leniuch napisał(a):Genomed to na pewno ciekawa firma, ale jakoś mam wrażenie, że przy doborze spółek na więcej lat, lepiej stawiać na stabilniejsze firmy. Nawet właśnie z tych sektorów, o których pisałeś, firmy, które są „too big to fall”. Przy czym to tylko wrażenie, że wolałbym swoją emeryturę oprzeć na akcjach nawet takiego PKO czy PZU czy ORLENU, a nie małej spółki biotech (zupełnie inaczej niż przy inwestycjach o krótszym terminie).
Dzięki za wpis i sugestię. Wiele transakcji tu nie bedzie, bo i srodki którymi zasila się IKE nie są powalajace. Zatem kronika nie będzie zbyt pasjonująca transakcyjnie ale bardzo chętnie będę czytał propozycje konkretnych spółek :)
A tego typu spółki (PZU, PKO, ORLEN) to mogę kupić na IKE ale tylko w głebokiej bessie, żeby dały satysfakcjonującą stopę zwrotu i płaciły konkretny% z dywidendy (w stosunku do ceny nabycia). Bo jakież perspektywy rozwoju i wzrostu wartości dla akcjonariusza mają takie spółki obecnie? Ja widze w nich więcej ryzyk (polityka, demografia) niż perspektyw rozwoju. Trzymanie na IKE spółek które po wielu latach zwiększą wartość o 30-40-50% to nie to. Celem na 30 lat jest pomnożenie kapitału o XXXX%. :)
Idealnym materiałem na IKE był
CLOUD jak ruszał z poziomu 5-6 zł (po podaniu strategii i prognozy).
Yaroman napisał(a):Jeden jeszcze jest:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...co prawda w tej chwili bez akcji, ale to jeszcze nie koniec
Będę śledził z zainteresowaniem. Może jakaś rywalizacja będzie i materiał do porównań?
Powodzenia w inwestycjach i wytrwałości w prowadzeniu kroniki!
Yaro... śledzę Twoją kronikę na bieżąco :)