PARTNER SERWISU
fdflagbm
1 2

Analiza finansowa w praktyce

cyklone1
0
Wpisów: 1
Wysłane: 20 października 2015 20:25:32
Dzień dobry,

szef poprosił mnie, abym zrobiła analizę finansową firmy za ostatnich kilka lat. Konkretniej to chodzi o przeprowadzenie analizy wskaźnikowej, wyciągnięcie wniosków, odpowiednia interpretacja wyników i zaproponowanie rozwiązań mogących poprawić sytuację finansową firmy - czyli inaczej mówiąc skąd wziąć dodatkowe środki pieniężne na rozwój działalności. Szef jest bardzo rzeczowy, myśli racjonalnie i dba o swoją firmę, dlatego wszelkie moje propozycje muszą być konkretne.

Przeprowadziłam już analizę wskaźnikową, to znaczy wyliczyłam podstawowe wskaźniki finansowe i częściowo je zinterpretowałam, natomiast mam problem z odniesieniem ich do branży (średniej w branży lub innego przedsiębiorstwa z branży o podobnej wielkości). Problem wynika z tego, że nie wiem gdzie szukać takich danych. Próbowałam coś znaleźć w GUSie, bez powodzenia.
Może ktoś się orientuje czy w ogóle są zbierane dane dla branż typu wskaźnik po wskaźniku, tak jak to jest w analizie finansowej. Czyli np. płynność bieżąca dla branży, płynność szyba dla branży, itd. Nie jestem specjalnie przekonana czego szukam, nigdy takich danych nie widziałam, aczkolwiek podobno gdzieś są. Branża grzewczo-wodno-kanalizacyjno-sanitarna, firma sprzedaje,instaluje i serwisuje kotły, piece, kolektory, pompy ciepła, grzejniki itp.
Nie wiem czy taka ze mnie ciamajda, czy po prostu nie ma takich danych, a może szukam nie tam gdzie powinnam. Proszę o pomoc, wskazówki gdzie szukać i jak szukać takich informacji.

Z góry dziękuję za pomoc, Klaudia

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 26 października 2015 10:05:34
Dane dotyczące spółek giełdowych możesz znaleźć na SW, ale to opcja objęta abonmentem. Trzeba znaleźć spółkę z sektora w którym działa twoja, wejść do jej monitora i aktualnych wyników, a tam wyświetlą się dane dla sektora.. Np dla dla KGHMu będzie to sektor przemysłowy/surowcowy:

kliknij, aby powiększyć

catchduck
0
Wpisów: 109
Wysłane: 8 grudnia 2016 21:33:18
Proszę o wytłumaczenie pewnej kwestii. Rozważam sobie następującą sytuację.

Firma sprzedała kontrahentowi towar, ale nie dostała gotówki. Powiększają się zatem należności w rachunku wyników, a w przepływach z gotówką nic się nie dzieje, bo nie ma fizycznego wpływu pieniędzy. Po jakimś czasie wpływa gotówka od kontrahenta – w przepływach pojawia się gotówka, na rachunku wyników maleją należności.

Czy w bilansie również coś się dzieje? Tzn. czy w trakcie oczekiwania na gotówkę tworzę rezerwę na należności? Załóżmy, że tworzona jest taka rezerwa, bo kontrahent jest niepewny i gotówki może nie przelać. Czy po stronie pasywów coś się zmieni – w myśl zasady Aktywa = Pasywa? Czy pasywa również wzrosną i w którym miejscu ?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 8 grudnia 2016 21:56:38
Masz błąd w założeniu - doczytaj.

1. Firma ma gotówkę. Tylko ona jest w bilansie. rzis zero, przepływy zero
2. Firma kupuje towar. Gotówka w bilansie zamienia się w zapas. Przepływy są ujemne na kwotę wydaną na zapas. RZIS nadal zero.
3. Firma sprzedaje towar - w bilansie zmniejsza sie zapas o koszt zakupu tego towaru, natomiast pojawiają się należności. W rachunku wyników pokazuje się przychód i koszt. w przepływach mamy mały minus. Bo należności wzrosły o więcej (zysk) niż spadł zapas. Krótko mówiąc pokazuje się fakt na razie niegotówkowego charakteru zysku.
4. Gotówka ze sprzedaży spływ do firmy. W bilansie należności konwertuję się w gotówkę. W rachunku wyników nic się nie dzieje. W przepływach masz duży wpływ na kwotę równą wcześniejszemu wypływowi na zakup i potem na zysk.

catchduck
0
Wysłane: 9 grudnia 2016 05:55:06
No tak, teraz to logiczne. Gotówka na bilansie zmienia się w zapas więc bilans pozostaje bez zmian, mamy tylko konwersje, ale wartość aktywów taka sama.

A co w sytuacji, kiedy sprzedaje kontrahentowi towar, księguje należność, ale gotówka od niego nie wpływa.Czekam kilka miesięcy i nic. Na rachunku wyników wykazuje przychód ale w przepływach nie ma gotówki.
Tworzę więc rezerwę na należności,które już powiększyły przychody w rachunku wyników (uwzględniając koszty), która zwiększa wartość aktywów. Co się dzieje po stronie pasywów?
Edytowany: 9 grudnia 2016 06:00

catchduck
0
Wysłane: 9 grudnia 2016 06:27:54
Żeby było jasne, nie chce tu wyciągać gotowych odpowiedzi idąc na łatwiznę, ale chcę zrozumieć mechanizm.

catchduck
0
Wysłane: 9 grudnia 2016 07:24:38
Chyba głupotę napisałem. Jak możemy tworzyć rezerwę skoro nie płacą. Trzeba zrobić odpis i pomniejszych aktywa o należności. Zmniejszając aktywa musimy coś zrobić z pasywami żeby się zbilansowalo.
Edytowany: 9 grudnia 2016 07:25

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 9 grudnia 2016 10:26:20
Nie ma żadnych odpisów. Co wszystko się dzieje masz napisane wyżej.
W Bilansie: Najpierw gotówka zamienia się w zapas. Potem zapas w należności i na końcu należności ponownie w gotówkę.
W Przepływach: Masz wypływ na zakup, potem wypływ na zysk, wpływ całości.
W RZIS: Jednorazowe uznanie sprzedaży i kosztu własnego sprzedaży, czyli kosztu zakupu zapasów w momencie dostawy do odbiorcy/wystawy faktury.

catchduck
0
Wysłane: 9 grudnia 2016 18:17:10
Nadal nie rozumiem. Towar został sprzedany, odbiorca dostał, ale za niego nie zapłacił. Firma czeka na kasę, ale jej nie dostaje. Tak jak napisałeś, w bilansie teraz nic się nie dzieje.
Zmiany są wyłącznie w memoriałowym rachunku wyników (rosną przychody pomniejszone o koszty wytworzenia sprzedanych zapasów), w przepływach nie ma gotówki, bo nie ma wpłaty. Klient jednak nie płaci za towar. W aktywach zmniejszają się zapasy, bo towar został przekazany odbiorcy.

Są dwa wyjścia - albo zrobić odpis (bo firma nie wierzy, że dostanie gotówkę) i pomniejszyć przychód o ten odpis albo liczyć na to, że odbiorca, choć nie płaci, to za jakiś czas zapłaci, ale nie wiadomo kiedy. Wtedy musi powstać rezerwa, a nie odpis, bo jeszcze nie spisujemy należności na straty wierząc, że gotówka wpłynie kiedyś.

Rezerwa będzie więc wykazana w zobowiązaniach, a zobowiązania są w pasywach. Skoro tworzę rezerwę w zobowiązaniach, to zmienia się wartość pasywów. Co w tym momencie dzieje się w bilansie po stronie aktywów? Przecież już nie mam tam zapasów, bo zostały wydane odbiorcy. Gotówki też nie ma.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 9 grudnia 2016 19:44:23
Dobra. Może z obrazkiem pójdzie łatwiej.

kliknij, aby powiększyć

We wcześniejszym wpisie nieco rozszerzyłem ciąg zdarzeń. Wrzuciłem dodatkowo moment zakupu towaru przez Twoją firmę. Zakładasz dzialalność masz 100 tys. zł. i w bilansie tylko gotówkę.

1. W pierwszym okresie kupujesz towar za tę kwotę. W bilansie znika gotówka powstaje zapas. W przepływach minus 100 tys. zł
2. W drugim okresie sprzedajesz towar i wystawiasz fakturę. W rachunku jest jak piszesz - przychód minus koszt. W bilansie w aktywach znika zapas, ale pojawiają się należności, natomiast w pasywach rośnie kapitał własny. W przepływach masz znów minus równy zysowi.
3. Kontrahent spłaca należność. W rachunku nic się nie dzieje. W bilansie należność konwertuje się na gotówkę. W przepływach masz wpływ 200 tys. z należności.

Nie ma żadnych rezerw i żadnych odpisów. Co innego gdyby ten kontrahent długo nie płacił. Wtedy robisz odpis. W aktywach spada należność do 0 i kapitał własny do 0. W rachunku wyników przychody zero koszty 200. W przepływach nadal zero.

catchduck
0
Wysłane: 10 grudnia 2016 08:00:10
Świetne wytłumaczenie. Teraz wszystko jasne. Jednak najlepiej na przykładzie. I jeszcze jedno mi sie rzuciło w oczy ze w przepływach wynik wygląda lepiej niż w rachunku memorialowym, bo ten pierwszy nie pokazuje kosztów zakupu/wytworzenia.

Edytowany: 10 grudnia 2016 08:05

catchduck
0
Wysłane: 12 grudnia 2016 18:30:05
Im dalej w las, tym więcej pytań. Mam kolejny znak zapytania anty_teresa.
Załóżmy, że spółka sprzedaje telewizory i to jest jej podstawowa działalność. W pewnym momencie zarząd postanowił kupić nieruchomość.
Co się wówczas dzieje w sprawozdaniu finansowym?

Ja to widzę tak.

1. Zakup nieruchomości jako wydatek zmniejsza ilość pieniędzy więc w rachunku wyników w "pozostałych kosztach operacyjnych" pojawi się koszt zakupu ze sprzedaży dodatkowej (poza operacyjną).

2. W bilansie gotówka zamieni się w aktywo trwałe (nieruchomość), w pasywach powiększy się kapitał własny o to aktywo. Ale z drugiej strony czemu ma się powiększać, skoro gotówka tylko uległa przekształceniu?

3. W przepływach z działalności inwestycyjnej będzie znaznaczony wydatek na przedmiotową nieruchomość.
Czyli zakup nieruchomości będzie pokazany i w rachunku wyników jako koszt, a w przepływach inwestycyjnych jako wydatek na działalność inwestycyjną.

Czy gdzieś jest błąd, a jeśli tak, to gdzie ?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 grudnia 2016 21:21:48
Mam wrażenie, że nadal nie czaisz memoriału. To, że jest wydatek nie oznacza, że jest koszt. Są wydatki które nigdy nie są kosztem (w uproszczeniu).

Jeśli spółka zapragnęła kupić nieruchomość to są dwie możliwe sytuacje:
A. Na potrzeby własnej działalności
B. Jako inwestycję, która ma przynosić zyski
Ale w pierwszym momencie nie jest to ważne, więc to pominę w tej chwili.

Zakup nieruchomości jak każdy zakup aktywa trwałego skonwertuje gotówkę na nieruchomość w aktywach. W pasywach nic się od samego zakupu nie dzieje.

W przepływach inwestycyjnych będzie wypływ gotówki.

W rachunku wyników nie stanie się nic, przynajmniej w pierwszym momencie. Sam zakup nie jest kosztem!

To jak się i czy się ujawni zakupiona nieruchomość w rachunku wyników zależy od charakteru - patrz wyżej
A. Jeśli na własne potrzeby (magazyn, biuro, parking itd). To taką nieruchomość się amortyzuje np przez 30 lat. I to amortyzacja jest kosztem w rachunku wyników.

B. Jeśli nieruchomość jest zakupiona jako inwestycja, to pokazuje ja się w wartości godziwej, a nie cenie nabycia. Krótko mówiąc na każdy okres jest (a przynajmniej powinna być) wyceniana.

catchduck
0
Wysłane: 13 grudnia 2016 06:44:04
Z każdym wpisem robi się to bardziej zrozumiałe.
Zrozumienie sprawozdań finansowych nie jest takie proste.

catchduck
0
Wysłane: 14 grudnia 2016 19:42:36
anty_teresa napisał(a):
Mam wrażenie, że nadal nie czaisz memoriału.

Poczytałem i wydaje mi się, że już to uchwycilem.

Wydatek zawsze jest gotówkowy, koszt nie. Np. amortyzacja jest kosztem i pomniejsza zysk memorialowy w rachunku zysków i strat, ale dodaje się ją w przepływach, bo nie ma wypływu gotówki, to koszt niematerialny.

Poprawnie?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 14 grudnia 2016 20:05:11
Trochę tak, ale jednak nie do końca, tyle, że tutaj już wkraczamy na poziomy wiedzy trochę zbyt wysokie. Twierdzenie o wydatku jest prawidłowe - nie zawsze jest kosztem. Np kupno znaku towarowego nie jest kosztem, a jest wydatkiem. Amortyzacja też nie jest wydatkiem w chwili naliczenia, ale jest odzwierciedleniem wydatków w przeszłości. Przychody też najczęściej nie są gotówkowe, bo dopiero ściągnięcie należności powoduje spływ gotówki.

Krótko mówiąc RZIS pokazuje ekonomiczny wynik okresu, natomiast przepływy ruch gotówki. Tylko tyle i aż tyle.

catchduck
0
Wysłane: 14 grudnia 2016 21:12:22
"Amortyzacja też nie jest wydatkiem w chwili naliczenia, ale jest odzwierciedleniem wydatków w przeszłości."

To się zgadza, bo najpierw kupuje aktywo trwałe (dajmy na to jakaś maszynę) a potem to amortyzuje. Czyli najpierw wydaje pieniądze, nie ponosząc kosztów. Zakupu maszyny nie wykazuje w momencie nabycia w rzis, tylko w bilansie.Powiększają się aktywa trwałe, zwiększa się kapitał własny.
Maszyna stanie się kosztem w trakcie eksploatacji i wtedy pomniejszana wartosć będzie wykazywana w rachunku wyników i bilansie i kapitale własnym.

"Twierdzenie o wydatku jest prawidłowe - nie zawsze jest kosztem". To znaczy ja rozumiem to tak, że wydatek nigdy nie jest kosztem, bo jak sama nazwa wskazuje, jest wydatkiem gotówki. Tu nie ma kosztu. Po prostu wydajemy pieniądze na coś.
Z kolei koszt może być wydatkiem, np. na surowce, z których stworzymy jakiś materialny produkt, który będziemy chcięli później sprzedać. Ponosimy koszty i jednocześnie wydajemy pieniądze na surowce. Kupno surowców byłoby samym wydatkiem, gdybyśmy ich nie sprzedawali, ale skoro je sprzedajemy, to musimy to wykazać: przychody ze sprzedaży - koszty wytworzenia sprzedanych produktów.

Mówisz, że wchodzimy na wyższe poziomy, ale o to właśnie chodzi. Postawiłem sobie za cel zrozumienie analizy fundamentalnej.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 14 grudnia 2016 21:29:18
Cytat:
To się zgadza, bo najpierw kupuje aktywo trwałe (dajmy na to jakaś maszynę) a potem to amortyzuje. Czyli najpierw wydaje pieniądze, nie ponosząc kosztów. Zakupu maszyny nie wykazuje w momencie nabycia w rzis, tylko w bilansie.Powiększają się aktywa trwałe, zwiększa się kapitał własny.
Maszyna stanie się kosztem w trakcie eksploatacji i wtedy pomniejszana wartosć będzie wykazywana w rachunku wyników i bilansie i kapitale własnym.

To co na czerwono nie jest prawdą. W bilansie gotówka zamienia się na aktywo trwałe, oczywiście przy założeniu finansowania własnego, a nie z kredytu czy leasingu.

Cytat:
Postawiłem sobie za cel zrozumienie analizy fundamentalnej.

Tylko, żeby wejść wyżej trzeba się rozgościć najpierw niżej. Wszystko musi mieć swój czas i miejsce :)

Na forum mamy fajny kurs analizy fundamentalnej, ale to jest zamknięte tylko dla abonentów, a nie sprawdzałem czy masz. Jeśli nie, to coś czasem mogę tutaj w wolnej chwili pomóc i wytłumaczyć, ale całości nie wyłożę :)

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 grudnia 2016 23:05:37
Kawałek jest udostępniony w formie ebooka - tu przydałby się link :)
A całościowy ebook się robi.

catchduck
0
Wysłane: 15 grudnia 2016 06:49:24
Ok, jak będę się chciał dowiedzieć czegoś,wykupienia abonament.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,455 sek.

eyfehcce
stdliinx
rjfiahzs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rcocohaj
geclnmby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat