"Upadłość układowa dzieli długi upadłego na dwie grupy: wierzytelności objęte i nie objęte układem. Układ obejmuje wierzytelności powstałe przed dniem ogłoszenia upadłości. Termin powstania wierzytelności to nie wszystko, gdyż układ nie obejmuje przede wszystkim wierzytelności pracowniczych oraz wierzytelności zabezpieczonych na mieniu upadłego hipoteką lub zastawem rejestrowym. Wierzyciel może jednak wyrazić na piśmie zgodę na objęcie układem wierzytelności pozaukładowych,, w ten sposób wierzytelności zabezpieczone mogą być obejmowane układem."
"Obligatariusze zabezpieczeni rzeczowo (zastaw rejestrowy, hipoteka) na majątku Gant nie dokonują samodzielnych zgłoszeń wierzytelności. W ich imieniu działa ustanowiony przez sąd upadłościowy kurator, który jest ustawowym reprezentantem takich obligatariuszy. Kurator dokonuje zbiorczego zgłoszenia wszystkich wierzytelności z obligacji zabezpieczonych."
źródło:
obligacje.pl/news/2295/wiecej-...Ja to rozumiem w ten sposób ze albo układ (zgłoszenie indywidualne z rezygnacja z zabezpieczenia) albo zabezpieczenie i wtedy zgłasza kurator.
Czy dobrze myślę?
do FIRE jak mogę mieć to na piśmie jak tam dzwoniłem?:>