PARTNER SERWISU
pufyezjh
1 2 3 4

EAST PICTURES (Catalyst)

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 lipca 2012 09:48:49
Przejrzałem pobieżnie raport i to co rzuciło mi się w oczy, to zastrzeżenie biegłego. W jego opinii nie ma uzasadnienia do pokazania zysku finansowego, w związku z faktem, że przeszacowanie pakietu nastąpiło na skutek zmiany drobnego pakietu udziałów w zarządzie spółki i cenę tą wykorzystano jako porównawczą. Uwagę zwraca także spory minus w CFO, ale tego należało się spodziewać, bo po to była ostatnia emisja.
Trzecia sprawa, to należności. Nie bardzo spina się w raporcie biegłego tabelka z opisem. Napisano, że są to należności powyżej 12 miesięcy, a wykazano w krótkoterminowych...

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 24 lipca 2012 19:02:32
Może te należności są z tytułu dostaw i usług, je się zawsze wrzuca do krótkoterminowych, ale w takim razie powinny być już dawno odpisane jako straty, 12 miesięcy to trochę za dużo.

slavo77
0
Wpisów: 171
Wysłane: 25 lipca 2012 17:05:45
ja przejrzałem raport za 1 kwartał 2012r. .... i to mi wygląda na zmianę ratingu z AAA na D !!!! czekam co Stockwatch na to...
Edytowany: 25 lipca 2012 17:06

mrmrooz
0
Wpisów: 193
Wysłane: 25 lipca 2012 19:53:00
slavo77 napisał(a):
ja przejrzałem raport za 1 kwartał 2012r. .... i to mi wygląda na zmianę ratingu z AAA na D !!!! czekam co Stockwatch na to...

Dlaczego? Co Ci się rzuciło w oczy?

Przyznam, że spróbowałem policzyć Z"-score na podstawie danych z raportu rocznego, korzystając z uwag w wątku z pytaniami dla początkujących

Wyszło mi 12,39

Jak zobaczyłem Twojego posta, spróbowałem podstawić dane z raportu kwartalnego - tam gdzie to było możliwe odejmując dane za 1Q'11 i dodając dane za 1Q'12. Niestety nie wszystko jest w raporcie kwartalnym, ale wskaźnik wzrósł, co może sugerować że wyjątkowo źle liczę :-)

Prosiłbym również SW o komentarz.

Michał M
Edytowany: 25 lipca 2012 19:59

slavo77
0
Wysłane: 25 lipca 2012 20:31:58
zysk netto: -196tys. zł; przepływy pieniężne z dz. operacyjnej: -701tys. zł;

"Na wynik finansowy osiągnięty w I kwartale 2012 roku główny wpływ miały koszty finansowe
rozliczane w czasie związane z obsługą emisji obligacji serii C oraz D oraz inne koszty z tym
związane, jak opłaty giełdowe, KDPW, wynagrodzenie animatora. Zwiększeniu w stosunku do
poprzednich okresów uległ również poziom operacyjnych kosztów bieżących, głównie z powodu
konieczności zatrudnienia osób nadzorujących poszczególne realizacje."

spółka będzie mieć problemy ze spłatą odsetek... chyba że wypuszczą film który będzie hitem kinowym(kasowy)... bo niby z czego będą płacić?!...

no chyba że się mylę ?!

mrmrooz
0
Wysłane: 25 lipca 2012 20:38:52
Widziałem i też na to zwróciłem uwagę, zwłaszcza na zysk netto. Ale to są dane tylko i wyłącznie z pierwszego kwartału a do policzenia Z"-score trzeba dodać dane za 3 ostatnie kwartały 2012 jeszcze.

Dlatego też bardzo chętnie poznam komentarz bardziej światłych, zwłaszcza z załogo SW.

Pozdrawiam
Michał M

mrmrooz
0
Wysłane: 25 lipca 2012 21:04:55
slavo77 napisał(a):

Chyba jednak nie. Zwróć uwagę, że dane finansowe użyte do ratingu AAA (Z"-score=11,35) pochodzą z 22 maja 2012, raport za pierwszy kwartał został opublikowany 15 maja - wychodzi więc, że tenże rating uwzględnia już ten raport.

Pozdrawiam
Michał M

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 21 września 2012 10:14:17
EAP1213: Analiza wypłacalności spółki East Pictures S.A. (EP) na podstawie danych finansowych za 2kw 2012 r.
Od ostatniego omówienia ilość papierów dłużnych Spółki na rynku Catalyst nie uległa zmianie. Notowane są dwie serie obligacji (C i D) o łącznej wartości nominalnej 1.255 tys. zł.

Z uwagi na ograniczoną wartość informacyjną publikowanych przez Spółkę raportów kwartalnych, niejako standardowo, w przypadku danych bilansowych, potrzebnych do obliczeń poszczególnych wskaźników, dokonano pewnych uzupełnień proforma bazując na wielkościach oraz strukturze pozycji bilansowych ujętych w raporcie rocznym za 2011r (ukazał się w lipcu). Podobnie jak w przypadku wcześniejszego omówienia chodzi tu o poziom zapasów oraz zadłużenia krótko- i długookresowego. Dodatkowo, celem przedstawienia możliwości Spółki w zakresie obsługi zadłużenia (głównie z tytułu wyemitowanych obligacji), przy obliczeniach poszczególnych wskaźników wartość należnych odsetek za 12m przyjęto z góry za cały bieżący rok, bazując na zakładanym oprocentowaniu obligacji w pierwszym roku (14%).

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie danych StockWatch.pl oraz raportów okresowych opublikowanych przez spółkę

Biorąc pod uwagę analizę sprawozdania finansowego za 2kw 2012r można powiedzieć,
że sytuacja finansowa spółki East Pictures S.A. prezentuje się nadal dobrze. Zmiany pozycji bilansowych wskazują na systematyczny rozwój przedsiębiorstwa, przy zachowaniu równowagi finansowej. Z kolei za sprawą dużo lepszych wyników finansowych zneutralizowane zostały zagrożenia dotyczące obsługi zadłużenia, jakie przedstawiono w poprzednim omówieniu.

Z punktu widzenia płynności finansowej sytuacja Spółki jest korzystna, przy czym cały czas ma ona problem wymiarze dochodowym (cash flow):
- likwidacyjne wskaźniki płynności utrzymują się wyraźnie powyżej wartości granicznych – aktywa obrotowe jako całość w 487% pokrywają zobowiązania krótkoterminowe (wskaźnik bieżącej płynności finansowej), a po odcięciu zapasów (wskaźnik szybki) w 371%; płynność podwyższona, po zagospodarowaniu środków pozyskanych z emisji obligacji, uległa spadkowi do 5% wartości zadłużenia bieżącego;
- w ramach ujęcia strukturalnego należy zauważyć, że kapitał obrotowy netto przyjmuje wartości dodatnie i bez problemu pokrywa zapotrzebowanie Spółki w tym zakresie (cykl kapitału obrotowego jest dłuższy aniżeli cykl konwersji gotówki); dodatkowo odnotować warto, że Spółka nadal wykazuje nadwyżkę płynnych finansowych aktywów obrotowych nad krótkoterminowym zadłużeniem oprocentowanym – tzw. saldo płynności;
- in minus na ogólną ocenę płynności EP, podobnie jak w poprzednich okresach sprawozdawczych, wpływa płynność w ujęciu dochodowym, która za sprawą permanentnie ujemnych przepływów operacyjnych w ujęciu 12m nie istnieje – spółka nie jest w stanie spłacić gotówką wygenerowaną z działalności operacyjnej nawet złotówki zadłużenia krótkoterminowego! dodatkowo na niekorzyść Spółki w omawianym okresie oddziałuje fakt, że pogłębiła ona ujemne saldo w zakresie rocznych przepływów gotówkowych ogółem.

W obszarze poziomu zadłużenia sytuacja Spółki nadal jest bezpieczna:
- struktura finansowania aktywów jest prawidłowa – majątek trwały jest z bezpieczną nadwyżką pokryty kapitałem stałym (w tym głównie kapitałami własnymi);
- z punktu widzenia najbardziej podstawowych wskaźników informujących o poziomie zadłużenia – wskaźnika ogólnego zadłużenia oraz wskaźnika zadłużenia kapitału własnego – aktywa są zadłużone w ok. 45%, a kapitały własne w ok. 83%, a więc pewien margines bezpieczeństwa jeszcze jest;
- biorąc pod uwagę (jeszcze) długoterminowy charakter wyemitowanych obligacji czasowa struktura długu jest również korzystna dla Spółki – udział zadłużenia krótkoterminowego pro forma względem długoterminowego w zadłużeniu ogółem cały czas jest w mniejszości (41-59).

Za sprawą wspomnianych już wcześniej lepszych wyników finansowych w 2kw 2012r, istotnej poprawie uległa sytuacja Spółki w zakresie zdolności do obsługi długu. Uwzględniając wysokość oprocentowania kuponów odsetkowych EP na poziomie podanym w nocie informacyjnej dla obligacji serii C i D (do końca 2012r jest to 14%) można stwierdzić, że:
- relacje długu netto tak do wartości EBIT jak i EBITDA istotnie się zmniejszyły w porównaniu z końcem marca 2012r, dochodząc do poziomów uznawanych przez banki za korzystne (poniżej 3-4);
- poszczególne kategorie wyników finansowych (EBIT, EBITDA, nadwyżka finansowa, czyli zysk netto powiększony o amortyzację) w całości lub prawie w całości pokrywają płatności odsetkowe (rat kapitałowych Spółka jak na razie nie musi spłacać więc wartości niektórych wskaźników się pokrywają);
- za sprawą ujemnych przepływów operacyjnych nadal słabo natomiast wygląda gotówkowa zdolność Spółki do pokrywania obsługi zadłużenia.

Wskaźnik Altmana (Z''-score) oraz Rating StockWatch.pl
Wskaźnik Altmana dla East Pictures S.A. po danych za 2kw b.r. nadal utrzymuje wysokie wartości, co przekłada się na utrzymanie najwyższego ratingu Spółki w serwisie na poziomie AAA. Należy przy tym zauważyć, że na tak wysoką ocenę Emitenta cały czas zasadniczy wpływ ma wysoki poziom relacji kapitału obrotowego netto do aktywów.
Edytowany: 21 września 2012 10:38

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 23 września 2012 00:10:08
Jest już dostępny kalkulator dla East Pictures:
www.stockwatch.pl/obligacje/em...

Przy okazji mały komentarz. Te dwie serie obligacji mają niby stałe oprocentowanie, ale tak naprawdę w jakimś sensie zmienne. Krótko mówiąc, dla trzech pierwszych okresów wynosi ono 14 proc., a potem 17 proc. Generalnie nikt tak na rynku nie robi, ale mimo to udało się tak skalibrować nasz kalkulator, że liczy poprawnie rentowności. Rozwiązaliśmy ten problem w ten sposób, że zakwalifikowaliśmy te papiery jako obligacje o zmiennym kuponie ze stopą referencyjną równą przez cały czas 0 proc. i zmienną marżą od 14 do 17 proc. Nie ma co wnikać w szczegóły. Chciałbym tylko powiedzieć, że podstawowe wskaźniki rentowności, narosłe odsetki itp. są odwzorowane dla tych papierów idealnie, pomimo dziwnej konstrukcji.
Edytowany: 23 września 2012 00:11

kopi tropi
0
Wpisów: 35
Wysłane: 25 września 2012 22:24:46
Kiedyś pokazywaliście schemat blokowy działania kalkulatora, który wyglądał na dość skomplikowany. Ja nadal nie rozumiem, co mogło tak komplikować obliczenia. Czy możesz Marcinie napisać, co stwarza duże problemy? Obawiam się, że sam czegoś nie rozumiem, lub nie uwzględniam, bo dla mnie policzenie rentowności jest dość proste.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 26 września 2012 00:32:53
No jest proste, kiedy można sobie liczyć na kartce, w Excelu, ale nawet wtedy trzeba zebrać kilka istotnych informacji. W takiej aplikacji, żeby dało się tym w ogóle administrować to jak najwięcej rzeczy musi się liczyć i wstawiać automatycznie. Poza tym ja jestem bardzo nastawiony na dokładność. Ja nie chce mieć mniej więcej dobrze, tylko chce mieć wszystko co się da precyzyjnie. Jakie mogą być problemy? No chociażby taki problem, że różni emitenci wykorzystują różne konwencje odsetkowe. Większość stosuje ACT/365, ale są jeszcze inni, którzy stosują ACT/365 lub 366, a także prawdziwe ACT/ACT ICMA stosowane w funkcjach Excela i w kalkulatorach finansowych. Jak coś będzie źle dobrane to już kupony i narosłe odsetki nie będą się idealnie zgadzać. Co prawda wynik nie będzie może się znacznie różnić od prawidłowego, ale jednak. Od razu pojawią się krytykanci, którzy stwierdzą: "co to za szmelc - to nie umie nawet liczyć poprawnie odsetek", a nie wiedzą, że można to liczyć na różne sposoby.

Druga rzecz. Aby dokładnie liczyć rentowność jak to jest u nas to trzeba zrobić taki kalkulator, który "rozumie" co to jest ustalenie prawa do kuponu. Zwłaszcza jest to ważne jeżeli chcieliśmy zrobić narzędzie dla inwestora indywidualnego, czyli płacącego podatki. Funkcja Excela tego nie potrafi. A nawet jak podają rentowności tutaj na BondSpot:
www.bondspot.pl/fixing_obligac...

...to i tak te rentowności w tych momentach nie uwzględniają tego, że są okresy kiedy dane papiery są notowane bez narosłych odsetek, a bieżący okres się jeszcze nie skończył. Krótko mówiąc wzięli to pewnie z Excela, czy innego kalkulatora finansowego.

A nasz serwis to jest coś więcej. To nie jest tylko kalkulator. Tutaj też mają być zgrupowane wszystkie najważniejsze informacje o danych papierach. Czy jest np. drugi taki serwis, żeby wchodząc na podstronę danej obligacji można się było dowiedzieć jakie kupony dany emitent zapłacił i kiedy? Na stronie GPW można sobie to szukać i szukać w tabelach odsetkowych. A tutaj jest podane wszystko. Pokazywane wskaźniki dla obligacji zamiennej (te akurat łatwe do zrobienia tylko trzeba uważać na zaokrąglenia), zabawki w rodzaju analizy duration, wreszcie trzeba było zrobić możliwość liczenia rentowności w terminie do przedterminowego wykupu (tego teoretycznego i rzeczywistego). Zapomniałem jeszcze o jednym. Trzeba było zrobić obsługę dodatkowych premii, bo przecież wtedy w przypadku wielu papierów nie dałoby się poprawnie policzyć rentowności. Nie mówię już nawet o takich szczegółach, że różni emitenci nie potrafią prawidłowo przygotowywać tabel odsetkowych i dlatego muszę mieć możliwość regulacji skumulowanych odsetek, bo inaczej znowu pojawiłyby się błędy.

Reasumując, stworzenie takiego serwisu byłoby banalnie proste, gdyby wszystkie papiery były emitowane wg jednego standardu, a nie każdy robi sobie jak chce, a naszym zadaniem jest to wszystko ogarnąć i stworzyć narzędzie na tyle elastyczne, żeby sobie poradziło w każdej sytuacji. Z East Pictures się udało - wyniki są idealne.

pivo
0
Wpisów: 9
Wysłane: 1 października 2012 19:53:55
pojawiły się u kogoś na koncie odsetki dla EAP1213?
W Alior Banku jeszcze nie widać.

michalos
0
Wpisów: 5
Wysłane: 1 października 2012 20:51:02
W Pekao SA na rach. maklerskim też nie widać kuponu od EAP1213

mrmrooz
0
Wysłane: 1 października 2012 21:58:00
W mBanku też nie ma....

Pozdrawiam
Michał M

slavo77
0
Wysłane: 1 października 2012 23:00:36
bez kitu? powinny być dzisiaj... co jest? nowa afera...?

ep
ep
0
Wpisów: 2
Wysłane: 2 października 2012 10:38:59
Szanowni Państwo, nie ma żadnej afery. Środki na wypłaty odsetek od obligacji serii C i D za drugi okres odsetkowy zostały przelane wczoraj na rachunek KDPW. Prosimy o chwilę cierpliwości.

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 2 października 2012 11:00:25
Dziękujemy za informację jednak na przyszłość w dobrym tonie by było poinformować troszkę wcześniej iż może być opóźnienie w spłacie odsetek.
Firma będzie przez to lepiej postrzegana przez inwestorów a podejrzewam iż niedługo będziecie potrzebowali naszych pieniędzy.
Pozdrawiam

ep
ep
0
Wpisów: 2
Wysłane: 2 października 2012 13:05:37
Przepraszamy i następnym razem, jeśli będzie taka potrzeba, postaramy się o komunikat odpowiednio wcześniej.

mrmrooz
0
Wysłane: 2 października 2012 13:48:30
ep napisał(a):
Przepraszamy i następnym razem, jeśli będzie taka potrzeba, postaramy się o komunikat odpowiednio wcześniej.

Mam nadzieję, że nie będzie następnego razu i kolejne odsetki będą wypłacane bez opóźnień. Dobrze że Państwo się udzielacie tutaj, ale nie zmienia to faktu, że środków na rachunku wciąż nie ma.

Pozdrawiam
Michał M

Edytowany: 2 października 2012 13:49

pilot
0
Wpisów: 13
Wysłane: 2 października 2012 13:57:32
Są już obie serie: EAP0214 i EAP1213 - przynajmniej w CDM PEKAO,Angel
pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,231 sek.

jbhijytr
optplhuj
rkjbsnhu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 403,86 zł +387,02% 97 403,86 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjlougsr
grycbjji
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat