PARTNER SERWISU
ccyakjwd
1 2

FCFE - Kruk

kasztan
0
Wpisów: 205
Wysłane: 5 grudnia 2013 09:19:23
Cytat:
Jest w sprawozdaniu nota ile zamierzają wydać w kolejnym roku.

informacja jest, tylko, dlaczego jest róznica, bo w przepływach pieniężnych mamy saldo i poniesione nakłady inwestycyjne wynoszą 25 mln. W nocie jest za to, że na aktywa trwałe wydali ok. 16 mln. Taką samą różnicę mamy w 2011 r., z przepływów z działalności inwestycyjnej mamy nakłady 42 mln a w nocie niecałe 53 mln.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 grudnia 2013 09:58:13
W przepływach masz to ile wpłynęło faktycznie gotówki. Raz za aktywa nabyte w tym roku, dwa za aktywa nabyte w zeszłym, ale zapłacone w tym. Kłania się zmiana zobowiązań w przepływach operacyjnych

catchduck
0
Wpisów: 109
Wysłane: 19 kwietnia 2017 12:16:32
anty_teresa napisał(a):
Czy problem jest nadal aktualny?

Problem jest aktualny. Robię edukacyjną wycenę FCFF i wybrałem do tego celu Kruka.
Chciałem się dowiedzieć, czy szacując przyszłe przychody powinien prognozować planowane zakupy portfeli, a jeśli tak, to w cenie nominalnej czy godziwej?

Czy można jednak tego nie prognozować, bo siłą rzeczy jest to obarczone błędem, a poprzestać na prognozie wyłącznie przychodów?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 19 kwietnia 2017 15:45:20
Skoro robisz FCFF to szacujemy tak naprawdę przecież przepływy. A przepływy w danym roku to w uproszczeniu do segmentu portfeli własnych przecież:
FCFF=spłaty - koszty_windykacji - podatek - inwestycje = EBITDA gotówkowa - podatek - inwestycje

Jeśli założysz, że spółka będzie tylko miała spłaty z obecnego portfela to za 10-12 lat skończy działalność. Wtedy musiałbyś zaplanować też stopniową redukcję kosztów i wartość rezydualną równą wartości posiadanych nieruchomości mniej więcej. Tak przecież na 99 proc. nie będzie.

Kruk ma przed sobą jeszcze parę lat wzrostów skoro ma walczyć o pozycję nr. 1. Dlatego nakłady na portfele raczej będą rosły, a nie zostaną zahamowane. Tak, jest ryzyko popełnienia błędu, ale to jest wpisane w prognozowanie przyszłości. Bez tego ryzyka cena akcji zmieniałaby się tylko o koszt kapitału rocznie.

catchduck
0
Wysłane: 19 kwietnia 2017 17:35:27
Wiem, że szacuje przepływy FCFF, ale żeby do nich dojść muszę przecież zacząć od punktu wyjścia. Czyli od prognozy przychodów, czyli spłat, bo u wierzyciela przychody = spłaty (nieważne czy inkaso czy na własny rachunek).
Ażeby zaprognozować spłaty (czyli przychody) muszę oszacować trend w nabywaniu pakietów (czyli kosztów operacyjnych) – czy będą rosły, malały, nie zmieniały się w czasie.
Nie znając modus operandi spółki przy nabywaniu portfeli (jak to robi że kupuje długi tanio),prognozując koszty operacyjne, czyli płacenie za pakiety wierzytelności, muszę opierać się na danych historycznych i ekstrapolować je w przyszłość przy założeniu, że skoro dobrze jej to wychodziło w przeszłości, tak samo będzie w przyszłości.
Innymi słowy, aby dojść do FCFF muszę zaprognozować następujące składowe :
- przychody
- koszty zmienne/operacyjne (czyli koszty kupna pakietów i potem windykacji)
- EBIT
- podatek dochodowy od EBIT
- EBIT pomniejszony o podatek (NOPAT)
- amortyzacja
- zmiana w kapitale obrotowym
- CAPEX
- nabycia pakietów wierzytelności – no właśnie, czy muszę, skoro dla mnie nabycia pakietów wierzytelności, to koszty operacyjne, po co to liczyć dwa razy. Stad było moje pytanie w poprzednim poście.

"FCFF=spłaty - koszty_windykacji - podatek - inwestycje = EBITDA gotówkowa - podatek - inwestycje"
jak rozumiem pisząc:
"spłaty" - masz na myśli przychody,
"koszty windykacji" - koszty nabycia pakietów, czy te późniejsze, np. wysyłanie ponagleń?,
"inwestycje" - czy to CAPEX? czyli bierzesz je z przepływów pieniężnych z pozycji : wydatki inwestycyjne?
Czy może inwestycje dla Ciebie to "koszty nabywania portfeli" - bo przecież to podstawowa inwestycja. Wyjaśnij, co u wierzyciela rozumiesz pod słowem inwestycje? Bo chyba nie budynki czy grunty, a z tym to sie kojarzy.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 kwietnia 2017 09:02:21
Cytat:
Wiem, że szacuje przepływy FCFF, ale żeby do nich dojść muszę przecież zacząć od punktu wyjścia. Czyli od prognozy przychodów, czyli spłat, bo u wierzyciela przychody = spłaty (nieważne czy inkaso czy na własny rachunek).

No właśnie nie, nie trzeba :) Spółka podaje wprost EBITDA gotówkową. Dostajesz to co chcesz, przynajmniej historycznie. W przypadku Kruka przychody to nie spłaty. Spłata składa się z części odsetkowej która stanowi przychód i części kapitałowej, która odzwierciedla koszt nabycia tej wierzytelności.
Cytat:

Ażeby zaprognozować spłaty (czyli przychody) muszę oszacować trend w nabywaniu pakietów (czyli kosztów operacyjnych) – czy będą rosły, malały, nie zmieniały się w czasie.
Nie znając modus operandi spółki przy nabywaniu portfeli (jak to robi że kupuje długi tanio),prognozując koszty operacyjne, czyli płacenie za pakiety wierzytelności, muszę opierać się na danych historycznych i ekstrapolować je w przyszłość przy założeniu, że skoro dobrze jej to wychodziło w przeszłości, tak samo będzie w przyszłości.
Innymi słowy, aby dojść do FCFF muszę zaprognozować następujące składowe :
- przychody
- koszty zmienne/operacyjne (czyli koszty kupna pakietów i potem windykacji)
- EBIT
- podatek dochodowy od EBIT
- EBIT pomniejszony o podatek (NOPAT)
- amortyzacja
- zmiana w kapitale obrotowym
- CAPEX
- nabycia pakietów wierzytelności – no właśnie, czy muszę, skoro dla mnie nabycia pakietów wierzytelności, to koszty operacyjne, po co to liczyć dwa razy. Stad było moje pytanie w poprzednim poście.

Spółka w raportach publikuje rynkowe średnie ceny pakietów wierzytelności w stosunku do wartości nominalnej, a także krzywe spłat tzn ile proc. wartości godziwej odzyskuje w danym roku. Prościej wyjść od tego. Zobaczyć wstecz ile wynosiły nakłady w danym roku i spłaty i na tym zbudować model.
Trzeba też pamiętać, że część odsetkowa jest największa na początku i najmniejsza na końcu prognozy spłat z danego pakietu (tak jak w leasingu). Dlatego lepiej wyjść od wartości gotówkowych, a nie memoriałowych

Cytat:
"FCFF=spłaty - koszty_windykacji - podatek - inwestycje = EBITDA gotówkowa - podatek - inwestycje"
jak rozumiem pisząc:
"spłaty" - masz na myśli przychody,
"koszty windykacji" - koszty nabycia pakietów, czy te późniejsze, np. wysyłanie ponagleń?,
"inwestycje" - czy to CAPEX? czyli bierzesz je z przepływów pieniężnych z pozycji : wydatki inwestycyjne?
Czy może inwestycje dla Ciebie to "koszty nabywania portfeli" - bo przecież to podstawowa inwestycja. Wyjaśnij, co u wierzyciela rozumiesz pod słowem inwestycje? Bo chyba nie budynki czy grunty, a z tym to sie kojarzy.

Nie, jak napisałem wyżej. W przypadku Kruka spłaty to spłaty. Spłata = przychody + część kapitałowa (zwana amortyzacją)
Koszty operacyjne to koszty windykacji, reklamy i administracji, przy czym koszty windykacji to cała rzesza kosztów (wysyłania ponagleń, obsługi callcenter, przedstawicieli terenowych, windykacji sądowej i komorniczej w tym zastępstwa procesowego itd.)
Inwestycje to oczywiście nakłady na nowe portfele wierzytelności.

catchduck
0
Wysłane: 20 kwietnia 2017 17:15:39
Dziękuję za wyjaśnianie niełatwej tematyki. Przerasta mnie zrozumienie specyfiki księgowania przychodów przez Kruka:)

Anty_teresa, widzę że doskonale znasz tą branżę, możesz mi powiedzieć, czy wszystkie spółki z tej branży tak księgują przychody?

A może gdzieś można o tym poczytać więcej, w UoR, MSR, czy jakimś raporcie?
Edytowany: 20 kwietnia 2017 17:16

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,150 sek.

myfxuaca
nflxrkyl
nbtejzio
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tyzeuwrs
ddrtibst
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat