vjvaczwj
Advertisement
PARTNER SERWISU
xjtxezuj
mysiauek

mysiauek

Ostatnie 10 wpisów
Slownie: trzy z przodu.
Smutna sprawa.

michal-j napisał(a):
tomhead napisał(a):
Ale czy sądzicie, że taki patch 2.3 do CP2077 można uznać jako jeden z tych niezapowiedzianych projektów?

Nie, a przynajmniej mam nadzieję, bo to tylko niewiele znacząca łatka:

Cytat:
celujemy w zakres podobny do tego, jaki miał update 2.2. Poinformujemy Was o szczegółach, gdy tylko będzie to możliwe!

Przy okazji wrócił start dobry cedep, 2 tyg temu zapowiedzieli release, a dziś przełożyli bez nowej daty. I tyle zostało z agile i przewidywalności scruma ..

Śmieszą mnie komentarze o scrumie i agile'u hello1 proszę o więcej love4

Cisza w wątku a tu tkie ciekawe rzeczy sie -w końcu- dzieją.

Poproszę o sprzedaż Starward Industries i zakup PXM.
Powód:
1. wydaje się, że Stawrward odbił na początku roku i to będzie koniec bajki na dłuższy okres czasu. Potencjał spekulacyjny wyczerpany.
2. PXM - myślałem o nim od dawna. Pięknie spekulacyjna spółka w przeszłości. Miałem nadzieję już rok temu, że odbije przy zmianie władzy, która ro poprzednio wspierała spółkę. Teraz zaczyna odbijać i może to początek spekuły lub właśnie odbudowy spółki z nową polską władzą - to nadal poszlaki ;)

Wojetek napisał(a):
Lista uczestników w pierwszym poście zaktualizowana!
...

Dałoby radę dodać do pierwszego posta też link do portfela?

Kwestia "wordingu". Ale wyraźnie widać, ze Ukraińcy nie chcą tego dotykać.

OKKO i Galanftogaz. W postradzieckich tworach przez przypadek nie zostawało się i nadal nie zostaje się właścicielem dużych przedsiębiorstw, tym bardziej przedsiębiorstw związanych z bardzo interesującą branżą.
Podam jeden przykład do mojej -znanej w Bukovelu- tezy. Bodajże w 2014 po zajęciu Krymu OKKO przekazało stacje na Krymie zarejestrowanej w Moskwie firmie. I wszystko byłoby ok gdyby ta firma nie była częścią Galnaftogazu. Co okazało się po dochodzeniu. Czy Ukraińcy coś z tym zrobili? Oczywiście nie. Są ludzie, których się nie rusza i tyle.

P.S. Od 40 lat jeżdżę na nartach, mam dużo znajomych na nich jeżdżących. Znam ludzi, zapalonych narciarzy z Przemyśla czy "Bieszczad" a nie znam nikogo, kto byłby w Bukovelu z wyjątkiem jednej osoby lubiącej zwiedzać wschód. Kto będzie jeździł do tej miejscowości, kawałek drogi, tymi dziurawymi drogami? Miś na miarę naszych czasów cheers

addison napisał(a):
... Zakładam, że to powinno być dawno odbudowane skoro takie Bukovele budują.

Ech, widzę że Bukovel budzi emocje.
Doczytaj kto to buduje tj. kto stoi za całym planem.
W skrócie: Ruscy nie tkną, Ukraińcy boją się tknąć a biznes z zachodu tylko wykorzystuje sytuację.
Ot i wsio towariszcz.

adamkuziak napisał(a):
prosze o zakup po sesji spolki Datawalk. Uzasadnienie podam pozniej

Będę bacznie obserwował bo bardzo lubię wskazaną spółkę :)

GRAF78 napisał(a):
Rif napisał(a):
Skasowali, bo ten projekt ich najzwyczajniej przerósł. Padli na skalowaniu biznesu, a covid im nie pomógł.

skalowanie biznesu udało się tylko PlayWay i CD projekt (choć tu mam obawy czy 3 IP to o jedno nie za daleko ale zobaczymy)

Pisząc, jako pierwszy,komentarz o skalowanie biznesu miałem na myśli skalowanie w polskiej rzeczywistości. Co jest naprawde duzym problemem nie tylko w "IT" czy campingu.
CDP można wyłączyć z porównania bo to jest poziom globalny, inne wyzwania i całkiem inne miejsce niż 11bit. Oni są jeszcze w fazie: wyszliśmy z garażu, coś wymyslilismy i się udało, trochę zwiekszylismy to coś ale... kolejne pomysły nie wychodzą.
Jedno: nie mają stałego IP poza małą grą Frostpunk.
Dwa: kolejne pomysły nie wypaliły, a prawdopodbnie je ciągnięto za uszy zamiast ubić dawno temu.
Pytania jakie bym stawiał to: co dalej? Bo kasa jest i to jest pozytywna wiadomość.

sledzik007 napisał(a):
Vox napisał(a):

na gowork zaczynają się pojawiać nowe opinie, odnośnie sytuacji wewnętrznej w studio.
www.gowork.pl/opinie_czytaj,20...

Vox czytając coraz więcej opinii widać że jest to tylko cień 11 bit, a raczej wydmuszka. Brak kadry zarządzającej a nawet podstawowych pracowników. Albo ktoś ogarnie ten bałagan ,albo kurs mocno poleci

Nie wydmuszka. To typowy przykład dla naszego kraju. Brak umiejętności skalowania firmy.

Wesołych świat!
Zwykle wybieram spółki źle zarzadzane, bez sensownych perspektyw lub/i z fatalną przeszłością a balonowymi opowieściami prezesów lub/i z zerową komunikacją z inwestorami.
I raz przyniosło to w konkursie całkiem dobry efekt.
Był już Airway ale jest groszówką... był Datawalk ale coś się tam jeszcze tli... Starward Industries to będzie to. Sam jestem ciekawy jak dalej potoczy się przyszłość firmy, której historia to historia ogromnej porażki. Czy da sie z tego zdechłego kota coś wycisnąć? Sprawdźmy!
Poproszę wiec: Starward Industries.

Ciekawe jak im w Argentynie idzie.

krato napisał(a):
zakładałem podobne zachowanie jak dzisiaj po info o sprzedaży do Morgan Stanley (czyli info o niespodziewanej sprzedaży do jakiegoś podmiotu), patrząc na wykres który zbliża się do swoich historycznych minimów jak wyceniacie kurs akcji , ile powinien wynosić ?, zakładam że tego typu sytuacje - czyli niespodziewane wzrosty o 25% będa się powtarzać 
z czego wynikał ten wystrzał 03-08.2020 ?

1. Nie podali wartości kontraktu ale podali informację, że to pierwszy etap.
2. Umowa z Barclaysem specjalnie nie wpłynęła widocznie na przychody.
3. Wystrzal, o którym mówisz, to pierwsze dobre informacje że spółki i obawą o jej przejęcie.
Szybko dopompowano więc balon. Balon, który pękł a firma przeszła restrukturyzację, zwalniające także ludzi.
4. Nie było żadnych informacji o nowych zatrudnienia, nie widać tego, albo mi się wydaje, także w kosztach. Tak więc dalej wszystko robi CTO co jest chore.

director O założeniach z IPO to nawet nie ma już co wspominać.

Może to dziwne, ale ja dalej jestem sceptyczny. Nie ma ryzyka, nie ma szampana.

I po wynikach. CFO wspomniał, że nie będzie kolejnej emisji ale... gdzieś to juz słyszałem. Czekam na potwierdzenie, że są w stanie sami się utrzymać.
Gdzie te przełom? Boo hoo!

Populistyczne, ależ ten zarząd drogi!! Paręnaście osób kosztuje tyle co pareset osób w IT ;)
Cytat z powyższego z poprzedniego posta z analizą: "koszty IT ( 34,8% r/r, 36,7 mln zł) i zarządu ( 25,8% r/r, 34,1 mln zł).".

1. Dopiero co spółka przeszła restrukturyzację. Dziwne, że wtedy nie zgłaszali potrzeby na więcej gotowki.
2. Teraz w obrocie jest 2,7 mln akcji a chcą wyemitowac 0,5mln. To jednak spore rozwodnienie.
3. Narzędzia IA tylko delikatnie liżą tematy, o które ociera się Datawalk. Co jeśli któreś jednak liźnie bardziej?
4. Pare lat temu przy tych poziomach cen mieliśmy kosmiczny wystrzal w górę i na szybko wprowadzane zapisy, żeby tylko ktoś łatwo nie przejął firmy. Teraz odbiliśmy się od dna ale nie widać już tak szybkich i niespodziewanych ruchów. Czyżby technologia nie była aż tak atrakcyjna?
5. Co prawda @bankrucik wrzucał spółkę na swoją listę, ale z portfela stockwatchowego spółka wyleciała z -jak rozumiem- wątpliwości co do obietnic prezesa. Obietnic, które słyszymy od lat.

Te pare punktów u mnie budziłoby niepokój. Ale bez ryzyka nie ma szampana.

@bankrucik
Pieniądz to pieniądz, nadal nie śmierdzi.
Nie masz wątpliwości co do DAT?

Vox napisał(a):
no i jest też sposób na naprawę błędów z przeszłości:
Cytat:

Ryzyko związane z oglądaniem gier
Spółka zauważa istniejący trend konsumpcji treści gier wideo
poprzez oglądanie przebiegu rozgrywki w serwisach jak YouTube lub
Twitch. Dotyczy to szczególnie gier fabularnych dla pojedynczego
gracza, takich jak pierwsza gra Spółki. Ryzyko to zmaterializowało się
znacząco w stosunku do gry The Invincible, która miała bardzo
wysoki współczynnik oglądalności względem sprzedaży, co w
istotnym stopniu zmniejszyło wyniki sprzedażowe tej gry.
W celu minimalizacji ryzyka w przypadku drugiej gry, Spółka od
początku pracy nad grą projektuje rozbudowaną rozgrywkę oraz
nieliniową, zindywidualizowaną strukturę.

Zaraz zaraz, czy w ich pierwszej grze nie miała być także "rozbudowana rozgrywka oraz nieliniowa, zindywidualizowana struktura"? Tylko ktoś uciął te chciejstwa i wyszedł bubel?

baks napisał(a):

Teraz potrzeba jakiegoś inwestora który pozwoli przetrwać spółce. Jeśli przetrwają rok to może będą mieli jakiś szkielet gry a to pozwoli przygotować emisję dla drobnych sympatyków. Trzymam kciuki ale trzeba sporo wiary.

Akcje tej firmy idealnie nadawałyby się do filmu "Wilk z Wall Street" zamiast firmy Aerotyne.
Ja się przyznam, że miałem nadzieję, ale sprzedałem akcje STA na stracie po którymś kolejnym demo, gdzie nie było sensownych, dużych, przyrostow w treści gry. Udało mi się nie stracić dużo.
Grałem też w grę. Nie wiem czy ktoś pociął zakres żeby tylko wydać? Miałem wrażenie cały czas, że paru chłopaków zrobiło dla siebie grę, o której zawsze marzyli. Niestety tylko oni.

Co miałoby inwestorów trzymać przy tej firmie lub zachęcić do zakupu w kolejnej emisji?
Myślę, że to zadanie dla Jordana Belforta Boo hoo!
Ale obserwuję spokojnie bo jest to dla mnie ogromną ciekawostka, jak firma po takiej klapie, zwolnieniach i braku wizji na przyszłość może istnieć. Gdzie w tym sens? binky

Zgłaszam się do konkursu.
DAT - Datawalk

Motywacja:
Lubię zgłaszać do konkursu spółki upadłe. Nie mogę zgłosić mojej ulubionej czyli Airway więc wybieram spółkę, na którą lata temu zwrócił moją uwagę bankrucik.
Spółka straciła całkowicie zaufanie. Nie zrealizowała zapowiedzi z IPO. Spadek kursu z okolic 240 do 30pln, katastrofa. Ż tej okolicy spółka też leciała w górę, gdy pojawiło się zagrożenie wykupu przez większego gracza. Tak więc, niejako mamy powrót do swoistej bazy.
Dodatkowo, nie widać aby zespoły sprzedażowe w jakikolwiek sposób były w stanie zwiększać sprzedać a wdrożeniowe zastępować CIO we wdrozeniach. Kompletny chaosi brak wzrostu?
Z plotek: spółka jest po dwóch falach zwolnień, czyżby to cicha restrukturyzacja i powrót do bazy aby na nowo wystartować?
Sprawdźmy!

bankrucik napisał(a):
mysiauek napisał(a):
Cisza na forum a spółka traci resztki szacunku Boo hoo!

pozostało liczenie na cud z nieba. czyli jakieś przejęcie firmy przez kogoś kto uzna sam produkt za wart jakiś.. drobnych

Cud lub restrukturyzacja do minimum potrzebnych zasobów dla dalszego przeżycia minigrona ludzi w firmie.
I można coś budować sensownego od prawie zera. A nie jak odwrotnie do tej pory.

Spekulując, powoli zbliżamy się do miejsca, gdzie może może ktoś byłby zainteresowany przejęciem ale nie za miliard. Byłby to cud?

@BearHand o ile ktoś dosypie do pieca. A tu chłopakom nie dość, że nie spina się kasa to nie spinają się plany oraz mam wrazenie, ze przestaje im sie spinac komunikacja (gdzie te mamuty, na które to mieli polować i chwalić się nimi? Naprawdę sprzedaż kolejnej licencji do BSK jest tak wielkim sukcesem?).
Taka jeszcze ciekawostka, obserwuje czasem forum bankiera dla tej spółki. Paru postujacych zwracało tam uwagę na dość specyficzne zachowanie się BOŚ w kontekście rekomendacji na tej spółce. Zastanawiałem się czy dałoby się ebrac te rekomendacje i nanieść na Twój wykres?

Cisza na forum a spółka traci resztki szacunku Boo hoo!

kurtwallander napisał(a):
dzięki za komentarz,
tez mam ciągle obawy, że jeszcze trochę poczekamy na przyśpieszenie (acz liczę, że z czasem wrócą do lepszej dynamiki, co najmniej jak w poprzednich latach)

Przyspieszać też trzeba mieć z czegoś. A na razie to wygląda na palenie kasy w kotle parowozy, ale para idzie w gwizdek.

tpl2517 napisał(a):
Szczerze nie czuje się przekonany że problemy wewnętrzne zostały rozwiązane... pomimo zaprezentowanego skrocenia czasu wdrozen. W sumie nie wiem czemu miało służyć spotkanie bo na pytanie o emisję odpowiedzieli że do przyszłego roku nie planują...aczkolwiek dalej zakladaja powrot do szybkiego rozwoju(inwestowania w zespol). Zapis spotkania będzie udostępniony na stronie Dat.

Dla mnie to nie jest normalne, że CTO robi wdrożenie. No chyba że to firma krzak king
I to kieruje mnie ku pytaniu ile oni mają tych zespołów wdrożeniowych po tych wszystkich latach oraz ile teoretycznych wdrożeń w lejku. Bo mam dziwne wrażenie, że to nie lejek a prysznic kempingowy w czasie suszy.
Wierzyłem w Datawalk ale gadanie nie ma końca.

@flesz
Niektóre domy nie mają ogrzewania a ciekawe jak split z funkcją ogrzewania jest liczony ;)
Jeżeli to wejdzie, to ja tu widzę ogromną okazję inwestycyjną.

No i mamy dziś najmocniej spadającą spółkę na GPW. Nie wygląda to dobrze.

1ketjoW napisał(a):
Wilk z T29 napisał(a):
Z tego co pamiętał ruszył w listopadzie, także wychodzi mniej niż zakładali.

Ugody w obecnym kształcie m Banku są niekorzystne dla kredytobiorców. To jasne.

Myślę jednak że część ludzi po ugodzie spłaca swoje zobowiązania do zera. Są w ten sposób do tyłu ale bez procesu.

Za to w PKO BP to śmiech na sali. Nie wiem, kto mógł zaakceptować umowę na ich warunkach.

akkilles napisał(a):
Przykre ze akcjonariusz jest ostatni jeśli chodzi o zyski. Znowu wraca temat zysków nadmiarowych, z drugiej strony górnicy wyciągają ręce po kasę. Co zostanie dla akcjonariuszy?

No w SP zysk jest pracownika. Nie ważne, że ten zysk jest wypracowany na wèglu, którego właścicielem jest Państwo czyli teoretycznie MY wszyscy. Tak więc, kto -oprócz akcjonariuezy- powinien spisać sobie zysk?
Taki fikołek słyszałem swego czasu w Wawie king

Znowu mamy zakupy akcji i znowu do góry. Ciekawe jak to się skończy.

Widzę, że pozbyles się DAT z portfela.
Ja chciałbym Ci podziękować, że kiedyś zieki Tobie zwróciłem moją uwagę na nią.
I drugi raz, gdy zacząłeś redukować.
W sumie to bardzo szczęśliwa historia dla mnie, ale smutna historia dla spółki gdyż kiepsko sytuacja teraz wygląda.

mysiauek napisał(a):
Poprosze o dopisanie do konkursu.
Spółka tą samą co w tym roku.
AIRWAY
Motywacja także ta sama: 95% trup lub 5% wygrana w totka.
Przy okazji, po raz kolejny ostrzeżenie dla inwestorów przed tą spółką.

Nie mogę edytować. Widzę, że AIRWAY spadło poniżej 50 groszy więc nie załapie się do konkursu. Straszna szkoda.

Poproszę PXM.
Spekulacja na wygraną PO czy też KO. Za czasów PO spółka wygrywała niewygrywalne przetargi.
Zakładam powtórkę z rozrywki a może powtórkę z przełomu 2016/2017 z pięknym podbiciem i wodospadem następnie.
Do tego niektóre z kontraktów drogowych obrosły legendami (np A4 Szarów-Brzesko).

Poprosze o dopisanie do konkursu.
Spółka tą samą co w tym roku.
AIRWAY
Motywacja także ta sama: 95% trup lub 5% wygrana w totka.
Przy okazji, po raz kolejny ostrzeżenie dla inwestorów przed tą spółką.

Psychologiczna bariera pokonana. Padło 100PLN i to raczej z marszu. Marszu w dół. Smutno to wygląda.

@majama
A jakby tak otworzyć fabrykę chipów w takiej Arizonie i przenieść tam produkcje chipów?
I może Tajwańczyków też tam zmigrować z Tajwanu? ;)

Dix22 napisał(a):
mysiauek napisał(a):
W końcu węgiel to też metal szlachetny w sumie

Przerażający brak wiedzy na poziomie szkoły podstawowej :)

Jak możesz! To polskie złoto ! king

O! To więc my - jako Polska - powinniśmy zrobić krypto na węglu ;)
W końcu węgiel to też metal szlachetny w sumie.. nie?

(Abstrachując od tego, że BRICS z saudyjczykami zrobi zaraz krypto na ropie i gazie)

Dzięki za analizę.
Ja mam wrażenie, że niestety delikatnie zaczyna zacinaćsię ten wehikuł.
Martwi mnie ten kawałek, mimo dalszego tłumaczenia:
"Dolar w drugim kwartale r/r umocnił się o prawie 16 proc. Gdybyśmy skorygowali dynamikę sprzedaży o kurs to i dynamika 32 procentowa spadłaby o kolejne punkty procentowe. Czekałem na ten raport właśnie ze względu na informacje o lejku i niestety jest tutaj rozczarowanie.".

Wypadałoby powiedzieć: beep beep.
:)

@rubik
"W mojej ocenie LUG powinien znacznie szybciej podnosić ceny swoich produktów tak by ROI z wymiany oświetlenia pozostawało na względnie stałym bardzo atrakcyjnym poziomie. Czyli wzrost cen sprzedawanych przez LUG opraw powinien być skorelowany ze wzrostem cen energii elektrycznej ;)"
A jak jest w podobnych firmach?
Dla mnie tu nie ma przełomu i nie ma -w dalszym ciągu- widoków na jakikolwiek przełom.

Maupa_w_niebieskim napisał(a):
Mądre słowa znanego szachisty Garry Kasparowa:
Putin's war on Ukraine has entered its next phase, one of destruction and slaughter of civilians. It is also a part of Putin's World War, a war on the civilized world of international law, democracy, and any threat to his power, which he declared long ago
Send Russia to the technological stone age. No support, no parts, no services. Oil boycotts aren't necessary if oil tech is unavailable. The industry will grind to a halt. This means a war footing in sacrificing, retooling & increasing production to substitute. It's war.

twitter.com/Kasparov63/status/...

Chyba że żółci przyjaciele zwietrzyli tutaj niezły interes ;)

Osobiscie tą jedną prognozę z CHFami oceniam to jako pisanie palcem po wodzie.
W bieżącej sytuacji, nie widzę powodu do pozbywania się takiego mieszkania dla innego powodu niż dalsza konsumpcja lub inne inwestycje.

Tak się zastanawiam co masz na myśli to znaczy co miałoby się stać z cenami mieszkan po rozwiązaniu sprawy frankowiczow?

Teraz pora na eksterytorialny korytarz łączący Białoruś z Obwodem Kaliningradzkim binky
Taki żarcik gdyby historia miała się powtarzać.

Poproszę o zakup Airway.
Dlaczego?
Czysta spekulacja. Moim zdaniem są tutaj tylko dwa kierunki: zamknięcie biznesu lub sprzedaż ... i zamkniecie biznesu :)
Pomimo mojego osobistego bardzo negatywnego nastawienia do spółki z powodu zerowej komunikacji z inwestorami, odstąpienia chętnego na zakup Cuffixa, spadku kursu, po cichu liczę że komunikaty od Biovo są mini biciem serca dla przyszłego pozytywnego rozstrzygnięcia.

Hmmm czyżby koniec? Komunikatów brak a denko się urwało.

enclo napisał(a):
Zgłaszam się do nowej edycji konkursu, bo to chyba już powoli zbliża się czas na zapisy

Ja też sie zgłaszam, bo zawsze budzę się po przerwie noworocznej i jużlista jest pełna :/

@Wojetek Czy będą jakieś zasady zapisów?

@rubik
"Dobrze zarządzane". Nawet te, wydaje się nieliczne ale nie mam danych a tylko odczucia własne, mogą zostać zaraz z groszami na inwestcje.

@rubik
Zoabczymy czy w Nowym Ładzie samorządy będą miały na to kase.
Niektóre wolą budować stadiony za 400 baniek niż inwestować w miasto.

Redukujesz DAT ?

Nie słyszałem o czymś nowym z Polski.
Niestety -albo i własnie stety- całość tematu jest pokryta przez zagraniczne korporacje.

Wspomniana przez MrBlue2 firma robi wszystko "on top of ..." i w trzy kropki można sobie wpisać narzędzia lub wiedzę popartą certami danej firmy.

Może to nie jest duży sygnał, ale od chyba gdzieś wakacji tego roku spotykam w dwóch dużych miastach wojewódzkich nowiutkie Skody RAWLPLUGa. Wcześniej nie było tego widać.

1ketjoW napisał(a):
mysiauek napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Co do rynku nieruchomości.

Korekta będzie gdy ludzie przestaną akceptować wzrost cen. Zmniejszy się popyt, a podaż będzie duża.

Swoje dołożą też zmiany w podatkach. One obniżą poziom rentowności najmu.

Sporo firm wchodzi w budowę akademikòw, a więc popyt na wynajem mieszkań spadnie.

Odniosę się też do ostatniego zdania.
Przykład cen z Katowic:
www.basecampstudent.com/pl/rez...
Najlepiej omawiać przypadekna przykładzie ceny studia Large gdzie do zapłaty jest ~1900pln. Spokojnie w Katowicach wynajmiesz kawalerkę a nawet mieszkanie dwupokojowe w standardzie Ikea w tej cenie.
Najtańsza opcja mieszkania, czyli Studio, jest dużo droższa od pojedynczego pokoju w większym np czteropokojowym mieszkaniu.
Twoje założenie nie jest całkowicie prawidłowe i całkowicie błędne. Wzrośnie liczba dostepnych lokali na wynajem - prawda. Popyt będzie ten sam ale więcej możliwości. Czy to obniży ceny? Nie byłbym taki pewny, bo jak widać prywatne akademiki nie są tańsze od wynajmowanych mieszkań.
W Katowicach jest ciekawostka: Cavatina buduje wieżę z 690 mieszkania na wynajem I zobaczymy jakie będą tutaj ceny. Ponownie: liczba opcji wzrośnie. Czy spadna ceny? Nie byłbym taki pewien..

Jeżeli porównujesz gołe ceny to masz rację. Popatrz jednak na standard wykończenia. Na rynku nieruchomości standardem jest prezentowanie mieszkań w internecie zdjęciami zrobionymi po odnowieniu mieszkania, które miało miejsce kilka lat temu itd. Nawet niech 20%-30% ludzi wynajmie mieszkania w akademiku. To oznacza 20-30% odpływ klientów z rynku mieszkań. Twoim zdaniem to nie przełoży się na spadek cen? Ktoś kto ma mieszkanie będzie chciał je wynająć a nie trzymać puste. Poza tym myślałem bardziej o Krakowie czy Warszawie. To istotne ośrodki akademickie.

Znowu odniosę się do częsci wypowiedzi:
"Jeżeli porównujesz gołe ceny to masz rację. Popatrz jednak na standard wykończenia. Na rynku nieruchomości standardem jest prezentowanie mieszkań w internecie zdjęciami zrobionymi po odnowieniu mieszkania, które miało miejsce kilka lat temu itd"
Masz jakieś dane na ten temamt? Bo ja pierwsze słyszę.
Moim skromnym zdaniem zaklinasz przyszłość. Ale chętnie zobaczę dane na podstawie których przewidujesz te spadki.

"Ktoś kto ma mieszkanie będzie chciał je wynająć a nie trzymać puste."
To nie jest czarno-białe. Pojawiają się pytanie: w ogóle niewynajmowane i nie wykańczane?
Czy może tylko czasem nie wynajmowane? Czy ktoś chce zyskać czy ochronić kapitał bo nie ma żadnej bezpiecznej przystani chroniącej przed inflacją? A może tylko do dywersyfikacji portfela?

" Poza tym myślałem bardziej o Krakowie czy Warszawie. To istotne ośrodki akademickie".
Nie widzę różnicy. Jeżeli zakładasz, że Katowice są mniejsze tzn biznes z wynajmem jest na mniejszą skalę to te spadki powinniśmy widzieć już teraz.To pewnie stąd ceny mieszkań w pobliskim Sosnowcu pobiły w tym roku któryś kwartalny czy roczny rekord wzrostu cen w Polsce (oczywiscie baza nie była wysoka). Albo może dlatego deweloperzy zabudowują każdą dziurę w Siemianowicach, Chorzowie i innych miastach a także wsiach ościennych?
W Krakowie z tego co pamiętam jest około 120tysiecy studentow. Ile musi powstać prywatnych akademików aby 20-30% odpłynęło z rynku wynajmu mieszkań?

Tym wszystkim powyżej chcę Ci przekazać, że to jest biznes jak każdy inny.
Ryzyka są, ale także i szanse

1ketjoW napisał(a):
Co do rynku nieruchomości.

Korekta będzie gdy ludzie przestaną akceptować wzrost cen. Zmniejszy się popyt, a podaż będzie duża.

Swoje dołożą też zmiany w podatkach. One obniżą poziom rentowności najmu.

Sporo firm wchodzi w budowę akademikòw, a więc popyt na wynajem mieszkań spadnie.

Odniosę się też do ostatniego zdania.
Przykład cen z Katowic:
www.basecampstudent.com/pl/rez...
Najlepiej omawiać przypadekna przykładzie ceny studia Large gdzie do zapłaty jest ~1900pln. Spokojnie w Katowicach wynajmiesz kawalerkę a nawet mieszkanie dwupokojowe w standardzie Ikea w tej cenie.
Najtańsza opcja mieszkania, czyli Studio, jest dużo droższa od pojedynczego pokoju w większym np czteropokojowym mieszkaniu.
Twoje założenie nie jest całkowicie prawidłowe i całkowicie błędne. Wzrośnie liczba dostepnych lokali na wynajem - prawda. Popyt będzie ten sam ale więcej możliwości. Czy to obniży ceny? Nie byłbym taki pewny, bo jak widać prywatne akademiki nie są tańsze od wynajmowanych mieszkań.
W Katowicach jest ciekawostka: Cavatina buduje wieżę z 690 mieszkania na wynajem I zobaczymy jakie będą tutaj ceny. Ponownie: liczba opcji wzrośnie. Czy spadna ceny? Nie byłbym taki pewien..

Poproszę o sprzedaż KCI i zakup 06Magna. Spekulacyjnie: może jeszcze poleci wyżej.
A trzeba było trzymać tą Magnę od stycznia... nauczka binky

Przepraszam, że z bankiera:
www.bankier.pl/wiadomosc/06MAG...

Zarząd Magna Polonia Spółka Akcyjna („Spółka”, „Emitent”) niniejszym informuje, że w dniu dzisiejszym Spółka powzięła informację od pełnomocnika Spółki Kancelarii BWHS Wojciechowski Springer sp.k. o wydaniu wyroku na posiedzeniu niejawnym w dniu 2 lipca 2021 r. przez Sąd Okręgowy w Warszawie w sprawie z powództwa Magna Polonia SA przeciwko spółce Emitel SA z siedzibą w Warszawie o zapłatę kwoty 185 000 000 zł z odsetkami (o złożeniu powództwa Spółka informowała raportem bieżącym nr 56/2013 z dnia 6 grudnia 2013r.).
Sąd Okręgowy w Warszawie w wyroku wydanym dnia 2 lipca 2021 r. zasądził od Emitel SA na rzecz Magna Polonia SA kwotę 163 743 000,00 zł (sto sześćdziesiąt trzy miliony siedemset czterdzieści trzy tysiące złotych) wraz z odsetkami ustawowymi od 3 października 2013 roku do dnia 31 grudnia 2015 roku i ustawowymi odsetkami za opóźnienie od 1 stycznia 2016 roku do dnia zapłaty, które to odsetki na dzień wydania wyroku wynoszą 99 708 271,73 zł (dziewięćdziesiąt dziewięć milionów siedemset osiem tysięcy dwieście siedemdziesiąt jeden złotych i 73/100). Ponadto Sąd stwierdził, że koszty procesu, w tym koszty zastępstwa procesowego w wysokości sześciokrotności stawki minimalnej ponosi w całości Emitel SA. Sąd oddalił powództwo w pozostałej części.
Wyrok jest nieprawomocny.

Nestor napisał(a):
[quote=mkefir]

Jak czytam o 'trzymaniu za morde' w pracy kreatywnej, albo jakies wyobrazenia ze na pracy zdalnej ludzie zamiast pracowac to graja w weza to az mi sie przewraca w zoladku. Oczywiscie ze beda jednostki, ktore tak robia - ale to sa juniorzy albo jakies spiochy, ktorzy ani za wiele nie zarabiaja, ani nie stoi na nich sukces produkcji.

Mam nadzieje ze spolka pojdzie za swoimi komunikatami o pracy zwinnej i wezma sobie do serca jedna z zasad Agile "Ludzie biznesu i developerzy wspolpracuja __codziennie__ nad produktem", bo moim zdaniem tego tutaj ewidentnie zabraklo (i wiekszosci innych punktow, uzywam CDP jako antyprzykladu na szkoleniach).

1. Firmy widzą ogromny problem ze szkoleniem juniorów na zdalnym.
2. W skalowalnym agile'u przy dużych projektach często zdarza się odklejenie MT od niższych warstw (PO, czy managerowie niższego szczebla) powodujące dziurę komunikacyjną i także problemy z postrzeganiem wizji i priorytetów pomiędzy dwoma warstwami zarządzania. Wiadomo jaki jest finalny cel i "fixed date" ale nie dowozimy poszczególnych sprintów twierdząc: załatwimy to w kolejnym zasypując się nadgodzinami. Naeverending story. Mam mocne przeczucie, że to się wydarzyło właśnie tutaj.
Temat jest tak szeroki, że byłoby najlepiej gdyby ktoś z CDP był odważny i napisał kiedyś książkę o tytule na przykład: "Jak to się stać mogło? Nie wiem". Myślę, że sprzedaliby tego tony.

EOT

Masz może dane potwierdzające tezę o dziesięciu procentach?

Premier02 napisał(a):

I to jest bardzo dobra wiadomość.
Patrząc przez pryzmat poprezdnich lat, to i kurs ładnie i dywidenda ładnie. Brawo :)

varciasz napisał(a):
wygląda na to że moja wróżba nr 5) zaczyna się sprawdzać : businessinsider.com.pl/finanse...

Przeczytaj komentarze pod tym artykułem na fejsie. Polecam.

varciasz napisał(a):
No niestety - twarde dane będziemy mieli dopiero jak się rok 2021 skończy :)

Na razie możemy analizować znane nam przesłanki i wyciągać z nich swoje wnioski (lub bawić się we wróżenie :) )
Przesłanki które są dla mnie widoczne:
1) wiele osób nie sprzedaje mieszkania tylko dlatego że ma kredyt we frankach i nie jest to opłacalne
2) Ceny wynajmu poleciały mocno w dół
3) Ogólna długoterminowa opłacalność wynajmu jest bardzo niska. Jeżeli kupiło się mieszkanie w znacznie niższej cenie niż aktualne to jeszcze jest OK ale przy aktualnych cenach mieszkań mamy 3-5% zysku (jak się nie przytrafią nieprzewidziane duże wydatki) i wcale nie jest tak mało roboty z wynajmem (wiem z własnego doświadczenia :) )
4) ilość ogłoszeń sprzedaży mieszkań rośnie: businessinsider.com.pl/finanse...
5) popularność zakupu na wynajem zrobiła się zbyt duża (ja znam wiele osób które poszły w takie inwestycje) i dużo osób traci na tym w czasie pandemii. Po pandemii też nie będzie to lukratywny interes więc ludzie będą kalkulować ryzyka o których wcześniej nie myśleli

Oczywiście jest wiele przesłanek do wzrostu cen ale już nie będę ich listował. Równie dobrze można uznać że to one będą dominujące

To jest tylko moje wróżenie na ten rok. W formie zabawy więc nie ma się co denerwować.

Btw: ostrożnie trzeba podchodzić do "expertów" wynajmu mieszkań którzy o wiele większe pieniądze niż z tego wynajmu mają z ... prowadzenia kanału na YouTube i sprzedaży szkoleń :)

Nie denerwuję się, mam inne spojrzenie na temat ale czytam z zainteresowaniem rozważania bez danych.

Jak czytam punkt trzeci o zysku i widzę takie coś takiego: "(jak się nie przytrafią nieprzewidziane duże wydatki)", to zastanawiam się czy na pewno wiesz coś o amortyzacji i zarządzaniu kosztami.

Nie bierzesz też pod uwagę, że wspomniane 3-5% czystego zysku to dla niektórych jest wystarczający zysk w kontekście ryzyka, inflacji i sytuacji (też niepewności) w której się znajdujemy. Najprościej zapytał mój kolega na etacie, który ma mieszkania na wynajem długoterminowy: co lepszego zrobić z pieniędzmi, jeżeli pracujesz a nie masz czasu ani chęci na "inwestycje giełdowe"?

Ciekawa dyskusja mogłaby się urodzić, ale kończąc temat chciałym powiedzieć, że widzisz sprawy jednostronnie. I oczywiście możesz mieć rację, ale jest więcej faktów i bierz je pod uwagę także.

Zmagda1 napisał(a):
Osoby które kupowały inwestycyjnie w ostatnich latach właśnie otrzymują wybudowane mieszkania. Opcje na najem krótkoterminowy się znacząco pogorszyły. Z długoterminowym też nie jest różowo. Takie osoby mogą być zainteresowane szybkim zbyciem nieruchomości, biorąc pod uwagę zysk pomiędzy ceną zakupu a możliwymi do uzyskania obecnie cenami sprzedaży

Ja czekam na dane a nie na domysły i rozmowy między kolegami.

5) Spadek cen mieszkań w Polsce.
Otworzą się wrota do sprzedaży po rozwiązaniu kwestii frankowych. To sporo doda do istniejącej dużej podaży. Spadki nie muszą być duże (10%?)

A możesz napisać dlaczego to miałoby cokolwiek dodać do podazy i skąd czerpiesz info, że jest duża podaż?

Ja mam wrażenie, że ludzie mają wywalone na kolejną ideę oszczędzania i chcą mieć spokój więc poszli w ZUS. A i tak po kolejnych machlojkach nie wiadomo co bedzie. NBP już mówi o kolejnym systemie renty dożywotniej wiec... Boo hoo! Boo hoo! Boo hoo!

Poproszęo sprzedaz 06 Magna - wydaje się, że bez informacji raczej pójdzie w dół.
I zakup KCI, ładnie podskoczyło po nowym roku i dalej ma ochotę na kontynuacje. W sumie to była druga spółka o ktorej myślałem od początku.

@Wojetek
Na której sesji będą kupowane walory?

cheron napisał(a):
Publikacja wyników to był tylko przykład. Bardziej chodziło mi o luki, w których SL nie ochroni kapitału. Można to podciągnąć pod jakikolwiek komunikat dający duży ruch na kursie albo nawet zjazd w USA po naszej sesji, wtedy nasza giełda może się otworzyć sporo niżej.
To o czym piszesz miałoby rację bytu przy zamykaniu pozycji przed zamknięciem sesji - wtedy unikasz wszelkich bodźców z zewnątrz na które nie można na bieżąco reagować.

Wybacz myster77777 za dyskusję w Twoim wątku, ale imo jest w temacie portfela Angel

Rozumiem, ale mimo wszystko komunikaty np o zmianie w zakresie podatku węglowego ;) rzadko się zdarzają. Kończac dyzkusje:każdy ma swój apetyt na ryzyko i niweluje ryzyko na swój sposób (książkowy bądź nie). Ja skłaniam się ku podejściu jakie ma "właściciel" wątku.

cheron napisał(a):
@mysiauek stop loss to oczywista sprawa, najgorsze w tym przypadku może być otwarcie luką poniżej ciasnego SL- wtedy duża pozycja może mocno poturbować portfel. Tym bardziej, że mówimy to o Mercatorze - walorze o ogromnej zmienności. Nie daj Boże pokazałby wyniki bardzo dobre, ale poniżej oczekiwań i mamy lawinę choćby jak na XTB po wynikach za Q2 (-14% luki i dalszy zjazd w trakcie sesji). Oczekiwania w stosunku do wyników MRC są tę chwilę b. wysokie.

Zakładasz, że czekam na wyniki.
Natomiast ja nigdy przenigdy nie zostawiam otwartej pozycji na ogłoszenie wyników.
Powód jest dość specyficzny, osobisty, a określę go jednym stwierdzeniem: bananowa giełda.

Ile czasu poświecasz codziennie/tygodniowo "na giełdę" ?
Pytam, bo ja bym tego po prostu nie ogarnął.

Podoba mi sie Twoje podejście do kontraktów bo mam podobne, z bardzo ciasnym stoplossem.
To pozwala na ryzykowną zabawę i trochę adrenaliny a raz na jakiś czas zadowalające one offy'y na kontraktach. Ogólnie, w rocznych rozrachunkach na kontraktach jestem do przodu :)

Wojetek napisał(a):
Lista zaktualizowana. Na tą chwilę zapisy są zamknięte, mamy 4 rezerwowych. Zgodnie z życzeniem sebastian88 flesz powędrował w jego miejsce z rezerwy na listę zapisanych i vice versa. Osoby na liście rezerwowej które mają wybrane spółki w momencie wejścia do konkursu będą je mieć z automatu kupione (chyba że zdecydują inaczej).

Hej Wojetek,
widzę, że udało mi się zapisać ale po aktualizacji dalej nie mam spółki przypisanej.
Na drugiej stronie wątku wspomniałem, że chciałbym wybrać 06Magna - powód prosty, nadzieje związane z Applem.

Chciałbym pogratulować zwycięzcom.

A dodatkowo chciałbym podziękować @Wojetek za wspomnienie o mnie przy publikacji wyników oraz szczegolnie @flesz za utrzymanie i powiększenie wyniku a finalnie za podzielenie się główna nagrodą.

Życzę wszystkim powodzenia w edycji 2021!!
I.... czytajcie regulamin konkursu :)

Zgłaszam się do nowej edycji. Jeśli jest miejsce to poproszę 06Magna - współpraca z Apple i nadzieje z tym związane.

P.S. @Wojetek Mysle, ze fajnie by było opisac w regulaminie konkursu w jakis sposób i od kiedy będą uruchomione zapisy do portfela. Sam nie zapisałem się w poprzednim wątku, bo było to dla mnie nielogiczne... a mogłem.

Skimixa napisał(a):
A ja mam pytanie.
Z powodu , ze będę poza granicami Polski do 18.01.2021 i mogę nie mieć dostępu do internetu mogę obstawić spółkę na rok 2021?
Jeśli tak to proszę : Arctic
uzasadnienie: spodziewam się poprawy wyników za 4q 2020 oraz wysokiej dywidendy w 2021
Gratuluję Zwycięzcy i wszystkim Uczestnikom.
Zdrowych Świąt Bożego Narodzenia

Dobrze by było jakby Wojetek już określił zasady zapisu na 2021.
O ile będzie dalej prowadził zabawę :)

Jozef99 napisał(a):
mysiauek napisał(a):
Taki przypadek nie miał do tej pory miejsca i pada pytanie: czy to jedyny dostawca, który został w ten sposób zhakowany? Jezeli "ktos" potrafil podpisac paczki SolarWindsa to ... mkze kogos jeszcze? Trochę skóra cierpnie.

SolarWinds to był sam początek. "Mając" SolarWinds, widzisz co się dzieje w sieci.
Atakujący bardzo dobrze zna Active Directory (dokładniej SAML), i wykorzystuje to do zdobycia tokenów uwierzytelniających, dających "wjazd" w kolejne miejsca sieci (łącznie z chmurkami VMware i Azure).
Czyli SolarWinds (i być może coś więcej) -> oglądasz sobie przez parę miesięcy, uczysz się -> tworzysz nowe tokeny -> masz dostęp do coraz większej liczby informacji.
Chapeau bas, panowie hakerzy.

To o czym piszesz to jest jedna sprawa - wydarzyło się.

Utrata zaufania do podpisanych pakietów to druga sprawa.
Czy SolarWinds był/jest jedyny?
Czy ufamy, że drugi raz podobny przypadek się nie wydarzy?
Czy może trzeba zbudować nowy system uwierzytniania paczek?

Moje "dwa centy".

Na SolarWindsie nic nie może stać. To jest platforma do monitorowanie i analizy sieci (w telegraficznym skrócie opisujac).
Problemem jest, że to narzędzie praktycznie "ma wjazd wszędzie".

I druga sprawa, pierwszy zdarzyło się, aby ktoś umieścił "co chcial" w narzedziu uzywanym przez bodajze ~18000 instytucji i firm na całym świecie. Taki przypadek nie miał do tej pory miejsca i pada pytanie: czy to jedyny dostawca, który został w ten sposób zhakowany? Jezeli "ktos" potrafil podpisac paczki SolarWindsa to ... mkze kogos jeszcze? Trochę skóra cierpnie.

Dwa centy: dobra, wydane, hype jest, marketing jest, trochę tego do poprawek też jest ale, co dalej?
Strategicznie.

Joker napisał(a):
To już euforia?

Szaleństwo ciągłego dodruku pieniądza?

Co tu sie przed chwilą podziało?
Palec się ... omsknął ? :)

darebar napisał(a):
Cytat:
Musielliby mieć pewnie tysiace maklerów żeby ogarnąć telefoniade.
Przecież w kwestii zlecenia przez telefon nie dzwonisz na zwykłe callcenter tylko bezpośrednio "do maklera".

Z tego co mi wiadomo po rozmowach z infolinią biura, maklerzy też nie są w stanie zrealizować zleceń, bo sami nie mają dostępu do systemu. Mnie poproszono, żebym napisał na reklamacje i wskazał za jaką kwotę chcę sprzedać dany papier, żeby była potem podstawa do uznania (lub nie) roszczenia. Sam potraktowałem tę propozycję jako niepoważną.

No to grubo.

GRAF78 napisał(a):
Nie wierze w "winę" dostawcy notowań online. Notowania dostarcza GPW - w innych bankach też by nie działało. Telefonów nie odbierają być może też nie mogą dokonać transakcji telefonicznie w imieniu klienta.

Musielliby mieć pewnie tysiace maklerów żeby ogarnąć telefoniade.
Przecież w kwestii zlecenia przez telefon nie dzwonisz na zwykłe callcenter tylko bezpośrednio "do maklera".

Wątek z takim tytułem dawno powinien iść do zamknięcia king

A mozesz powiedziec cos wiecej dlaczego te dwie spółeczki?
O ile AITONa kiedyś obserwowałem i "kojarzę" to druga nigdy nie była w moim akresie zainteresowań.
Natomiast nie widzę na obu nic interesującego w tym momencie.

flesz napisał(a):
uzasadnienie: Sporo urosło, rośnie ryzyko korekty, więc zabieram zysk, który dał sporą przewagę nad konkurencją :)

Teraz dopiero zauważyłem, że mój poprzednik @mysiauek sporą część zysku wypracował na tej samej spółce :)

Wypada teraz znaleźć coś spokojnego, żeby utrzymać fotel lidera :)

Liczę na piwko za zbudowanie dobrej bazy.
Żarcik oczywiście :)
Powodzenia!!

Pytanie czy sytuacja rynkowa teżwygląda tak samo?

Dzięki, muszę się zainteresować W moim banku/na koncie maklerskim, obsługa mobile jest bajka ale... spróbować czegoś innego warto.

@myster77777
To za co się płaci?

krewa napisał(a):
mysiauek napisał(a):

Tak sie zastanawiam, czy wszyscy wiedzą, że jeden lekarz jest w stanie obsłużyc 3-4 respiratory w ciągu swojej dniówki ?

Nie musisz się zastanawiać, ja np. nie wiem, ale zakładam, że 5,5 tys lekarzy zdolnych obsługiwać ten sprzęt się znajdzie. Jeżeli nie - powstaje pytanie po co nam tyle sprzętu.

Ja piszę o wpływie mediów na postrzeganie sytuacji epidemiologicznej, nie o wydajności systemu ochrony zdrowia.

~11tysiecy respiratorów obsługiwane przez 5,5 lekarzy? To byłby cud na miarę naszego rządu.

Co do mediów, nic się nie zmienia, żyjemy uderzani kolejnymi wiadomościami na czerowno, na czerwonych paskach, a tekst starej piosenki Kazika o tytule "Konsument" pozostaje nadal aktualny:

Konsument mówi, że je aby jeść
Konsument pli aby pleść
Jego bracia stoją, radia wokół
Słuchają politycznego bełkotu
Potem wszyscy razem siadają do stołu
Piją wódkę, gadają, fioletowe twarze mają
A gdy więcej nie zjedzą i nie wypiją
Gromadzą się tłumnie przed telewizją
Konsument gdy wie, że to jest w modzie
Rozmawia o wojnie na Wschodzie
Mówi to co słyszał w radio i z gazety
Czy konsument to ty?
Tak im zależy, byś ty był konsument
Nie myślał, ale działał jak instrument
Bo konsument mówi, że je aby jeść
Więc pomyśl - czy jesz aby jeść?
Wszyscy oni bombardowani śmieciami
Wszyscy oni zasypywani informacjami

autor: Kazimierz Piotr Staszewski

krewa napisał(a):
Cytat:
Jak tak dalej pójdzie to Święta i Sylwester Polacy spędzą w miejscu zamieszkania.

Jeżeli w szpitalach mamy około 11 tysięcy respiratorów a zajęte zaledwie 4,24% to faktycznie jest tak źle?

Tak sie zastanawiam, czy wszyscy wiedzą, że jeden lekarz jest w stanie obsłużyc 3-4 respiratory w ciągu swojej dniówki ?

Jak tak można pisać nie podając konkretów - żart oczywiście.;)

Nie było tak samo przed W3?

@bankrucik
Możesz coś więcej powiedzieć dlaczego LUG wpadł do portfela?
Nadzieje z nimi związane miało wielu inwestorów, od paru lat...
Przejście na główny parkiet zastopowane, wyniki no... takie sobie... inwestycja w Argentynie, której losami spółka się "mało" chwali.

Wojetek napisał(a):
Cytat:
@Wojetek
Dzięki za informacje. Wykluczony pewnie nie moze spowrotem trafić na listę rezerwową? :)
Jeden wniosek do regulaminu z mojej strony na przyszły rok: wydłużyć 14 dni w okresie wakacyjnym do 21 dni (od 01.06 do 30.09). To mnie ugotowało... w ogóle nie patrzyłem na portfel konkursowy i ... zapomniałem daty. WAKACJE!

Nie ma takiego zapisu w regulaminie więc mogę Cię wpisać na R2 :)

Poproszę. Nigdy nie wiadomo co tu się jeszcze podzieje king
Może flesz i kolejny kandydat nie podejmą walki i wrócę na swoją pozycję ?hello1

@Wojetek
Dzięki za informacje. Wykluczony pewnie nie moze spowrotem trafić na listę rezerwową? :)
Jeden wniosek do regulaminu z mojej strony na przyszły rok: wydłużyć 14 dni w okresie wakacyjnym do 21 dni (od 01.06 do 30.09). To mnie ugotowało... w ogóle nie patrzyłem na portfel konkursowy i ... zapomniałem daty. WAKACJE!

@flesz
Nie skopsaj tego, bo ciut ciut i będziesz w pierwszej trójce a to nie byle co Pray
Patrzę Ci na ręce 3some

Rozumiem, czy mogę prosić o informację, kto jest tym szczęśliwcem i przejmuje mój całkiem ładny zarobek?

Eh, to pozostaje mi oglądać w tym roku ciąg dalszy konkursu. A tak się cieszyłem na nadchodzącą jesień po wakacyjnej flaucie. Pozdrawiam.

Proszę o zakup TPE jeżeli któs nie ma. Spekulacja - może będzie rosło dalej pod dograną umowę z górnikami.

Mam wrażenie, że ten wątek żyje w takt czerwieni na GPW.

Do tego Nasdaq mocno czerwono.

Chyba, ze tego "poważniejszego szczytu" przewidywanego przez Szutnika jednak nie będzie.

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 3 września 2025 20:04:01
Liczba wpisów: 336
[0,08% wszystkich postów / 0,07 postów dziennie]
Punkty respektu: 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,935 sek.

zdfsvbrk
dtvbjrjx
dpooeubx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nnnqzrho
kdulibvr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat