stxzkhom
Advertisement
PARTNER SERWISU
izbjowyv
17 18 19 20

Ewolucja gracza giełdowego

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 29 czerwca 2017 10:42:10
Cytat:
natomiast CV p. Piróga wygląda imponująco, także w szerszym horyzoncie czasowym, restrukturyzacja może się powieść:

Jeśli mnie pamięć nie myli 2011-2012 gdy Pan Piróg był prezesem LOT to czas, gdy OLT Ekspress z nim walczyło i prawie im by się to udało a LOT był na skraju bankructwa. Tak więc to tak raczej średnio ;). Temat BML obserwuję z boku - póki co świeca którą rysują bardzo mi się nie podoba (ale do końca dnia sporo czasu).
Edytowany: 29 czerwca 2017 10:44

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 16 października 2017 16:17:08
Cześć,

Po dłuższym urlopie powracam do prowadzenia kroniki.
Nie mam zbytnio czasu na podsumowanie działalności z poprzednich 3 miesięcy, więc poniżej jedynie kilka suchych faktów.

Okres wakacyjny nie był najszczęśliwszy – portfel zaliczył blisko 25% DD, ale takie uroki tygodniowych świeczek… i powoli odpracowuję straty.
Na dzień dzisiejszy stopa zwrotu za 2017 to 36%, co daje średnioroczną stopę zwrotu na poziomie 48%. Biedy chyba nie ma.

Obecnie w portfelu:

DNP (+47%)

kliknij, aby powiększyć

EAH (+22%)

kliknij, aby powiększyć

GBK (-1,7%)

kliknij, aby powiększyć

MON (-2,25%)

kliknij, aby powiększyć

I na koniec najciekawszy kwiatuszek:
MIR (+1,21%)

kliknij, aby powiększyć

Tak, jak nie mam w zwyczaju zaglądać do danych finansowych, bo średnio się na tym rozeznaję, i raczej jest to „przeszkadzacz”, tak tym razem zaglądnąłem. Wg sprawozdania za 1Q 2017 spółka jest…bankrutem, a przynajmniej stanie się w momencie, gdy pierwszy z banków wypowie jej kredyty.
Spadająca sprzedaż, straty, spore zobowiązania względem przychodów ze sprzedaży, rosnący magazyn…jeżeli w sprawozdaniu za Q2 2017 (swoją drogą, to już chyba dawno powinno być opublikowane) nie będzie zmian, to cienko to widzę.
Nie mniej jednak zakupiłem pakiet startowy  , bo technicznie całkiem dobrze wygląda. Rzekłbym, idealny układ pod wybicie i dużo wolnej przestrzeni do wzrostów.

Ostatni miesiąc to też duży wzrost zainteresowania kontraktami.
Obecnie posiadam S na PXM.

kliknij, aby powiększyć

Idealne miejsce na wejście w S było po wybiciu w dół poziomu 6,0 jednak nędzna płynność i źle ustawione zlecenie spowodowało, że nie zrealizowało mi transakcji. Obsuwa była szybka, więc kolejny poziom znalazłem dopiero w okolicach 5,2. Obecna sytuacja bardzo klarowna, wybicie z tej krótkotrwałej konsoli pokaże kierunek.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 16 października 2017 23:40:24
Cytat:
Okres wakacyjny nie był najszczęśliwszy – portfel zaliczył blisko 25% DD, ale takie uroki tygodniowych świeczek… i powoli odpracowuję straty.
Na dzień dzisiejszy stopa zwrotu za 2017 to 36%, co daje średnioroczną stopę zwrotu na poziomie 48%. Biedy chyba nie ma.

Średniorocznie 48% przez kilkanaście lat przebija biedę Buffeta :D Jak widziałeś u mnie wakacje też były ciężkie i generalnie system słabo się spisywał, ale obecnie praktycznie nadrobił wakacyjne DD. Spytam się nieśmiało - miałeś HEL ;) ?

Jak widzę mamy tylko jedną wspólną spółkę mimo podobnego konceptu na grę, DNP gratuluję, super trafione na wczesnym etapie trendu. GBK za to niezbyt mi się widzi w obecnym układzie - ale jak wyjdzie dołem to wiadomo co robić i strata nie powinna być duża. Z MIR mnie zaskoczyłeś chociaż mimo fundamentów ta spółka potrafi technicznie "chodzić" co udowodnił ruch z 2015 - tylko ten obrót na tym wybiciu Not talking
Edytowany: 16 października 2017 23:42

cyzo
3
Wysłane: 17 października 2017 08:57:14
Czołem,
Niestety, wakacyje to był okres małego skupienia na GPW, także HEL zobaczyłem ...dzisiaj :) Dobry strzał, załatwiający cały roczny plan :)
Uaktywniłem sie dopiero we wrześniu, stąd za pewne mała ilość wspólnych spółek. Czekam na odbicie, bo obecnie nawet portfel do obserwacji jest średnio zapełniony...i na każdym indeksie widzę bidę z nędzą.

cyzo
3
Wysłane: 20 października 2017 14:41:32
GBK wypada z portfela z 10% stratą. Strata na portfelu 1%.
Piekielena otchłań zasysa też PXM - ale tu ciekawie, ze względu na S-kę.
Czaszkuję, jak zarządzić tą pozycją, bo w tzw. międzyczasie zdąrzyłęm się nauczyć, że na kontraktach warto stosować TP, a przynajmniej dla Longów. Tutaj jednak potencjał do obsuwy jest tak duży (okolice 3,5 a nawet 2,0, chociaz to drugie wygląda mi bardziej na typowy Wyckofowy test, niż zakres ówczesnej konsoli), że aż się prosi o piramidowanie na kolejnych przystankach, a takowe za pewne będą.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 20 października 2017 17:38:46
Tydzień kończą na PXM z elementem obronnym w postaci dolnego cienia - więc może być jakaś próba odreagowania. Jeśli tak by było to zbierałbym w granicach 4,8-5,0 shorty. GBK jednak wybronili minima wczorajsze (choć już tych wcześniejszych nie potrafili), firma przesunęła raport z listopada na poniedziałek więc może z tego odbiją, jak nie to powrót do miejsca startu - 19,50 zł Ogólnie niezły koniec tygodnia nie ;) ?
Edytowany: 20 października 2017 17:40

cyzo
3
Wysłane: 20 października 2017 20:01:38
To fakt...mila koncowka. Zeby jeszcze cala odziezowka tak zassala, to by w ogle byl ogien. Intrresujaco wyglada Cocodrilo. Sorry za brak polskich znakow, ale mam nowa sluchawke prosto from China, I jeszcze nie ogarnalem slownika :)

cyzo
3
Wysłane: 20 października 2017 20:41:05
Powracając jeszcze do PXM, na instrumencie bazowym już ta obrona wcale nie jest taka widoczna. Pytanie, czy to po prostu nie kwestia nędznej płynności na kontrakcie? W zasadzie, to który instrument jest "wyprzedzający" - pochodny, czy baza?

cyzo
3
Wysłane: 23 października 2017 18:06:06
Dzisiaj do portfela wpadło ALL.
Zagranie podpatrzone na forum :)

Fajny, czytelny sygnał w postaci popytowego cienia na wcześniejszym wsparciu i małe ryzyko względem potencjału.

kliknij, aby powiększyć

Bardzo udana sesja na PXM :) W marcu kurs był pompowany informacjami o kontraktach na Opole, więc było pod co grać. Najwyraźniej rynek zweryfikował tego kolosa na glinianych nogach, bo pojawiają się pogłoski o kolejnych kontraktach (Żarnowiec, którego miało w ogóle nie być) a kurs przypomina wodospad. Ciężko sobie wyobrazić, żeby w trwającej rzeczywistości, taka (państwowa) spółka, jak PXM, zasilana gotówą z PKO miała upaść, ale działając na granicy/albo i poniżej rentowności, kurs może po prostu bezwiednie szorować po dnie. Pytanie, gdzie tego dna szukać.

cyzo
3
Wysłane: 31 października 2017 11:27:57
Wybrałem się na mały shopping :)

Do portfela wpadł ASB.

Co prawda nie należy do WIN_INFORMATYKA, ale najbliżej mu do tego indeksu, więc z nim zestawiam.

WIG_INFO na linii wsparcia oraz LT wzrostowego. Mocno zwiększone obroty a na RSI zrobił się HH.

kliknij, aby powiększyć

Indeks w ostatnich 3 m-cach radzi sobie znacznie lepiej, niż sWig80, do którego należy, ale o to akurat nie trudno. Istotniejsze jest, że sama spółka ładnie wygląda na jego tle, a dodatkowo jest silniejsza, niż największy konkurent, ABC.

kliknij, aby powiększyć

Wykres mówi sam a siebie:
1. Zwiększone obroty
2. Zawijająca do góry SMA 30 W
3. Rosnący ciśnieniomierz (RSI)

kliknij, aby powiększyć

Kolejny zakup to CEZ.

Szeroko komentowane są poczynania energetycznych spółek krajowych, a tym czasem, niespostrzeżenie imponującą siłę pokazuje CEZ:

kliknij, aby powiększyć

Miejsce na wejście było niżej, na poziomie 70 pln, ale trochę zamuliłem.

Obecnie przebijany jest istotny opór z lat 2013 - 2015. Na razie 1/2 pozycji, po spodziewam się naleznej korekty, która może dojść do 15%, co przy połowie pozycji nie będzie tak bardzo boleć.

kliknij, aby powiększyć

Do obserwacji wpada VOT:

Zwiększone obroty, rosnące ciśnienie, przebita LT spadkowego, zawijająca SMA, czyli wszystko, co lubię.

kliknij, aby powiększyć

cyzo
3
Wysłane: 9 listopada 2017 23:03:11
Dzisiaj zrealizowałem zysk na DINO PL
Rynek słaby a zachowanie kursu mi się nie podoba. Kurs zbliżył się do LT (chociaż ciężko tu mówić o linii trendu, bo to świeży papier, i jak widać dopiero wczoraj utworzył się trzeci punkt styczności). O ile wczoraj ładnie uaktywnił się popyt, o tyle dzisiaj na zwiększonych obrotach kurs powrócił w dół. Dodatkowo nie podoba mi się zeszły tydzień, gdzie próba wybicia górą była non stop bombardowana podażą. Układ o tyle komfortowy, że teraz kasuję 40% zysku a w przypadku odbicia w górę, niewielkim kosztem odnowię pozycję.

kliknij, aby powiększyć

Ciekawie również robi się na MIR.

kliknij, aby powiększyć

Co prawda wcześniej zlikwidowałem pozycję z 8% stratą, bo korekta kupowanego przeze mnie wybicia mnie przerosła, ale odnowiłem pozycję ze średnią cena 2,7 i patrzę co dalej (na razie ma 2/3 pozycji brane w dwóch partiach po 2,4 i 3,01 z ręki). Generalnie strata na MIR okazała się fajnym ćwiczeniem i nauką, po której jednak przeprosiłem się do otwierania pozycji na raty. Ogólnie mój zamysł wyprzedzania typowych sygnałów "Weinstainowskich" bardzo dobrze się sprawdza (u mnie przynajmniej), ale przy takich mało płynnych i ryzykownych papierach, jak MIR budowanie pozycji na raty, przy tak niskim poziomie względem docelowego wybicia, na którym strategia nakazuje zająć pozycję (dopiero), daje możliwość spokojnego obserwowani rozwoju wydarzeń i przede wszystkim komfort psychiczny. Dzięki temu (jak wielokrotnie zaznaczał @Wojetek) można dopuszczać do większych korekt - nawet po 15-20%.

Po drodze wyleciał również CEZ ( w sumie na 0). Te podażowe cienie jeszcze przed wybiciem oporu mnie odstraszyły.

Jutro będą się ważyć losy ASB i ATT.

cyzo
3
Wysłane: 22 listopada 2017 10:56:56
Odnowiłem pozycję na DNP. Nie całą poprzednio, z zyskiem sprzedaną, ale o 20% większą, niż wynika z MM.
Wydaje się, że korekta dobiegła końca. Kurs odbił o LT, która już się wytworzyła, ładne popytowe cienie przy odbiciu wsparcia w strefie 60-61 pln, mocno zwiększone obroty i RSI, które wydaje się być już wypsztykane i przebiło swoja LT. Ciasny, 4% stop.

kliknij, aby powiększyć

Do portfela weszło równiez BZWBK. Do PKO jakoś nie miałem przekonania, więc może tu się załapię
Gram na wybicie historycznych szczytów i dobry sentyment na całym sektorze bankowym.

kliknij, aby powiększyć

Yaroman
110
Wpisów: 1 748
Wysłane: 27 listopada 2017 18:15:44
Cyzo, jak widzisz Dino po dzisiejszej sesji?

cyzo
3
Wysłane: 27 listopada 2017 21:26:44
Na razie widzę to tak:

kliknij, aby powiększyć

Zdaję sobie sprawy z wymowy takiej świecy, ale na dzień dzisiejszy traktuję to jako chęć inwestorów do zrealizowania zysków po fajnym utargu z zeszłego tygodnia. Wydaje mi się, że gdyby była to "zła" podaż, to uaktywniła by się już na wybiciu 70 pln z 22 listopada. Bardzo oczywisty poziom do takiego zagrania.

cyzo
3
Wysłane: 3 grudnia 2017 22:58:45
Zrobiłem przegląd rynku i na dzień dzisiejszy nie widzę żadnego sektora, który by kusił widmem wzrostów. Najlepiej wygląda Telekomunikacja, ale z niej jedynie OPL ma jakieś szanse. Reszta z tego sektora w całkowitym boczniaku.
Na 41 spółek w obserwacji, jedynie 10 nadaje się do głębszej analizy, a 5 do wklejenia.

1. MON
Raz już była w portfelu, ale szybko wyskoczyła. Zakup był błędem (wybicie 9,0 z wrzesnia) i podyktowany był pazernością :)

kliknij, aby powiększyć

Kurs, zdaje się, że uklepał już dno i pora na próbę wybicia z konsoli. Rosnące RSI (w trendzie) i obroty zachęcające. Należałoby jeszcze zestawić papier w całą odzieżówką, ale rynek jest tak podły, że nawet mi się nie chce, bo na dobrą sprawę to obecnie powinienem się powstrzymać od jakichkolwiek zakupów.

2. COG

Sytuacja dość podobna, co powyżej. Minusem są dość świeże opory z maja.

kliknij, aby powiększyć

3.PAT

Ciekawy przypadek.

kliknij, aby powiększyć

Super układ na wybiciu ze strefy groszowe - wręcz książkowe. Korekta trochę się przedłużyła, ale trend na RSI się utrzymał, powróciły obroty, a przy próbie wybicia dołem ostatniej dołka korekty pojawiła się ładna doji na obrotach, co może świadczyć o braku chęci powrotu do strefy groszowej. Fajne miejsce na zajęcie pozycji po wybiciu ostatniego szczytu.
Jedyne co mi się nie podoba to fakt, że na wykresie, wizualnie do historycznych szczytów jest bardzo daleko, a to "zaledwie" 250-300%. Jak by zmazać ceny po prawej, to poiwedziałbym, że z jakieś 700.

4. VOT

Linia Trendu spadkowego przełamana.

kliknij, aby powiększyć

W zasadzie to mam problem z interpretacją tego wykresu. Po spadkach utworzyła się konsolidacja. Wykształcił się jakiś krótki trend wzrostowy, w wyniku czego powstał trójkąt - może spadkowy, ale czy poprzedzająca go linia trendu nie powinna być bardziej stroma, żeby mówić o formacji kontynuacji trendu spadkowego?

W każdym razie do obserwacji. Na + nowy trend na RSI, reakcja popytu przy stykach z nową LT, spore na ostatniej świecy obroty. Jedyny minus to krótka konsola, jak na mające się zbliżać zdrowe wybicie.
5. WTN

Trochę w sumie bez przekonania, ale wklejam.

kliknij, aby powiększyć

Udało się wybić z ponad rocznej konsoli, ale obroty dalej marne. Normalnie powiedziałbym, że może się urodzić nowiutki piękny trend, ale sama spółka zupełnie mnie do siebie nie przekonuje. Z polskiej, bardzo dobrej i wysoce rozpoznawalnej marki premium, zrobili z siebie zwykły sklep z galanterią skórzaną. Nie znam się na marketingu (więc się wypowiem :) ), ale w ogóle nie rozumiem takiego konceptu marketingowego. Albo wystawiamy się w dyskontach i idziemy w stronę mniejszych sklepów, albo walimy do drogich galerii handlowych.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 4 grudnia 2017 10:21:23
Good job :). PAT zobaczymy czy zachowa się książkowo i odbije czy jednak zaneguje wybicie. WTN bardzo interesujący bo podaży z lewej nie ma wcale. Co do VOT - interpretacja będzie łatwiejsza jak w końcu zrobi NH ;).

cyzo
3
Wysłane: 22 grudnia 2017 21:59:42
Dołożyłem dzisiaj drugi pakiet (do full) na VOT. Na pierwszym ma cenę 10,74 a dzisiejszy wszedł finalnie po 11.55 Na razie okolice 10, 46, chociaż te dwie ostanie (tygodniowe) świece, to taki idealny układ pod stopgrabbera:)

kliknij, aby powiększyć

cyzo
3
Wysłane: 5 stycznia 2018 16:39:02
Czas na mały rachunek sumienia 
Plan na 2017 wykonany.

Łączna stopa zwrotu w 2017 r: 34% vs zakładane 25%, czyli wynik podobny, jak w zeszłym roku.
Max DD: 17%
Ilość transakcji: 50
Zyskowne: 15
Stratne: 35
Skuteczność: 30%
Średni zysk / Średnia strata : 4:1

Od tego roku zaczynam prowadzić transakcje również w excellu, bo nie potrafię pokazać w każdej transakcji jaki był faktyczny R/R na każdej transakcji. To 4:1 to wartość uśredniona, więc nie pokazuje prawdziwych fuckupów, których kilka było 

Z czego jestem zadowolony:
1.Dopracowałem metodykę (ale dopiero pod koniec roku)
2.Czuję się z nią pewnie

Z czego nie jestem zadowolony
1.W dalszym ciągu, głównie z braku czasu na solidne analizy, podejmuję pochopne decyzje, tak na szybko, byle by coś zagrać, bo setup wydaje się być książkowy. Do tego dochodziła zbyt duża pewność siebie, brak cierpliwości i chciwość. W wyniku połączenia tych czterech elementów za wcześnie angażowałem całość planowanej pozycji, co w połączeniu z niską płynnością spowodowało na trzech transakcjach straty w wysokości odpowiednio 2xR, 3xR i 4xR !! co się mocno przełożyło na finalny wynik portfela.

Kiedy w połowie roku portfel osiągnął 54% włączył mi się „Efekt Boga” i postanowiłem ruszyć z kontraktami. Jakież było moje zdziwienie, gdy w 2 tygodnie skróciłem rachunek kontraktowy o 60%  Co prawda to była na prawdę niewielka kwota, przeznaczona na cele treningowe, ale dało do myślenia.

Plany na kolejny rok:
1. Cel: niezmiennie +25%
2. Otwierać pozycje wyłącznie w oparciu o swoje własne analizy
3. Wyeliminować „głupie” straty wynikające z nieprzemyślanych zakupów na szybko
4. Poprawić zarządzanie pozycją w zakresie wielkości pozycji w jej początkowym stadium.
a) Przy sygnale poprzedzającym mające nadejść „właściwe wybicie” angażować ½ pozycji a drugie ½ na właściwym wybiciu. W przypadku przeoczenia sygnały przedwczesnego, na właściwym wybiciu od razu cała pozycja – łapanie korekt w dalszym ciągu mi nie wychodzi.
b) Ciąć straty przy pierwszych sygnałach i nie czekać do realizacji pełnego stopa. W przypadku przedwczesnej decyzji o sprzedaży odnowić pozycje. Generalnie dobrze mi się ta technika sprawdza.

To na obecną chwile chyba tyle
Poniżej wyniki na poszczególnych pozycjach a tym czasem życzę wszystkim tłustych zysków w już rozpoczętym A.D. 2018 !!

PBG 120,21%
PXM 88,19%
KSG 85,92%
AGT 47,50%
DNP 39,26%
KGHM (KGH) 30,91%
PKOBP (PKO) 12,69%
GTN 11,29%
PKNORLEN (PKN) 10,22%
JHM 8,90%
JSW 6,74%
AGT 5,46%
TRI 2,43%
ALL 2,28%
KRUK (KRU) 1,99%
KGHM (KGH) -1,92%
POLWAX (PWX) -2,07%
JSW -2,08%
ATT -2,30%
ASBIS (ASB) -2,51%
CIECH (CIE) -2,75%
STP -2,88%
EMPERIA (EMP) -2,92%
KGHM (KGH) -3,08%
TORPOL (TOR) -3,10%
PND -3,22%
IFI -3,44%
ORANGEPL (OPL) -3,52%
ENG -3,69%
CEZ -4,06%
PCX -4,98%
HERKULES (HRS) -4,98%
PXM -4,99%
POLIMEXMS (PXM) -5,19%
EAH -5,37%
BZW -6,12%
ACT -6,49%
KSG -6,74%
AGROTON (AGT) -6,78%
PND -6,85%
MDG -7,57%
MIR -7,61%
BML -8,67%
MON -9,19%
GBK -10,40%
CTS -10,75%
ALL -12,42%
ENERGOINSTAL -14,00%
ACT -15,69%
MIR -17,53%

allemange
3
Wpisów: 98
Wysłane: 5 stycznia 2018 17:10:23
To nieźle ja w 2017 roku miałem (+5%) z tytułu dywidend a ze sprzedaży nic, bo nic nie sprzedałem, potencjalny zysk ze sprzedaży do (+2.25%) na dzień dzisiejszy, ale ja amator dopiero zaczynam edukacje na te tematy, chociaż szkół jest wiele i trudno stwierdzić kogo tu słuchać......

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 stycznia 2018 17:38:55
Gratki cyzo, wynik zacny.

Mieliśmy nawet podobne stopy zwrotu, czyżby to przez podobieństwa w strategii ;)
Sporo tych transakcji miałeś, nie masz zamiaru nieco zmniejszyć tej liczby w 2018 ? W sumie poprawiając skuteczność przy takim Zysk/Ryzyko może być jeszcze lepiej. PBG i PXM bardzo spekulacyjne walory ale jak widać na takich też można świetnie zarobić. Zastanwiam się tylko nad MON gdzieś to grał - bo nie kojarzę sygnału na nim w 2017.

Keep it rolling :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,359 sek.

ozautnwz
yppzirhv
yucwwkko
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kdjrunle
ugqkystm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat