PARTNER SERWISU
zkjpvwza

Volumen rzeczywisty - Forex

gold_boy
0
Wpisów: 22
Wysłane: 26 stycznia 2015 18:28:13
Chciałbym wspomagać grę na forexie volumenem rzeczywistym ( tickowy rzekomo jest mylący - ?). Czy można skądkolwiek pobrać taki volumen za free, nie abym chciał zawsze za darmo ale wiadomo na początek. Miałem przez miesiąc z Infinity ( demo ) trafiłem w zły okres i skorzystałem w sumie kilka razy.
Volumen z CFD czy z CME jest lepszy dla forex-u?.
Czy rzeczywiście tickowy jest taki słaby ponieważ liczy ticki tylko u mojego broka? . Spotkałem się z opinią na Nawigatorze, że skoro forex to nie ma co się pchać w volumen z kontraktów, gubię się już w tym trochę Eh?

grubaspekula
0
Wpisów: 133
Wysłane: 28 stycznia 2015 09:45:11
Bo to tak na prawdę jedna wielka zagadka. FOREX to tak szeroki rynek, że prawdziwy volumen (głębokość rynku) nie jest dostępny dla zwykłych zjadaczy chleba. Opieranie się na danych dostępnych w necie to duże niebezpieczeństwo.

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 28 stycznia 2015 10:40:48
Też mi się tak wydaje, że ciężko będzie znaleźć za darmo dane o rzeczywistym wolumenie. W Polsce nie ma platform, które dają bezpośredni dostęp do rynku walutowego. Wykresy w programach pokazują dane od danego brokera. Teoretycznie u dużego brokera powinny być one skorelowane z wolumenem rzeczywistym, ale strategii raczej bym na tym nie opierał.

gold_boy
0
Wysłane: 28 stycznia 2015 10:44:08
Jeżeli odpłatnie, gdzie zatem można najtaniej te dane otrzymać?.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 28 stycznia 2015 13:23:28
@ gold boy

Najtaniej jest uzyskać bezpośredni dostęp do międzybanku, inne sposoby są droższeAngel
Nie podejrzewam Cię jednak o taki zasób gotówki3some
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

gold_boy
0
Wysłane: 28 stycznia 2015 17:52:14
Szutnik podejrzenie Twoje ma solidną podstawę, jasnowidz jesteś czy co?.
Mógłbyś biednemu rozwinąć "o co kaman" z tym międzybankiem.
Z góry dzięki bardzo.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 29 stycznia 2015 12:38:37
Dostęp do rynku międzybankowego mają, co chyba cię nie dziwi, banki. Mają go też fundusze hedge i fundusze powiernicze, operujące na własnych i obcych rynkach pieniężnych (jeśli ich przedmiotem działania są np. lokaty Overnight w obcej walucie).
Jeśli twoje nazwisko rodowe brzmi Kulczyk, a dodatkowo imię twojego ojca to Jan, a ojciec jest posiadaczem stopnia naukowego z prawa o skrócie "dr", to wszystko OK - jeśli tylko o to poprosisz, masz taki dostęp "jak w banku"Angel Jeśli nie, to zapomnij o dostępie do międzybankublackeye

A tak poważnie: pora przyjąć do wiadomości, że nie dostaniesz pełnego wolumenu na Forexie od nikogo. Nawet dane z międzybanku są mniej lub bardziej fragmentaryczne, bo wiele transakcji między bankami odbywa się w układzie "P2P" z pominięciem pośredników.
Normalni inwestorzy radzą sobie w ten sposób, że używają zastępczo wolumenu kontraktów futures na dużych giełdach. Przykładowo, aby szacunkowo znać rzeczywiste zainteresowanie parą EUR/USD, patrzą na wolumen obrotu kontraktem EuroFX chicagowskiej CME:

www.cmegroup.com/trading/fx/g1...

Obroty na tym instrumencie całkiem przyzwoicie korelują z tym, co dziej się na Forexie; oczywiście tylko w godzinach działania CME parkietowego. Po godzinach - zapomnij, bo już taki Globex, bedący elektroniczną platformą CME dla operacji 24/7 nie poda ci nic ponad wielkość zleceń K/S stojących na poszczególnych poziomach, oczywiście jeśli masz wykupiony odpowiedni poziom dostępuAngel

Nie ma wyjścia. Trzeba się pogodzić z faktem, że nie będziesz znać wolumenu na Forexie...Boo hoo!
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

gold_boy
0
Wysłane: 29 stycznia 2015 14:24:14
Cytat:

Jeśli twoje nazwisko rodowe brzmi Kulczyk, a dodatkowo imię twojego ojca to Jan, a ojciec jest posiadaczem stopnia naukowego z prawa o skrócie "dr", to wszystko OK - jeśli tylko o to poprosisz, masz taki dostęp "jak w banku"Angel

Na szczęście nie thumbright , bo wtedy nie miałbym czasu na forex, musiałbym siedzieć przy kalkulatorze i 24/24h liczyć kasę. Wtedy nie ticki by się liczyły tylko pstryk w dwa palce i kolejny milion, - współczuje im smutny mają los...
Wiem, że volumenu z forexu nie ma nikt ( rynek nie regulowany ), moim zamiarem jest otrzymać coś najbardziej skorelowanego i własnie myślałem o CME, ale niestety nie pomyślałem, ze będzie tylko w godzinach parkietowych :( ., z drugiej strony forex wtedy jest najbardziej aktywny.
Kozak na szkoleniach z Fx twierdzi, że tickowy wystarczy, Siudek i Glinicki, ze wspierają się jedynie rzeczywistym z kontraktów, - i bądź tu chłopie mądry.

Szepcze się o tym, że Smart Money ( słonie, grubasy itd. ) mają dobrą orientację w tym co się dzieje na Fx
( obroty, volumen itd.) - to tylko bajki?.
Szutnik dzięki fest.
Edytowany: 29 stycznia 2015 14:27

grubaspekula
0
Wpisów: 133
Wysłane: 30 stycznia 2015 09:20:35
Sam widzisz na tym rynku są równi i równiejsi dlatego stosowanie jakichkolwiek wskaźników, oscylatorów opartych na niby volumenie to raczej słabe rozwiązanie. Ale w sumie czy jest w ogóle szansa na ocenę volumenu na całym tym zdecentralizowanym rynku? Chyba nie.

Brokerzy MM mogą podawać co najwyżej swój, aby dostosować się do płynnościblah5 blah5

gold_boy
0
Wysłane: 30 stycznia 2015 11:56:01
Jeżeli chodzi o tickowy to prawdopodobnie najbardziej relatywny mają brokerzy ECN, ale to nie jest moja opinia tylko z Forex_Nawigatora.
Skąd zatem SM czerpią informację na temat skumulowanego volumenu ( dla FX nie kontraktów ) od wszystkich brokerów?,- pytanie za dobrą flaszkę Angel

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 30 stycznia 2015 13:33:38
Z tego co wiem, w Polsce nie ma żadnego brokera, który oferuje prawdziwy ECN, mimo że niektórzy tak to reklamują. Co najwyżej STP.

gold_boy
0
Wysłane: 30 stycznia 2015 22:22:50
a mForex mBanku?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,166 sek.

ptfysrpf
gshcpqwu
jctdabep
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qxipqfdd
ollvbbsl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat