Cytat:Wynik za II kwartał 2015 r. zamknął się stratą w
kwocie - 725 596,78 zł. Głównymi czynnikami
mającymi wpływ na ujemny wynik finansowy to
wysokie koszty obsługi obligacji i rosnące w bardzo
szybkim tempie koszty utrzymania sieci ponad 100
oddziałów franczyzowych części brokerskiej.
Dosc dziwny maja model, placa spolka za to ze sa w ich sieci.. Placa Franczyznowym oddziala ze sa w ich sieci. Zawsze wydawalo mi sie ze to te placowki powinny placic za byc w sieci.
Dlaczego nie placa im tylko za pozyskanie umowy jako prowizja. Koszty samych uslug obcych to ponad 1 mln PLN, gdy przychody ze sprzedazy zaledwie 1 mln PLN.
Tendencja jest fatalna, wzrost kosztow uslug obcych o ponad 300 tys; przy prawie niezmienionych (delta 10%) przychodach ze sprzedazy.
Do tego spolka jest juz praktycznie splukana, ma 450 tys PLN; same odsetki to ponad 300 tys, wiec za jeden kwartal firma bedzie bez pieniedzy. Lepiej to wyglada z punktu widzenia grupy, gdzie dalej mamy ponad 3 449 819,93 PLN, spadek o 300tys.
Dziwi mnie pozycja wynagrodzenie:
I & II kwartal: 538 741,91
II kwartal:507 020,33
Bardzo ladny wzrost kosztow.
Podstawa dzialanosc spolki mialbyc leasing nieruchomosci. Na stronie 24 raportu, pokazuja jednak ze glownie jest to leasing maszyn, urzadzen oraz pojazdow. To sa bardziej ryzykowne formy leasingu.
Cytat:Ponadto informujemy, że w II kwartale 2015 r. nie została przeprowadzona żadna transakcja
leasingu nieruchomości (cofnięto 2 transakcje z czerwca), natomiast zawarto transakcje
początkiem lipca 2015.
Widac ze na leasingu nieruchomosci (tej bezpieczniej formy) to raczej nie zarabiaja.
Cytat:W związku z powyższą sytuacją Walne Zgromadzenie w dniu 30 czerwca 2015 r. wyraziło zgodę na
zaprzestanie prowadzenia działalności brokerskiej (pośrednictwa finansowego) i przeniesienia
działalności operacyjnej do spółki zależnej Leasing-Experts Direct Sp. z. o.o. z rekomendacją dla
Zarządu do poszukiwania kapitałów zewnętrznych w celu dokapitalizowania spółki. Zarząd liczy, iż
powyższe działania i decyzja akcjonariuszy przyczyni się do znacznej poprawy pozycji kosztowej
samego funduszu leasingowego.
Taki ruch dla mnie zawsze jest duzym pytajnikiem, czy to jest przygotowanie na wyciagniecie tej spolki z grupy kapitalowej... formalnie chodzi o pozyskanie finansowania. Z punktu ksieg wydaje sie to sensowne, latwo pokaze koszty.
Wedlug mnie, jesli spolka nie znajdzie metody na zarabianie pieniedzy przez swoja siec lub nie pozyska mocnego finansowania (emisja akcji), w niedlugim terminie moze niewiele zostac z niej.