tettrjyu
Advertisement
PARTNER SERWISU
bpaaqvra
45 46 47 48 49
rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 25 sierpnia 2012 00:43:21 przy kursie: 2,00 zł
Dobrze pamiętasz. W sprawozdaniu rocznym jest, że stosują art. 34 ust. 3 UoR, czyli wykazują wytworzone oprogramowanie wg nadwyżki kosztów wytworzenia nad przychodami netto ze sprzedaży. Czyli tak, jak piszesz.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 25 sierpnia 2012 09:08:08 przy kursie: 2,00 zł
Czy można nie ujmować w produktach w toku (tym samym i w zapasach) kosztów związanych z tworzeniem aplikacji (produktu-usługi), której czas realizacji przekracza 3 miesiące?
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 25 sierpnia 2012 10:34:18 przy kursie: 2,00 zł
Wyczerpującą odpowiedź znajdziesz w stosownym wątku, a meritum przytoczę tutaj:

Cytat:
WNIOSEK: Mają to kapitalizować na zapasie i basta thumbright
Edytowany: 25 sierpnia 2012 10:34

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 31 sierpnia 2012 16:52:50 przy kursie: 2,20 zł
akcja inwestor o i3D napisał(a):
W raporcie za II kw. 2012 spółka tłumaczy, że ujemne wyniki finansowe wynikają z inwestycji dokonywanych przez grupę w tym czasie. Wg MSR wydatki inwestycyjne powinny być kapitalizowane w zapasach lub WNiP, a nie księgowane w rachunek wyników. Prosimy o wytłumaczenie w jaki sposób dokonane inwestycje wpłynęły na wyniki spółki.

Angażując środki i czas pracy w inwestycje nie ma sposobności realizacji bieżących projektów komercyjnych, a koszty stałe, tzw. koszty zarządu są wciąż ponoszone, nie stanowią one składowej inwestycji, która byłaby aktywowana. Na stratę w bieżącym roku składa się wiele czynników. Głównym czynnikiem jest nastawienie na rozwój. Grupa przeciętnie ponosi koszt prac R&D (badawczo-rozwojowych) w wysokości 25-40% ogółu kosztów. W tym roku ze względu na planowane wprowadzenie na rynek oprogramowania Quazar 3D oraz budowę sieci nośników interaktywnych (Network – podłogi interaktywne) poziom ten był jeszcze wyższy. Mamy jednak nadzieję że te wydatki "inwestycyjne" (rozumiane w tym przypadku szerzej niż tylko w znaczeniu jakie nadaje ustawa o rachunkowości) przyczynią się walnie do zwiększenia przychodów w przyszłości. Drugim istotnym czynnikiem jest proces negocjacji dużych kontraktów, w trakcie których grupa przygotowuje szereg prezentacji i wzorcowych aplikacji.
W chwili obecnej negocjujemy najwyższą w historii liczbę kontraktów. Część tych projektów prawdopodobnie zostanie sfinalizowana w 4 kwartale tego roku a część wejdzie w 2013 r. Kolejnym czynnikiem jest nierównomierny rozkład projektów w roku, na który zwracaliśmy już uwagę w raportach okresowych (przykładowo, choć jest to tylko zbieg okoliczności, w ubiegłym roku w 2 kw. również

pulsinwestora.pb.pl/ai?company...
Edytowany: 31 sierpnia 2012 16:58

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 31 sierpnia 2012 17:06:10 przy kursie: 2,20 zł
To jeszcze drobna uwaga: z R&D kapitalizuje się tylko D. R idzie w koszty.

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 31 sierpnia 2012 17:43:45 przy kursie: 2,20 zł
No, ale w przededniu premier produktów to raczej mówimy o D, niż R :)

Prezes niejako potwierdził, to co napisałem już wcześniej. Oni piszą w raportach "marketingowo" a nie finansowo. Dlatego do słów należy przykładać ograniczone zaufanie.

cad_man
0
Wysłane: 31 sierpnia 2012 20:14:44 przy kursie: 2,20 zł
Wiemy więcej ale czy to coś zmienia jeśli chodzi o stratę w I półroczu? Koszty przewyższyły sprzedaż (i zrównane z nimi love4 ), skąd się wzięły - można się domyślać. Czy w tym i następnym kwartale czy roku zamienią się w zysk - też tylko można się tego domyślać. Akcjonariuszom pozostaje wybór: wierzyć lub nie w treści komunikatów i albo się z nimi zgadzać lub nie...Dancing
Czytając kilkakrotnie i komentarze do raportów i odpowiedzi na pytania zadane przez pb.pl ja osobiście czekam na potwierdzenie tego wycinka odpowiedzi z pb.pl:
Cytat:
Duża część rozmów powinna się rozstrzygnąć na przełomie sierpnia i września i wtedy będziemy mogli dość precyzyjnie określić możliwość realizacji prognoz na ten rok.

Cytat:
W chwili obecnej negocjujemy najwyższą w historii liczbę kontraktów. Część tych projektów prawdopodobnie zostanie sfinalizowana w 4 kwartale tego roku a część wejdzie w 2013 r.

Wydaje się, że na dniach przekonamy się o rezultatach rozmów i ogłoszonych przetargów.
Na początek lepszego czasu dla i3D podaje stosunkowo nową inofrmację, dotyczącą Geoparku w Kielcach:
Kielce.gazeta.pl napisał(a):
Nowe atrakcje w kieleckim Centrum Geoedukacji na Wietrzni. Na gości czekać będzie interaktywny ekran 3D, po którym będzie między innymi spacerował tetrapod oraz hologram z trylobitem sprzed 400 mln lat.

Na odpowiednich stronach można zapoznać się z wynikami przetargu na opisane wcześniej atrakcje 3D, kwota nie jest oszałamiająca, ale niech to będzie malutkie preludium do nastepnych - zapowiadanych w komentarzach spółki - wygranych przetargów i podpisanych umów (o znacznej wartości king ).

p.s.
Pop chyba Kielce mają już opanowanesalute Jest tam jeszcze jakieś muzeum? Myślę, że wynika to z niezłej roboty jaką zrobili w Muzeum Narodowym w Kielcach w zeszłym roku 3some
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 1 września 2012 00:44:07 przy kursie: 2,20 zł
cad_man, gratki za wyłapanie informacji z Kielc, bezpośredni link do
PDF'a z wynikami , zawsze to o kilka klików mniej. thumbright

Warto jednak zwrócić uwagę, że przy kwocie blisko 140 000 zł różnica w cenie pomiędzy wygrywającą ofertą i3d, a ofertą kolejnej firmy to raptem 700 zł. Widać, że konkurencja jest silna i nie ma tu za dużo miejsca na szarżowanie z marżą. Zwłaszcza, że w przetargach publicznych (szkoły wyższe, muzea itd) jedynym kryterium jest zwykle cena. Z drugiej strony bardzo fajnie, że spółka odnajduje się w tego typu zleceniach (zleceia publiczne są dosyć... hmmn... "specyficzne") i nie odpuszcza żadnej okazji, żeby przytulić budżet.

Mam tylko nadzieję, że te ekrany i3d są bardziej wytrzymałe od tych zamontowanych w podziemiach Sukiennic w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa. Ostatnio byłem z rodziną i niestety część z ekranów była akurat nieczynna /serwisowana.. podobno są zbyt delikatne na naszą silnie wysportowaną młodzież Eh?
Edytowany: 1 września 2012 00:46

pop
pop
0
Wysłane: 1 września 2012 08:43:27 przy kursie: 2,20 zł
rybeusz napisał(a):
cad_man, gratki za wyłapanie informacji z Kielc,

No to masz jeszcze coś takiego:
Cytat:
Firmy z Brainville zdobywają klientów

2012-08-22

W naszym kraju często panuje przekonanie o braku innowacyjności polskich firm. Tymczasem okazuje się, że Polacy tworzą wirtualną rzeczywistość, która podbija zagraniczne rynki.
Chodzi o firmę i3D, która właśnie ukończyła instalację oprogramowania Quazar 3D w Arabii Saudyjskiej. W nowoczesnym ośrodku w Dharhan prowadzone są szkolenia z branży petrochemicznej.

mambiznes.pl/artykuly/czytaj/i...

cad_man
0
Wysłane: 1 września 2012 09:10:27 przy kursie: 2,20 zł
No to teraz ja jestem zaskoczony tym:
Cytat:
Chodzi o firmę i3D, która właśnie ukończyła instalację oprogramowania Quazar 3D w Arabii Saudyjskiej

a raczej datą: 22.08.2012r. - wiem, że już instalowali tam Quazara. Ale z tego artykułu wynika, że sprzedali jeszcze - no chyba, że instalują docelową wersję w miejsce starej...

cad_man
0
Wysłane: 3 września 2012 12:12:02 przy kursie: 2,29 zł
Miłe jest to, że miasto Gliwice chwali się lokalizacją na swoim terenie takej spółki jak i3D i to na antenie tvp:
dwamiasta.pl/2012/09/kawa-czy-...

świadomość - nie tylko bezpośrednich zainteresowanych inwestorów - o istnieniu takiej spółki wysokich technologii zaczyna trafiać pod strzechy...

kawa czy herbata - szczerze to sie troche uśmiecham pod nosem, ale jakiś rozgłos o spółce będzie, oczywiście przełożenia chyba na kurs żadnego, ale sobie popatrzę i posłucham co powiem A.Patryas

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 3 września 2012 12:31:49 przy kursie: 2,29 zł
każdy przejaw marketingu o firmie w pozytywnym kontekście jest ok i przynosi oszczędności, przykładowo młodzi ludzie chcą pracować w firmie która cieszy się dobrą opinią, jest znana i pozytywnie kojarzona, nawet często zarabiając ciut mniej niż u nieznanej konkurencji.. ( oszczędność dla firmy)ma to szczególnie znaczenie gdy jest problem z dostępem do dobrych pracowników tak jak w branży it.

dopóki nie posłuchałem pozytywów o kanapkach śniadaniowych w pgs to nie wierzyłem, że młodzi ludzie aż na takie drobiazgi zwracają uwagę

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

cad_man
0
Wysłane: 4 września 2012 12:03:31 przy kursie: 2,35 zł
pop napisał(a):
Dokładnie jest tak jak piszesz i o tyle dzięki za wytłumaczenie, że sporo jest tu osób, które po prostu nie wiedziały jak to wszystko ma być księgowane.

Dokładnie tak będzie, ale nalezy tutaj dopowiedzieć jeszcze taki szczegół, że zmiana zapasów to będzie zmiana na minus (jeśli chodzi o te związane z kosztami powstania Quazara). Dlaczego to piszę? Bo spółka pełny arkusz RZiS przedstawi dopiero przy okazji raportu rocznego, a w raportach kwartalnych upraszcza prezentowane dane i zapasy+przychody ze sprzedazy wrzuca do jednego worka zwanego "przychody ze sprzedaży i zrównane z nimi". W takim przypadku w raportach kwartalnych w tej pozycji nie zobaczymy w ogóle sprzedaży licencji na Quazara - no chyba, że spółka zacznie rozbijać ta pozycję na wspomniane dwie wcześniej, choć i taka prezentacja wyników nie odda w całości przychodów ze sprzedaży tego programu. Pozostaje mieć nadzieję, że w komentarzu do wyników spółka będzie wspominać o przychodach ze sprzedaży programu...salute

cad_man
0
Wysłane: 4 września 2012 18:22:24 przy kursie: 2,35 zł
denerwuje mnie gdy chce coś umieścić na forum i musze wcisnąć "odpowiedz" a mój post jest wcześniej blackeye , wynika z tego, że tylko ja szukam informacji o tym co robi i3D a nie komunikuje o tym oficjalnie.
Kiedyś tutaj na forum podawałem linki jakie zlecenia idą z USArmy związane z VR. Niemałe kwoty, biorąc pod uwagę to, że i3D inc. została wciągnięta na odpowiednie listy i może uczestniczyć w przetargach i zamówieniach dla rządu i agend US, bardzo ciekawie wygląda taka informacja z targów obronnych (nota bene znowu Kielce Eh? ):
Cytat:
Jednym z ciekawszych stoisk jest pawilon Ministerstwa Obrony Narodowej, które odwiedził Prezydent RP Bronisław Komorowski. Firmy WASKO S.A., i3D S.A., Grupa BUMAR Sp. z o.o. oraz Politechnika Śląska zaprezentowały wirtualny poligon, w okularach 3D Prezydent RP Bronisław Komorowski oglądając system iWARTactic wysoko go ocenił.
iWARTactic to profesjonalny, nowoczesny symulator szkoleniowy umożliwiający całkowite odwzorowanie postaci żołnierza w środowisku komputerowym. System odwzorowuje rzeczywisty układ terenu i budynków. Wirtualny system pozwala oddać zmienne warunki atmosferyczne w rzeczywistości, odpowiednia temperatura i wilgotność wzbogacają szkolenie podnosząc realizm symulacji. Proces szkoleniowy odbywa się w Hali Treningowej, osoby odbywające szkolenie widzą otaczający je świat w okularach HMD. Każdy ruch oraz ułożenie ciała jest śledzone przez odpowiedni zestaw czujników, dzięki czemu członkowie drużyny widzą wkoło siebie kolegów z zespołu jako wirtualne postacie.

hoga.pl/technologie/gliwickie-...

dla mnie to bardzo dobra inofrmacja, że i3D już niejako w konsorcjum uczestniczy w wykonywaniu takich symulatorów VR... Dobrze to rokuje na przyszłość spółki...3some
Nie tak dawno USArmy zamawiało system VR do przygotowania żołnierzy przed konkretną misją - też sala treningowa, też VR i oczywiście budynki i inne ważne rzczy odwzorowane w VR - trening w takimś czymś przed bezpośrednią akcją skutkuje ponoć większą skutecznością i mniejszymi stratami. Opłacalne dla USArmy, czytając powyższy news dla MORP chyba też...salute Ciekawe czy ministerstwo będzie rozwijać ten projekt tzn. iWARTactic... (hahaha nie szukajcie w necie o tym systemie wiadomości bo i tak nic nie znajdziecie, a kto znajdzie temu odemnie Jaś Wędrowniczek w kolorze czarnym angry3 )

cad_man
0
Wysłane: 5 września 2012 11:14:39 przy kursie: 2,35 zł
topfacet napisał(a):
Zadalem przez akcje inwestor pytanie o te duze kontrakty ktore mialy byc teraz podpisywane- czekamy na odpowiedz.

spółka nie ma jak wpływać na mocodawców ogłaszających przetargi - więc tak jak napisał pop pytanie pozostanie bez satysfakcjonującej inwestorów odpowiedzi ze strony spółki. Co innego pytanie do MON - oczywiście okraszone opisem podobnych rozwiązań np. w USArmy... odpowiedź z ministerstwa byłaby myślę bardziej precyzyjna...Ktoś się odważy? Ja raczej nie bo w wojsku nie byłem Speak to the hand
Co do zachowania kursu to jestem bardzo ciekawy czy to co się dzisiaj działo do tej pory to wszystko na co stać popyt? Chwilowo podaż wyrysowała niezbyt pozytywną świecę - ciekawe jak zakończy się dzisiejszy dzień - jaka świeca...Think
Edytowany: 5 września 2012 11:17

pop
pop
0
Wysłane: 5 września 2012 11:23:01 przy kursie: 2,35 zł
topfacet napisał(a):
Bazuje na ich informacjach z akcji inwestor co do terminow- odpowiedza tak jak beda chciec i wtedy kiedy beda chciec. A my to ocenimy.

Niezupełnie, bo bazujesz niezbyt precyzyjnie.
Spółka w PB mówiła o tym,że "duża część rozmów powinna się roztrzygnąć na przełomie sierpnia i września", a Ty piszesz o "podpisanych kontraktach".
To nie to samo! Jeśli rozmowy mogą mieć roztrzygnięcie pozytywne, to przecież realizacja umów, czy też samo podpisanie umowy mogą być kilka tygodni, a nawet miesięcy później, trzeba to mieć na uwadze.
Przykład? -Holovis...
Edytowany: 5 września 2012 11:24

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 5 września 2012 12:00:41 przy kursie: 2,35 zł
piotrch napisał(a):
Mnie natomiast cieszy jedna rzecz, co cad_man zauważył. Targi w Kielcach pokazały, że wynik spółki spowodowany był wcale nie drastycznym przekroczeniem planowanych nakładów na Quazara czy nowych porche prezesa, a nakladami na coś, co w przyszłości może się spółce bardzo opłacić.

Daleki byłbym od takich deklaracji - jedno to przypuszczenia cad_mana (całkiem prawdopodobne), a drugie to pewność. Dopóki spółka nie potwierdzi tego oficjalnie są to tylko przypuszczenia

Jedno jest pewne - kreatywności Spółce nie brakuje (patrz: Brief 2/2012 miejsce 7) i więcej robią niż mówią (poniżej przykład, nie pamiętam czy pojawiał się na forum). Czy przyniesie to efekty na jakie wszyscy akcjonariusze liczą - okaże się wkrótce.

1. Prezentacja i3D dla muzeów - link
Cytat:
Dysponując opatentowaną technologią gesture control oraz ogromnymi możliwościami jakie dostarczają powierzchnie interaktywne, możliwym jest wychwycenie i odwzorowanie najdrobniejszych nawet ruchów użytkownika aplikacji. W wyniku połączenia powyższego z interaktywnymi aplikacjami trójwymiarowymi powstaje pełna dowolność w kreowaniu wokół odbiorcy wirtualnej rzeczywistości i przenoszenia go w zupełnie inny, stworzony przez nas świat. Dzięki zgromadzonej wiedzy oraz omawianej technologii, odbiorca będzie mógł faktycznie poczuć się jakby brał udział w bitwie pod Grunwaldem lub faktycznie był jednym z osadników w Biskupinie.

2. Komentarz do zdjęć umieszczonych pod linkiem z mojego poprzedniego wpisu.
Cytat:
Jest to bowiem trójwymiarowy symulator 3d > po założeniu specjalnych okularów ma się wrażenie uczestnictwa w akcji, można obejść dookoła żołnierza, wóz. - Jak pan chce, to włączymy deszcz- usłyszałem z tyłu i za chwilę zaczęło lać, aż pomyślałem o parasolu. Tak realistycznych wrażeń nie oferuje żadne kino. Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy: toż tym sposobem można stać się uczestnikiem niejednej bitwy, wejść pośród walczących np. pod Grunwaldem. Powiedziałem to głośno, na co panowie odrzekli, że realizacja wizualizacji bitwy pod Grunwaldem w tej technice właśnie się rozpoczęła... Po prostu nie wierzę...

cad_man
0
Wysłane: 5 września 2012 15:03:01 przy kursie: 2,35 zł
taipan napisał(a):
Daleki byłbym od takich deklaracji - jedno to przypuszczenia cad_mana (całkiem prawdopodobne), a drugie to pewność. Dopóki spółka nie potwierdzi tego oficjalnie są to tylko przypuszczenia

Oczywiście jednynym wiarygodnym źródłem informacji inwestorskich są komunikaty spółki rozpowszechniane przez EBI i ESPI. Każdy inny komunikat czy informacja nie autoryzowana przez spółkę jest tylko i wyłącznie pogłoską lub plotką.
Pewnikiem jest:
1) uczestnictwo i3D w projekcie iWartactic
2) MON rozpoznaje rynek w zakresie podobnym do zaprezentowanego systemu treningowego
3) system treningowy dotyczy również wozów bojowych - a może przede wszystkim. (stąd Bumar)
4) system ma zapewnić możliwość wspólnego treningu taktycznego przez jednostki z różnych części Polski i oddawać jak najbardziej realia terenów (integrator czyli Wasko, zajmujący się m.in. zamiana wozu bojowego w wersję elektroniczną, tzn. ja rozumiem przechylenia, odpowiednia obsługa przełączników w wozie itd. itp.)
5) ponad roku temu w siedzibie i3D zjawili się wojskowi w celu zobaczenia na żywo jaskini (cave) i dla tej wizyty przygotowano model Hammera (nota bene widoczny np na tym filmie: www.youtube.com/watch?v=jtUBGp...

Natomiast z duzym prawdopodobieństwem mozna stwierdzic, iż;
1) firmy prezentujące system na targach nie robiły tego dobroczynnie i miały jakiś cel do uzyskania
2) skoro zwierzchnik sił zbrojnych dobrze ocenił projekt to MON będzie dążył do zakupu czegoś takiego

Prawdopodobnie ujemny wynik finansowy i3D był spowodowany przygotowaniem tego systemu. Oczywiście nie wiadomo jak duży nakład i czy to było jedyne zdarzenie lub działalność, które miało negatywny wpływ na bieżące wyniki.
Oczywiście reszta rozważań odnośnie dalszego rozwijania tego systemu treningowego pod nazwą iWarTactic jest w sferze optymistycznych fantazji (np. chocby to, że Bumar jako jedna z firm uczestnicących w tym przedsięwzięciu bedzie sprzedawał ten system wraz ze sprzedażą swojego sprzętu bojowego)
Podawane przezemnie informacje są ogólno dostępne w sieci tylko od zainteresowanych zależy czy chcą je szukać czy nie, natomiast ich interpretacja pozostaje indywidualną sprawą każdego z inwestorów.salute

cad_man
0
Wysłane: 5 września 2012 18:39:31 przy kursie: 2,35 zł
No to jeszcze dodam jeden link do poczytania:

gliwice.eu/sites/default/files...

Przeczytać trzeba całość. Jeśli na tym spotkaniu będą przedstawiciele wszystkich technopolii to powinien być reprezentant University of Texas - ciekawe czy spodoba się im "Interaktywne kształcenie inżyniera" PŚi i3D...

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 7 września 2012 17:29:22 przy kursie: 2,48 zł
Budowa systemu dla wojska iWarTactic potwierdzona

"Na stanowisku Ministerstwa Obrony Narodowej w obecności Prezydenta RP, i3D prezentuje nowy system szkoleniowy dla wojska z wykorzystaniem wirtualnej rzeczywistości i nowoczesnych technik wizualizacyjnych."

http://www.quazar3d.com/501,pl.html

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

45 46 47 48 49

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,197 sek.

ddwzvjse
anojrvkl
lqfjjiyc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvgggwri
mxsedsdk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat