Analiza subindeksu WIG-BANKI i spółek do niego należących część 2W tej części przedstawię analizę spółek z WIG-BANKI należących do indeksu WIG20. Jak zapowiadałem we wcześniejszej analizie WIG20 nastąpiło przebicie istotnego poziomu 2490p. Jest to według mnie idealny moment do kupna spółek z WIG20 w szczególności spółek z branży bankowej, które czeka niewielka korekta.
PKO BP
kliknij, aby powiększyćPKO BP miesięcznySpółka od dnia debiutu przeszła swoją pierwszą hossę i bessę. Teraz znajdujemy się w trendzie wzrostowym zapoczątkowanym w 2009r. Oraz trendzie spadkowym z 2007r. Linie obu tych trendów wkrótce się przetną, co da nam jasny sygnał gdzie kurs będzie podążał w okresie długoterminowym.

kliknij, aby powiększyćPKO BP tygodniowyNa wykresie tygodniowym widzimy podobną sytuację, tutaj również zbiegają się 2 linie trendów. Na ostatnich sesjach nastąpiło naruszenie lini trendu spadkowego i jeżeli na kolejnych sesjach pozostaniemy ponad tą linią to będzie to sygnał do kupna, co potwierdza wskaźnik MACD.

kliknij, aby powiększyćPKO BP dziennyNa wykresie dziennym narysowałem kolejną linię trendu spadkowego, którą mamy przebić – tym razem jest to trend krótkoterminowy. Wskaźnik RSI jest na dość wysokim poziomie oraz linia MACD od dłuższego czasu znajduje się ponad linią sygnału co może oznaczać nadchodzącą krótkoterminową korektę. Po tej korekcie spółka będzie dobrą inwestycją krótko, średnio oraz długo-terminową.
PEKAO
kliknij, aby powiększyćPEKAO miesięcznyPEKAO również znajduje się w trendzie wzrostowym zapoczątkowanym w 2009r. Narysowane widły Andrews’a zdają się sprawdzać na tym wykresie, spółka dwukrotnie próbowała dotknąć środkowej lini mediany jednak za każdym razem zabrakło do tego kilku procent.

kliknij, aby powiększyćPEKAO tygodniowyNa wykresie tygodniowym widzimy naruszenie, bądź prezbicie trendu spadkowego, co wraz ze wskaźnikiem MACD daje sygnał do kupna.
W okresie krótkoterminowym podobnie jak w PKO BP powinniśmy spodziewać się niedużej korekty, po której powinny nastąpić wzrosty we wszystkich okresach.
BRE
kliknij, aby powiększyćBRE miesięcznyBRE zdaje się nie respektować w 100% wideł Andrewsa, mimo że podąża w kanale wyznaczonym przez średnie mediany to jak na razie nie nastąpił atak na linię środkową. Ważnym wydarzeniem było prezbicie oporu z 2011r. Które teraz stało się wsparciem i uważam, że teraz powinno nastąpić przetestowanie tego wsparcia co potwierdzają wskaźniki RSI oraz MACD.

kliknij, aby powiększyćBRE tygodniowyNa wykresie tygodniowym znajdujemy się w mocnym trendzie wzrostowym, RSI jak i MACD wydają się być wykupione, i tak jak wyżej spodziewam się przetestowania poziomu wsparcia.
HANDLOWY
kliknij, aby powiększyćHANDLOWY miesięcznyJak na wcześniejszych wykresach, mam tutaj najście na siebie dwóch liń trendów. Nastąpiło przebicie lini trendu spadkowego, co jest pierwszym sygnałem do kupna.

kliknij, aby powiększyćHANDLOWY tygodniowyNa wykresie tygodniowym widzimy kolejny sygnał kupna, którym jest linia MACD przecinająca linię sygnału. Warto zwrócić uwagę respektowanie poziomów Fibo, a konkretniej dokładnie 61.8% zniesienie ze szczytu 2011r. Zbliżamy się do przetestowania właśnie tego szczytu na poziomie 107zł.

kliknij, aby powiększyćHANDLOWY dziennyJest to pierwsza spółka z branży bankowej z WIG20 która już rozpoczęła krótkoterminową korektę. Pozostaje jedynie oczekiwać na sygnał do kupna ze wskaźnika MACD, ponieważ RSI znajduje się już na odpowiednim poziomie.
PodsumowaniePKO BP - Na wykresach miesięcznych i tygodniowych spółka wygląda bardzo dobrze i daje sygnały do kupna. Na wykresie dziennym wskaźniki są na poziomach wykupienia, dlatego poczekam na lekką korektę krótkoterminową i wtedy kupię akcje tej spółki.
PEKAO - Sytuacja niemal identyczna do tej na PKO BP. Miesięcznie i tygodniowo wszystko wygląda elegancko, będę jedynie oczekiwał na krótkoterminową korektę.
BRE - Jest to spółka, która najmniej mi się podoba z dzisiaj przeanalizowanych. Na większości interwałów jesteśmy już w strefie wykupienia i nadchodząca korekta może mieć zakres średnio-terminowy. Bardzo ciekawie wygląda ostatnio przebity opór, dlatego spółka wciąż pozostaje w obserwacji.
HANDLOWY - Spółka która najbardziej mi się podoba z dzisiaj przedstawionych. Najwcześniej rozpoczęła krótkoterminową korektę i przypuszczam, że to ją pierwszą kupię w najbliższym czasie. Czekam tylko na pozytywny sygnał ze wskaźnika MACD i rozpoczynam inwestycje.
"Niepowodzenie jest częścią procesu na który składa się sukces"