PARTNER SERWISU
svqgjjpm
47 48 49 50 51

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 28 maja 2018 10:20:29
Jan Nowak napisał(a):
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Patrzę na to w miarę chłodnym okiem biorąc kartkę papieru i licząc "grube" liczby. Nie łudzę się - Abris nie obejmował emisji przy cenie rynkowej 7-8 zł/ akcję to dlaczego teraz miałby to zrobić? Oczywiście może kompromisem będzie 0,5 zł, albo 1 zł, ale to nie zmieni generalnej logiki takiej transakcji.

Oczywiście obligatariusze powinni prowadzić równoległe rozmowy z innymi inwestorami chcącymi zakupić akcje z ewentualnej konwersji. Taka dodatkowa presja konkurencyjna powinna wpłynąć na lepsze parametry transakcji. Może nawet któreś OFE z Polski się na to skusi, albo bogaty polski przedsiębiorca mający 400-500 mln zł wolnej gotówki. Jest paru takich...:)

A dlaczego nie chcecie zrobić tak, żeby wszyscy dotychczasowi akcjonariusze mieli równe szanse i objęli akcje po 5 groszy (proporcjonalnie do obecnego zaangażowania) tylko chcecie dać taką możliwość jedynie Abrisowi?

Słuszna uwaga - myślę, że taka emisja mogłaby być z prawem poboru. Tylko na koniec dnia to powinno być proste w obsłudze. Te 10.000 obligatariuszy nie połapie się w tym. Chyba, że kurator weźmie na siebie taką odpowiedzialność...

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 28 maja 2018 10:29:39
O sytuacji w jakiej sie znalazł GBK .... W zasadzie duzo sie mówi o roli KK, no bo był prezesem i sporo udziela sie w mediach mówiąc o przyczynach zaistniałej sytuacji. Złożył wyjaśnienia na pewno przed KNF i tam też niby przedstawił swoj plan na ratowanie GBK. Ciągle mówi tez o potencjalnych inwestorach ... do tej pory o ile wiem nikt tego nie podważył - a jest to i formacja dość istotna. Ale ja mam takie pytania: 1) co zdecydowało, ze dwóch byłych członków zarządu nadal zasiada w zarządzie 2) jaka jest wiedza i kompetencje zarządu w prowadzeniu tego biznesu, a w szczególności w zakresie działu operacji

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 28 maja 2018 11:02:31
Jan Nowak napisał(a):
Patrzę na to w miarę chłodnym okiem biorąc kartkę papieru i licząc "grube" liczby. Nie łudzę się - Abris nie obejmował emisji przy cenie rynkowej 7-8 zł/ akcję to dlaczego teraz miałby to zrobić? Oczywiście może kompromisem będzie 0,5 zł, albo 1 zł, ale to nie zmieni generalnej logiki takiej transakcji.

Oczywiście obligatariusze powinni prowadzić równoległe rozmowy z innymi inwestorami chcącymi zakupić akcje z ewentualnej konwersji. Taka dodatkowa presja konkurencyjna powinna wpłynąć na lepsze parametry transakcji. Może nawet któreś OFE z Polski się na to skusi, albo bogaty polski przedsiębiorca mający 400-500 mln zł wolnej gotówki. Jest paru takich...:)

A dlaczego nie chcecie zrobić tak, żeby wszyscy dotychczasowi akcjonariusze mieli równe szanse i objęli akcje po 5 groszy (proporcjonalnie do obecnego zaangażowania) tylko chcecie dać taką możliwość jedynie Abrisowi?

Słuszna uwaga - myślę, że taka emisja mogłaby być z prawem poboru. Tylko na koniec dnia to powinno być proste w obsłudze. Te 10.000 obligatariuszy nie połapie się w tym. Chyba, że kurator weźmie na siebie taką odpowiedzialność...

Takie rozwiązanie byłoby w miarę fair w stosunku do obecnych akcjonariuszy. Doprowadzenie do objęcia nowych akcji w ilości kilku miliardów po 5 groszy przez Abris czy jakichkolwiek innych inwestorów poza obecnymi to ogromne pokrzywdzenie obecnych akcjonariuszy, wyrolowanych przez Getback tak samo jak obligatariusze. Niestety to rozwiązanie ma również wady bo wielu akcjonariuszy nie będzie miało za co objąć tych akcji po 5 groszy tak aby uzyskać taką średnią jak inni, którzy będą mieli za co te akcje objąć.

mflaszka
0
Wpisów: 49
Wysłane: 28 maja 2018 11:50:17
Ja nie chcę żadnej emisji akcji po 5 groszy bo szkoda mojej kasy. Jak wejdą do obrotu miliardy akcji po 5 groszy to kurs otwarcia będzie 2-3 grosze. Jaka by nie była cena nowej emisji w dniu dopuszczenia ich do obrotu będzie mega zwala bo większość obligatariuszy będzie chciała jak najszybciej to spieniężyć. Po 2 dniach akcje będą chodziły po 1 groszu i nie będzie chętnych do odbierania. Tak niska cena emisyjna nikomu nie będzie się oplacala

avenger82
0
Wpisów: 22
Wysłane: 28 maja 2018 12:06:50
Dość długo się zastanawiałem na kogo oddać swój głos do RW. Nie znam osobiście głównych kandydatów z grona obligatariuszy, ale teoretycznie już zadecydowałem, że zagłosuję na pana Radosława Barczyńskego. Głównie dlatego, że z wpisów wynika, że ma większe doświadczenie i kompetencje. Także przedstawione planowane działania jak na dzisiejszy stan wiedzy (przy wielu niewiadomych) jest sensowny.

Jednak jedyna moja wątpliwość to oskarżenia na grupie FB, że inni kandydatury (niż Mariusz Wójcik) są wystawiane przez:
"... kręgi powiązane ze środowiskiem finansowym, które mają lub mogą mieć konflikt interesów w stosunku do interesów małych obligatariuszy"
Chodzi tu o kandydaturę Pana Radosława? Czy ktoś wie o co chodzi i może się sensownie do tego odnieść?

Jeszcze jedno: rozumiem że jak dostałem od domu maklerskiego tylko dokument, na którym jest tylko potwierdzenie przydziału X obligacji o wartości ,Y to muszę wysłać oryginał Zaświadczenia Depozytowego (które już otrzymałem od banku prowadzącego ewidencję)?
Czy i w jakim celu warto zrobić sobie kopię potwierdzoną notarialnie Zaświadczenia Depozytowego? Nie można ponownie wnioskować do domu maklerskiego / banku o kolejne zaświadczenie? Dodam, że na moim nie ma daty ważności.

paina
0
Wpisów: 3
Wysłane: 28 maja 2018 12:20:04
Właśnie Arti Warszawa mnie wyrzucił,bo nie mogłm znieść narracji na temat Pana Radka i Pana Pawła.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 maja 2018 12:32:19
Staram się nie wypowiadać na temat innych kandydujących do RW. Chcę przyjąć założenie, że każdy z nich/ nas ma dobre intencje.
Smutne, że osoby, które określają się poszkodowanymi przyjmują retorykę ataku. Źle to wróży do pracy w RW. Niestety

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 maja 2018 12:36:04
mflaszka napisał(a):
Ja nie chcę żadnej emisji akcji po 5 groszy bo szkoda mojej kasy. Jak wejdą do obrotu miliardy akcji po 5 groszy to kurs otwarcia będzie 2-3 grosze. Jaka by nie była cena nowej emisji w dniu dopuszczenia ich do obrotu będzie mega zwala bo większość obligatariuszy będzie chciała jak najszybciej to spieniężyć. Po 2 dniach akcje będą chodziły po 1 groszu i nie będzie chętnych do odbierania. Tak niska cena emisyjna nikomu nie będzie się oplacala

To są akurat kwestie, które rozwiąże scalenie akcji. Bardziej chodzi o to, że dlaczego mamy płacić za coś np. 5 zł co jest warte -4 zł?

mflaszka
0
Wpisów: 49
Wysłane: 28 maja 2018 12:48:57
Wogole nie bierzcie tych akcji a będzie to z korzyścią dla obu stron. Zresztą po 5 groszy i tak wam Abris tego nie puści. Prędzej opublikuje komunikat, że nie mógł się dogadać z wierzycielami i sklada wniosek do sądu o upadłość likwidacyjną. Wtedy dostaniecie swoje 25% i będziecie zadowoleni

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 28 maja 2018 12:50:07
Jednak jedyna moja wątpliwość to oskarżenia na grupie FB, że inni kandydatury (niż Mariusz Wójcik) są wystawiane przez:
"... kręgi powiązane ze środowiskiem finansowym, które mają lub mogą mieć konflikt interesów w stosunku do interesów małych obligatariuszy"
Chodzi tu o kandydaturę Pana Radosława? Czy ktoś wie o co chodzi i może się sensownie do tego odnieść?

@avenger82

Przecież to jest ich główny element kampanii przedwyborczej :)
Najwyraźniej nie mają co napisać o sobie in plus, to pokazują innych in minus.

Tak, chodzi tu głównie o kandydaturę Radka. Panuje dość pokrętna narracja, że skoro Radosław Barczyński ma wiedzę z rynku finansowego - to chyba znaczy tylko tyle, że jest powiązany i będzie działał w interesie instytucji finansowych, a nie obligatariuszy indywidualnych :)

Ale skoro wadą Porozumienia jest nawet to, że nasze forum jest na StockWatch ... : )
cytuję:
„Dlaczego ta grupa działa na StockWatch? Bo tam kontrolę ma admin. Nie ktoś Wam znany tylko mający takie prawo od admina. A jego ktoś zatrudnia. Jego pracodawcy ktoś płaci. Choćby za reklamy. Zazwyczaj są to banki i inne firmy typu GetBack oferujące świetne i bezpieczne inwestycje (upadków jakoś szeroko nie opisują takie poratle).
Na pewno inwestorzy indywidualni nie mają żadnego wpływu na admina na ich stronie.”

Śmieszne nieprawdaż? :) W sumie racja, nie ma to jak usuwanie, banowanie osób o zdaniu odmiennym.

Naprawdę nie wiem dlaczego grupa z FB z Artim na czele, obrała sobie za cel ataków nie tylko sprzedawców obligacji getback, ale i nasze Porozumienie. I najlepsze w tym wszystkim jest to, że z tych niepotrzebnych nikomu przepychanek najbardziej zadowolony będzie Abris. Zadziwiająca sytuacja...
Edytowany: 28 maja 2018 12:58

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 28 maja 2018 13:55:30
Jeżeli dziura w bilansie to np. 400 mln zł to na miejscu Abris:
- konwertuję udzielone pożyczki po 0.05 zł/ akcję
- dokładam pozostałe 350 mln zł obejmując nową emisję po 0.05 zł, która jest przeznaczona na proporcjonalną spłatę 350 mln zadłużenia
- w rezultacie mają de facto 100% kapitałów GBK

A czy tu nie będzie problemu z koniecznością ogłoszenia wezwania na ten ulamek pozostalych akcji, ale po średniej cenie historycznej? Wtedy będą musieli wyłożyć faktycznie więcej niż to 350.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 28 maja 2018 14:24:41
AsGBK napisał(a):
Czy w przypadku GBK jest coś, co może jeszcze dziwić?

"Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że co najmniej jeden z ówczesnych członków rady nadzorczej o emisjach z opcją put z oprocentowaniem aż 10 proc. dowiedział się dopiero od jednego z inwestorów, któremu taką ofertę prywatnie przedstawił jego bankier."

www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

Moim zdaniem można to skwitować jedynie w ten sposób: 'głupa cięcie też zajęcie".

Jan Nowak
0
Wysłane: 28 maja 2018 14:47:20
drax napisał(a):
Jeżeli dziura w bilansie to np. 400 mln zł to na miejscu Abris:
- konwertuję udzielone pożyczki po 0.05 zł/ akcję
- dokładam pozostałe 350 mln zł obejmując nową emisję po 0.05 zł, która jest przeznaczona na proporcjonalną spłatę 350 mln zadłużenia
- w rezultacie mają de facto 100% kapitałów GBK

A czy tu nie będzie problemu z koniecznością ogłoszenia wezwania na ten ulamek pozostalych akcji, ale po średniej cenie historycznej? Wtedy będą musieli wyłożyć faktycznie więcej niż to 350.

Zapewne taki problem by tu wystąpił i w takiej sytuacji Abris miałby obowiązek ogłoszenia wezwania. Ale jeśli to Abris miałby dokapitalizować Getback po to żeby wypłacić gotówkę obligatariuszom zamiast robić konwersję na akcje to nie rozumiem dlaczego Abris miałby obejmować akcje po tak korzystnej cenie 5 groszy a nie np. po 10 zł czy np. po cenie z IPO tj. 18,50 zł?
Edytowany: 28 maja 2018 14:48

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 28 maja 2018 15:18:06
Pesto napisał(a):
O sytuacji w jakiej sie znalazł GBK .... W zasadzie duzo sie mówi o roli KK, no bo był prezesem i sporo udziela sie w mediach mówiąc o przyczynach zaistniałej sytuacji. Złożył wyjaśnienia na pewno przed KNF i tam też niby przedstawił swoj plan na ratowanie GBK. Ciągle mówi tez o potencjalnych inwestorach ... do tej pory o ile wiem nikt tego nie podważył - a jest to i formacja dość istotna. Ale ja mam takie pytania: 1) co zdecydowało, ze dwóch byłych członków zarządu nadal zasiada w zarządzie 2) jaka jest wiedza i kompetencje zarządu w prowadzeniu tego biznesu, a w szczególności w zakresie działu operacji

Co do KK to zawsze był 'medialny' a teraz jest medialny do kwadratu, dużo obiecuje ale:
1/ Do tej pory nie ustosunkował się do bardzo szczegółowej (z kalendarium i tematyką) informacji PFR o rozmowach, które według sławetnego komunikatu, który bezpośrednio skutkował jego natychmiastowym odstrzeleniem z zarządu, miały dotyczyć finansowania GetBack przez PFR. A informacje ujawnione przez PFR są bardzo interesujące lecz niestey nie wynika z nich aby PFR chociaż przez moment rozważał dokapitalizowanie GetBack - wręcz przeciwnie wielokrotnie wyraził swój brak zainteresowania a mimo to musiał opędzać się od GBK jak od bzyczącej natrętnej muchy.
2/ Inwestorzy? Jacy inwestorzy? Jeden z rzekomo potencjalnych inwestorów wymienianych w jednym z komunikatów (Bank Leumi) ze zdumieniem stwierdził, że nic o inwestycji w GetBack nie wie, a co więcej nawet nie wie, że taka spółka jak GetBack w ogóle istnieje.
3/ A gdzie był p. Kąkolewski - prezes zarządu gdy za jego rządów w spółce odbywały się dziwne przyspieszone zrobione przysłowiowym rzutem na taśmę wykupy obligacji będących w posiadaniu osób powiązanych z zarządem i gdzie on był gdy 2 nowozałożone pituniowe spółeczki o kapiatale zakładowym 5K w 2 miesiące zrobiły z GetBack kontrakty życia na 5 baniek? W golfa grał czy wiersze pisał?
twitter.com/Istota26/status/10...
4/ Jak to jest, że osoba nie posiadająca ani 1 sztuki obligacji (co potwierdziła reprezentująca go kancelaria prawna) pcha się do Rady Wierzycieli i do Rady Nadzorczej jako przedstawiciel obligatariuszy? Ten, który jest głównym sprawcą sytuacji w której spółka sie znalazła chce ją teraz niby ratować? A co robił gdy miał w tej spółce dużo (niestety aż za dużo) do powiedzenia ?
Temu panu już chyba czas najwyższy podziękować - dosyć się już do 'sukcesu' GBK dołożył.
5/ O to co zdecydowało, że 2 osoby ze starego zarządu nie zostały wylane należałoby zapytać Abris, ale moim zdaniem mają podpisać jako reprezentanci spółki sprawozdanie finansowe bo to za ich kadencji nawarzono tego piwa.
6/ Co do wiedzy i kompetencji zarządu - jeżeli chodzi o stary zarząd to póki co 1,2 mld w plecy, a jeżeli chodzi o nowy zarząd ... no cóż od takiego dna to można się chyba tylko odbić..

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 28 maja 2018 15:37:31
avenger82 napisał(a):
Dość długo się zastanawiałem na kogo oddać swój głos do RW. Nie znam osobiście głównych kandydatów z grona obligatariuszy, ale teoretycznie już zadecydowałem, że zagłosuję na pana Radosława Barczyńskego. Głównie dlatego, że z wpisów wynika, że ma większe doświadczenie i kompetencje. Także przedstawione planowane działania jak na dzisiejszy stan wiedzy (przy wielu niewiadomych) jest sensowny.

Jeszcze jedno: rozumiem że jak dostałem od domu maklerskiego tylko dokument, na którym jest tylko potwierdzenie przydziału X obligacji o wartości ,Y to muszę wysłać oryginał Zaświadczenia Depozytowego (które już otrzymałem od banku prowadzącego ewidencję)?
Czy i w jakim celu warto zrobić sobie kopię potwierdzoną notarialnie Zaświadczenia Depozytowego? Nie można ponownie wnioskować do domu maklerskiego / banku o kolejne zaświadczenie? Dodam, że na moim nie ma daty ważności.

Jak mniemam zdaniem grupy FB p. Wójcik jest jedyną osobą godną reprezentować obligatariuszy. Ich zdanie, ich wybór i także skutki będą ich. A Kondzia-Zbawiciela, który nie ma ani 1 sztuki obligacji a kandyduje do RW i Rady Nadzorczej jako przedstawiciel obligatariuszy się nie czepiają? Dziwne. A powinni!
Po raz n-ty powtarzam: RW to nie miejsce dla trybunów ludowych i krzykaczy, to miejsce dla sprawnych finansistów i twardych negocjatorów, którzy nie dadzą sobie przysłowiowego kitu wcisnąć.
Tak, do kuratora wysyłasz oryginał zaświadczenia depozytowego, jeżeli nie ma na nim daty ważności to mając kopię poświadczoną notarialnie (koszt ca 10 zł) możesz np. złożyć wniosek do sędziego komisarza o dopuszczenie do postępowania (gdybyś chciał) .

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 28 maja 2018 16:44:49
Problem tkwi w tym, że skutki będą nasze... :(

Jan Nowak
0
Wysłane: 28 maja 2018 17:51:22
Art. 118. Dopuszczalność głosowania nad układem
3. Jeżeli układ określa restrukturyzację zobowiązań dłużnika przez konwersję wierzytelności na akcje lub udziały, głosowanie nad układem może zostać przeprowadzone tylko w przypadku, gdy na zgromadzeniu wierzycieli zostanie przedłożona zgoda Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów albo Komisji Europejskiej albo zostanie wykazane, że zgoda taka nie jest wymagana.

Czy ktoś na tym forum wie o jakiej zgodzie Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów albo Komisji Europejskiej stanowi ten przepis? Czy do głosowania nad układem w Getbacku potrzebna będzie taka zgoda i w jakich sytuacjach taka zgoda byłaby udzielona a w jakich nie?

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 28 maja 2018 18:16:51
AsGBK napisał(a):
Problem tkwi w tym, że skutki będą nasze... :(

Na szczęście Rada Wierzycieli jest ciałem kolegialnym, więc musimy się sprężyć i postarać się aby w tymże ciele kolegialnym zasiadło wiecej fachowców rozumiejących temat i umiejących ocenić sytuację niż krzykaczy i opowiadaczy bajek o inwestorach zza morza.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 28 maja 2018 18:40:13
Jan Nowak napisał(a):
Art. 118. Dopuszczalność głosowania nad układem
3. Jeżeli układ określa restrukturyzację zobowiązań dłużnika przez konwersję wierzytelności na akcje lub udziały, głosowanie nad układem może zostać przeprowadzone tylko w przypadku, gdy na zgromadzeniu wierzycieli zostanie przedłożona zgoda Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów albo Komisji Europejskiej albo zostanie wykazane, że zgoda taka nie jest wymagana.

Czy ktoś na tym forum wie o jakiej zgodzie Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów albo Komisji Europejskiej stanowi ten przepis? Czy do głosowania nad układem w Getbacku potrzebna będzie taka zgoda i w jakich sytuacjach taka zgoda byłaby udzielona a w jakich nie?

Tak tu chodzi o tzw zakaz koncentracji.
Obszernie sprawa jest omówiona w komentarzu P. Filipiaka (jednego ze współtwórców tych przepisów) - załączam link do artykułu
zimmermanfilipiak.pl/assets/fi...
Gdyby się okazało, że w obligacje GBK wtopił Kruk czy Best to wtedy ten przepis miałby zastosowanie.

Jan Nowak
0
Wysłane: 28 maja 2018 19:31:31
Cytat:

Tak tu chodzi o tzw zakaz koncentracji.
Obszernie sprawa jest omówiona w komentarzu P. Filipiaka (jednego ze współtwórców tych przepisów) - załączam link do artykułu
zimmermanfilipiak.pl/assets/fi...
Gdyby się okazało, że w obligacje GBK wtopił Kruk czy Best to wtedy ten przepis miałby zastosowanie.

Dziękuję za wyjaśnienie i link do artykułu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

47 48 49 50 51

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,596 sek.

wicjvhhx
gchgbazp
vltdvgwz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
omhkyrrt
pgeppddy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat