PARTNER SERWISU
xmywkubq
23 24 25 26
Ripley
0
Wpisów: 22
Wysłane: 9 czerwca 2015 00:36:26 przy kursie: 11,90 zł
Nie sposób się nie zgodzić z powyższą wypowiedzią. Trzeba oddać, że proces inwestycyjny jest rzeczą wielo płaszczyznową, przynajmnie dla mnie. Dlatego w procesie analizy konkretnej spółki biorę pod uwagę wszystko co może zaważyć na jej przyszłości, wszystkie możliwości rozwoju, sprzedaży, otoczenie, wliczając w to kontakt z osobami zarządzającymi poprzez oficjalne kanały (uczestnictwo w ZWZ). Sam jestem osobą, która nie lubi mocno dywersyfikować, bo wolę skupić się na mniejszej ilości spółek za to bardzo dobrze je rozpoznać. Akurat mnożnik C/Z to jedna z mniej ważnych rzeczy, a odniosłem się do niego tylko dlatego że we wcześniejszym poście użyłeś skrótu myślowego, który prawdopodobnie byłby błędnie zinterpretowany przez wiekszość osób. No i oczywiście zgadzam się w całości z dywagacjami odnośnie C/Z, przytaczając na przykład casus nieszczęsnego LZMO, którego sprzedaż prawdopodobnie jest pokłosiem wielu procesów odbywających się w grupie Indygo i niemożnością skoncentrowania się na dzień dzisiejszy na tej spółce, gdzie produkt jest dobry i ma przyszłość. Tylko jak wyliczyć jej wartość na podstawie C/Z? Różne osoby mają różną tolerancję na ryzyko, jednak najważniejsze żeby dana osoba wiedziała co czyni. Przeglądając fora internetowe mam wrażenie, że poziom świadomości forumowiczów jest znikomy, oczywiście forum stockwatch wypada na tle innych for o wiele lepiej, jednak generalnie mediana forumowiczów nie przestaje mnie zadziwiać w swej głupocie. Dlatego czasami włączam się w dyskusję, żeby prostować przeinaczenia, czy jak było w tym przypadku skróty myślowe.

Co do wymienionego EEX to niestety nie czytałem, bo spółka ta jest absolutnie poza moim kręgiem zainteresowań ze względu na kruchość tego biznesu (trudność pozyskania surowców do wytworzenia finalnego produktu dającą wielką przewagę negocjacyjną dostawcy), w dodatku według mnie zbyt szemrane towarzystwo kręci się wokół tej spółki.

nhyt
0
Wpisów: 24
Wysłane: 11 czerwca 2015 10:55:10 przy kursie: 10,50 zł
Jakież skrajnie przeciwstawne postrzeganie dwóch spółek, ale to chyba zależy od punktu siedzenia.

A przecież BCI i EEX to spółki aspirujace do tej samej branży (kłopoty branży uderzają w nie w podobny sposób), są na podobnym etapie rozwoju, z podobnymi problemami w budowie zakładów (przy czym EEX buduje zakład tysiące kilometrów od domu, a BCI pod nosem, a mimo to ma kłopoty już nawet nie z dokończeniem budowy, tylko z rozpoczęciem).

Produkt BCI można wykorzystać tylko w jeden sposób, a zastosowania produktu EEX są różnorodne, choć bez zbudowania Astany i bez znalezienia odbiorcy na towar do oil&gas bardzo bardzo mocno ograniczone jeśli chodzi o ilość.
Wdrożenie technologii uwalniania gazu za pomocą dwutlenku wegla (dwie pieczenie przy jednym ogniu) nad którą pracują polscy naukowcy (nie pamietam nazwisk) spowoduje, że produkt BCI stanie sie bezużyteczny.

Ripley, piszesz że 3,13 za BCI to wycena konserwatywna. Ja takie wyceny i prognozy konserwatywne czytałem nt. EEX i co wyszło to widać.

Jeśli chodzi o "szemrane towarzystwo" to patrząc na jazdy windą jakie sie odbywają na obu papierach, śmiem twierdzić, że na BCI to towarzystwo wcale jest nie mniej aktywne (patrz poniedziałek +16% i wtorek -22%)

Żeby nie było: trzymam kciuki za obie spółki.

Ripley
0
Wysłane: 11 czerwca 2015 15:42:28 przy kursie: 10,50 zł
nhyt:

Kod:
/mod:usunięto niepotrzebną uwagę osobistą. Proszę o więcej szacunku do uczestników dyskusji/

Co do budowy BCI to fakt, są opóźnienia związane z dograniem dostaw linii technologicznej, które będą montowane we wrześniu. Jednak ostatnio budowa ruszyła.

Co do wykorzystania produktu BCI tylko w jednym celu jesteś w całkowitym błędzie. Fabryka BCI będzie wszechstronna i wykorzystanie produktu może być szerokie. Cytat z ostatniego raportu kwartalnego BCI:
Cytat:
Projekt Baltic Ceramics, jest pionierem w Europie, wprowadza on do Polski i Europy zupełnie nowy sposób przerobu surowców mineralnych, który w stosunku do wcześniejszych sposobów daje szereg
przewag. Najważniejsza jest ta dotycząca kosztów całego procesu technologicznego, które są znacząco
niższe niż w dotychczas stosowanych technologiach.
Ma to o tyle znaczenie, że instalacja Baltic Ceramics jest w gruncie bardzo uniwersalna i może
przetwarzać różne surowce mineralne dając produkty dla różnych branż. Na przykład umożliwia
produkcję proszków dla spółki portfelowej z grupy IndygoTech Minerals SA jaką jest LZMO, przy cenie
sprzedaży około 300 Euro za tonę, przy obecnej cenie rynkowej 500 Euro, czy też dla Industry
Technologies przy cenie sprzedaży około 500 Euro za tonę, przy obecnej cenie rynkowej wynoszącej
900 Euro za tonę.
Instalacja ta jest również przygotowana do produkcji proszków do stosowania w izostatycznie
formowanej porcelanie, czy też w proszkach dla przemysłu płytkarskiego, wciąż opartego w Polsce o
technologię „spray drying”.
Chcemy przez to wskazać, że dokonuje się głębokiej integracji technologicznej w ramach grupy
IndygoTech Minerals S.A., której częścią jest Baltic Ceramics Investments S.A.

Jeżeli chodzi o wdrożenie technologii zastosowania skroplonego CO2 jest znowu w wielkim błędzie. Tak technologia jest opracowywana przez polskich naukowców i nosi nazwę DIOX4SHELL.

Tutaj masz link ze strony anglojęzycznej opisującej to:
www.shalegas.international/201...

Jesteś w błędzie ponieważ w przypadku tej technologii woda i chemikalia zostają zastąpione skroplonym CO2, proppanty zostają, bo coś musi podtrzymywać otwarte pory, nie ma siły. Proppanty muszą być, bo inaczej szczeliny się pozamykają. Jak się przyjrzysz zdjęciom w tym artykule, to mimo że artykuł po angielsku to obrazki opisane są po polsku i ujrzysz, że rzeczywiście skroplone CO2 zastępuje tylko wodę i chemikalia, a proppant zostaje (akurat na tym zdjęciu występuje jako piasek).

Nadmienię także, że właśnie owe zastosowanie skroplonego CO2 będzie rozwiązaniem dla polskich łupków. Problemem polskich łupków jest duża zawartość gliny, w momencie szczelinowania w kontakcie z wodą szczeliny się zamykały. Przy zastosowaniu CO2 ten problem odpada.

Jeżeli chodzi o wycenę BCI to znowu nie zrozumiałeś. Anty Teresa posłużył się wyceną dyskonta do planowanych zysków za 2017r. i ja mu przyznaję w tym rację, ale oprócz tego oszacowałem oddzielnie wycenę dla tychże zysków i przy planowanej emisji dla Indygo. Przyjąłem konserwatywnie ile może kosztować wtedy akcja, jednak trzeba wziąć pod uwagę że spółka będzie mogła podwoić produkcję, a w kolejnym roku jest planowane podwojenie przychodów i powiększenie zysków 2,5 krotnie. W dodatku przyjąłem emisję dla Indygo w wysokości 5mln akcji, a uważam, że emisja będzie około 2,5mln. Czyli teoretycznie wycena będzie wyższa.

Co do szemranego towarzystwa na EEX to fakt, niefortunnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że niesamowicie dobry PR był robiony do tej spółki. Jak poczytasz moje posty to zauważysz, że i ja jestem czasami krytyczny do Indygo i spółek zależnych. Tam takich rzeczy nie widziałem, widziałem za to stopki z wyceną 400zł itp.

Co do samego porównania BCI i EEX to EEX musi się zdać na dostawcę towaru, których ilość jest ograniczona. BCI nie będzie miało tego problemu. Ponadto przewagą produktu BCI wśród producentów proppantów będą niskie koszty wytwarzania między innymi poprzez mało energochłonną produkcję.

Pozdrawiam
Edytowany: 11 czerwca 2015 15:56

nhyt
0
Wpisów: 24
Wysłane: 11 czerwca 2015 20:57:10 przy kursie: 10,50 zł
Sprzedaż proppantów do szczelinowania to jest plan A.
Sprzedaż dla LZMO, która ma 1/3 udziałów w Balticu, to nie plan B, nie C, to cos jak przekładanie pieniedzy z lewej kieszeni do prawej, no i ilości raczej nie bedą takie jak w planie A, widząc obecne wyniki LZMO.

Dioxx - masz rację, nie doczytałem.

Przejrzyj fora, zobacz jaki od roku PR robiony jest wokół Eko.

Brak surowca? Po uruchomieniu Astany, to raczej nadmiar towaru bedzie problemem. Szara m. kiedyś była deficytem, teraz nie ma jej kto brać, muszą schodzic z marży. Czasy sie zmieniły. Nie problem wyprodukować, tylko sprzedać.

Ripley
0
Wysłane: 11 czerwca 2015 22:53:39 przy kursie: 10,50 zł
Wiadomo, że sprzedaż proppantów to priorytet. Jednak nie jest tak jak pisałeś, że produkt można wykorzystać w jednym celu, ok proppanty tak. Jednak fabryka Baltica będzie tak naprawdę fabryką przetwarzającą surowce mineralne. Na dzień dzisiejszy prawdopodobnie wytwarzanie proppantów będzie najkorzystniejsze, jednak nie wiemy co będzie za x lat, może zapotrzebowanie będzie na jakiś inny wysoko przetworzony surowiec mineralny i Baltic dostosuje produkcję do tych wymagań. Nie sądzę, żeby EEX miał taką możliwość. Oczywiście zapotrzebowanie LZMO czy Industry nie będzie odpowiadało całym mocom, nawet się do nich nie zbliży, ale zawsze to coś. LZMO czy Industry muszą się w taki materiał zaopatrywać i istnieje jakiś tego rynek to pewnie i inni muszą to kupować, nęcąco na pewno brzmi przytoczony rynek płytkarski. Według cytatu z ostatniego raportu kwartalnego wynika, że marża na takiej sprzedaży byłaby około 40%, oczywiście potencjalne zamówienie pojedynczego klienta będzie pewnie o wiele niższe niż w przypadku proppantów.

Co do PR wokół EEX to miałem na myśli okres sprzed kilku lat, nie ostatni rok. Od czasu do czasu jak przejrzałem fora to nie było dużej merytoryki tam jak np. informacje jak wzajemnie ze sobą konkurują mikrosfery ceramiczne, szklane czy fly ash, w jakich branżach cenosfera jest dominująca względem innych mikrosfer, czy możliwe jest całkowite zastąpienie cenosfery innymi itp. Nie widziałem takich rozmów. Zamiast tego kilka osób umiejętnie żonglowało cyferkami, które były chętnie przyjmowane przez marzycieli, z których pewnie większość nie była w stanie usiąść i policzyć pewnych rzeczy, czy przewidzieć.

Co do surowca to w przypadku EEX to jest kwadratura koła, teraz jest go dużo, ale nie ma komu sprzedać mikrosfery. Za chwilę mikrosfera będzie schodziła na pniu tylko dostawca surowca zacznie wydziwiać, w którym roku były takie problemy, 2012? Jednak nie chcę ciągnąć już dalej tematu EEX, bo mam jakieś nieodparte wrażenie, że zaraz zostanę osaczony przez jakąś watahę, która usilnie zacznie mnie uświadamiać. Ze względu na konstrukcję biznesu nie jestem tym walorem zainteresowany ilekolwiek by nie kosztował.

Co do Baltica to ma swoje iły, potrzebuje dodatkowo kaolinów i boksytów. Sytuacja jest korzystna, bo z tego co było napisane bodajże w memorandum, zakup boksytów i kaolinów będzie w euro, bądź w jednym z europejskich krajów bez euro. Złotówka umacniała się do euro i osłabiała do dolara. Oznacza to więc tańsze pozyskanie surowców i droższa sprzedaż. W dodatku według mnie amerykańscy producenci proppantów przy obecnych kursach EUR/USD, USD/PLN mogą zapomnieć o Europie. Wbrew pozorom rynek proppantów w Europie i Afryce istnieje. Wiele razy na mojej jednostce u wybrzeży Afryki Zachodniej wykorzystywane były proppanty i zawsze były to ceramiczne, w tym przypadku akurat od Carbo. Za kilkanaście dni mamy koleją operację z wykorzystaniem proppantów, a dodam, że są to odwierty konwencjonalne, więc nie jest prawdą że tylko przy odwiertach niekonwencjonalnych są wykorzystywane.

Jak masz jakieś dodatkowe pytania to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam

darektomczyk
4
Wpisów: 88
Wysłane: 17 czerwca 2015 13:36:28 przy kursie: 9,90 zł
Ripley, Anty_teresa, a jak oceniacie kapitalizację LZMO w kontekście opublikowanej prognozy?
biznes.pap.pl/pl/news/ebi/info...

Rok 2015
- Przychody netto w mln zł: 7,4
- EBITDA w mln zł: 2,0
- Zysk neto w mln zł: 0,45
Rok 2016
- Przychody netto w mln zł: 8,9
- EBITDA w mln zł: 2,5
- Zysk neto w mln zł: 0,95
Rok 2017
- Przychody netto w mln zł: 10,8
- EBITDA w mln zł: 3,0
- Zysk neto w mln zł: 1,3

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 17 czerwca 2015 20:01:24 przy kursie: 9,90 zł
Nooo... oceniam jako bardzo wysoką...

Kapitalizacja to ponad 50 baniek, więc można powiedzieć, że inwestorzy oczekują od spółki zysku minimum na poziomie 5 mln zł - Ripleyowe C/Z=10 (Według mnie większego, ale te dywagacje pominę). Skoro wynik ma być 4 razy mniejszy i to dopiero w 2017 roku, to według mnie jest tutaj duży potencjał spadkowy...

suwak123
11
Wpisów: 172
Wysłane: 17 czerwca 2015 20:23:23 przy kursie: 9,90 zł
"Kapitalizacja to ponad 50 baniek"
LZMO ma 19 mln kapitalizacji (dodatkowo też ma 15 mln akcji Baltica)

Trafniejsze byłoby pytanie czy dadzą rade 7,4 mln przychodów wykręcić w 2015r.
Do tej pory przychodu za 5 miesiecy mieli około 1,5 mln ( z tym że I kwartał dla branży najgorszy, a najlepsze kwartały to II i III )
Jeżeli chcą to zrealizować ta za czerwiec przychód powinien być grubo ponad mln.
Zobaczymy czy to osiągną.
Edytowany: 17 czerwca 2015 20:30

Ripley
0
Wysłane: 17 czerwca 2015 20:59:13 przy kursie: 9,90 zł
Ciężko wyliczać wartość na podstawie zysków z tej prognozy, bo są bardzo niskie.

Jeżeli przyjąć jeden z najbardziej negatywnych scenariuszy to można się pokusić o coś takiego. W ostatnim raporcie rocznym LZMO podawało, że konkurenci izostatyczni pracują na pełnym mocach produkcyjnych. Mniemam, że chodzi o Schiedla. Można więc przypuszczać, że Schiedel byłby zainteresowany kupnem fabryki LZMO. Myślę, że dużo bardziej zainteresowany byłby producent, który nie posiada technologi izostatycznego formowania kominów, gdyż na pewno zdaje sobie sprawę, że kominy plastyczne będą mocno wypierane. Poza tym LZMO posiada 15mln akcji BCI. Być może jeżeli kiedyś do BCI będzie wchodził inwestor branżowy to będzie właśnie dla niego furtka. Dodatkowo jakiś drobny pakiet ECR w posiadaniu LZMO. Także trzeba wyliczyć ile Schiedel lub inny producent kominów byłby skłonny zapłacić za tą fabrykę (fabryka izostatyczna Schiedla jest w Niemczech) i za ile można by było opchnąć pakiet BCI.

PS. Anty_teresa, nie będę się nad Tobą pastwił i nie skomentuję Twojego wyliczenia kapitalizacji LZMO. Brawo Shhh

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 czerwca 2015 21:54:15 przy kursie: 9,90 zł
Upss... Faktycznie schrzaniłem. Nie uwzględniłem BCI i wziąłem źle kapitalizację. Przepraszam.

Kapitalizacja spółki to niecałe 20 mln zł po dzisiejszej sesji. Czyli rynek oczekuje od spółki 2 mln zł, a nie jak napisałem wcześniej 5. Jeśli odjąć wartość akcji spółek zależnych, to Kapitalizacja czystego LZMO wynosi około 5 mln zł, co daje oczekiwanie powtarzalnego zysku w kwocie 0,5 mln zł, czyli takiego jakiego spółka spodziewa się w tym roku. Jeśli go osiągnie i nie będzie tam zdarzeń jednorazowych, to kurs ma szansę rosnąć pod wynik kolejnego roku itd.

Ripley
0
Wysłane: 17 czerwca 2015 22:12:07 przy kursie: 9,90 zł
Nie ma problemu. Każdemu czasami się zdarza. Dużo ważniejszą rzeczą niż pomyłki czy przeoczenia jest umiejętność zachowania się wobec nich. Tutaj zachowanie jest godne. Zwracam honor.
Edytowany: 17 czerwca 2015 22:12

Optymista
0
Wpisów: 109
Wysłane: 18 czerwca 2015 08:49:09 przy kursie: 9,90 zł
Panowie przyznaję że z przyjemnością się was czyta :)

Kultura i wiedza salute

Optymista
0
Wysłane: 15 lipca 2015 09:08:42 przy kursie: 8,20 zł
Może ruszymy u nas z gazem z łupków tym razem z Chińczykami ?

15.07.2015, Warszawa (PAP) - Za kilka miesięcy resort środowiska chce podpisać polsko-chińskie memorandum o współpracy ws. gazu z łupków - poinformował PAP Główny Geolog Kraju Sławomir Brodziński. Chińczycy mogą być zainteresowani polskimi technologiami ochrony środowiska.
Wiceminister środowiska i Główny Geolog Kraju Sławomir Brodziński powiedział, że w zeszłym tygodniu do Polski przyjechała delegacja z przedstawicielami chińskiego ministerstwa ziemi i zasobów pod przewodnictwem wiceministra Wang Mina. Rok wcześniej Brodziński został zaproszony do Chin, by zapoznać się jak Państwo Środka realizuje projekt łupkowy.

"Sugestią strony chińskiej jest podpisanie memorandum o współpracy, co zostało przyjęte z zadowoleniem przez ministra Macieja Grabowskiego. Pracujemy nad ostatecznym tekstem, który chcielibyśmy w ciągu najbliższych miesięcy podpisać. Jednym z punktów ma być współpraca w zakresie gazu z łupków" - wyjaśnił.

Główny Geolog Kraju poinformował, że w Chinach od 2008 do 2014 roku wywiercono blisko 800 odwiertów w poszukiwaniu gazu z łupków wydając na ten cel 4 mld dolarów. W ub.r. wydobycie gazu ze złóż niekonwencjonalnych w Państwie Środka wyniosło 1,3 mld m sześć. W najbliższych latach Chińczycy chcą pozyskiwać w ten sposób ponad 5 mld m sześć. gazu w ciągu roku.

Do tej pory w Polsce wykonano 70 odwiertów w poszukiwaniu gazu z łupków za 2,5 mld zł. Nie uzyskano dotąd przemysłowego przepływu tego gazu. "Mimo, że mamy na razie tylko 70 odwiertów, to zdecydowanie przodujemy w UE w kwestii poszukiwania gazu z łupków. Drugim państwem jest Wielka Brytania gdzie wywiercono 6-8 odwiertów" - podkreślił Brodziński.

"Dla Polskiej strony, sukces chińskiego projektu łupkowego w warunkach geologicznych, które są zbliżone do naszych np. jeśli chodzi o głębokość złóż, jest bardzo interesujący w celu wymiany doświadczeń. Z drugiej strony strona chińska, która stawia coraz większy nacisk na sprawy ekologiczne, jest zainteresowana naszymi bardzo wyśrubowanymi standardami środowiskowymi wynikającymi z członkostwa w UE. Możemy sobie dużo wzajemnie przekazać" - dodał.

Główny Geolog Kraju ocenił, że Państwo Środka może być zainteresowane polskim podejściem środowiskowym, które ogranicza negatywne skutki wydobywania węglowodorów w niekonwencjonalny sposób. Może chodzić m.in. o technologie zagospodarowywania odpadów, czy wody.

Brodziński dodał, że polska strona przekazała chińczykom raport Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska o wpływie szczelinowania hydraulicznego na środowisko naturalne. Według niego szczelinowanie nie przynosi istotnych negatywnych skutków dla środowiska.

Przedstawiciel MŚ poinformował ponadto, że najprawdopodobniej jesienią zostaną opracowane dobre praktyki przy pozyskiwaniu gazu metodą szczelinowania. Opracowywane są one przez zespoły ekspertów koordynowanych przez GDOŚ.

Zgodnie z danymi Ministerstwa Środowiska w lipcu obowiązuje 40 koncesji na poszukiwania gazu z łupków, udzielonych na rzecz 11 polskich i zagranicznych podmiotów, należących do 10 grup kapitałowych. Trzynaście jest w trakcie rozpatrywania. W porównaniu do 2012 roku, w Polsce wygaszono już 73 koncesje na poszukiwanie gazu łupkowego.

W ostatnim raporcie PIG-PIB z 2012 roku szacuje się, że zasoby gazu łupkowego w Polsce mieszczą się w przedziale od 346 do 769 mld m sześć. Raport ma być aktualizowany pod koniec br. na bazie danych uzyskanych z odwiertów. (PAP)

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 21 lipca 2015 14:33:20 przy kursie: 8,30 zł
anty_teresa napisał(a):
Upss... Faktycznie schrzaniłem. Nie uwzględniłem BCI i wziąłem źle kapitalizację. Przepraszam.

Kapitalizacja spółki to niecałe 20 mln zł po dzisiejszej sesji. Czyli rynek oczekuje od spółki 2 mln zł, a nie jak napisałem wcześniej 5. Jeśli odjąć wartość akcji spółek zależnych, to Kapitalizacja czystego LZMO wynosi około 5 mln zł, co daje oczekiwanie powtarzalnego zysku w kwocie 0,5 mln zł, czyli takiego jakiego spółka spodziewa się w tym roku. Jeśli go osiągnie i nie będzie tam zdarzeń jednorazowych, to kurs ma szansę rosnąć pod wynik kolejnego roku itd.

schrzaniles po raz kolejny, bo odliczanie tych 15 mln, to absurd - przeciez nikt normalny nie da tyle, za te spolki powiazane. moim zdaniem i ta spolka, i jej klony lacznie nie sa warte 20 mln PLN.

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 23 lipca 2015 10:09:47 przy kursie: 8,40 zł
Stało się. Indygo Tech Minerals doczekało się słów uznania od East Value Research - takiej odmiany Kalliwody specjalizującej się w rekomendacjach "kupuj".
Ale do rzeczy - East Value Research twierdzi, iż
Cytat:
Fair value PLN 2 per share

Rynek jest innego zdania i twierdzi, że fair value PLN 2 per 2,325 shares.

Obszerne uzasadnienie wyceny przez EVR zajęło 30 stron. Kluczowy moim zdaniem fragment zamieszczony został na stronie 29 i pozwolę sobie na przytoczenie go w całości:

Cytat:
Declaration according to § 34b WpHG and FinAnV on potential conflicts of interest (As of
July 24, 2013): East Value Research has been commissioned to prepare this report by
Indygotech Minerals S.A.

Przypominam, że w maju br. East Value Research zalecało kupno akcji Hawe z ceną docelową 3,90 zł.
Edytowany: 23 lipca 2015 10:11

inwestor1920
0
Wpisów: 3
Wysłane: 24 lipca 2015 08:57:31 przy kursie: 8,40 zł
Ja uważam, iż dobrze jest, że jest jakiś szum wokół Indygotechu. Każdy inwestor i tak tworzy swoje własne modele.

Poza tym w płatny research bawią się nie tylko Niemcy, ale również polskie instytucje: Sprawdzcie sobie przykładowo reko Noble Securities dla MCI Management oraz reko DI Investors dla Torpolu.

Tak w ogóle to od dawna wiadomo, ile rekomendacje analityków sell-side są warte. Mniej niż 50% jest trafnych (chyba nawet Parkiet o tym kiedyś pisał). Przypominają mi się np. reko KUPUJ od polskich brokerów dla JSW przy cenie PLN 20, czy pozytywne raporty o PBG zanim spółka ogłosiła upadłość...

inwestor1920
0
Wpisów: 3
Wysłane: 24 lipca 2015 09:02:21 przy kursie: 8,50 zł
Małe sprostawanie: DI Investors nie wydawał płatnego reko dla Torpolu, ale np. dla Polwaxu.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 lipca 2015 18:22:29 przy kursie: 7,90 zł
Avocado napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

schrzaniles po raz kolejny, bo odliczanie tych 15 mln, to absurd - przeciez nikt normalny nie da tyle, za te spolki powiazane. moim zdaniem i ta spolka, i jej klony lacznie nie sa warte 20 mln PLN.

Nie, tym razem nie schrzaniłem. Metodologicznie jest to zupełnie poprawne. Rozumiem, że każdy może wyceniać daną spółkę we własny sposób - Ty i ja także. Dla różnych osób ten sam walor ma różną wartość - przecież gdyby wszyscy wyceniali tak samo nie byłoby handlu. Rozumiem, że NC jest mało płynnym rynkiem i na dziś dzień można powiedzieć, że BCI warte jest okrągłe zero, bo nic nie produkuje, ale rynek(NC) wycenia przyszłość i liczy, że coś tam się w przyszłości uda. Czy się uda nie wiadomo, ale jednak wycena rynkowa jest chyba najlepszym estymatorem tej wartości tego pakietu.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 lipca 2015 18:25:54 przy kursie: 7,90 zł
inwestor1920 napisał(a):
Poza tym w płatny research bawią się nie tylko Niemcy, ale również polskie instytucje: Sprawdzcie sobie przykładowo reko Noble Securities dla MCI Management oraz reko DI Investors dla Torpolu.

Rekomendacje są bardzo przydatne aby poznać lepiej spółkę i rynek. Problem w tym, że jak spółka zamawia rekomendację dla siebie, to pojawia się konflikt interesów. Każda reko ma wiele założeń, a wycena jest ich wynikiem. Przyjmując takie a nie inne założenia można pokazać wysoką wartość. I wszystko jest cacy, ale problem w tym, że te założenia nie muszą się sprawdzić.

Optymista
0
Wysłane: 3 sierpnia 2015 17:43:31 przy kursie: 7,80 zł
Budowa idzie pełną parę więc może i ta rekomendacja - wycena jest odpowiednia

Baltic Ceramics – Postęp prac na budowie zakładu proppantów ceramicznych

2015.08.03

Na placu budowy zakładu proppantów ceramicznych w Lubsku zakończono prace fundamentowe hali granulacji z zapleczem, hali wstępnego przygotowania surowców oraz hali magazynowej. Wykonano również fundamenty pod silosy przed halą wstępnego przygotowania surowców oraz fundament pod młyn obrotowy wewnątrz hali. Pozostały do wykonania fundamenty pod silosy przed halą granulacji oraz fundamenty pod piec obrotowy. Zamknięto budynek portierni.

Aktualnie trwa montaż konstrukcji stalowej hali magazynowej i zamykanie hali. Prace potrwają ok. 3 tygodni.

www.indygotechminerals.com/pl/...
Edytowany: 3 sierpnia 2015 17:43

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

23 24 25 26

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,185 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Komunikaty ESPI/EBI IndygoTech Minerals SA w likwidacji

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat