0 Dołączył: 2012-09-12 Wpisów: 223
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:02:17
przy kursie: 1,54 zł
Też się zastanawiam, czy BZ WBK, Secus, Fortress i Halina Dodd do tego dopuszczą?  Jeśli tak, to będzie to dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Jak z tego ma być dla nich biznes, skoro nie ma konkretnych celów finansowych i nikt nie rozlicza z ich wykonania, a zamiast tego wynagradza za ich brak? Gdyby się nie zgodzili, to uchwała nie przejdzie. Ja rozważam możliwość wzięcia udziału w Walnym, choć mój pakiet samodzielnie niewiele zmieni.
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:02:32
High-tech,
program motywacyjny powinien być stosowany w firmach z ugruntowaną sytuacją finansową w ktorej to kierownictwo spółki uznało że można wynagrodzić swoich pracowników za dotychczasową jak i dalszą ciężką pracę.Tutaj nie widzę żadnego innego powodu tworzenia systemu motywacyjnego jak tylko i wyłącznie dodatkowe nowe tanie akcje dla prezesów. Tak jak Ingvar napisał: Sprzedawał po 2 zł a DOSTANIE po 0,20 zł. Kombinator z niego niezły ale Prezes chyba niekoniecznie
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:07:57
Ingvar napisał(a):Też się zastanawiam, czy BZ WBK, Secus, Fortress i Halina Dodd do tego dopuszczą?  Jeśli tak, to będzie to dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Jak z tego ma być dla nich biznes, skoro nie ma konkretnych celów finansowych i nikt nie rozlicza z ich wykonania, a zamiast tego wynagradza za ich brak? Gdyby się nie zgodzili, to uchwała nie przejdzie. Ja rozważam możliwość wzięcia udziału w Walnym, choć mój pakiet samodzielnie niewiele zmieni. ale Twój pakiet + innych akcje już zmienią
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:09:02
Ingvar napisał(a):Też się zastanawiam, czy BZ WBK, Secus, Fortress i Halina Dodd do tego dopuszczą?  Jeśli tak, to będzie to dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Jak z tego ma być dla nich biznes, skoro nie ma konkretnych celów finansowych i nikt nie rozlicza z ich wykonania, a zamiast tego wynagradza za ich brak? Gdyby się nie zgodzili, to uchwała nie przejdzie. Ja rozważam możliwość wzięcia udziału w Walnym, choć mój pakiet samodzielnie niewiele zmieni. Sam Fortress nabyl przeciez akcje po 2 PLN, chca teraz dac im mozliwosc emitowania akcji po 0,20 PLN? Chyba, ze Prezes sprzedal im akcje, i nie poinformowal o programie motywacyjnym, to akurat bym sie na ich miejscu mocno wkurzyl. W Pania Dodd nie wierze, bo ona przeciez posrednio tez te akcje dostanie przez Meza. Natomiast my jako mniejszosciowi oraz BZ, Secus i Fortress powinnismy blokowac im takie ruchy. Moze tez sprawa zainteresuje sie SII ?
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:14:15
W zasadzie macie na myśli to samo. Jak będą określone rezultaty (zyski), o których pisze High-Tech, to będzie ugruntowana sytuacja finansowa. Być może to ciut za wcześnie, ale z drugiej strony pracownicy już dziś będą wiedzieli, co otrzymają, jak osiągną konkretne wyniki. Problemem tego Systemu Motywacyjnego jest brak jasnych, konkretnych celów, przede wszystkim finansowych warunkujących otrzymanie tanich akcji. Gerda napisał(a):High-tech,
program motywacyjny powinien być stosowany w firmach z ugruntowaną sytuacją finansową w ktorej to kierownictwo spółki uznało że można wynagrodzić swoich pracowników za dotychczasową jak i dalszą ciężką pracę.Tutaj nie widzę żadnego innego powodu tworzenia systemu motywacyjnego jak tylko i wyłącznie dodatkowe nowe tanie akcje dla prezesów. Tak jak Ingvar napisał: Sprzedawał po 2 zł a DOSTANIE po 0,20 zł. Kombinator z niego niezły ale Prezes chyba niekoniecznie
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:22:51
Mogą się wkurzyć. Choć jeśli mieliby robić po kilka milionów zysku rocznie w następnych latach, to pewnie Fortress i inni nie mieliby nic przeciwko, gdyby pracownicy dostawali akcje nawet po te 0,20 zł. Ale jeden warunek - najpierw niech coś zarobią, bo jak do tej pory to tylko gadają o negocjowaniu dużej liczby konraktów o największej wartości w historii i opisują się jako spółkę globalną, a jak na ten moment, to większość przychodów w tym roku będą mieć z Wieliczki... topfacet napisał(a): Sam Fortress nabyl przeciez akcje po 2 PLN, chca teraz dac im mozliwosc emitowania akcji po 0,20 PLN? Chyba, ze Prezes sprzedal im akcje, i nie poinformowal o programie motywacyjnym, to akurat bym sie na ich miejscu mocno wkurzyl.
W Pania Dodd nie wierze, bo ona przeciez posrednio tez te akcje dostanie przez Meza. Natomiast my jako mniejszosciowi oraz BZ, Secus i Fortress powinnismy blokowac im takie ruchy. Moze tez sprawa zainteresuje sie SII ?
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:24:29
Patrzac na obecna strukture akcjonariatu, to spokojnie mozna zablokowac im te uchwaly, potrzebne jest jednak ruszenie mniejszosciowego akcjonariatu i wsparcie BZ WBK, SECUS, Fortess.
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:24:42
Ciekawe, ilu z nas pojawi się na Walnym? bankrucik napisał(a):ale Twój pakiet + innych akcje już zmienią
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:26:12
Można. Wcześniej można zrobić trochę szumu i pisać w tej sprawie do BZ WBK, Secusa i Fortress, aby przemyśleli temat. topfacet napisał(a):Patrzac na obecna strukture akcjonariatu, to spokojnie mozna zablokowac im te uchwaly, potrzebne jest jednak ruszenie mniejszosciowego akcjonariatu i wsparcie BZ WBK, SECUS, Fortess.
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:26:53
Ingvar napisał(a):Mogą się wkurzyć. Choć jeśli mieliby robić po kilka milionów zysku rocznie w następnych latach, to pewnie Fortress i inni nie mieliby nic przeciwko, gdyby pracownicy dostawali akcje nawet po te 0,20 zł. Ale jeden warunek - najpierw niech coś zarobią, bo jak do tej pory to tylko gadają o negocjowaniu dużej liczby konraktów o największej wartości w historii i opisują się jako spółkę globalną, a jak na ten moment, to większość przychodów w tym roku będą mieć z Wieliczki... topfacet napisał(a): Sam Fortress nabyl przeciez akcje po 2 PLN, chca teraz dac im mozliwosc emitowania akcji po 0,20 PLN? Chyba, ze Prezes sprzedal im akcje, i nie poinformowal o programie motywacyjnym, to akurat bym sie na ich miejscu mocno wkurzyl.
W Pania Dodd nie wierze, bo ona przeciez posrednio tez te akcje dostanie przez Meza. Natomiast my jako mniejszosciowi oraz BZ, Secus i Fortress powinnismy blokowac im takie ruchy. Moze tez sprawa zainteresuje sie SII ?
Racja, natomiast moim zdaniem program motywacyjny to jeszcze nie ten etap dla i3D. Najpierw wymierne efekty, a potem mozna cos takiego wprawadzac. I na zdrowych zasadach.
|
|
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:27:57
Ingvar napisał(a):Można. Wcześniej można zrobić trochę szumu i pisać w tej sprawie do BZ WBK, Secusa i Fortress, aby przemyśleli temat. topfacet napisał(a):Patrzac na obecna strukture akcjonariatu, to spokojnie mozna zablokowac im te uchwaly, potrzebne jest jednak ruszenie mniejszosciowego akcjonariatu i wsparcie BZ WBK, SECUS, Fortess.
Oraz do Parkietu i PB- moze podchwyca temat :)
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:32:53
Nie do końca się zgadzam. Program motywacyjny może być już teraz, ale, jak to określiłeś, na zdrowych zasadach. Gdybyś był ich pracownikiem, to nie chciałbyś wiedzieć, jaką nagrodę otrzymasz, jak uzyskasz wyznaczony rezultat? To właśnie ma ich motywować. Będzie ekstra nagroda, ale jak będzie osiągnięty efekt. Wtedy wiedzą, jaka jest stawka w grze. Bez porgramu mogą nie czuć się komfortowo w obawie, że się narobią, a potem nic nie otrzymają i całą wartość zgarną obecni akcjonariusze. topfacet napisał(a): Racja, natomiast moim zdaniem program motywacyjny to jeszcze nie ten etap dla i3D. Najpierw wymierne efekty, a potem mozna cos takiego wprawadzac. I na zdrowych zasadach.
Edytowany: 3 czerwca 2013 11:34
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 11:45:38
Program motywacyjny widze tu wtedy kiedy spolka zacznie zarabiac. Poprzedni rok to w wykonaniu i3D porazka, wiec zadnego programu na tym etapie bym nie wprowadzal. Teraz zamowienia maja, ale glownie bazuja na 1 kontrakcie w Wieliczka, a to zbyt malo.
Ja bym bardziej od progamu motywacyjnego, widzial tu wniosek o odwolanie Prezesa, powod jest bardzo wiele. Tym bardziej, ze Prezes ma juz tylko 10% akcji.
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 12:11:40
To w jaki sposób byś motywował pracowników do ponadprzeciętnego wysiłku i realizacji celów?
Program niczemu nie przeszkadza już w tym momencie, bo to tylko spis zasad i motywacja dla pracowników. Ważne, aby akcje wydawać wtedy, jak będą wyniki na odpowiednim poziomie.
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 12:19:17
Ja osobiście nie postrzegam tego jako chęć motywowania kogokolwiek. Do motywowania jest pensja i stabilna praca. Wyniki finansowe spółki pozostawiają wiele do życzenia i emisję nowych akcji uważam za przykrywkę żeby prezes znowu mógł mieć czym handlować jak uzna, że czas zarobić troche pln
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 12:21:42
Niestety mysle dokladnie tak samo jak Gerda.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-13 Wpisów: 176
Wysłane:
3 czerwca 2013 12:24:50
Panowie, kij ma 2 końce. Na razie propozycja jest taka: Cytat:3.1.1 Warranty Subskrypcyjne serii A zostaną wyemitowane w liczbie nie większej niż 278.700 (słownie: dwieście siedemdziesiąt osiem tysięcy siedemset) i będą oferowane w roku 2014, w związku z zatwierdzeniem sprawozdania finansowego za rok 2013, 3.1.2 Warranty Subskrypcyjne serii B zostaną wyemitowane w liczbie nie większej niż 278.700 (słownie: dwieście siedemdziesiąt osiem tysięcy siedemset) i będą oferowane w roku 2015, w związku z zatwierdzeniem sprawozdania finansowego za rok 2014 3.1.3 Warranty Subskrypcyjne serii C zostaną wyemitowane w liczbie nie większej niż 278.700 (słownie: dwieście siedemdziesiąt osiem tysięcy siedemset) i będą oferowane w roku 2016. w związku z zatwierdzeniem sprawozdania finansowego za rok 2015. 3.2 Warranty Subskrypcyjne zostaną zaoferowane Uczestnikom umieszczonym na Liście Uprawnionych w ciągu 30 dni od dnia zatwierdzenia przez Radę Nadzorczą Listy Uprawnionych w danym Okresie Nabycia, nie wcześniej jednak niż po upływie 30 dni od dnia zarejestrowania przez sąd rejestrowy warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego Spółki uchwalonego przez Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy uchwałą z dnia 26 czerwca 2013 roku. 3.3 Rada Nadzorcza może uzależnić zaoferowanie Warrantów Subskrypcyjnych od zobowiązania wszystkich lub niektórych Uczestników umieszczonych na Liście Uprawnionych do nierozporządzania Akcjami objętymi w wyniku wykonania praw z Warrantów Subskrypcyjnych przez okres wskazany w uchwale Rady Nadzorczej, przy czym przyjmuje się, że okres ograniczenia rozporządzenia akcjami nie będzie krótszy niż 12 miesięcy i dłuższy niż 24 miesiące od dnia objęcia. Jednocześnie dopuszcza się, że okres ograniczenia nie będzie obowiązywał w przypadku ogłoszenia publicznego wezwania na sprzedaż lub zamianę akcji Spółki. d.iplsc.com/ebi/05/31/48843/i3...Są w firmie osoby, które lepiej przytrzymać jakimś programem lojalnościowym, gdyż brak takich osób byłby znacznie bardziej niekorzystny dla firmy, niż emisja 278tys.darmowych akcji rocznie. Nazwisk nie chcę pisać, bo pewnie spółka czyta i byłoby to trochę niezdrowe wyróżniać jednych, a pomijać innych. Niemniej jednak w każdej firmie są osoby bardzo ważne z punktu przyszłego rozwoju, które powinny być doceniane, ja nie mam nic przeciwko. Natomiast diabeł tkwi w szczegółach i u tutaj musimy patrzeć na ręce, by nie dać się wydymać (brutalnie mówiąc).A więc po kolei moim zdaniem: 1. Jeśli emisja akcji po nominale będzie ZAMIAST dodatkowego wynagrodzenia w kwotach takich jak w zeszłym roku-to ja jestem za.Gdyż wolę wyższy zysk spółki, który może przełożyć się na poprawę płynności, spłatę super drogich obligacji, czy po prostu wyższą wycenę notowań spółki. Dla przykładu: zysk spółki 600tys. , a np. 1,2mln -bez wątpienia robi istotną różnicę, przynajmniej dla mnie. 2.Dobrze,że jest cos takiego: Cytat:2.2 Warunkiem uczestnictwa odpowiednio w każdym z Okresów Nabycia jest wzrost wartości Spółki za ten okres, liczony jako różnica pomiędzy kapitalizacją Spółki na zamknięciu ostatniego dnia notowań w danym Okresie Nabycia, a kapitalizacją Spółki na otwarciu pierwszego dnia notowań w tym okresie oraz korzystne wyniki finansowe osiągnięte w tym okresie. Ale ja bym chyba wolał, żeby warunkiem było wypracowanie określonego zysku, przy czym wazna jest progresja zysku.Przykładowo: niektórzy dostaną akcje po nominale, jesli w tym roku firma wypracuje np.2mln zysku, w nastepnym roku dostaną kolejną pulę,jesli firma wypracuje np.3mln zysku itd. Taka sytuacja byłaby uczciwa, a prognozy zysków motywujące do bardzo intensywnych działań, bo wówczas jest to w ich własnym interesie, żeby wypracowując dany zysk samemu miec okazję do krociowych zysków. Ale jak im nie wyjdzie, to sorry, ale wara od wszelkich nagród, bo z jakiej racji...?! 3.Za krótki ma byc lock-up! Sorry, ale jak ktos ma dostac prezent w postaci darmowych akcji, to nie zyczę sobie, by miał możliwość sypania już po roku. Tu minimalny okres powinien wynosić 2-3 lata, inaczej nawet nie wypada proponować,już bez przesady panowie z i3D...Proszę to wziąć pod uwagę, inaczej to mocno nie fair wobec tych co nabywali w okolicach ostatniej emisji akcji, jak też wobec obecnych notowań. 4.Skoro ma być tak tania emisja akcji dla wybranych, to rozumiem, że już nie będzie "dodtakowych wynagrodzeń" w formie gotówki...??? Gdyby mimo niemal darmowej emisji akcji były dalej jakieś "dodatkowe wynagrodzenia", to myślę, że to by było już tak dalece nieuczciwe, że tutaj wszyscy powinniśmy zgłosić sprawę do KNF-u, nie można się dawać ciągle wykorzystywać. Jakoś po ostatnim numerze wobec straty spółki cierpliwość i pobłażliwość wobec takich działań chyba u wszystkich sie wyczerpała. Z etyką w spółce jest na bakier i nie można na to pozwalać w nieskończoność... Tak jak sugerował Ingvar i topfacet-najpierw muszą być efekty finansowe, a potem dopiero skok na kasę...!
Edytowany: 3 czerwca 2013 12:37
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
3 czerwca 2013 12:27:03
Gerda napisał(a):Ja osobiście nie postrzegam tego jako chęć motywowania kogokolwiek. Do motywowania jest pensja i stabilna praca. Wyniki finansowe spółki pozostawiają wiele do życzenia i emisję nowych akcji uważam za przykrywkę żeby prezes znowu mógł mieć czym handlować jak uzna, że czas zarobić troche pln i tak i nie .... każdy przypadek jest inny.. niestety tutaj jest dodruk akcji dla Prezesa pod przykrywką motywacji
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
3 czerwca 2013 12:42:50
ja jeszcze dorzucę kamyczek do ogródka: biorąc pod uwagę moment, w którym znalazła się spółka - a raczej jej kurs, to wg mnie nie może być mowy o ŻADNYM programie motywacyjnym... Akcjonariusze ponieśli sporą stratę godząc się na "inwestycje", które mają przynieść wzrosty spółce, więc uruchamianie programu teraz jest po prostu bezczelne, skoro nadchodzi okres "żniw" dla spółki - przynajmniej tak rozumiałem zeszłoroczną stratę spółki... Co więcej oczekując corocznego wzrostu spółki powiedzmy o 15% to oczekuję tego wzrostu poprzez "normalną" pracę wszystkich zatrudnionych (łącznie z prezesami), dopiero dużo odbiegający od tego oczekiwanego wzrost - oczywiście in plus - mógłby spowodować zadziałanie jakiegokolwiek programu motywacyjnego, ale na litość nie opartego na różnicy kapitalizacji spółki... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2013 12:54:38
bankrucik napisał(a):Gerda napisał(a):Ja osobiście nie postrzegam tego jako chęć motywowania kogokolwiek. Do motywowania jest pensja i stabilna praca. Wyniki finansowe spółki pozostawiają wiele do życzenia i emisję nowych akcji uważam za przykrywkę żeby prezes znowu mógł mieć czym handlować jak uzna, że czas zarobić troche pln i tak i nie .... każdy przypadek jest inny.. niestety tutaj jest dodruk akcji dla Prezesa pod przykrywką motywacji A czemu nie? Odniosłem się tutaj do programu motywacyjnego I3d a nie ogólnego pomyslu
|
|