaży po zwróceniu się kosztów powstania będzie niewiele mniejszy od samych przychodów. Oczywiście to wszystko rozważania teoretyczne - bo z tego co pisze spółka w planach są już nastepne prace nad innymi produktami. Wynika z tego, że zyski będą uszczuplane przez kolejne "inwestycje", które będą przynosiły "wymierne korzyści w kolejnych okresach". Ostatnim przykładem iWarTactic - z tego systemu, jeśli spodoba się wojsku - też powinny być bardzo przyzwoite pieniądze i okazały zysk...
Najbardziej jestem ciekawy tego czy uda się w tym roku sprzedać iWarTactic (chodz jeden system) i jaka będzie sprzedaż Quazara...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Ingvar
0
Wysłane: 17 września 2012 20:35:08 przy kursie: 2,25 zł
Też mam mieszane odczucia jeśli chodzi o koszty związane z rozwijaniem nowych produktów. Z jednej strony obniżają wynik. Z drugiej zaś, taka jest natura spółki będącej na wczesnym etapie rozwoju, działającej w branży, która dopiero co się rozwija. Wg mnie w branży nowych technologii o sukcesie decydują innowacyjność, szybkość działania, zdolność do wyznaczani standardów. Jeśli i3D chce być liderem w branży w skali światowej, to musi umieć szybko rozwijać technologię, szybko dostosowywać się do oczekiwań klientów, a wręcz je wyprzedzać i szukać pomysłów na nowe zastosowania dla technologii 3D w biznesie i przemyśle. Musi działać szybko i skutecznie, być krok, dwa, a nawet dziesięć przed konkurentami. Nie może sobie pozwolić na bierność, podążanie, adaptację. Nie nie, to w tej branży nie przejdzie.

Wydaje się, że właśnie stara się to robić. Przykładem jest choćby iWarTactic, który rzekomo był wymyślony i sfinansowany przez konsorcjum, co za chwilę być może skończy się kontraktem. A takie doświadczenie i referencje na pewno będą pomocne przy staraniu się o kolejne tego typu zlecenia (choćby dla US Army czy NASA...).

Spółka koncentruje się na szeroko zdefiniowanej domenie wykorzystania technologii 3D w biznesie, ale w jej ramach stara się oferować jak najwięcej. Taką przyjęli strategię, nie skupiają się na jednej branży (np. motoryzacyjnej jak jeden z konkurentów). Pytanie o skuteczność takiego podejścia. O tym przekonamy się niebawem, np. jeśli podpiszą kontrakt na dostawę iWarTactic. Im więcej tego typu zastosowań, aplikacji, produktów wymyślą, tym większe prawdopodobieństwo uzyskania za kilka lat 100 mln PLN obrotów.

Wiele wskazuje na to, że ten rok będzie słaby i nie zrealizują prognozy. Skoro będzie słabo, a przyczyną są poniekąd czynniki od nich niezależne, to właśnie w takich okolicznościach powinno się ponieść jak najwięcej kosztów prac rozwojowych. Wiadomo, że będzie słabo, więc jak będzie jeszcze gorzej, to już niewiele zmieni. W ten sposób przygotują sobie grunt pod przyszłoroczne obroty i wyniki. Czasem menedżerowie stosują takie zabiegi, aby przy słabych wynikach oczyścić sobie pole (rachunek wyników i bilans) pod działalność w kolejnym roku.

Podsumowując - niech rozwijają jak najwięcej produktów i starają się je komercjalizować, dając potencjał do wzrostu wartości w horyzoncie długookresowym. Przychody ze sprzedaży Quazara 3D zapewnią im finansowanie wydatków z tym związanych. A w kolejnych latach przychody i zyski powinny się bardziej równomiernie rozkładać w ciągu roku, o czym wspominali, więc tego typu koszty będą coraz mniej wpływały na wynik.
Edytowany: 17 września 2012 20:37

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 17 września 2012 23:28:30 przy kursie: 2,25 zł
tylko trzeba uważać z tymi nowymi produktami... bo pieniędzy w kasie spółki dużo nie ma

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Ingvar
0
Wysłane: 18 września 2012 08:08:15 przy kursie: 2,25 zł
Owszem, w tym momencie to jest pewien problem i powinni uważać, aby nie stracić płynności. Gotówki niewiele, za to dużo zobowiązań. Stąd wskazałem na wpływy ze sprzedaży Quazara3D jako źródła gotówki możliwej do uzyskania w najbliższym czasie, bo nowe kontrakty dopiero w drodze, a wpływy z ich tytułu mogą się pojawić dopiero w przyszłości (do tego zgodnie z zapowiedziami w Q3 i Q4 dojdą wpływy z tytułu obecnie realizowanych zleceń).

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 18 września 2012 20:20:54 przy kursie: 2,15 zł
cad_man napisał(a):
pop napisał(a):
na forum jest kilka osób ze Śląska, to możecie się na takie spotkanie wybrać

Być może się wybiorę - gdyby pojawiła się możliwość zadawania pytań prezesom to proszę o przesyłanie pytań na pw...

Jest zmiana terminu na listopad...:
i3d.pl/512,relacje-inwestorski... napisał(a):
i3D bliżej inwestorów. Nowe narzędzia relacji inwestorskich

Już wkrótce Spółka i3D zaoferuje swoim Akcjonariuszom oraz wszystkim potencjalnym inwestorom nowe narzędzia komunikacji w postaci cyklicznych spotkań zarządu Spółki z Inwestorami oraz newslettera dedykowanego Inwestorom.
Organizacja spotkań planowana jest co najmniej raz na pół roku, zarówno w siedzibie Spółki w Gliwicach, jak i w innych miastach, będących gospodarzami dla różnorodnych wydarzeń dedykowanych Inwestorom indywidualnym (konferencje, seminaria).
Pierwsze spotkanie odbędzie się w listopadzie 2012 roku w Gliwicach. Spotkania w siedzibie Spółki mają umożliwić zaprezentowanie Inwestorom infrastruktury będącej w posiadaniu i3D oraz projektów, których prezentacja nie byłaby możliwa bez wykorzystania specjalistycznego sprzętu, zlokalizowanego na miejscu. Szczegółowe informacje na temat spotkań dla Inwestorów będą publikowane na stronie internetowej Spółki w dziale „Relacje inwestorskie”.
W IV kwartale 2012 roku ukaże się także pierwsze wydanie newslettera dla Inwestorów. Będzie on dystrybuowany wśród subskrybentów raz na kwartał, po publikacji raportu okresowego za dany kwartał. Inwestorzy znajdą w nim zarówno informacje dotyczące działalności Spółki w ostatnim kwartale, jak również informacje związane z aktualnymi wydarzeniami w Spółce, bieżącymi projektami i najbliższymi planami, przy zachowaniu wszelkich zasad i przepisów wynikających z ustaw i regulacji Alternatywnego Systemu Obrotu w zakresie obowiązków informacyjnych spółek notowanych na NewConnect. Pierwsze wydanie newslettera planowane jest w związku z publikacją raportu kwartalnego za III kwartał, tj. na przełomie października i listopada 2012 roku. Inwestorzy otrzymają wcześniej możliwość dokonania subskrypcji na stronie internetowej Spółki w dziale „Relacje inwestorskie”.
Edytowany: 18 września 2012 20:21

cad_man
0
Wysłane: 18 września 2012 20:49:19 przy kursie: 2,15 zł
o ile dobrze postrzegam osobiste spotkania z prezesami (choć i tak jak ma to być "wycieczka" po siedzibie spółki to bez sensu) o tyle tego drugiego rozwiązania - czyli "newslettera" - nie do końca rozumiem. Ma to być swoistego rodzaju kwartalny odpowiednik miesięcznych sprawozdań spółek z NC? Oczywiście nie ogłaszany przez EBI... Nie to, żebym był przeciwny - wręcz odwrotnie, ale nie lepiej przejść na wspomniane sprawozdania miesięczne? Równie dobrze ten "newsletter" mogą dołączyć do raportu kwartalnego, a w raporcie kwartalnym rozszerzyć publikowane dane finansowe - na tym chyba większości obecnych i potencjalnych inwestorów ucieszyłoby najbardziej.
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

marc1n
0
Wpisów: 37
Wysłane: 24 września 2012 08:54:10 przy kursie: 2,00 zł
Sądząc po liczbie użytkowników i aktywności forum Quazar3D można wysnuć raczej smutne wnioski co do wielkości sprzedaży tego programu. W sieci nikt nic nie pisze na jego temat - totalna cisza. d'oh!

Chciałem potestować program u siebie. Po wymianie kilku emaili z działem sprzedaży udało się pobrać wersję trial. Program uruchamia się, po czym zgłasza od jakieś błędy i zamyka się. Zgłosiłem problem z tydzień temu, ale do tej pory brak reakcji Not talking

Powyższe obserwacje są przygnębiające dla mnie jako akcjonariusza.

A jak wasze przemyślenia związane z Quazar3D?

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 24 września 2012 14:24:18 przy kursie: 2,15 zł
Nie sadze aby to forum bylo miarodajne- klientami sa zwykle duze przedsiebiorstwa, ktore w chwili gdy maja problemy nie pisza tego na forum a kontaktuja sie bezposrednio ze spolka.

Pojawily sie tez nowe odpowiedzi w akcji Inwestor.

marc1n
0
Wpisów: 37
Wysłane: 24 września 2012 14:50:22 przy kursie: 2,15 zł
Mam nadzieję, że faktycznie forum Quazar3D nie jest miarodajne...
Dzisiaj w końcu odezwali się, że Quazar3D mi się zamyka, bo mam za słabą kartę graficzną :(

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 24 września 2012 15:00:21 przy kursie: 2,15 zł
Kolejny argument za tym, ze jest to oprogramowanie dla profesjonalistow. Nie umniejszajac w niczym Twojemu komputerowi:).

Ingvar
0
Wysłane: 26 września 2012 19:50:51 przy kursie: 2,05 zł
Dziwne, wygląda na to, że zdjęli informację o iWarTactic ze strony. Rozmowy zakończyły się fiaskiem? A może uznali, że lepiej dla sprawy, jeśli do momentu rozstrzygnięcia nie będzie tej informacji, aby nie wywoływać niepotrzebnych pytań (akcja inwestor na pb.pl)? confused1

cad_man
0
Wysłane: 26 września 2012 21:17:13 przy kursie: 2,05 zł
Oczywiście, że dziwne. Wiadomo, że nie jeden biznes w Polsce ugadany jest z tyłu sceny - ale są to duże interesy i duże kwoty. Podciąganie pod takie rozgrywki wspominanego systemu iWarTactic jest dla mnie lekko ironiczne: w jaki sposób pytania zadawane na forach czy pb.pl mają wpływać na "sprawy"? Rozumiem, że chodzi o to, że jak spółka zachodzi o jakikolwiek kontrakt czy przetarg to ma być cisza? Z takiego podejścia wynika jedno pytanie: czy spółka potrafi zarabiać kasę z konkurencją na karku? Czy jedynym sposobem dostawania zleceń jest najgłębsza tajmenica w celu eliminacji ewentualnej konkurencji? Czego się spółka boi?
Osobiście jestem bardzo rozczarowany tym co spółka podała w odpowiedziach na pb.pl. Chodzi badania i rozwój: 25-40%? To chyba jakiś żart! Coś chyba jest nie tak albo nie rozumiem ich podejścia biznesowego. Skoro koszty badań i rozwoju to 25-40% to przekładając to w prosty sposób na pracowników taki sam % rozkład pracowników pracuje nad nowymi produktami. Jeśli przyjąć marże normalnej produkcji - usług na poziomie 25% to matematycznie się nic nie zgadza, tzn. ci którzy wykonują bieżące zlecenia nie będą w stanie utrzymać finansowo wykonujących projekty "przyszłościowe"... Jeśli wytworzone produkty z badań nie zapewnią w stosunkowo szybkim czasie zwrotu poniesionych nakładów i zarobku to wszyscy wiemy jak to się skończy - coś o tym wspominała Kasia w omówieniu ostatnich wyników...

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 26 września 2012 21:31:54 przy kursie: 2,05 zł
Ostatnie pytania w PB były akurat skrajnie absurdalne (violent1 ), nie zadaje się tak szczegółowych pytań na tak wczesnym etapie,tylko ewentualnie później, gdyby do czegoś konkretnego kiedyś doszło. Bardzo dobrze,że w tej sprawie spółka zrobiła unik, bo od pytającego zawiało zwykłą amatorszczyzną jesli liczył na konstruktywną odpowiedź.
Edytowany: 26 września 2012 21:32

Ingvar
0
Wysłane: 26 września 2012 21:42:30 przy kursie: 2,05 zł
cad_man - oni zapewne użyli pewnego uproszczenia, a Ty nie wiedząc, co dokładnie mają na myśli, podałeś swoją interpretację. Moim zdaniem raczej jest tak, że około 25-40% zasobów ludzkich (można dodać, że ze stanowiskiem pracy, czyli biurkiem i komputerem) - a to główny koszt w tej działalności - pracuje nad rozwojem nowych produktów. Czyli np. przez ostatni rok 30% zespołu pracowało nad dokończeniem Quazara3D, a reszta realizowała bieżące zlecenia. Teraz Quazar3D jest gotowy i zaczyna generować przychody, a za chwilę zyski (wysoka marża), a jednocześnie np. 25-30% zespołu zaczyna pracować nad kolejnym produktem, który za rok lub dwa zaczyna sprzedawać. I tak dalej. Widzisz w tym coś złego? Większość innowacyjnych firm nowych technologii pracuje w ten sposób. Oczywiście warunkiem powodzenia jest sprzedaż produktów, a przy wysokich marżach i po zrównaniu się przychodów z poniesionymi kosztami rozwoju biznes się składa finansowo.
Abstrahuję tu od kwestii rozliczania tego typu prac zgodnie z zasadami rachunkowości, bo pewnie odpowiadający na te pytania nie uwzględniał tego w swojej wypowiedzi, stąd jego wypowiedź może być źle rozumiana.
Ja bym się martwił, gdyby to był przedział 5-10%, co by nie wróżyło dobrze na przyszłość.
Także chyba, mimo wszystko, możemy być spokojni binky
A jeśli jest inaczej, to rzeczywiście się to kupy nie trzyma d'oh!

A odnośnie iWarTactic - ja na ich miejscu z różnych względów chwaliłbym się dopiero w momencie podpisania umowy. Szczególnie przy projektach dla tego typu organizacji.
Edytowany: 26 września 2012 21:44

cad_man
0
Wysłane: 26 września 2012 21:56:08 przy kursie: 2,05 zł
Ingvar mam takie wrażenie czytając Twoje posty, że jesteś kimś ze spółki lub wynajętym przez spółkę do udzielania się na forach... Napisz jedną negatywną wg Ciebie rzecz o spółce? Wszystko ładnie i składnie tłumaczysz, jakbys robił to w imieniu spółki - aż robi się za "słodko"... Widzisz jakieś negatywne strony i3D?
Edytowany: 26 września 2012 21:56

Ingvar
0
Wysłane: 26 września 2012 21:57:21 przy kursie: 2,05 zł
pop napisał(a):
Ostatnie pytania w PB były akurat skrajnie absurdalne

Zgadzam się, pytania niepoważne, wręcz dziecinne. Najlepsze to o prezentowaniu systemu innym armiom. Jeszcze nic nie wiadomo, negocjują warunki, w tym zapewne w ramach konsorcjum również z Bumarem, ale już powinni wiedzieć i się tym chwalić, że się wkręcą do innych armii. Powinni odpowiedzieć, że nawet jak system okaże się świetny, to jako patrioci nikomu go nie zaprezentują, a już na pewno nie sprzedadzą. Przecież do 5 października mają dopiero dać odpowiedź, czy taki system w ogóle można zaoferować... Ręce opadają... Cierpliwości. Pray Najlepiej teraz zakopać akcje co najmniej na dwa lata i siedzieć cicho na czterech literach. Silenced

Ingvar
0
Wysłane: 26 września 2012 22:21:28 przy kursie: 2,05 zł
cad_man napisał(a):
Ingvar mam takie wrażenie czytając Twoje posty, że jesteś kimś ze spółki lub wynajętym przez spółkę do udzielania się na forach... Napisz jedną negatywną wg Ciebie rzecz o spółce? Wszystko ładnie i składnie tłumaczysz, jakbys robił to w imieniu spółki - aż robi się za "słodko"... Widzisz jakieś negatywne strony i3D?

To tylko takie wrażenie. Angel Przyznam, że mnie rozbawiłeś.
A tak, przymierzałem się, aby zrobić takiego SWOT-a. Jestem jednak tu nowy, badałem grunt i nie chciałem się narażać. W wolnej chwili to uczynię.

A tak na szybko, proszę bardzo: Boo hoo!

1) Twierdzili, że prognozy są przygotowane w oparciu o już podpisane kontrakty, sugerując w ten sposób, że jeśli już coś się może zdarzyć, to tylko nadwykonanie, co okazuje się nieprawdą, skoro je odwołują.
2) Od ponad roku mają spółkę w USA, mieli zatrudnić kogoś do pozyskiwania mniejszych zleceń. Nic w tym temacie nie słychać, nie było mowy o pozyskaniu choćby jednego zlecenia przez tego całego Dodda i i3D Inc. Inteliwise też miało spółkę w Stanach...salute
3) Zapowiadali przy omawianiu wyników, że straty wynikają m.in. z ponoszonych kosztów promocji Quazara3D. Jakiej promocji???d'oh!
4) W ogóle nie wiemy, w jaki sposób chcą promować Quazara3D. Rozumiem, że to niszowy produkt, ale mimo wszystko w jakiś sposób potencjalni klienci powinni się o nim dowiedzieć. No chyba, że to tak hermetyczny światek, że już wszyscy się od dawna orientują w temacie. W każdym razie w sieci prawie nic o nich nie słychać. Think A nawet jak mają jakiś plan, to wydaje się, że nie mają kasy na jego realizację.
5) Dwa tygodnie temu miała miejsce premiera Quazara. Mogliby rzucić jakieś info o pierwszej sprzedaży i/lub klientach. A może nic nie sprzedali? Think
6) Od półtora miesiąca mówią o negocjowaniu dużej liczby kontraktów o dużej wartości. Tyle negocjują i choćby jednego jeszcze nie dopięli? Dziwne Shame on you
7) Zobowiązania duże, gotówki mało. Jak długo pociągną bez emisji?
8) Słabe zagranie od strony wizerunkowej z tym zdjęciem info o iWarTactic. Mogli to przemyśleć zanim wrzucili informację na stronę.
9) 20 mln to wysoka kapitalizacja, jak na stan obecny, jest z czego spadać...

Dodam, że na innym forum (podłogowym) wypowiadałem się raczej ostrożnie.

Teraz lepiej? king Jak jutro zaliczymy spadek kursu, to nie miej pretensji Shame on you
Edytowany: 26 września 2012 22:23

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 26 września 2012 22:43:50 przy kursie: 2,05 zł
Ingvar napisał(a):
[quote=pop] Cierpliwości. Pray Najlepiej teraz zakopać akcje co najmniej na dwa lata i siedzieć cicho na czterech literach. Silenced

akurat to na gPW w większości się nie sprawdza no chyba, że liczysz na bankruta

zresztą ostatnio gdzies czytałem, że nawet w USA na przestrzeni 10 lat mało jest firm, które dały zysk inwestorom którzy je trzymali 10 lat

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 26 września 2012 22:44

Ingvar
0
Wysłane: 26 września 2012 22:51:28 przy kursie: 2,05 zł
bankrucik - z tym bankrutem to nie rozumiem. Raczej liczę na wzrosty i ceną dwucyfrową. A do tego potrzeba trochę czasu.

Nie wiem, czy akurat aż 10 lat, każdy sam dobiera sobie perspektywę. Tu wg pewnych założeń za 3-4 powinno być kolorowo. Więc bardziej chodzi mi o case typu Optimus/CDR. Nie wiem, co i gdzie czytałeś, ale akurat z rynku amerykańskiego można rzucać dziesiątkami przykładów spółek, które dały solidnie zarobić trzymając je przez kilka lat.

A tak z ciekawości. Ty zamierzasz sprzedawać swoje akcje i3D za kilka miesięcy?
Edytowany: 26 września 2012 22:54

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

47 48 49 50 51

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,525 sek.

ksxvixmi
kwckdxjo
isgforki
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 567,19 zł +382,84% 96 567,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cnezykzm
fazptrdu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat