Koruptos napisał(a):kangoor napisał(a):
nadal uważam, że spółka stanie na nogi
prowadzi dalej normalną działalność, a ta strata to czyszczenie bilansu
Co do charakteru straty owszem zgoda (+ oczywiście jest to świetny sposób nacisku na obligatariuszy), ale co do normalnej działalności są wątpliwości. Skala cięć kosztów przeznaczonych na wynagrodzenia wskazuje, że Spółka szykuje się nie tyle na wstrzymanie premii, co na zwolnienia grupowe. Trochę to dziwne w świetle prowadzonych rekrutacji ale na to wskazują liczby.
jeżeli chodzi o kontynuację działalności - to jak na nasze realia ta spółka jest zbyt duża żeby upaść
nawet może być tak - tak by było na normalnym rynku, że przy takiej upadłości - żeby zapobiec - pozostali uczestnicy rynku by kombinowali, żeby spółkę postawić na nogi - tak jak dzwonili do Buffeta w sprawie Lehmanna
jej dalsze funkcjonowanie opłacą obligatariusze - niestety - albo się zgodzą na proponowane w postępowaniu ustępstwa
albo Nasdaq ma rację - poprostu będzie po spółce
szkoda tylko, że tyle ludzi wystawili ze znacznymi oszczędnościami i sprawa ta nie będzie miała finału prokuratorskiego, bo jeżeli sparwozdania za cały ubiegły rok były lipą - to i audytor i zarząd powinni beknąć
fala też - nie może tylko w zasadzie już się rozlewa na wybitne spółki ze stajni LC, a jeżeli jest prawdą, to co niektórzy piszą o swoich zakupach obligacji GB, że przedstawiano im to jako 100% lokatę kapitału - to wcale mnie to nie dziwi
osobiście - może to się wydawać śmieszne, ale przenoisłem swoje rachunki z jednego z banków, który handlował tymi obligacjami
pewnie to mało znaczące, ale jako konsument mogę tylko tyle zrobić
trzeba czekać na sprawzdanie z opinią, wtedy da się bardziej ocenić co dalej
wczoraj i dzisiaj kupiłem eex i bioton