PARTNER SERWISU
twcuvrjh
36 37 38 39 40
steampowers
0
Wpisów: 65
Wysłane: 13 sierpnia 2015 12:17:11 przy kursie: 0,74 zł
No przecież właśnie o tym Anty Teresa pisałem. Nie ma trybu bezwnioskowego w polskim prawie prasowym. Procedura jest czytelna. Jeśli dany podmiot poczuł się poszkodowany w wyniku publikacji to w pierwszej kolejności zwraca się do wydawcy o zamieszczenie na koszt wydawcy stosownego sprostowania. Jeśli wydawca się nie ugnie to dalej idzie cała procedura kończąca się w sądzie (oczywiście po drodze jest jeszcze ugoda).

Pisząc, że cos poszło nie tak miałem na myśli umieszczenie treści niezgodnej ze stanem faktycznym. Skąd redaktor dostał takie dane? Jak dla mnie powinien się teraz szcgółowo wypowiedzieć. Jak dla mnie to była ewidentna próba manipulacji

Tu akurat nawet wiem kto fizycznie sporządzał pismo do wydawcyShhh I w historii PARKIETU dawno nie było takiej sytuacji, aby takie sprostowanie zamieścić. Na szczęście mec. Kuczyński ma w tym zakresie bardzo duże doświadczenie.
Edytowany: 13 sierpnia 2015 12:19

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 13 sierpnia 2015 12:38:35 przy kursie: 0,74 zł
Cytat:
Pisząc, że cos poszło nie tak miałem na myśli umieszczenie treści niezgodnej ze stanem faktycznym. Skąd redaktor dostał takie dane? Jak dla mnie powinien się teraz szcgółowo wypowiedzieć. Jak dla mnie to była ewidentna próba manipulacji

A jakiż to jest stan faktyczny przepraszam? Spółka w projektach na WZA zamieściła spieprzone z dane ws emisji akcji, po czym skorygowała je na MÓJ wniosek - Też mają bałagan. To także manipulacja? Bo nie było oczywiste ile tych akcji będzie i jak mocno powinien spaść kurs. A może ktoś zagrał na krótko? Pewnie była to zwykła pomyłka, ale... Dlatego byłbym bardzo ostrożny z ferowaniem takich tez. Mnie też się zdarzyło nieraz popełnić błędy w omówieniach, choć wydawało mi się, że pracuję na poprawnych danych.

Dla mnie część sprostowania jest co najmniej dyskusyjna. Nie spłacili obligacji to utracili płynność i w zasadzie powinni złożyć wniosek o upadłość. To, że na razie nikt nie egzekwuje praw za pomocą komornika i nie muszą się przed tym bronić upadłością nic nie zmienia. Przesłanki do upadłości SĄ!

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 13 sierpnia 2015 20:56:47 przy kursie: 0,74 zł
dzisiejszy komunikat w sprawie niesplaconych obligacji jednoznacznie daje odpowiedz wszystkim watpiacym w prawdziwe intencje spolki. nadal nie rozumiem, jak ludzie moga dalej kupowac ten papier, gdzie oczywistym jest, ze ma iluzoryczna tylko wartosc, a wkrotce i tego zabraknie.

borys12345
0
Wpisów: 27
Wysłane: 13 sierpnia 2015 22:15:28 przy kursie: 0,74 zł
Powiem szczerze, ja w tej spółce byłem przez lata inwestorem. Zrealizowałem zysk 70 proc. , potem znowu sie wpakowałem... Ale teraz naprawdę nie rozumiem komunikatów spółki w tak trudnej sytuacji. Jak mozna nie napisać , ze prowadzone sa negocjacje z posiadaczami obligacji, tylko caly czas ten komunikacyjny bełkot, kopiuj , wklej...
To śmierdzi na odległość, zaczynam wierzyć w te wszystkie artykuły... I myśle , ze oni naprawdę albo sa niekompetentni, albo działają na szkodę spółki...

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 14 sierpnia 2015 09:32:40 przy kursie: 0,73 zł
Liczę, co wychodzi w liczbach przy tej durnowatej emisji. I się dziwuję.
Cana akcji po "odcięciu" powinna wzrosnąć.
P.P. przyjmują wartości ujemne.:)

Gdzieś robię błąd?

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 14 sierpnia 2015 10:28:03 przy kursie: 0,73 zł
robisz - dosc irracjonalnie zakladasz, ze emisja zakonczy sie sukcesem.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 14 sierpnia 2015 10:37:07 przy kursie: 0,73 zł
Sukces emisji, lub jego brak, nie maja tu nic do rzeczy.
Piszę tylko o wyliczaniu ceny akcji po odcięciu P.P. i wartości samego pp.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 14 sierpnia 2015 12:08:05 przy kursie: 0,73 zł
koszyk napisał(a):
Liczę, co wychodzi w liczbach przy tej durnowatej emisji. I się dziwuję.
Cana akcji po "odcięciu" powinna wzrosnąć.
P.P. przyjmują wartości ujemne.:)
Gdzieś robię błąd?

Robisz. choć TWPP wychodzi ujemna, to fizycznie nie może spaść poniżej zera. A zatem cena akcji się nie zmieni.

borys12345
0
Wysłane: 18 sierpnia 2015 21:22:46 przy kursie: 0,85 zł
Witajcie,
Potrzebuje pilnie pomocy, bo juz sie pogubiłem. Kiedy trzeba było mieć akcje Hawe na gpw zeby dostać prawa poboru. Spółka na wza podał datę 19 sierpnia, jak rozumiem trzeba było mieć akcje 3 dni wcześniej, czy rozliczenie jest inne jeśli chodzi o pp niż akcji? Informacja gpw na stronie hawe , pp na dzień 17.08? Dzisiaj 18.08, info ze kdpw ze zarejestrował pp? Czy widzicie juz pp na swoich rachunkach? Czy data z gpw i data z wza nie pokrywają sie ?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 sierpnia 2015 22:10:50 przy kursie: 0,85 zł
Jakiś czas temu D+3 zmieniło się na D+2, a więc papiery Hawe należało mieć w poniedziałek na zamknięciu jeśli mówimy o terminie z WZA.

borys12345
0
Wysłane: 18 sierpnia 2015 22:28:45 przy kursie: 0,85 zł
Dziękuje, tak tez myslalem, ale skoro tak to dlaczego dzisiaj jest komunikat ze kdpw zarejestrował pp., a nie jutro. I co oznacza ten dzień na stronie gielda info strefa , 17. 08.? Czyżby to był dzień rzeczywistego odjęcia pp od ceny akcji, tutaj sytuacja jest oczywiscie specyficzna dotycząca ceny emisyjnej.

anty
0
Wpisów: 20
Wysłane: 19 sierpnia 2015 08:46:45 przy kursie: 0,85 zł
Cytat:

Zgodnie z decyzją walnego zgromadzenia z 4 sierpnia na każdą jedną starą akcję światłowodowej firmy przypadnie jedno prawo poboru, a na dwa prawa poboru – trzy akcje nowej emisji.

Prawa poboru przysługiwać będą tym inwestorom, którzy kupili papiery najpóźniej w poniedziałek.

Właśnie w dniu ustalenia prawa poboru, czyli w środę, na rachunkach inwestycyjnych osób i podmiotów, które w odpowiednim momencie kupią akcje Hawe, pojawi się nowy instrument – „prawo poboru" (PP).

– Prawa poboru mogą być notowane na giełdzie, o ile zostaną dopuszczone do obrotu, co wiąże się z koniecznością zatwierdzenia odpowiedniego dokumentu informacyjnego przez organ nadzoru oraz zarejestrowania tych instrumentów przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych – mówi Paweł Juszczak ze Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych.

Ustalona we wtorek wartość PP akcji Hawe byłaby ujemna. Wynika to z faktu, że cena waloru w nowej emisji (1 zł) jest wyższa niż kurs papierów na GPW (kurs mocno rósł we wtorek). – Jeżeli warunki dopuszczenia PP zostaną spełnione, terminy ich notowania podane zostaną w komunikacie przez zarząd giełdy. Zakładając, że ostatni kurs zamknięcia akcji Hawe wciąż będzie niższy od ceny emisyjnej walorów nowej emisji, kurs odniesienia dla praw poboru zostanie ustalony na poziomie 0,01 zł – wyjaśnia Juszczak. – Dalsza wartość PP zależeć będzie od kursu notowań na giełdzie, na co w dalszym ciągu powinna mieć wpływ relacja między kursem notowań dotychczasowych akcji Hawe a ceną emisyjną akcji nowej emisji – dodaje.

całośc na www.parkiet.com/artykul/7,1437...

anty
0
Wysłane: 25 sierpnia 2015 12:37:14 przy kursie: 0,76 zł
Oberio Private Equity kupiło 3% akcji Hawe, szkoda że znowu to jakiś twór cyrpyjski
Cytat:
23.08.2015

Fund has made its initial investment into Polish fiber-optic operator HAWE SA buying close to 3% of the company. HAWE SA is infrastructure company that leases own optical fibers to telco operators and offers voice & data services and Internet access. Its Poland-wide network comprises >5,200 km of optical fibers. Compnay also provides planning and construction services for third-party optic-fiber net- works.

www.oberioequity.com/news,s2.h...

Black_SRT
0
Wpisów: 70
Wysłane: 2 września 2015 08:47:59 przy kursie: 0,70 zł
Niedobrze :(
Czy ktoś z forumowiczów ma obligacje Hawe?

"ARP straciła cierpliwość do Hawe

Agencja Rozwoju Przemysłu rozwiązała umowę pożyczki ze spółką zależną Hawe. Chce jak najszybszej spłaty 80 mln zł.

80 mln zł – tyle pieniędzy spółka Hawe Telekom, pośrednio zależna od giełdowego Hawe, nie spłaciła jeszcze Agencji Rozwoju Przemysłu (ARP), która pod koniec 2010 r. pożyczyła jej 100 mln zł na budowę światłowodowego ringu wokół Polski. ARP podjęła decyzję o rozwiązaniu ze skutkiem natychmiastowym umowy pożyczki i postawieniu jej w stan wymagalności, bo – według naszych informacji - zniecierpliwił ją m.in. brak stanowiska zarządu Hawe wobec propozycji wierzycieli, chcących odzyskać pieniądze od spółki.

Na to nałożyła się niepewna sytuacja finansowa Hawe i niewywiązanie się przez spółkę z niektórych zapisów umowy.

- Nie komentujemy – słyszmy w ARP.

„Zarząd spółki kwestionuje zaistnienie przesłanek do rozwiązania umowy pożyczki przez ARP" - poinformował Mediatel, do którego bezpośrednio należy Hawe Telekom, w komunikacie opublikowanym po wtorkowej sesji. Hawe ma 99,7 proc. akcji Mediatela, obie spółki mają tych samych członków zarządu.

Według pierwotnych ustaleń, Hawe Telekom miało spłacić 40 mln zł do końca tego roku, a resztę – na początku 2017 r."

żródło:
pulsinwestora.pb.pl/4274270,96...

kikan123
0
Wpisów: 66
Wysłane: 2 września 2015 09:10:47 przy kursie: 0,55 zł
Cytat:
Kluczowe jest ile ta firma jest w stanie generować gotówki, bo do tej pory było słabo (wynik napompowany a CFO z reguły ujemne). Ja wiem, ktoś mi zaraz zarzuci, że to taka specyfika branży (leasing światłowodów) itp. Niemniej rynek już wycenia (EV 460 mln zł- pamiętajmy o sowitym długu w firmie), że robią ponad 100 mln PLN rocznie. Od początku notowania spółki (tj. od 2004 roku) skumulowane CFO wyniosły -94 mln PLN

Cytat:
Cytat:
Jarosław Bauc nowym członkiem zarządu! Szykują się ładne zyski na koniec roku :))

co z tego, że są zyski jak kasy nie ma ? PBG też robiło ponad 200 mln netto :)

No słabo, choć mnie to nie dziwi. Wielokrotnie ostrzegałem na tym forum (cytaty 2013 roku), że firma jest wydmuszką i oburzałem się na czaty, w których prezes podkreślał jak to jest dobrze, jakie to są perspektywy. Parafrazując: "gotówka głupcze" :)

Teraz jest blisko 26 mln obligacji serii K niespłaconych, seria C1 8,8 mln zapada we wrześniu no i wspomniane 80 mln PLN z ARP (40 miało być do końca '15 i 40 do końca'16- wiadomo, że nie do spłacenia). Jest jeszcze obsługiwany kredyt z DnB Nord.

Black_SRT
0
Wpisów: 70
Wysłane: 2 września 2015 16:08:36 przy kursie: 0,55 zł
Jakie kroki najlepiej teraz powziąć? Wysłać im wezwanie do zapłaty, coś jeszcze?

Jakieś światełko w tunelu:
www.parkiet.com/artykul/26,143...

Agencja Rozwoju Przemysłu, która rozwiązała we wtorek umowę pożyczki ze spółą z grupy Hawe - Hawe Telekom - powodując, że wymagalne stało się 80 mln zł liczy, że do 11 września uda się osiągnąć porozumienie wierzycieli z zarządem światłowodowej spółki.

Nawet o 30 proc. do 47 groszy spada chwilami na środowej sesji kurs akcji Hawe po tym jak Agencja Rozwoju Przemysłu rozwiązała umowę pożyczki udzielonej Hawe Telekom, pośrednio – poprzez Mediatel - zależnej od światłowodowej giełdowej grupy.
ARP oświadczyła, że wypowiedziała umowę w związku z sytuacją finansową Grupy HAWE, a także faktem, że Hawe Telekom wywiązała się z określonych umową pożyczki zobowiązań, w szczególności dotyczących zabezpieczeń.
- Pożyczkobiorca nie informował również ARP o wszystkich zdarzeniach, mających wpływ na jego sytuację finansową – wyjaśnia Joanna Zakrzewska, rzeczniczka ARP. - Nie wywiązując się z zapisanych w umowie obowiązków, pożyczkobiorca naruszył istotne warunki umowy – dodaje nie podając, które zapisy naruszyło Hawe Telekom.
Joanna Zakrzewska informuje, że ARP podjęła decyzję o rozwiązaniu umowy pożyczki suwerennie. - Aczkolwiek wpływ na nią miał również fakt, że HAWE nie ustosunkowało się do dnia wypowiedzenia umowy do propozycji porozumienia ze wszystkimi wierzycielami - dodaje.
ARP nadal liczy na porozumienie wierzycieli Hawe. - Liczymy, że do 11 września uda się osiągnąć akceptowalne porozumienie. Poinformowaliśmy o tym zarówno spółkę, jak i pozostałych wierzycieli. Zależy nam na znalezieniu takiego rozwiązania, które będzie do przyjęcia i dla wierzycieli, i dla HAWE. Przypominamy też, że udzielona pożyczka została zabezpieczona zastawem na rurze do światłowodów – informuje Joanna Zakrzewska.
- O ewentualnych dalszych krokach w celu wyegzekwowania wymagalnej z chwilą wypowiedzenia umowy części pożyczki będziemy informować, jeśli do 11 września nie uda się zawrzeć porozumienia – na co wciąż liczymy – dodaje rzeczniczka.
Według nieoficjalnych informacji „Parkietu" porozumienie zostało wynegocjowane, po czym po zmianie kancelarii prawnej Hawe przedstawiło wierzycielom nowe warunki, odbiegające od wcześniej ustalonych. Pismo w tej sprawie mogło być bezpośrednią przyczyną rozwiązania umowy z Hawe Telekom przez ARP. Według naszych rozmówców Agencja miała do tego prawo od chwili, gdy giełdowa spółka nie wykupiła na czas obligacji będących w posiadaniu innych podmiotów.
W sierpniu Hawe nie wykupiło na czas papierów dłużnych o wartości nominalnej około 35,5 mln zł.
Termin spłaty 40 mln zł, czyli drugiej raty pożyczki udzielonej przez agencję Hawe Telekom przypadał na koniec br.
15 września przypada termin zakończenia budowy sieci szerokopasmowej dla województwa warmińsko-mazurskiego, której głównym wykonawcą jest spółka zależna Hawe – Otwarte Regionalne Sieci Szerokopasmowe, a w budowie uczestniczy Hawe Budownictwo. Do końca listopada zakończyć ma się zaś budowa sieci regionalnej dla województwa podkarpackiego. Wartość umów przekracza 600 mln zł. Część kwoty przypadnie w udziale giełdowej grupie, część – partnerom: TP Teltech (grupa Orange Polska) i Alcatel-Lucent.

anty
0
Wysłane: 2 września 2015 17:46:21 przy kursie: 0,55 zł
16:40 dwa komunikaty o kończących się umowach 15 września 2015 r. (316 mln) i 30 września 2015 r. (311 mln), a 17:03 komunikat o możliwości wyspąpienia z wnioskiem o upadłość układową.
W co tu się gra?

Magiel
PREMIUM
3
Wpisów: 199
Wysłane: 2 września 2015 18:03:09 przy kursie: 0,55 zł
Dobre pytanie.

Dwa duże projekty na ukończeniu - wniosek o upadłość bardzo komplikuje sprawę ich rozliczeń.

anty
0
Wysłane: 2 września 2015 18:22:18 przy kursie: 0,55 zł
Ewentualny wniosek, bo czy zarzad go złozy tego nie wiemy.

Magiel
PREMIUM
3
Wpisów: 199
Wysłane: 2 września 2015 18:47:03 przy kursie: 0,55 zł
Tak, oczywiście jak złoży.

Sam komunikat opublikowany na espi jest trochę mylący:

Cytat:
HAWE SA
Wniosek HAWE S.A. o ogłoszenie upadłości z możliwością zawarcia układu. (RB-56/2015)
(...)
Spółka rozpoczęła przygotowanie w/w wniosku.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

36 37 38 39 40

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,216 sek.

ohkmtibb
tjpgybed
dsfvodmq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
junrtnlk
ddcxpbkj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat