PARTNER SERWISU
ydvkgegn

INDEKS OBLIGACJI KORPORACYJNYCH

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 7 sierpnia 2011 16:28:46
witam, nie było mnie przez pewien czas i nie miałem sposobności na osobiste obserwowanie zachowania polskiego długu korporacyjnego, podczas ostatniej, wciąż ograniczonej w rozmiarach, paniki rynkowej. Ponieważ podczas ostatniej bessy zostałem boleśnie skaleczony na ROBECO OBLIGACJI KORPORACYJNYCH i FORTIS OBLIGACJI ZAMIENNYCH (na szczęście przeżyłem, dzięki zastosowaniu metody strusia), to wiem, że także ten rynek może być narażony na spore ciosy, a trochę nie zdajemy sobie z tego sprawy. Mamy indeks obligacji skarbowych, ale chyba nie mamy indeksu obligacji korporacyjnych (a może tak?), próbowałem coś odnależć na wykresie funduszy obl. korp., np. COPERNICUSA, ale na razie, nic nie widać, np.

www.copernicus.pl/node/146/pl/...

zastanawiam się po prostu, czy nie nadchodzi czas stania z gotówką u nogi, i wyłapywania jedynie wyjątkowych okazji na CATALYST... a może ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat?

yayurek
0
Wysłane: 26 września 2011 07:40:04
jak widać, fundusz długu korporacyjnego, także może zanotować spore straty, pomiędzy 29.08.2008 a 24.11.2011 około 33%, i po dzień dzisiejszy tych strat nie odrobić

www.novofundusze.pl/fundusze-i...

yayurek
0
Wysłane: 26 września 2011 08:11:23
trochę sam ze sobą gadam, ale to chyba dopuszczalne w moim wieku, indeksu dla polskich obligacji korporacyjnych znależć nie sposób, natomiat jeżeli chodzi o światowy dług korporacyjny to jest ich pełno, najwygodniej jest po prostu prześledzić benchmarki dla fundów korporacyjnych, a jednym z najwygodniejszych narzędzi jest w tym przypadku CS FUD LAB (zresztą dla innych rodzajów fundów także), na poniższym linku wyróżniłem tylko fundy korporacyjne nominowane w euro, klikając na CURENNCY można wybrać inne

http://tnij.com/r2Mz0

handcare
0
Wpisów: 25
Wysłane: 22 stycznia 2012 19:09:45
Na razie mamy chyba tylko indeks obligacji skarbowych

www.bondspot.pl/tbsp_index_opi...

hand

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 18 października 2013 09:20:55
Gruchnęła wieść, że mBank opracował "pierwszy" indeks obligacji korporacyjnych w Polsce:

Tymczasem, w kwestii "pierwszeństwa" warto odnotować jeszcze ten indeks:

Tak czy inaczej, coś się w tej kwestii ruszyło :)
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

Pink Floyd
0
Wpisów: 177
Wysłane: 9 listopada 2013 18:54:43
yayurek napisał(a):

zastanawiam się po prostu, czy nie nadchodzi czas stania z gotówką u nogi, i wyłapywania jedynie wyjątkowych okazji na CATALYST... a może ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat?

Pewnie to by i mialo sens. Tylko, ze kazdy inaczej definiuje "okazje". A to jest kluczowe :)
Skazony nieco podejsciem stricte mechanicznym/algorytmicznym w inwestowaniu, zastanawiam sie, czy oby metoda zakladania stop-lossa byla OK (nie jest to takie oczywiste, bo Catalyst to nie rynek plynny jak np. FW20). A wiec np. jesli spada cos ponizej 95 to bye bye. Dodatkowo, jesli cos przed wykupem jest ponizej 100 to tez bye bye (a nie czekanie, czy dlug bedzie wkupiony, czy nie). No i filtr przy kupnie -- nie kupowanie "okazji" po 90% nominalu...

Na analize spolek nie mam czasu (nie zeby sie tlumaczyc), ale tez nie bardzo mnie to interesuje (przynajmniej do momentu, gdy papier spada mi do np. 96 i analizy madrych glow mowia, ze firma jest nad przepascia). Dla mnie liczy sie tylko aktualna wycena rynkowa.

OK, takie glosne przemyslenia. Bo wcale latwo nie jest ulokowac madrze gotowke. Ale tez wcale "kiedys" latwiej nie bylo...

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 18 listopada 2013 16:53:54
Oj, ja bym z tymi stop-lossami tutaj nie wchodził.

Jak sam zauważyłeś, ten rynek jest wybitnie niepłynny. Ustawisz stop na 95, a sprzedasz po 80... Pół biedy, jeśli sprzedasz po 80 bankruta, gorzej, jak stop wyczyści ci transakcja na 1 obligację (takie zdarzają się bardzo często).

Oczywiście, każdy zarządza ryzykiem jak woli, ale mi się wydaje, że stop nie zastąpi analiz spółek... niestety, to jest cena za te +3p.p. ponad lokatę bankową (swoją drogą nie znam odpowiedzi na pytanie: czy w takim razie ma to sens? :D )
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,194 sek.

bxfztguu
yfsrrwwe
mrsqkynq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cnqinyob
jxksqsyb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat