Wczytałem się dogłębniej w samo sprawozdanie. Wychodzi na to że w tym roku powinno być dużo lepiej, ale może opiszę co odkryłem (poprawcie mnie jeśli popełniłem gdzieś błąd):
1. 30 nieruchomości w budowie, 4 są w chwili obecnej już oddane i odnajmowane (w poprzednim roku były 2 stąd też między innymi nastąpił wzrost przychodów i zysków),
2. Wartość wszystkich obecnie posiadanych nieruchomości po ich ukończeniu wyceniona dzień 31.12.2010 - 3 796 000 000
3. Całkowita suma aktywów 1 426 296 000 z czego 624 449 000 finansowana jest z kapitałów własnych, czyli licząc dalej jedna akcja, wartość firmy (w 2006) wzrosła z poziomu 474 897 000 do obecnego ponad 3 krotnie
4. Aktywa netto na akcje (tj aktywa które są finansowane kapitałem własnym a nie długiem) wynoszą 1,96 funta, tj. ok 9 zł na akcję - czyli wartość księgowa firmy ponad dwukrotnie przewyższa jej wartość rynkową
W chwili obecnej trwa trend spadkowy średnioterminowy, a akcje mają bardzo niską płynność - i teraz pytanie czy słabość tych akcji może okazać się ich siłą? - tj. czy niska płynność nie przyniesie znacznych wzrostów przy pojawieniu się popytu i czy skoro trend jest średnioterminowy czy nie oznacza to że w końcu każdy trend musi się zmienić i ten japoński młot jakże wyraźny i jakże silnie zarysowany (na wykresie w skali czasu 1 dnia), który się uformował nie będzie stanowił formacji przełamania trendu spadkowego? I jeszcze ta poranna gwiazda japońska na wykresach w skali tygodniowej, jakże wyraźnie zarysowana czy nie stanie się przypadkiem kolejnym dowodem zmiany trendu? - Gdyby tylko udało się przełamać linię trendu na dłużej niż 2 dni.
Noi gdyby pojawiły się obroty wyższe :)
Oczywiście to co napisałem nie stanowi żadnej rekomendacji, raczej pewne spostrzeżenia natury ekonomicznej i technicznej i własne opinie - zapraszam do dyskusji :)
Póki co podsyłam ciekawy artykuł - ciekawe czy i jak wpłynie na obroty:
www.parkiet.com/artykul/7,1034...