Podsumowanie portfela SW 2014 za kwiecień 2014*. * - stan na chwilę obecną tj 8 maja.
kliknij, aby powiększyćTrochę inne ujęcie niż poprzednio. Jak widać akcje NC wygenerowały ponad 4% zysk, akcje z GPW niestety radzą sobie dużo słabiej.
Szczęśliwa piątka:1. faraquet (Mediacap) +81,66%
2. ucofb (MDG, Enelmed, Braster, KGHM) +57,21%
3. mrk (Talex, Tesgas, SMT) +50,53%
4. topfacet (11bit) +46,12%
5. c15d (ATR,WMO) +45,50%
grupa pościgowa6. pop (PGS) +44,38%
7. Farnick (PCG, Wistil) +18,5%
Znów zmiana lidera - tym razem z dużą przewagą na czoło wysunął się faraquet, który jest wierny Mediacapowi od samego początku konkursu. W samej S5 skład się wykrystalizował - interesująco wygląda walka na pozycjach 4-6.
Zarobki dzienne portfela:
Portfel na obecną chwilę niestety jest na minusie całościowo (-0,85%), spadek wartości w skali dziennej wyraźnie widać w ostatnim czasie.

kliknij, aby powiększyćWyniki portfela na tle benchmarków:
Portfel stracił w kwietniu (do 8 maja)
-3,9%SW2014 vs WIG
kliknij, aby powiększyćNiestety z WIG portfel przegrał - choć korelacja w badanym okresie jest znacząca - ciągle mnie to zastanawia jak to możliwe przy udziale 40% NC w portfelu...
SW2014 vs NC30
kliknij, aby powiększyćOd NC30 portfel poradził sobie dużo lepiej (głównie dzięki ostatnim dniom). Korelacja jednak też całkiem spora.
Ponieważ porfel SW2014 wygrał 3:0 z portfelem Skarbca (który z wrażenia aż zmienił nazwę na Top Brands ;pp) a sam fundusz przestał spełniać wymogi porównań do SW2014 (inny rodzaj aktywów) musiałem znaleźć "coś" nowego. Wybór nie był łatwy ale się udało. Tym razem w szranki staje najlepszy fundusz MiŚ 2013 roku:
investors.pl/fundusze-inwestyc...Udział gotówki i akcji jest porównywalny z naszym porfelem (nawet TOP25 ma obecnie więcej gotówki), nie ma w tym obligacji itd a fundusz inwestuje w małe spółki więc podobnie jak SW2014.
SW2014 vs ITOP25
kliknij, aby powiększyćPonad -5% jak na najlepszy fundusz MiŚ 2013 roku to raczej kiepski wynik. W tym porównaniu SW2014 wygrywa wyraźnie (mimo że też traci). Fundusz z racji wyceny jednostki na dzień następny pewnie dzisiejszą sesje skończy na jeszcze większym minusie (wycena SW2014 jest live). Tak więc portfel SW2014 zaczyna od przekonującego 1:0 - zobaczymy jak w następnych miesiącach będzie to wyglądało (mam nadzieję że ITOP25 nie zmieni charakteru i będzie można z nim się dłużej porównywać).