Witam
Moja przygoda z giełdą rozpoczęła się w 2006 roku od zabaw typu "spadło to na pewno wzrośnie". Od połowy 2009 roku zająłem się giełdą na poważnie i zamiast grać zacząłem inwestować. Założyłem swój wątek, bo mam nadzieję, że dzięki Waszym opinią nauczę się jeszcze wiele.
Inwestycje moje charakteryzują się długim terminem, zwykle powyżej pół roku. Dobieram spółki poprzez analizę fundamentalną, ale przy momentach wejścia i wyjścia ze spółki staram się podpierać prostą analizą techniczną.
Obserwuje kilkanaście spółek, ale szczegółowo staram się zajmować tylko kilkoma w które inwestuje (max w portfelu to 5 spółek). Firmy w które inwestuję, na bieżąco śledzę i staram się wyszukiwać niepokojących informacji dochodzących z nich. Jeżeli zarząd nie jest fair w stosunku do akcjonariatu od razu wychodzę z takiej spółki, co już kilkakrotnie uchroniło mnie przed dużymi stratami. Zwykle jak zauważę, że z firmą dzieje się coś nie tak, zapala mi się lampka ostrzegawcza, po potwierdzeniu moich wątpliwości wychodzę z akcjonariatu.
Interesuję się spółkami małymi i o wysokim stopniu ryzyka.
Spółki które mam w portfelu już dłuższy czas, ale w podsumowaniu cena kupna będzie taka jak w chwili założenia wątku.
Spółka-------Ilość----Cena zakupu-----Cena obecna-----Wartość
MNI----------4 988-----3,26------------3,26---------16 260,88
Orzeł Opony--7 955-----4,70------------4,70---------37 388,50
Silvano--------415----12,60-----------12,60----------5 229,00
-----------------------------------------Razem------58 878,38
W dużym skrócie dlaczego te spółki:
MNI - r/r od kilku lat zwiększa przychody i zyski w dwucyfrowym tempie, c/z na bardzo niskim poziomie potwierdzony przepływami(nawet uwzględniając to, że częśc zysków jest papierowa), dywidenda zapowiedziana na ten rok 34 grosze, charyzmatyczny prezes który spełnia postawione sobie cele oraz ma duży udział w akcjonariacie,
Orzeł Opony - przyznane dotacje unijne na 50 mln zł z czego firma już odebrała 10 mln zł, prognozowany zysk roczny z pierwszej fabryki minimum 4 mln zł/rok, bardzo dobry kontakt z akcjonariatem poprzez fora/skypa/dni otwarte (ogólnie mam duże zaufanie do zarządu, przejście na GPW w tym roku (wymagana minimalna kapitalizacja), duży udział w akcjonariacie zarządu,
Silvano - niski wskaźnik C/Z potwierdzony przepływami przy dużej dynamice zarówno przychodów jak i zysku, duży zasób gotówki, prowadzony skup akcji do wyceny 4 Euro, dywidenda,
Kupując regionalne produkty tworzysz miejsca pracy dla siebie i swojej rodziny.