ha! calkowicie zapomnialem napisac, czego sie dowiedzialem. opennetpr - dzieki za Twoj wpis, a zarazem przypomnienie mi, ze mialem cos jeszcze dodac
no wiec od poczatku - podpis elektroniczny w najprosteszej formie to nasz e-podpis zaszyfrowany na pendrive'ie. problem w tym, ze mozna go uzyc tylko w polaczeniu z odpowiednim oprogramowaniem (czyli zazwyczaj w polaczeniu z wlasnym laptopem) i to juz jest dla mnie pierwszy minus. kolejna rzecz - jak opennetpr napisal - tez nie spotkalem sie, zeby ktokolwiek e-podpisu uzywal. dlaczego? profil zaufany na ePUAP (www.epuap.gov.pl) pozwala na bezplatne zmiany w profilu firmy w CEIDGu (
https://prod.ceidg.gov.pl), gdzie rowniez bezplatnie mozna zalozyc dzialalnosc (uwaga, kreator ma blad i jesli na ostatniej stronie kliknie sie na pelnocnika, to zapetla sie i nie pozwala zakonczyc procesu rejestracji. pozostaje zapisac xml, zrezygnowac z kreatora, wczytac xml i mozna dokonczyc rejestracje).
teraz jesli chodzi o deklaracje PIT - tu tez do niczego e-podpis nie jest potrzebny, bo od kilku lat calkiem niezle funkcjonuje e-deklaracje. korzystam z niego chyba odkad zostal wprowadzony i nie mam z tym zadnych problemow.
no wiec, do czego potrzebny jest e-podpis? szczerze mowiac - nie wiem
i tym akcentem w zasadzie mozna zamknac watek
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...