iktorn napisał(a): Pytanie retoryczne: kiedy na naszej giełdzie będzie choć trochę normalnie...
Ależ na naszej giełdzie jest normalnie,kolego Iktorn

.Przecież nikt nie zmusza do kupowania takich akcji.Giełdę w znakomitej większości stanowią normalni ludzie,którzy w coś tam inwestują,coś kupią coś sprzedadzą.Nawet kupowanie na krótko nie musi być spekulacją,czymś z gruntu złym ,nieczystym,co najmniej podejrzanym.Przecież wielkie zachodnie fundusze wykonują po kilkadziesiąt transakcji dziennie,(HFTs),i nie jest to spekulacja,a inwestowanie,dzień powszedni dla aktywnych funduszy,day traderów,itp.
Co innego manipulowanie kursem przez spółdzielnie,słupy...Ale,ale.Manipulacja,jeśli udowodniona,jest ścigana.
Inteligentny inwestor ma oczy szeroko otwarte,patrzy widzi,zatem co...nie da się nabrać na te sztuczki.I tyle.
Odrobina egzotyki,oryginalność,nieszablonowość tudzież czasami nieco ułańska fantazja,wspólny mianownik dla wielu projektów,start upów New Connect,czy jest aż takie zło na naszej GPW?A może z tej wylęgarni pomysłów coś się urodzi na kształt nowej,tym razem polskiej doliny krzemowej epoki postindustrialnej?Zresztą nie musi być od razu dolina krzemowa.Może być polska strefa przedsiębiorczości,która promieniuje na starą Europę,dając jej nową nadzieją,czy coś w tym stylu,bo ja wiem...
Niejaki Assetus już nie wywala akcji Wbay,(które to mam,i się nie łamię,bo inwestor taki czy siaki,i na których mam zamiar zarobić

). Assetus po splicie jeszcze może urośnie,rzucą parę nośnych inf,typu inwestujemy w złoto,(na razie tylko wyrazili gotowość)czy jakaś inna modna dziedzina.(znamienna jest nazwa ich nowego pomysłu-szybka jazda.pl.)
W długim terminie i tak wszystko weryfikuje rynek,i nie ma tu miejsca na pobłażliwość bo inwestor ma nazwisko czy famę.Główni rozgrywający muszą być przygotowani na pytania,w tym trudne,niewygodne.Giełda wymusza

.Kolejne z retorycznych:Czy nieuczciwość popłaca?
"Fortuna favet fortibus"