Z raportu za I kwartał
gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru..." Na dzień 31.03.2009 r. wartość planowanych przepływów EUR w Grupie Kapitałowej wynosiła ok. 67 mln EUR. Posiadane zabezpieczenia wiążące się z szacowanymi przez Bank zobowiązaniami, pokrywają tę sumę w kwocie ok. 40 mln EUR.
Wpływ instrumentów pochodnych na wynik I kwartału
Ponieważ wszystkie instrumenty finansowe były wycenione i uwzględnione w wyniku 2008 r., dlatego wpływ ich aktualnych wartości godziwych (wspomnianych w podpunkcie wcześniejszym) na wynik I kwartału 2009 obliczany jest poprzez różnicę wycen z 31.03.2009 i 31.12.2008. W przypadku zrealizowanych jednostronnie przez Bank transakcji, [..]
obciążyła wynik I kwartału. W związku z tym, w przypadku pochodnego instrumentu wbudowanego, jego wycena wpłynęła na wynik netto Grupy Kapitałowej za I kwartał
w kwocie 17 mln PLN.
Wynik na zrealizowanych wg Banków w I kwartale instrumentach pochodnych po uwzględnieniu wycen Banków na 31.12.2008 wyniósł -0,5 mln PLN. [...] Wynik na wycenie pozostałych instrumentów zabezpieczających wyniósł -15,1 mln PLN. Łączna strata netto na rozliczonych i wycenionych wg Banków instrumentach, wyniosła
14,2 mln PLNŁączny wynik netto na wszystkich pochodnych instrumentach (wbudowanym i zabezpieczających) wycenionych oraz rozliczonych jednostronnie przez Banki w Grupie Kapitałowej
był dodatni i wyniósł 2,8 mln PLN (w jednostce dominującej – ABM SOLID S.A. wynik ten wyniósł (-)0,3 mln PLN). Kapitał z aktualizacji wyceny na skutek ujęcia wyceny instrumentu zabezpieczającego zmniejszył się o 4,4 mln".
Myślę że udział opcji nie jest na tyle znaczny by mógł zachwiać płynnością spółki. Obecnie kurs EUR/PLN spada co wpływa korzystnie na wycenę opcji (i niekorzystnie na rentowność). Co do stabliności spółki jestem spokojny, a co do jej wyceny na giełdzie to myślę że rynek tylko czeka na jakąś uspokajającą informację i kurs powienien wreszcie ruszyć do góry. Osobiście nie mam jeszcze akcji, ale poważnie przymierzam się do zakupu. Pewne obawy budzi ta adnotacja, nie wiem czy została podliczona w ogólnym bilansie instrumentów pochodnych:
"W związku z realizacją kontraktu na Ukrainie na budowę Uniwersytetu Kijowskiego wraz infrastrukturą kongresowo-hotelową i zaistnieniem warunków określonych przez MSR 39 ABM SOLID zobowiązana została do wyodrębnienia w ramach wspomnianej umowy wbudowanego instrumentu pochodnego. Wbudowany instrument pochodny nie jest instrumentem zbywalnym i nie wiąże się np. z podpisaniem dodatkowych umów z bankami, powstaniem zobowiązań, nie wpływa na przepływy pieniężne i nie wymaga posiadania czy angażowania limitów skarbowych. Udział kontraktów w euro w portfelu zleceń Grupy Kapitałowej jak też i posiadane instrument pochodne, mają znaczący wpływ na wyniki Grupy Kapitałowej. Wartość godziwa wbudowanego instrumentu pochodnego wyniosła na 31.03.2009 r.
52,6 mln PLN. W przypadku ujemnych wycen instrumentów (wycena została ustalona jednostronnie przez Bank), ich wartość godziwa wyniosła
-50,0 mln PLN(!). [...]"
Aktualnie: MRB(100%)