0 Dołączył: 2017-06-28 Wpisów: 4
Wysłane:
1 czerwca 2018 22:07:31
To wszystko wymaga pracy i czasu - znam ludzi, którzy wykładali kasę dopiero po roku, kiedy faktycznie mieli już doświadczenie. Ale dobrze ci sugerują - najpierw zacznij zarabiać na demie, a dopiero później wpłać jakiś niewielki depozyt. Jeśli chodzi o opiekunów w XTB - tam naprawdę można trafić fajnych gości.
|
0 Dołączył: 2016-08-25 Wpisów: 18
Wysłane:
14 czerwca 2018 10:56:18
Spokojnie. Cały czas pracuję na tym systemie i się w nim rozwijam. Jak tak patrzę z czasem, co wcześniej umiałem i jak bardzo chciałem już wpłacać kasę i inwestować... nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać. Na razie wyniki mam przeciętne, ale nastawiałem się tak, jak radziliście. Wszystko na spokojnie.
|
3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
14 czerwca 2018 11:25:33
Z tym Demo to też nie ma co przesadzać. Na demie się nie nauczysz, choćbyś nie wiem ile sie uczył. Mechanika otwarcia pozycji jest bardzo ważna, owszem, ale dużo wazniejsza jest psychika. A tego bez realnej kasy nie przećwiczysz. Demo jest dobre do zapoznania się z platformą I do równoległego testowania alternatywnych systemów.
Wpłać kasę i zacznij się uczyć. Utraty kasy też nie ma się co obawiać... jeżeli będziesz się sztywno trzymał założeń swojego system i w jednej transakcji ryzykował jedynie 1-2% całego kapitału. Będziesz potrzebował na prawdę dużo czasu, żeby wyzerować rachunek :) Całą tą sytuację można przyrównać do Paradoksu Kano, gdzie realne konto do Judo, a demo to taka Krav Maga :)
|
0 Dołączył: 2020-03-20 Wpisów: 2
Wysłane:
20 marca 2020 21:06:00
Mam pytanie odnośnie konta demo w platformie xstation na XTB. Jestem początkujący, mimo tego że kilka razy się przymierzałem i sporo czytałem o giełdzie i inwestowaniu to jakoś nigdy nie było czasu się tym zająć. Ostatnio założyłem konto, a w sumie to konto demo na XTB (standard) i zacząłem działać na platformie xstation5. O ile sam zakup akcji w zamyśle inwestycji długoterminowych nie stanowi problemu, to zastanawiam się nad różnicami w działaniu transakcji Forex w wersji demo i real. W wersji demo robię transakcje krótkie, w momencie kiedy wydaje mi się że jest cena jest niska robię transakcję zakupu i zamykam ją jak mam około 3-5% zysku netto, gdy uważam że cena jest wysoka no to transakcja sprzedaży i zamknięcie z zyskiem 3-5%. Robiąc kilka - kilkanaście transakcji dziennie, otwierając i zamykając transakcję (często w ciągu 15-20 minut) zrobiłem około 20% zysku w 3 dni.
Wydaje mi się że tak się nie da na koncie realnym? Czy się mylę? Gdzie jest haczyk? Bo na demo idzie to dosyć gładko.
Dla wyjaśnienia, działałem na kwocie 10kPLN bo z podobną kwotą zamierzałbym wejść w realne transakcje. Mogę praktycznie stale monitorować co się dzieje i umiem stosować takie funkcje jak "stop loss", "take profit" czy alarmy które nie ukrywam są dla mnie kluczowe.
Pozdrawiam
|