PARTNER SERWISU
onctoilz

Krótka sprzedaż w praktyce

Werniem
0
Wpisów: 1
Wysłane: 6 czerwca 2016 17:48:10
Witam!
Przeszukałam forum i niestety nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Prowadzę w pracy dyplomowej badania nad wynikami netto w arbitrażu. Zatrzymało mnie naliczanie prowizji od krótkiej sprzedaży. W ofertach Domów Maklerskich (BZ WBK, PEKAO) jest mowa przede wszystkim o day tradingowych transakcjach i naliczaniu na nie bezpośrednio prowizji od day tradingu. Ale jak to wygląda w dłuższym okresie czasu. Bo przecież oprocentowanie krótkiej sprzedaży nie równa się oprocentowaniu kredytu na zakup papierów, prawda? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź, jak to wygląda w praktyce!
Pozdrawiam
Weronika Niemczewska

jansobota1980
0
Wpisów: 3
Wysłane: 10 czerwca 2016 20:16:27
Dołączam się do pytania

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 15 czerwca 2016 12:25:50
Werniem napisał(a):
Witam!
Przeszukałam forum i niestety nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Prowadzę w pracy dyplomowej badania nad wynikami netto w arbitrażu. Zatrzymało mnie naliczanie prowizji od krótkiej sprzedaży. W ofertach Domów Maklerskich (BZ WBK, PEKAO) jest mowa przede wszystkim o day tradingowych transakcjach i naliczaniu na nie bezpośrednio prowizji od day tradingu. Ale jak to wygląda w dłuższym okresie czasu. Bo przecież oprocentowanie krótkiej sprzedaży nie równa się oprocentowaniu kredytu na zakup papierów, prawda? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź, jak to wygląda w praktyce!
Pozdrawiam
Weronika Niemczewska

Obawiam się, że właściwej odpowiedzi nie będzie.

Lata tępienia krótkiej sprzedaży przez GPW (albo inaczej, w lepszy sposób: pozostawania przez lata głuchym na postulaty jej wprowadzenia dla indywidualnych i utrudnianie rozpoczęcia procesu) spowodowały, że wśród inwestorów indywidualnych w PL zabawa w krótką sprzedaż to totalny margines.

A jeszcze mniej indywidualnych bawi się w związku z tym w arbitraż, który wymaga przede wszystkim....sporych pieniędzy do zamrożenia, czasem na długo.
Może kilka osób w Polsce tego próbuje, ale śmiem wątpić że więcej niż 10 i nie sądzę, by te osoby tu pisywały Angel .
W sprawach arbitrażu proszę się zwrócić do inwestorów instytucjonalnych, oni jeszcze jakieś dane mogą mieć
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,139 sek.

kbeozhzr
vjnlcawi
odwnmdih
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
puzinsnm
gfhkdvlg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat