PARTNER SERWISU
ooblycwt
26 27 28 29 30
Leszczor
1
Wpisów: 141
Wysłane: 3 lipca 2014 10:22:04 przy kursie: 20,10 zł
No fakt, że aktualizacja składu akcjonariatu pochodzi z 31 grudnia 2013, ale nie wiem, jak często aktualizują na stooq te dane, więc może po prostu nie mamy najnowszych danych, a wydarzenia ostatnich dni mogły być spowodowane właśnie przez te fundusze - mogły przecież pozbyć się (części chociaż) swoich drobnych pakietów czy sprzedać je innym funduszom z powodów tylko sobie wiadomych.....

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 lipca 2014 10:49:59 przy kursie: 20,10 zł
Dane pochodzą z rocznych sprawozdań funduszy inwestycyjnych i OFE. W związku z tym aktualizowane są raz na rok thumbright

Leszczor
1
Wysłane: 3 lipca 2014 11:32:38 przy kursie: 20,10 zł
Aha, no to "świetnie" d'oh!

Czyli ostatnią zwałkę kursu mogły właśnie one zrobić, a w tym zestawieniu akcjonariatu i tak zmian ich posiadania nie ujrzymy jeszcze długo, a komunikatów też nie będzie, bo wszystkie te fundusze miały (mają) poniżej 5 % udziałów w spółce... salute

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 3 lipca 2014 11:42:18 przy kursie: 20,10 zł
Dokładnie tak. Podtrzymuję moją AT sprzed miesiąca. Niekorzystną dla kursu/akcjonariatu.
Warto by się pokusić o wyznaczenie sensownego poziomu stoploss.. dontknow
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

Leszczor
1
Wysłane: 3 lipca 2014 12:33:00 przy kursie: 20,10 zł
Wolę zostać inwestorem długoterminowym, niż stawiać stop lossa na poziomie dającym mi ogromną stratę, co gorsza nieodwracalną, gdyby SL odpalił się przy obecnych poziomach Shame on you

W dodatku nie wiemy, co kombinują choćby owe fundusze i nie wykluczone, że tak samo, jak kurs zjechał o połowę ostatnio, tak samo może wrócić na niedawne wysokie poziomy lub nawet je poprawić (czy to wystarczające uzasadnienie merytoryczne dla Pana Moderatora ? Więcej nic nie wiemy, zatem jak inaczej mógłbym uzasadniać). salute

Deogracias
PREMIUM
12
Wpisów: 486
Wysłane: 3 lipca 2014 12:59:45 przy kursie: 20,10 zł
anty_teresa napisał(a):
Dane pochodzą z rocznych sprawozdań funduszy inwestycyjnych i OFE. W związku z tym aktualizowane są raz na rok thumbright

Fundusze inwestycyjne podają skład portfela co pół roku.
OFE widzę, że chyba też. Np.:
www.pkopte.pl/publikacje-obowi...
Nowy wpis >>> Top 10 wpisów z 2020 roku
Zapraszam na bloga - https://dariuszgrupa.pl
https://twitter.com/DarekGrupa

Poproś analityków Stockwatch o analizę fundamentalną wybranej spółki >>> Przycisk w profilu spółki

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 3 lipca 2014 13:40:19 przy kursie: 20,10 zł
Leszczor napisał(a):
Wolę zostać inwestorem długoterminowym, niż stawiać stop lossa na poziomie dającym mi ogromną stratę, co gorsza nieodwracalną, gdyby SL odpalił się przy obecnych poziomach Shame on you

Tak postępują tylko nieroztropni, ale to nie wątek do rozważania strategii inwestycyjnych. Jest taka maksyma: Tnij straty o pozwól rosnąć zyskom. To przesłanie jest bardzo trafne, ale stopy też trzeba umieć stawiać, bo to nie ogranicza się do złożenia zlecenia.

Avago
0
Wpisów: 48
Wysłane: 3 lipca 2014 14:09:04 przy kursie: 20,10 zł
Leszczor napisał(a):

W przypadku GCN musiałbyś zostać bardzo długoterminowym inwestoremblackeye

Od stycznia masz formację kanału spadkowego na GCN. 20 zł, psychologiczna granica, padła szybko. Duża ilość komunikatów o nowych zamówieniach nie wsparła kursu na tyle, żeby fuzja z Car Trim miała sens dla dominujących akcjonariuszy, prawdopodobnie nowi akcjonariusze objęliby większościowy pakiet akcji.

Dla mnie mogą jeszcze podać 15 kolejnych zamówień, czekam na wynik ekonomiczny jak i cały rynek. Przy 500 mln przychodu zysk 32 mln nie rzuca na kolana. A i jeszcze te odpisy za 2013, co sugeruje chęć poprawy wyniku w tym roku za wszelką cenę. Dług na poziomie ponad 190 mln i z miesiąca na miesiąc rośnie. Dług do EBITDA na poziomie, który każe się zastanawiać jak długo jeszcze banki będą dawać nowe kredyty. Jakieś problemy z płatnościami w przypadku spółki KTP (przynajmniej tak wynika z raportu wywiadowni jaki sobie kupiłem). Trudno się dziwić ze kurs się zwalił.

Co do notowań. Średnio od początku czerwca masz jakieś 120-130 transakcji dziennie o wartości maks 350k dziennie, liczmy średnio z górką 3000 zł na transakcje. I tak obroty są wyższe niż historyczne, ale to co najwyżej średnia płynność. Żaden duży gracz nie kupuje ani nie sprzedaje. To jest własnie problem funduszy, jak wyjść z takich akcji...

Dla mnie dolna granica spadku przebiega gdzieś na 18.60

kliknij, aby powiększyć

Leszczor
1
Wysłane: 3 lipca 2014 14:33:55 przy kursie: 20,10 zł
anty_teresa napisał(a):
Leszczor napisał(a):

Tak postępują tylko nieroztropni, ale to nie wątek do rozważania strategii inwestycyjnych. Jest taka maksyma: Tnij straty o pozwól rosnąć zyskom. To przesłanie jest bardzo trafne, ale stopy też trzeba umieć stawiać, bo to nie ogranicza się do złożenia zlecenia.

Otóż nie raz już ciąłem straty, choćby poprzez SL, choć ostatni raz wyleciałem SL tutaj mając zysk, a potem niestety zbyt wysoko zacząłem odkup, dlatego o roztropności można mówić dopiero po fakcie - w obecnym momencie NIE WIESZ czy lepiej jest ciąć nawet ogromną stratę, czy wręcz przeciwnie - kupować, bo za chwilę będą potężne wzrosty...

Zresztą to Ty pisałeś na poprzedniej stronie, że nie patrzysz na codzienne notowania, tylko traktujez ten papier średnio- lub nawet długoterminowo... wave

Leszczor
1
Wysłane: 3 lipca 2014 15:02:36 przy kursie: 20,10 zł
Avago napisał(a):
[...]

Co do notowań. Średnio od początku czerwca masz jakieś 120-130 transakcji dziennie o wartości maks 350k dziennie, liczmy średnio z górką 3000 zł na transakcje. I tak obroty są wyższe niż historyczne, ale to co najwyżej średnia płynność. Żaden duży gracz nie kupuje ani nie sprzedaje. To jest własnie problem funduszy, jak wyjść z takich akcji...

Dla mnie dolna granica spadku przebiega gdzieś na 18.60

kliknij, aby powiększyć

Dzięki, Avago, za analizę.
Ponownie jednak zwracam Twoją uwagę na niewielkie zaangażowanie tych funduszy (w sumie niecałe 3 % akcji spółki mają) i brak obowiązku informacyjnego (wszystkie grubo poniżej 5 % zaangażowania), dlatego na bieżąco nie znamy ruchów tych instytucji, a w związku z tym nie można wykluczyć ich, jako przyczyny ostatnich spadków.
Równie dobrze inne fundusze mogły w tym czasie nabyć trochę akcji GCN lub "wymienić się" między sobą, co może oznaczać zrealizowanie założonych przemeblowań w portfelach (może też w ramach zmian w OFE) i koniec takiego dołowania kursu. To z kolei (brak tego parcia podaży) może spowodować odbicie "sprężyny" w drugą steonę.
Wcześniejsza korekta też nie wzięła się z niczego, ale po zjeździe z 40 na 17,5 zł nastąpiło kolejne wahnięcie aż powyżej 27 zł. Tu się zgodzę, nawet bardzo, że jeżeli obecna korekta zatrzymałaby się wyżej, czyli około 18,60 (chyba że już mieliśmy jej dołek na 19,61 wczoraj), to dość prawdopodobnie nastąpiłoby odbicie, powiedzmy w okolice 30 zł, chyba że kontynuacja niedawnych wzrostów z pokonaniem 40 zł włącznie...

Jestem już nie pierwszy rok na GPW i nie pierwszy raz na GCN, dlatego nic mnie już tu nie zdziwi, a nadmierne przywiązywanie się do AT, jak i do fundamentów spółki nie daje żadnej gwarancji, jak zachowa się kurs - po prostu czasem udaje nam się trafić i zarobić wave

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 3 lipca 2014 15:40:17 przy kursie: 20,10 zł
Przede wszystkim nie należy dopuścić do dużych strat...
Sam fakt, że moje strategie są długoterminowe nie oznacza, że nie wiem kiedy mam zamknąć pozycję. Ja to doskonale wiem i się pilnuję. Od 21 stycznia tych papierów nie miałbym w portfelu bez względu na cokolwiek od lutego tych papierów bym nie miał.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 3 lipca 2014 20:42

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 3 lipca 2014 15:43:22 przy kursie: 20,10 zł
Leszczor napisał(a):

Jestem już nie pierwszy rok na GPW i nie pierwszy raz na GCN, dlatego nic mnie już tu nie zdziwi, a nadmierne przywiązywanie się do AT, jak i do fundamentów spółki nie daje żadnej gwarancji, jak zachowa się kurs - po prostu czasem udaje nam się trafić i zarobić wave

Skoro jesteś nie pierwszy rok, to bardzo dziwi mnie ten wpis. Ja jednak wolę kwestię zarabiania na giełdzie oprzeć na przewadze rynkowej, na umiejętnościach i doświadczeniu, niż szczęści. Ale, każdy robi jak uważa.

althanowy
6
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 76
Wysłane: 3 lipca 2014 16:50:59 przy kursie: 20,10 zł
Cytat:
Od 21 lutego tych papierów nie miałbym w portfelu

A nie od 21 stycznia przypadkiem?

Leszczor
1
Wysłane: 3 lipca 2014 17:10:33 przy kursie: 20,10 zł
anty_teresa napisał(a):
Leszczor napisał(a):

Skoro jesteś nie pierwszy rok, to bardzo dziwi mnie ten wpis. Ja jednak wolę kwestię zarabiania na giełdzie oprzeć na przewadze rynkowej, na umiejętnościach i doświadczeniu, niż szczęści. Ale, każdy robi jak uważa.

Dziwi mnie Twoje zdziwienie Think gdyż zapewne znasz wiele spółek, które od lat są wielokrotnie przewartościowanymi balonami i jakoś nie chcą spaść nawet o 50 %, a z drugiej strony jest wiele dobrych spółek, które nigdy nie były i chyba już nie będą choćby 2-krotnie przewartościowane, a od dłuższego czasu mają problem nawet z osiągnięciem C/WK = 1.

Z kolei AT bywa pomocna, ale tylko bywa i tylko pomocna, a nie nieomylna, bo jak kurs spada, to większość wskaźników krzyczy "(mocne) sprzedaj", a jak przychodzą wzrosty i trwają chwilkę dłużej, to wtedy oczywiście wszystko woła "mocne kupuj", więc naprawdę AT i nawet AF, to tylko JEDNE Z PRZESŁANEK prognozujących czy też wpływających na kurs....

Rozumiem, że w pierwszych dniach maja odkupiłeś spory pakiet, jeśli kierujesz się Twoją pewnością w AT i sprzedałeś wszystko niecały miesiąc później ? Bez ironii pytam.....

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 3 lipca 2014 17:30:34 przy kursie: 20,10 zł
Nie, nie kupiłem, bo jak widzisz długoterminowy wskaźnik siły waloru jest płaski, a nie rosnący. Ja takich spółek nie kupuję. C/WK równe jeden nie oznacza dla mnie, że coś jest tanie albo drogie. Podobne C/WK równe 0,1 czy 10. Na giełdzie mniejszościowy akcjonariusz nie kupuje majątku, tylko obietnice przyszłego zysku tak naprawdę. Zaś AT, czy AF przesuwają lekko na stronę większą od 1 wartość oczekiwaną transakcji. Bez nich masz poniżej 1 ze względu na koszty transakcyjne. Nie znam dobrych i wyjątkowo tanich spółek.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 3 lipca 2014 18:05:20 przy kursie: 20,10 zł
anty_teresa

Z jakiego programu/stronki pochodzą Twoje screeny dot. analizy technicznej parę postów wcześniej?
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 3 lipca 2014 18:45:49 przy kursie: 20,10 zł

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 3 lipca 2014 18:58:16 przy kursie: 20,10 zł
Witaj w klubie ;)

Anty_teresa, czy Twoja analiza pokrywa się z tym co pisałem 28 kwietnia na tym wątku ?

cyt sam siebie "
Widzę to tak > jumpshare.com/v/fbd9pBmNGmVG6e...
Biorąc pod uwagę newralgiczne zwroty akcji w kontekście obrotów oraz zakres kanału w jakim porusza się w trendzie wzrostowym długoterminowym ten walor, to widać, że lada chwila może zostać wygenerowany sygnał sprzedaży na MACD (wgląd miesięczny) i spadki mogą się znacznie pogłębić.
Czarna świeca na końcu wykresu jest niepokojąca. Papier od kilku lat podlega dużej zmienności w zależności od euforii czy paniki rynku.
Ponoć przejęcie kolejnego podmiotu ma być opłacone akcjami Groclinu ( jeśli dobrze zrozumiałem ostatnie wieści ). Pytanie zatem czy akcje nie zostaną "wysypane" stopniowo w rynek, czy walor jest na tyle płynny, aby sobie z taką ewentualna podażą poradzić... Think
"
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 3 lipca 2014 20:44:38 przy kursie: 20,10 zł
althanowy napisał(a):
Cytat:
Od 21 lutego tych papierów nie miałbym w portfelu

A nie od 21 stycznia przypadkiem?

Tak, stycznia. Dokładna data nie ma znaczenia. Chciałem tymi wykresami pokazać, że trzeba mieć jasno zdefiniowane sygnały wyjścia, bo bez tego jest niemal zawsze ból i płacz.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 3 lipca 2014 20:51:41 przy kursie: 20,10 zł
diR napisał(a):
Witaj w klubie ;)

Anty_teresa, czy Twoja analiza pokrywa się z tym co pisałem 28 kwietnia na tym wątku ?

cyt sam siebie "
Widzę to tak > jumpshare.com/v/fbd9pBmNGmVG6e...
Biorąc pod uwagę newralgiczne zwroty akcji w kontekście obrotów oraz zakres kanału w jakim porusza się w trendzie wzrostowym długoterminowym ten walor, to widać, że lada chwila może zostać wygenerowany sygnał sprzedaży na MACD (wgląd miesięczny) i spadki mogą się znacznie pogłębić.
Czarna świeca na końcu wykresu jest niepokojąca. Papier od kilku lat podlega dużej zmienności w zależności od euforii czy paniki rynku.
Ponoć przejęcie kolejnego podmiotu ma być opłacone akcjami Groclinu ( jeśli dobrze zrozumiałem ostatnie wieści ). Pytanie zatem czy akcje nie zostaną "wysypane" stopniowo w rynek, czy walor jest na tyle płynny, aby sobie z taką ewentualna podażą poradzić... Think
"

Nie, bo ja mam zupełnie inne podejście. To nie jest tak zwana czysta AT. Ja mam system inwestycyjny oparty na zachowaniu kursu, wzajemnym zachowaniu się walorów na rynku. Mój kombajn działa za to na grupie fundamentalnie selekcjonowanych spółek.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

26 27 28 29 30

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,467 sek.

mkfdtloi
jwtovfoa
tlgyiqtq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzkcdkar
nunzahhy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat