0 Dołączył: 2009-06-13 Wpisów: 159
Wysłane:
27 sierpnia 2009 14:24:36
przy kursie: 26,99 zł
nocnygracz napisał(a):Zawiszo, obyś nam nie musiał nam raportować, że Bar wzięty jak Rosja pokłóci się z Ukrainą przy okazji jakichś wyborów.
Nie wątpię w Twe umiejętności na polu walki, ale Kozaków Panie Rycerzu jest kupa. Kupa. ja nic nie muszę, każdy jest kowalem swojego losu, społka nie pasuje, to się akcje jej sprzedaje i tyle...
|
|
0 Dołączył: 2009-04-08 Wpisów: 86
Wysłane:
27 sierpnia 2009 14:47:58
nocnygracz napisał(a):Samotny rycerzu, a nie boisz się jakiejś destabilizacji na Ukrainie? Jakiejś wojenki w polityce, jakiejś małej rewolucji w związku ze zniknięciem w nocy stadionu narodowego?
Dokładnie ten argument powstrzymał mnie przed tą niewątpliwie lukratywną transakcją, a dziś żal kaski, która przepłynęła koło nosa miesiąc temu  Gratuję nielicznym odważnym!! edit: A dziś (28.08) to mi jeszcze bardziej żal. Tym większe uznanie dla Ciebie Cukier Wpychałeś mi kaskę w łapki  a ja nie miałam dość odwagi  by po nią sięgnąć. Potwierdza się powszechne tu przekonanie, że trzeba mieć... Kobiety z natury nie mają... Na szczęście jakoś sobie radzę gdzie indziej ;) Szacun Sugar!
Edytowany: 28 sierpnia 2009 10:04
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2009 08:39:43
ogłoszone przed chwilą wyniki Astarty zamykają usta wielu... zrobić 18 mln euro zysku netto w samym II polroczu to WIELKI SUKCES tej spółki !Anale do przedszkola Jestem bardzo zadowolony :) gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
28 sierpnia 2009 08:55:48
cukier napisał(a):ogłoszone przed chwilą wyniki Astarty zamykają usta wielu... zrobić 18 mln euro zysku netto w samym II polroczu to WIELKI SUKCES tej spółki !Anale do przedszkola Jestem bardzo zadowolony :) gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru... Wyniki zacne... Jeśli podtrzymają to tempo wzrostu to spółka jest nadal tania...
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2009 11:36:58
przy kursie: 27,48 zł
anty_teresa napisał(a):Wyniki kwartał do kwartału będą ładne, ale nie należy zapominać o wynikach rok do roku, które to dla inwestorów mają często większe znaczenie. Spółka raportuje się w EUR. Będzie niekorzystny efekt wysokiej bazy. Hrywna znacznie się osłabiła przez ostatni rok. Jeszcze mocniej niż złotówka. Przeliczając wynik z UAH na EUR już nie będzie tak słodko. Wzrost sprzedaży o 30% zrekompensuje dopiero negatywny wpływ walutowy. Oczywiście jak przeliczyć to znów do złotówki efekt będzie mniejszy. Hrywna straciła do złotego jakieś 10% odpowiedź na Twoje wcześniejsze wątpliwości : Astarta miała 190,40 mln UAH zysku netto w II kw. 2009 r., wzrost o 103,1% r/r Warszawa, 28.08.2009 (ISB) - Ukraiński producent cukru, spółka Astarta Holding miała 190,40 mln UAH skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kw. 2009 roku wobec 93,72 mln UAH zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie. Zysk operacyjny na poziomie grupy wyniósł 205,03 mln UAH wobec 79,73 mln UAH zysku rok wcześniej. Skonsolidowane przychody wyniosły 265,17 mln UAH wobec 175,94 mln UAH rok wcześniej. Narastająco w I-II kw. 2009 roku grupa miała 200,59 mln UAH zysku wobec 130,90 mln UAH zysku rok wcześniej przy obrotach odpowiednio 498,95 mln UAH wobec 326,60 mln UAH. poczekamy, niech anale poanalizuja, bo dzisiaj dostali małą lekcję...
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
Wysłane:
28 sierpnia 2009 11:54:56
Dlatego też rating od razu podskoczył z BB+ na A www.stockwatch.pl/gpw/astarta,...A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
Edytowany: 28 sierpnia 2009 12:08
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 sierpnia 2009 12:10:40
cukier napisał(a):anty_teresa napisał(a):Wyniki kwartał do kwartału będą ładne, ale nie należy zapominać o wynikach rok do roku, które to dla inwestorów mają często większe znaczenie. Spółka raportuje się w EUR. Będzie niekorzystny efekt wysokiej bazy. Hrywna znacznie się osłabiła przez ostatni rok. Jeszcze mocniej niż złotówka. Przeliczając wynik z UAH na EUR już nie będzie tak słodko. Wzrost sprzedaży o 30% zrekompensuje dopiero negatywny wpływ walutowy. Oczywiście jak przeliczyć to znów do złotówki efekt będzie mniejszy. Hrywna straciła do złotego jakieś 10% odpowiedź na Twoje wcześniejsze wątpliwości : Astarta miała 190,40 mln UAH zysku netto w II kw. 2009 r., wzrost o 103,1% r/r Warszawa, 28.08.2009 (ISB) - Ukraiński producent cukru, spółka Astarta Holding miała 190,40 mln UAH skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kw. 2009 roku wobec 93,72 mln UAH zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie. Zysk operacyjny na poziomie grupy wyniósł 205,03 mln UAH wobec 79,73 mln UAH zysku rok wcześniej. Skonsolidowane przychody wyniosły 265,17 mln UAH wobec 175,94 mln UAH rok wcześniej. Narastająco w I-II kw. 2009 roku grupa miała 200,59 mln UAH zysku wobec 130,90 mln UAH zysku rok wcześniej przy obrotach odpowiednio 498,95 mln UAH wobec 326,60 mln UAH. poczekamy, niech anale poanalizuja, bo dzisiaj dostali małą lekcję... Cukierku, ja miałem wątpliwości w EUR nie UAH... W EUR wygląda już mniej zacnie, ale nadal wyśmienicie
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2009 15:45:49
Dalsze trudności z ustabilizowaniem sytuacji na ukraińskim rynku cukru 2009-08-28 Gabinet Ministrów Ukrainy poinformował o zakończeniu niepowodzeniem prowadzonych z białoruskim rządem negocjacji w sprawie dostaw na Ukrainę cukru z Białorusi. Negocjacje te - rozpoczęte w związku z koniecznością ustabilizowania sytuacji na rynku cukru na Ukrainie (w ciągu ostatnich kilku miesięcy cena cukru na Ukrainie wzrosła dwukrotnie - z 4 UAH/kg do 8 UAH/kg) - nie przyniosły spodziewanych wyników ze względu na zbyt wysoką cenę cukru zaproponowaną przez rząd Białorusi (550 USD za 1 tonę).
Zakładane dostawy cukru z Białorusi miały stanowić ważne uzupełnienie możliwości zaspokojenia popytu na cukier ze źródeł wewnętrznych. Na dzień dzisiejszy ukraińskie cukrownie nie posiadają bowiem zapasów cukru - wyprzedano je jeszcze wiosną po obniżonej cenie - co sprawia gwałtowny wzrost cen tego produktu. Sytuacji nie stabilizują również sprzedaże interwencyjne, prowadzone przez Państwowy Fundusz Rolny.
Ministerstwo Polityki Rolnej Ukrainy ocenia, iż w październiku bieżącego roku ceny cukru na Ukrainie zmaleją. Za takim stanowiskiem przemawia fakt, iż aktualne zapasy cukru na Ukrainie wynoszą 600 tys. ton, planowany na rok 2010 poziom produkcji cukru stanowi 1,5 mln ton, a średnioroczna konsumpcja cukru na Ukrainie wynosi 2 mln ton. Natomiast w ocenie niezależnych ekspertów nie należy oczekiwać spadku ceny cukru w bieżącym roku marketingowym ze względu na deficyt tego produktu na świecie.
Gabinet Ministrów Ukrainy planuje wznowić rozmowy dot. zakupu około 100 tys. ton cukru ze stroną białoruską w listopadzie 2009 r.
Źródło: „Delo"
wyniki za IIIkw na Astarcie, można więc brać już w ciemno...
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
29 sierpnia 2009 01:05:45
Nie znam się na produkcji rolnej, która na pewno jest silnie sezonowa i w różnych kwartałach struktura sprawozdań ma inną dynamikę, ale podzielę się tym co widać w raporcie za II kwartał. Na moje oko nie jest tak słodko. Przede wszystkim spółka jest targana kursem hrywny do euro, a jednak jej zagraniczne rynki zbytu płacą w euro (a spora część zadłużenia jest w dolarach), toteż analizowałbym raport wyłącznie w tej walucie. Pod tym kątem wzrost przychodów nie jest wcale duży, o niecałe 10%, poprawiła się za to troszkę marża handlowa. Ale już na zysku operacyjnym widzimy dopisaną dużą kwotę - prawie 20 mln € z "rewaluacji aktywów biologicznych". Dalej jest wyjaśnione o co chodzi: nie wiem czy to w tej branży normalne czy to pomysł autorski, ale spółka regularnie i to właśnie w II kwartale wycenia posiadane zwierzęta i uprawy w ten sposób, że ocenia potencjalne przychody z posiadanych tych właśnie aktywów, dyskontuje wg jakiejś tam stopy i w ten sposób powstaje ich wartość, która jest aktualizowana co raport - a różnica wpisywana jest w Pozostałe przychody operacyjne (lub Koszty, ale to dotychczas był margines). Niestety, byłbym przeciwnikiem takiej metody, choć nie zasady rewaluacji, ale nie w ten sposób że zakłada się sprzedaż w przyszłości całości "produkcji w toku" po aktualnych cenach, nie uwzględniając np. ryzyka epidemii, pożaru czy też po prostu zmiany cen. Poza tym dyskontowałbym nie przepływy, ale może wartość odtworzeniową? Inaczej cały czas wykazujemy zyski dopiero spodziewane w przyszłości. To mi się tutaj bardzo nie podoba. No i tak wyczarowany zysk nie jest potwierdzony przepływami. Grupa ma w ogóle conieco gotówki, ale jest też sporo zadłużona - 86 mln € to jak na nią bardzo duża kwota. Natomiast nie ma wątpliwości, że rośnie popyt na cukier oraz jego cena. Raport zawiera wiele bardzo optymistycznych słów. Póki co jednak strata osiągnięta w IV kwartale 2008 r. cały czas ciąży na wyniku i trudno jest przewidzieć rentowność spółki, a od niej zależy wycena. Wygląda jednak, że wszystko zaczyna jej na razie sprzyjać i stąd ostrożne wzrosty kursu. Żeby tylko nie zrobiło się za słodko. Zalecam rozsądną dietę i coś na orzeźwienie, zanim wpadniemy w dalsze zajadanie się słodyczami na tym wątku.
Edytowany: 29 sierpnia 2009 01:07
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 7
Wysłane:
29 sierpnia 2009 19:45:58
Taką metodę "rewaluacji" aktywów Astarta stosuje od samego początku istnienia na GPW. Jest to moim zdaniem zrozumiałe bo np. sadząc buraki ponosisz tylko koszty i czekasz......przychody przyjdą gdy zbierzesz plony i wtedy kosztów niemal nie będzie.....
Edytowany: 29 sierpnia 2009 19:46
|
|
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2009 20:03:45
Dzieki WatchDog za Twoja analizę, a z racji jak piszesz malego doswiadczenia ze spólkami rolniczymi podchodzisz do sprawy ostroznie, i ok. Tak więc za poświęcony czas dla spółki podziekowania. Ja, widzę spółkę w najblizszych dwoch latach odmiennie, niż Ty i bardziej optymistycznie. Przypomne tylko, że z powodu czynnikow ekonomicznych na Ukrainie w IV kw. 2008 r. spółka zmuszona byla zamknąć rok bilansową stratą. Dzisiaj, kiedy po wyjściu na prosta w I kw i znakomitym II kw, mamy już ponad 18 mln EURO zysku netto. Osobiscie chciałbym za kazdym razem moc wybrzydzac po tak spektakularnych wynikach innych moich spółek, które mam w swoim pakiecie. Po pierwsze wyniki sa zblizone do wyników 2008 r., o róznicy kursu hrywny nawet nie będę wspominał, bo gdyby był z roku 2008, to obecny zysk netto byłby zyskiem przyprawiajacym o zawroty głowy, a tak jest "ledwie" o 9 % większy ( w EURO) Po drugie zmniejszono koszty administracyjne i osiągnieto wzrost przepływów pienięznych z działalnosci operacyjnej i Po trzecie: zabezpiczono ryzyko walutowe, poprzez wzrost przychodów z exportu, który wzrósł o połowę ( 50 % ) w porównaniu do okresu roku poprzedniego Tak więc akcjonariusze: albo szklanka do połowy pełna, albo do połowy pusta...wybór nalezy do Was
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2009 20:38:05
Mi chodzi tylko o to, że w tych wynikach szklanka jest pełna, podczas gdy w rzeczywistości gołąb jest na dachu - tzn. spółka wykazuje zyski zanim je osiągnie. Czytałem dzisiaj też Kernela, miejscami podobny i też rewaluujue, ale nie na aż tak wielkie kwoty w proporcji do przychodów.
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2009 21:38:21
Ja naprawdę czytam raporty swoich spólek...:) Key Financial Highlights • Consolidated revenues increased by 9% y-o-y to EUR 46.4 mln • EBIT up 23% y-o-y to EUR 20.8 mln. EBIT margin grew to 45% from 40% • EBITDA increased by 20% y-o-y to EUR 25.1 mln. EBITDA margin grew from 49% to 54% • Net income up 9% to EUR 18.7 mln. Net margin stable at 40% • Cash flows provided by operating activities grew 124% y-o-y to EUR 8 mln Profit from operations and EBITDA On the back of a recovery in commodity markets and an increase in cultivated land, the profit from operations grew 23% to EUR20.8 million. EBITDA was 20% up y-o-y to EUR25.1 million. EBITDA margin rose from 49% to 54%. Net profit The net profit increased by 9% y-o-y to EUR 18.7 million at the same time representing a 52% growth from UAH 132.1 million to UAH 200.6 million in the Ukrainian hryvnia equivalent. The net margin was stable at 40% compared to 1H 2008. Sugar sales In the first half of 2009, the international sugar market demonstrated an aggressive growth. The white sugar price rose 70% and raw sugar price increased by 80% reaching a 28-year high. The wholesale Ukrainian price also significantly augmented. In 1H 2009, the Group continued implementing its strategy aimed at strengthening its marketing position among industrial sugar consumers. About 85% of the Group’s sugar was sold to big Ukrainian and international producers of beverages and confectionary. In terms of volumes, sugar sales increased by 8% from 77.1 thousand tons in 1H 2008 to 83.5 thousand tons in 1H 2009. The revenues from sugar sales grew by 6% to EUR27,2 million. nie matwcie się, jeżeli jeszcze nie kupiliscie akcji Astarty, dzisiejsze ceny akcji są promocją do cen, które bedą po III kw 2009 r. i I kw. 2010 r..., ale jak pisałem kazdy jest kowalem swojego losu... i nie kazdy lubi miec nowe  lub posmakować nowe słodkie  ...ale, ostrożności nigdy nie za wiele, a zarabiać mozna na wiele i innych sposobów...
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2009 21:42:58
Tego z całego serca życzę, przypominając przy okazji o ryzyku, nieodłącznym towarzyszu posiadacza jakichkolwiek akcji.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
29 sierpnia 2009 22:07:33
A ja mam naiwne pytanie: ceny wzrosly o 70-80%, a przychody o 6%. To oznacza gwaltowny wzrost przychodow niebawem, czy jakies inne czynniki tu graja role? Czy moze okresy tych wzrostow sie nie pokrywaja liniowo? albo koszty rosna razem z cenami? Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 29 sierpnia 2009 22:08
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 sierpnia 2009 22:20:30
SlawekW napisał(a):A ja mam naiwne pytanie: ceny wzrosly o 70-80%, a przychody o 6%. To oznacza gwaltowny wzrost przychodow niebawem, czy jakies inne czynniki tu graja role? Czy moze okresy tych wzrostow sie nie pokrywaja liniowo? albo koszty rosna razem z cenami? Deprecjacja Hrywny...
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2009 05:39:45
SlawekW napisał(a):A ja mam naiwne pytanie: ceny wzrosly o 70-80%, a przychody o 6%. To oznacza gwaltowny wzrost przychodow niebawem, czy jakies inne czynniki tu graja role? Czy moze okresy tych wzrostow sie nie pokrywaja liniowo? albo koszty rosna razem z cenami? napisałem wczesniej, że gdybys miał kurs hrywny z połowy 2008 r. to zysk nie byłby dzisiaj ok 19 mln euro, ale moze i ok dwukrotnie wiekszy, ale co to ma do rzeczy, zysk jest większy od najlepszego poziomu, który był w roku ubiegłym. Wiem, ze wielu oczekiwało wtopy w II kw., a tu niestety wyszedł największy zysk w historii tej spółki (odnosnie tej czesci roku)...
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2009 05:49:25
~Horyzont,
dziękuje za miłe słowa, odwaga odwagą, ale czasmi trzeba iść za głosem intuicji, a intuicję najlepszą podobno mają kobiety :), także sluchaj swojego wnętrza i bedzie ok
pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2009-04-08 Wpisów: 86
Wysłane:
30 sierpnia 2009 10:51:58
cukier napisał(a):~Horyzont,
dziękuje za miłe słowa, odwaga odwagą, ale czasmi trzeba iść za głosem intuicji, a intuicję najlepszą podobno mają kobiety :), także sluchaj swojego wnętrza i bedzie ok
pozdrawiam @cukierRobiłam test na SWT mojej tolerancji na ryzyko i wyszło mi powyżej średniej (jak zapewne każdemu kto siedzi w tej „szulerni”  Swego czasu wskoczyłam w VST, ORC, więc chyba z odwagą nie jest najgorzej, ale z zasady staram się we wszystkim zachować umiar. Mur wschodni stanowi dla mnie ścianę nie do pokonania, bo wszystko co się za nim dzieje jest, jak dla mnie, wciąż nazbyt nieprzewidywalne. Współpracuję z Ukrainą(m.in) na co dzień i ubiegły rok był dla mnie dobrą lekcją, jak szybko i jak łatwo zachodzą tam rewolucyjne zmiany  Mam troszkę dłuższy horyzont czasowy, i może dlatego wybieram papier, który z dużym prawdopodobieństwem, za rok, dwa, pięć, nadal będzie miał wartość większą niż płatek celulozy, żeby nie powiedzieć śniegu ;) Nie chodzi mi tu o AST (niech będzie złotą kurą, może kiedyś i dla mnie), ale o ogólne spojrzenie na historyczno-geopolityczne uwarunkowania moich decyzji inwestycyjnych, nie tylko na GPW. To tylko moje bardzo subiektywne spojrzenie.
|
|
|
|