PARTNER SERWISU
crfxfubt

portfel IKE na 30 lat

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 27 sierpnia 2015 13:47:17
Gdzieś już był podobny wątek (na 20 lat) ale zakładam nowy - ten bedzie trochę w formie kroniki.

Ponieważ w tym kraju na godziwą emeryturę, z której dałoby się choćby przeżyć nie ma żadnych szans, trzeba juz teraz myśleć o zabezpieczeniu finansowym na starość (o ile dozyję).

Obecnie na rachunku IKE jest skromnie. Spoczywają tam tylko akcje spółki GENOMED.
Zamierzam wpłacić niebawem roczny limit i zainwestować w 1 lub 2 spółki.

Liczę na propozycje czytelników :)

Zaznaczam, że nie musza to być spółki na 30 lat, nawet nie na 10. Zakładam jakieś przetasowania w portfelu na przestrzeni lat.

GENOMED jest tam, gdyż wierzę w przyszłość medycyny spersonalizowanej i coraz wiekszy udział badań genetycznych w diagnostyce. Spółka jest jednym z liderów rynku badań genetycznych w PL, ostatnio zainwestowali w nowe laboratorium do badań prenatalnych NIFTY i zwiekszaja systematycznie przychody. Dodatkowym aktutem dla mnie jest glówny akcjonariusz - MCI. Uważam ludzi z tego funduszu za jednych z lepszych zarządzających w PL.

Kryteria jakie muszą spełniać spółki kandydujące do IKE:

-spółka w fazie rozwoju, z potencjałem
-przyszłosciowa branża, ale nie energetyka, banki czy surowce - zbyt duża zmiennośc i ryzyko poliityczne.
-mile widziany innowacyjny produkt lub usługa
-przejrzystość organizacyjna (żadne wehikuły inwestycyjne lub spółki lubujące się w inżynierii finansowej)
-odpadają też spółki w zaawansowanej hossie (np. KRUK)

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 27 sierpnia 2015 13:58:33
Genomed to na pewno ciekawa firma, ale jakoś mam wrażenie, że przy doborze spółek na więcej lat, lepiej stawiać na stabilniejsze firmy. Nawet właśnie z tych sektorów, o których pisałeś, firmy, które są „too big to fall”. Przy czym to tylko wrażenie, że wolałbym swoją emeryturę oprzeć na akcjach nawet takiego PKO czy PZU czy ORLENU, a nie małej spółki biotech (zupełnie inaczej niż przy inwestycjach o krótszym terminie).

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 27 sierpnia 2015 14:43:57
flesz napisał(a):
Gdzieś już był podobny wątek (na 20 lat) ale zakładam nowy - ten bedzie trochę w formie kroniki.

Jeden jeszcze jest:www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

co prawda w tej chwili bez akcji, ale to jeszcze nie koniec Angel

Będę śledził z zainteresowaniem. Może jakaś rywalizacja będzie i materiał do porównań?
Powodzenia w inwestycjach i wytrwałości w prowadzeniu kroniki!

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 27 sierpnia 2015 15:35:04
leniuch napisał(a):
Genomed to na pewno ciekawa firma, ale jakoś mam wrażenie, że przy doborze spółek na więcej lat, lepiej stawiać na stabilniejsze firmy. Nawet właśnie z tych sektorów, o których pisałeś, firmy, które są „too big to fall”. Przy czym to tylko wrażenie, że wolałbym swoją emeryturę oprzeć na akcjach nawet takiego PKO czy PZU czy ORLENU, a nie małej spółki biotech (zupełnie inaczej niż przy inwestycjach o krótszym terminie).

Dzięki za wpis i sugestię. Wiele transakcji tu nie bedzie, bo i srodki którymi zasila się IKE nie są powalajace. Zatem kronika nie będzie zbyt pasjonująca transakcyjnie ale bardzo chętnie będę czytał propozycje konkretnych spółek :)

A tego typu spółki (PZU, PKO, ORLEN) to mogę kupić na IKE ale tylko w głebokiej bessie, żeby dały satysfakcjonującą stopę zwrotu i płaciły konkretny% z dywidendy (w stosunku do ceny nabycia). Bo jakież perspektywy rozwoju i wzrostu wartości dla akcjonariusza mają takie spółki obecnie? Ja widze w nich więcej ryzyk (polityka, demografia) niż perspektyw rozwoju. Trzymanie na IKE spółek które po wielu latach zwiększą wartość o 30-40-50% to nie to. Celem na 30 lat jest pomnożenie kapitału o XXXX%. :)

Idealnym materiałem na IKE był CLOUD jak ruszał z poziomu 5-6 zł (po podaniu strategii i prognozy).

Yaroman napisał(a):

Jeden jeszcze jest:www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

co prawda w tej chwili bez akcji, ale to jeszcze nie koniec Angel

Będę śledził z zainteresowaniem. Może jakaś rywalizacja będzie i materiał do porównań?
Powodzenia w inwestycjach i wytrwałości w prowadzeniu kroniki!

Yaro... śledzę Twoją kronikę na bieżąco :)
Edytowany: 27 sierpnia 2015 15:39

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 27 sierpnia 2015 16:24:12
To nie żadne sugestie, tylko luźne skojarzenia. Faktycznie jest tak, że trudno zrównywać IKE z emeryturą: to może być tylko dodatek. Poza tym chyba masz oko do małych spółek. Będę śledził, powodzenia!

PS. Ostatnio przeglądałem różne mniejsze spółki, także NC i co mnie martwi, to fakt, że nie widzę jakoś wśród nich takiej, która może stać się naprawdę wielka. Ale tak jak pisałem – słabo się na tym znam.
Edytowany: 27 sierpnia 2015 16:25

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 28 września 2015 13:50:47
do portfela IKE trafiło CALESCO.

Malutka spółka ze Szczecina która działa w branży montażu i serwisu systemów grzewczych i kotłowni. Wyglada na dobrze zarządzaną, od roku wyraźnie poprawia przychody i zyski, dość atrakcyjna wskaźnikowo a przed sobą ma 2 najlepsze kwartały.
Miałem ją w obserwacji od wyników za 4 kwartał 2014, ale nie było zleceń S poniżej 1,40. Dziś rano ktoś wystawił po 1,36 więc się skusiłem.

Portfel IKE na dziś wyglada tak:

GENOMED 50% śr K 10,49
CALESCO 50% śr K 1,37

Edytowany: 28 września 2015 13:57

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,209 sek.

jzwysjic
zdftaecx
zgcyrhqy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rdffbxsp
tquhxinr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat