PARTNER SERWISU
meaghvjs

Kroniki Giełdowe, czyli historia pewnego inwestora

Damian Pawłowski
2
Wpisów: 215
Wysłane: 6 stycznia 2014 20:18:25
Witam wszystkich serdecznie!

Chciałbym zaprosić Was do śledzenia mojego bloga:
kronikigieldowe.blogspot.com

Jeśli chodzi o mnie - jestem inwestorem samoukiem od 2 lat, z wykształcenia matematykiem. Kieruję się głównie analizą fundamentalną, powoli uczę się posługiwania instrumentami pochodnymi i myślę nad podniesieniem umiejętności z analizy technicznej.

Natomiast jeśli chodzi o cel prowadzenia bloga, pozwolę sobie streścić pierwszy post:

Pomysł na bloga powstał po przewertowaniu moich błędów inwestycyjnych. Zauważyłem pewne nierozsądne zachowania, których jestem świadom a mimo to nie radzę sobie z ich wyeliminowaniem. Do głównych z nich zaliczam podejmowanie decyzji inwestycyjnych bez wcześniejszej analizy, zakupy pod wpływem emocji, strach przed "odjechaniem pociągu" oraz ogólnie i przede wszystkim problemy z cierpliwością.

Postanowiłem więc stworzyć moje publiczne "Kroniki Giełdowe" aby wprowadzić do swoich inwestycji więcej dyscypliny, samemu bądź przez kogoś zostać rozliczonym z błędów, a co najważniejsze czuć presję żeby ich nie popełniać.

Liczę też, że blogowanie pomoże mi w samodzielności jeśli chodzi o analizę faktów i wyciąganie wniosków. Zauważam, że zbyt często polegam na tym co się pisze w internecie więc czas już się usamodzielnić, a nic lepiej w tym nie pomoże niż publikowanie własnych poglądów.

W skrócie moja historia to historia typowego uczącego się inwestora który trochę już przeszedł i trochę się już nauczył a teraz chce z tego wyciągnąć wnioski. Liczę na Wasze zainteresowanie i komentarze, mam nadzieję że społeczność Stockwatch uzna publikowane przeze mnie treści za wartościowe :)

Damian Pawłowski
2
Wysłane: 14 stycznia 2014 21:00:48
Witam serdecznie!
Zapraszam na nowy post przestawiający moją wizję rynku amerykańskiego:
Dlaczego chcę inwestować w USA czyli mój "American Dream"

Zachęcam też do obejrzenia moich zasad inwestowania i podzielenia się swoimi uwagami :)
Zasady inwestowania, wersja 1

Miłego czytania!
Niedługo zabieram się w końcu za analizy salute

Damian Pawłowski
2
Wysłane: 15 stycznia 2014 14:55:28
Korzystając z odrobiny wolnego czasu dziś zrobiłem długą listę spółek które mnie interesują:
Lista ciekawych spółek
Zapraszam!

Damian Pawłowski
2
Wysłane: 1 lutego 2014 15:29:55
Dziś co nieco o moim stylu inwestowania oraz kryteriach ważnych dla mnie podczas analizy. W końcu też finalna lista interesujących mnie spółek hello1
Zapraszam do czytania: Mój styl inwestowania + finalna lista ciekawych spółek

Mabion już się tworzy Angel

Damian Pawłowski
2
Wysłane: 3 marca 2014 19:15:27
Witam serdecznie, trochę mi zeszło ale w końcu się udało :)
Zapraszam wszystkich na pierwszą część mojej analizy spółki Mabiom

Analiza Mabion, część 1

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 marca 2014 20:32:01
Aby sobie wycenić Mabion trzeba zrobić sobie projekcję spadku ceny na podstawie co najmniej paru leków. I samemu takich poszukać co się kończyły patenty. Grupy wybrane przez kogokolwiek a nie Ciebie mogą zawierać tendencyjny wybór...

Damian Pawłowski
2
Wysłane: 3 marca 2014 22:24:02
Anty jak zawsze czujny :) I dobrze, bo każda uwaga od Ciebie jest słuszna. Na szczęście wyceny de facto jeszcze nie było, tylko lekki wstęp ;)
Ale problem na jaki wskazujesz jest, i to znaczny. Z jednej strony mamy:
www.mdpi.com/1424-8247/5/12/13... - gdzie prognozują spadki cen na 65-85% ceny oryginału, jest to "w miarę nowe opracowanie" z końca 2012 roku, współtworzył je człowiek z Instytutu Biotechnologii Uniwersytetu Cambridge więc chyba coś tam rzetelnego jest
www.chemanager-online.com/en/t... -tutaj natomiast jest wskazówka o spadku o 20-50% ceny po pojawieniu się biosimilars i porównanie rozrzutu cen Herceptin, o którym rzeczywiście czytałem już w paru miejscach, chociażby Australia też ma taniej en.wikipedia.org/wiki/Trastuzu...
I tu się właśnie klucz pojawia - różna cena na różnych rynkach. I to będzie też wielkie wyzwanie dla Mabionu, bowiem w Indiach, po pojawieniu się leku biopodobnego cena spada drastycznie thebigredbiotechblog.typepad.c... co jest strategią Roche przeciwko konkurentowi obecnemu tylko na jednym rynku. Mabion ma tu większe szanse na ograniczony spadek cen bo startuje na duży, europejski rynek. Roche raczej tutaj nie może mocno walczyć ceną, jasne do pewnego stopnia opuści, jednak patrząc na rozmiar rynku, nadal powinno być na nim miejsce dla paru graczy i dla ładnych przychodów.

Kolejną martwiącą sprawą jest fakt o którym piszą w tym artykule:www.campbellalliance.com/artic...
Jest informacja, że niekiedy cena niższa o 25-30% nie skłoniła do leków biopodobnych. Choć z drugiej strony piszą też, że powoli w wyniku bardzo ostrych nacisków rządów, leki biopodobne stają się popularne. Jest to więc szansa, ale i zagrożenie.

Wszystko to ogólnie trochę wróżenie z fusów niestety. Najlepiej było by zbadać ceny poszczególnych leków na poszczególnych największych rynkach europejskich, założyć w których z nich Mabion zdobędzie udział, prognozować zmianę ceny, udziały i tak to liczyć. Ale wiesz że nie mam na to szans :) I niestety chęci!

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 4 marca 2014 01:42:24
Ano ostatnio wszedł na rynek "duży" biopodobny, a konkretnie Remsima Celtrionu, biopodobna infiximabu.
Cena niższa o 40 % od oryginału. Poniżej reakcja naszego refundującego :

Cytat:
Teoretycznie lekarz ma prawo wybrać dla pacjenta każdy z preparatów infliksimabu, zarówno lek oryginalny, jak i lek biopodobny, ale należy mieć na uwadze, że po raz pierwszy więcej niż jeden lek biologiczny znajduje się w jednej grupie limitowej. To oznacza, że Fundusz nie zwróci świadczeniodawcy pełnej kwoty wydanej na zakup leku, jeśli jego cena będzie wyższa od wysokości limitu finansowania określonego w wykazie leków refundowanych

tech.money.pl/medycyna/artykul...

Co oznacza, że fundusz zwróci placówce wysokość kwoty leku najtańszego, czyli biopodobnego. Ilu odważnych przepisze oryginalny lek ?

A to artykuł jeszcze sprzed wprowadzenia biopodobnego Remsimy :

Cytat:
Remsima to pierwszy biologiczny lek biopodobny odwzorowujący tak dużą i skomplikowanej strukturę cząsteczki referencyjnego przeciwciała monoklonalnego.

Egis Polska, w kooperacji z koreańską firmą Celltrion, będzie odpowiedzialny za wprowadzenie leku Remsima na rynek polski i innych krajów Europy Środkowej i Wschodniej.

Lek przeszedł rygorystyczny proces rejestracji nadzorowany przez Europejską Agencję Leków, która potwierdziła, że bezpieczeństwo i skuteczność Remsimy jest równa lekowi referencyjnemu.

Badania kliniczne nad tym biosymilarem były przeprowadzane z udziałem licznej grupy polskich pacjentów. Na etapie przedrejestracyjnym dla leku używano nazwy CT-P13.

Szeroko pisaliśmy o nadziejach związanych z wprowadzeniem leków biopodobnych do praktyki klinicznej. Według specjalistów reumatologów pojawienie się biosymilarów w tej dziedzinie medycyny pozwala oczekiwać, że koszty terapii lekami biopodobnymi okażą się niższe o około 20 proc. w stosunku do leku referencyjnego. Na razie jednak nie ma oficjalnego potwierdzenia takiej informacji.

Czytaj też w Serwisie Reumatologia (tekst pochodzi z marca 2013 r.): CT-P13 coraz mniej tajemniczy

- W Polsce dostępność do leczenia biologicznego jest jedną z najniższych w Europie. Mamy nadzieję, że wprowadzenie tego leku spowoduje większą dostępność pacjentów do leczenia chorób zapalnych nowoczesnymi lekami biologicznymi - powiedział dr Krzysztof Skup, dyrektor generalny firmy Egis Polska.

www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Reu...

I teraz czy większa dostępność, w związku z niższą ceną zrównoważy rynek ? Czy kwotowo rynek leku oryginalnego będzie równał się rynkowi leku oryginalnego + jego biosimilarów ? Myślę, że konkretne dane będą za rok. Osobiście, kwotowo, zakładam spadek nie większy niż 20 %. Ale to moja subiektywna opinia.

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 4 marca 2014 02:07:26
@Mangekyo

Jeszcze słówko do Ciebie. Twoją analizę przeczytałam, jest długa, ale to dobrze, bo jesteś dokładny i zajmujesz się też szczególikami. Często na blogach analizy są co by nie mówić...mocno pobieżne. Podejrzewam, że wymagało to od Ciebie dużo pracy, a za bezpośrednie zapytania do spółki, to już duże brawa, bo mało który blogger tak się angażuje. Życzę powodzenia.

Damian Pawłowski
2
Wysłane: 22 marca 2014 18:58:23
Dziś dossier MabionCD20, czyli część druga analizy Mabionu. A w niej historia procesu rejestracji leku i moje obawy z nią związane. Zapraszam do czytania:

Analiza Mabion, część druga - dossier MabionCD20

Damian Pawłowski
2
Wysłane: 14 kwietnia 2014 21:36:23
Dziś wieczorem - zapoznaj się z Apatorem :)

Zapraszam na moją analizę Spółki:
Analiza Apator - czy inwestowanie w smart jest smart?

Damian Pawłowski
2
Wysłane: 8 maja 2014 10:34:23
Dziś z okazji matur analiza spółki która również ma przed sobą ważny sprawdzian - City Interactive.

Zapraszam: City Interactive - to be or too late?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,218 sek.

uslhfnly
mfraikon
jhkbjdvw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vwothjji
bjnfqgxu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat