PARTNER SERWISU
xskvcghu

Testowanie strategii gry na akcjach

iandrew
1
Wpisów: 14
Wysłane: 6 lipca 2010 22:06:52
Witam,
czy jest jakiś program, najlepiej darmowy, który pozwala na testowanie strategii gry na akcjach? Z uwzględnieniem prowizji, itd.

Np PRZYKŁADOWO chciałbym przetestować strategię kupowania gdy MACD zaczyna rosnąć, a jest poniżej zera. A sprzedać gdy zaczyna spadać. Program miałby mi wskazać jak ta strategia zarabiałaby na danych z KGHM, TPSA, itp z 10 lat.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 lipca 2010 22:16:50
iandrew napisał(a):
Witam,
czy jest jakiś program, najlepiej darmowy, który pozwala na testowanie strategii gry na akcjach? Z uwzględnieniem prowizji, itd.

Np PRZYKŁADOWO chciałbym przetestować strategię kupowania gdy MACD zaczyna rosnąć, a jest poniżej zera. A sprzedać gdy zaczyna spadać. Program miałby mi wskazać jak ta strategia zarabiałaby na danych z KGHM, TPSA, itp z 10 lat.

Darmowego nie znam. Funkcje testowania posiada Amibroker i Metastock. Pierwszy jest dużo tańszy i w zasadzie można w nim zrobić wszystko. Jest dostępna darmowa wersja testowa i są w niej pewne ograniczenia. Nie da się zapisać bazy danych, czyli korekt kursów o prawa poboru, dywidendy itd. Kolejne ograniczenie darmowej wersji to ograniczenie testowania do max 5, czy 10 spółek. Program nie jest drogi-parę stów. Mogę go z czystym sumieniem polecić.
Jeśli to przekracza możliwości to w portalu będą się pojawiać testy. Cykl zaczęliśmy od paternów świecowych, ale wskaźniki też są w planach. MACD znajdzie się wśród nich z pewnością.

trendfollowerpl
0
Wpisów: 97
Wysłane: 6 sierpnia 2010 08:50:19
anty_teresa napisał(a):
iandrew napisał(a):
Witam,

Darmowego nie znam. Funkcje testowania posiada Amibroker i Metastock. Pierwszy jest dużo tańszy i w zasadzie można w nim zrobić wszystko. Jest dostępna darmowa wersja testowa i są w niej pewne ograniczenia. Nie da się zapisać bazy danych, czyli korekt kursów o prawa poboru, dywidendy itd. Kolejne ograniczenie darmowej wersji to ograniczenie testowania do max 5, czy 10 spółek. Program nie jest drogi-parę stów. Mogę go z czystym sumieniem polecić.
Jeśli to przekracza możliwości to w portalu będą się pojawiać testy. Cykl zaczęliśmy od paternów świecowych, ale wskaźniki też są w planach. MACD znajdzie się wśród nich z pewnością.

Witam,
na upartego można testować w metatraderze. bossa udostępnia rachunek demo na forexie - warunek zainstalowania metatradera. dodatkowo trzeba przeczytać opis skryptu przenoszącego dane spółek do aplikacji.

bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...

reszta to już napisanie sysytemu transakcyjnego. jednak tutaj rządzi język mql4 - więc bez podstaw programowania się nie obejdzie. Jeśli uczyłeś się kiedyś języka C to nie będziesz miał problemów.
pozdrawiam.
"This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name!"

Fort Minor
Remember The Name

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 6 sierpnia 2010 09:41:50
Andrew, w sumie to możesz wrzucić dane nawet w arkusz - poznasz dogłębnie jak działają wskaźniki AT Angel Polecam wersję trialową wspomnianego Amibrokera.
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 6 sierpnia 2010 09:42

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 26 grudnia 2013 23:15:54
Czołem,
We wszelkich "tutorialach", "manualach", czy innych materiałach dotyczących opcji Back Test w Amiku, jako podstawa pokazany jest test prostego systemu na domyślnych ustawieniach, czyli: bez ustawionej wielkości pozycji, prowizji, ryzyka itp. Twierdzą tam, że trzy kliknięcia i voilà ...takie to proste - system przetestowany.
Czy test przeprowadzony w taki sposób, z domyślnymi ustawieniami daje nam jakąkolwiek informację na temat faktycznej, użytecznej wartości systemu? Weźmy najprostszy możliwy system:

HV=HHV(C,50);
LV=LLV(C,10);
Buy=C>=HV;
Sell=C<=LV;

Kupno PCRO na następnej sesji po wystąpieniu sygnału (ustawione w opcjach Baktestera), sprzedaż analogicznie.
Wielkość pozycji: jak sądzę za każdym razem kupowana jest max. ilość akcji dostępna za posiadaną gotówkę.
Test (pierwszy z brzegu) na Vistuli wygląda apetycznie:
Annual Return % 23.27 %
Winners (72.73 %)
Max. system % drawdown -18.37 %
i najciekawsze:
Risk-Reward Ratio 0.80 - jak u licha może to nam cokolwiek mówić, skoro nigdzie nie ustawiliśmy stop lossa?

Reasumując: czy raporty z tych testów zawierają jakiekolwiek elementy, które wskażą, czy nad danym systemem warto się pochylić? Jeżeli nie - jak swoje pomysły testują osoby, które nie potrafią kodować?

Pzdr.,

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 6 stycznia 2014 20:58:49
Niestety/ stety programy nie myślą za nas.
W Twoim przypadku lepsze byłoby użycie funkcji Cross. Przy tak zapisanym systemie jest wiele sygnałów kupna następujących po sobie. Kurs potrafi być powyżej maksimum przez wiele dni po kolei. Drugie wątpliwość to przy testowaniu na wielu spółkach te warunki pobiorą pierwszy sygnał na pierwszej spółce zgodnie alfabetem, inne, na innych spółkach nie będą uwzględnione. W realu chyba spółek alfabetycznie nie dobierasz
Musisz zrozumieć jakie warunki zapisujesz inaczej się nie da.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

cyzo
3
Wysłane: 7 stycznia 2014 23:03:14
Dapi - podałem zły przykład systemu. Chodziło mi o prostotę przekazu.

Niech zatem będzie:

Buy=Cross(Close,EMA(C,24));
Sell=Cross(EMA(C,12));
Buy=ExRem( Buy, Sell );

Załóżmy, że nie chcę testować portfela, tylko jedną spółkę.

Podejdźmy do sprawy z innej strony - bo, może ja w wyniku zbyt słabej znajomości tematu nie potrafię zadać odpowiedniego pytania. Przetestuj proszę ten "system" na Lotosie (od początku notowań) - i zinterpretuj wynik.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 10 stycznia 2014 19:23:18
To smieć ;):
Max. trade % drawdown -18.38 % szkoda nerwów na życie choćby 2 dni i noce z taką stratą
Max. system % drawdown -50.16 % - przyjmuje ze w realu może dojść do 2 razy tego wyniku czyli zbankrutuje zanim zobacze zysk

Losers
Max. Consecutive 22 - nie wytrzymam psychicznie 22 transakcji pod rząd ze stratą
Profit Factor 1.13 bez 1,8-2 tutaj nie podchodze

To tak na szybko jak odrzucam momentalnie test dalej nie wchodząc bo szkoda czasu
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 10 stycznia 2014 19:25

farnick
17
Wpisów: 224
Wysłane: 10 stycznia 2014 20:28:57
Witam,

Jeśli chcesz przetestować cały portfel to wpisz następującą formułę:

PosQty = 30; // Tutaj ustawiasz ile spółek max. chcesz mieś w portfelu
SetOption("MaxOpenPositions", PosQty );
PositionSize = -100/PosQty; // tutaj ustawiasz, że chcesz zaiwestować 100 % gotówki jaką posiadasz a w jedną spółkę inwestujesz 100% kapitału/ilość spółek. Inaczej mówiąc system dzieli cały Twój kapitał na 30 cześci i w jedną spółkę inwestuje tylko tę 1/30 kapitału.
Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte.
Ewolucja gracza giełdowego:
1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem),
2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem),
3. Ciężka praca
4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem)
5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem)

Portfel na MyFund: farnick_MDRC
Profil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC

farnick
17
Wysłane: 10 stycznia 2014 20:42:39
cyzo napisał(a):

Reasumując: czy raporty z tych testów zawierają jakiekolwiek elementy, które wskażą, czy nad danym systemem warto się pochylić?

Oczywiście, że zawierają. Żeby ocenić system trzeba wziąć pod uwagę wszystkie statystki, które wyjdą w backteście ale najważniejsze z nich to
Annual Return CAR(zannualizowany zysk roczny),
Risk Adjusted Return RAR(to samo tylko z uwzględnieniem średniego zaangażowania portfela czyli z uwzględnieniem Esposurre %)
Avg. Profit/Loss % (spodziewany zysk na pojedynczej transakcji)
Max. system % drawdown MaxDD (maksymalne obsunięcie kapitału)
CAR/MaxDD (stosunek CAR do maksymalnego obsunięcia kapitału)
RAR/MaxDD (stosunek RAR do maksymalnego obsunięcia kapitału)
Profit Factor(to stosunek sumy wszystkich transakcji zyskownych do sumy wszystkich transakcji stratnych).

Poza tym w Amibrokerze można programować dowolne własne statystyki - co tylko komu przyjdzie do głowy
3. Ciężka praca
5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem)

Edytowany: 10 stycznia 2014 20:44

cyzo
3
Wysłane: 14 stycznia 2014 22:39:33
Farnick źle mnie zrozumiałeś - albo raczej, ja źle zadałem pytanie.
Chodziło mi o to, czy raporty z takiego "systemu" (tego konkretnego, tak zapisanego) są cokolwiek warte?.

Jeżeli:
1.Cała formuła będzie miała taką postać (dla max. uproszczenia):
Buy=Cross(Close,EMA(C,24));
Sell=Cross(EMA(C,12),Close);
Buy=ExRem( Buy, Sell );
2. W ustawieniach Backestera jedyne co zmienię to kupno i sprzedaż na otwarciu następnego dnia po wystąpieniu sygnału.

i następnie puścimy test na jednej spółce, to czy raport z tego konkretnego testu ma jakąś wartość?
Czy może są jakieś istotne elementy, których brakuje w tym kodzie, żeby uznać go za wiarygodne źródło informacji o testowanych założeniach?
Edytowany: 14 stycznia 2014 22:40

farnick
17
Wysłane: 15 stycznia 2014 07:46:56
Cytat:
i następnie puścimy test na jednej spółce, to czy raport z tego konkretnego testu ma jakąś wartość?

Nie ma żadnej wartości.
Test na jednej spółce nic nie powie na temat systemu (zbyt mała ilość transakcji). Tutaj chodzi o statystykę i aby była ona wiarygodna musi być przeprowadzona na odpowiednio dużej próbie.
3. Ciężka praca

cyzo
3
Wysłane: 15 stycznia 2014 09:00:45
To, ile będzie transakcji zależy już tylko od sygnałów kupna/sprzedaży. Znów - chodzi mi zasadę i poprawność zapisanego kodu.
Co do jednej spółki - jeżeli chcę budować system pod kontrakty - chcę testować go na jednym, konkretnym walorze (FW20), bo tam będe go używał.

A więc: zakładając, że w/wym. kod wygenerował istotną statystycznie ilość transakcji - czego w tym kodzie jeszcze brakuje, żeby był w pełni poprawny z punktu widzenia jego konstrukcji i zawartości?

BTW - czy mógłbyś wkleić kod systemu, który testowałeś u Buldiego? W zasadzie zależy mi na całej reszczie kodu - poza sygnałami K/S. Może to mi pomoże uporządkowac ten chaos w mojej głowie:)
Pzdr.,

filemonczyk
0
Wpisów: 44
Wysłane: 20 stycznia 2014 16:06:29
Nie chce zakladac nowego tematu a moje pytanie posrednio zwiazane jest z tematem.

Istnieje jakikolwiek program do analizy wykresów/skladania zlecen udostepniany darmowo przez brokerow?

Mam rachunek GPW w xtb, uzywalem go do kupna Obligacji, a do tego platforma Sidoma wystarczala, jednak chcialbym sprobowac inwestowania w akcje. Jako ze uzywam price action, wystarcza mi podstawowe funkcje.

Idealnym rozwiazaniem byloby cos na wzor MT4.
Nie ma innej alternatywy niz metastock i amibroker?
(ISPAG jest zbyt prymitywny, plus problemy z apletem javy dzialaja skutecznie na nerwy)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,375 sek.

aqbawqig
kjkxzszw
pvmfxhco
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exgmozei
eymyiamq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat