13 Dołączył: 2015-11-25 Wpisów: 145
Wysłane:
10 lipca 2018 09:57:17
przy kursie: 85,60 zł
Cytat:Jednocześnie Zarząd Spółki informuje, że skonsolidowane przychody ze sprzedaży Grupy Kapitałowej Ten Square Games w drugim kwartale 2018 roku wyniosły 23 mln zł w porównaniu do 5 mln zł osiągniętych rok wcześniej. infostrefa.com/infostrefa/pl/w...W tamtym kwartale 14 4 mln przychodów. Wzrost o ponad 50%. Ciekawe jaka teraz powinna być wycena, zakładając nawet, że następne kwartaly beda podobne (juz nie mowie, ze lepsze :)) ))
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
10 lipca 2018 11:29:51
przy kursie: 85,60 zł
Niestety nie znamy skali wzrostu kosztów marketingu, więc ciężko szacować zysk spółki. Gdyby wydatki na reklamę wzrosły proporcjonalnie do przychodów (o 60%) to zysk netto mógłby nawet przekroczyć 9 mln zł. Bezpieczniej jednak założyć, że utrzymają współczynnik zysk netto/przychody na poziomie 35% z poprzedniego kwartału. Mamy wtedy ok. 8 mln zł zysku netto i byłby to fantastyczny wynik.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
11 lipca 2018 15:41:31
przy kursie: 85,50 zł
sahar napisał(a):Cytat:Z tego co pisałem ze spółką wynika, że wydali na marketing więcej jednak nie sądzę, że by to zrobili, żeby nie zwiększyć przy tym % zysku. Bo w innym wypadku po co by mieli to robić? Wzrost zainteresowania pod koniec czerwca jest wynikiem zmiany zachowania algorytmu googla, a nie wiekszych nakladow. Pisze o tym spolka. Naklady moga byc na Fishing Battle jakies, ale nie sadze ze znaczace. Mamy wzrost 60% kwartal do kwartalu. Jestem ciekawy jaka cene godziwa akcji poda @anty_teresa, przy utrzymaniu przychodow na tym poziomie przez kolejne 2 kwartaly,. Moim zdaniem wycena w IPO uwzględniała już przychody roczne na powtarzalnym poziomie ok. 70 mln zł (liczyłem wg modelu budowania wyniku jaki pokazałem w omówieniu, 10 proc. stopy dyskontowej i 3 proc. inflacyjnego wzrostu). Obecny kurs spółki dyskontuje już przy tych założeniach powtarzalny przychód na poziomie ok. 125 mln zł rocznie jak dla mnie. i miesięczne przychody z FC na poziomie powyżej 8 mln zł.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-03-11 Wpisów: 95
Wysłane:
11 lipca 2018 16:53:01
A dlaczego przyjąłeś aż 10% stopy dyskontowej ?
|
|
Wysłane:
11 lipca 2018 17:22:10
O to cały czas jest pytanie. Czemu patrzymy na wycene C/Z = 10 kiedy na swiecie dla tej brnazy to 20. Czemu do sredniej w PL nie podciagniemy ktora wynosi jeszcze wiecej? Czemu zanizamy wartosc tej spolki na tle innych spolek z sektora :)?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
11 lipca 2018 17:44:21
To koszt kapitału własnego (spółka nie ma długu). Można go liczyć z CAPM, jako: Stopa_wolna_od_ryzyka + Beta * (oczekiwana_stopa_zwrotu_z_rynku - stopa_wolna_od_ryzyka) Tyle w teorii. W Praktyce stopa wolna to jakaś średnia z rentowności 10 letnich obligacji, natomiast stopa z rynku może być brana od Damodarana: http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/ Można też liczyć koszt kapitału autorsko, jako koszt utraconych inwestycji alternatywnych. Jeśli 10 letnie bondy dają 3 proc., lokaty nawet 3,5 proc., obligacje o niskim ryzyku na rynku dają zwrot na poziomie 6 proc., to z akcji należy oczekiwać co najmniej 8 proc. dla stabilnych i bezpiecznych walorów z małą zmiennością kursu, płacących dywidendy. Obligacje to instrumenty znacznie bezpieczniejsze od akcji więc zwrot z akcji musi być wyższy. Na rynku akcyjnym są sektory mało wrażliwe na koniunkturę, regularnie płacące dywidendy, a są także spółki bardziej ryzykowne do których zaliczyć należy gaming. 10 proc. wzięte do dyskontowania przyszłych zysków jest powiedziałbym dość optymistyczne, bo raczej powinno być wyższe. No, ale spółka jest w sektorze też dość niezwykła więc przyjąłem tylko 10 proc.
|
|
Wysłane:
11 lipca 2018 20:15:09
Moim zdaniem popełniasz pewien błąd logiczny wyceniajac akcje tylko na bazie metody dochodowej czyli zdyskontowanych przyszłych przepływów. W tej branży przyszłe przepływy są bardzo dynamiczne i ulegają mocnym fluktuacjom zatem metoda ta wyceni wartość wewnętrzna akcji w sposób bardzo statyczny. W branży tej najistotniejsza jest tzw. wartość czasowa czyli wycena oczekiwań inwestorów co do przyszłych zmian zysków i tutaj z pomocą przychodzi wycena porównawcza, czyli porównanie wyceny do spółek z podobnej branży. A w tym przypadku wycena TSGames jawi się jako mocno niedowartościowana gdyż średni P/E jest dużo wyższy dla branży. Zatem w mojej ocenie bardziej miarodajna jest wycena porównawcza niż preferowana przez Ciebie wycena dochodowa. Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
11 lipca 2018 20:55:02
@Jeleń
A jaka powinna być cena akcji przy wycenie porównawczej? 110-115zl?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 lipca 2018 12:58:26
przy kursie: 85,77 zł
Jelen napisał(a):Moim zdaniem popełniasz pewien błąd logiczny wyceniajac akcje tylko na bazie metody dochodowej czyli zdyskontowanych przyszłych przepływów. W tej branży przyszłe przepływy są bardzo dynamiczne i ulegają mocnym fluktuacjom zatem metoda ta wyceni wartość wewnętrzna akcji w sposób bardzo statyczny. W branży tej najistotniejsza jest tzw. wartość czasowa czyli wycena oczekiwań inwestorów co do przyszłych zmian zysków i tutaj z pomocą przychodzi wycena porównawcza, czyli porównanie wyceny do spółek z podobnej branży. A w tym przypadku wycena TSGames jawi się jako mocno niedowartościowana gdyż średni P/E jest dużo wyższy dla branży. Zatem w mojej ocenie bardziej miarodajna jest wycena porównawcza niż preferowana przez Ciebie wycena dochodowa. Pozdrawiam No właśnie nie. To mnożniki są największym oszustwem, szczególnie w branży gamingowej właśnie ze względu na zmienność zysków i przepływów, natomiast w DCF, czy metodzie zdyskontowanych zysków można uchwycić i uwzględnić zmienność. Zauważ, że w rekomendacjach metoda porównawcza jest przez analityków marginalizowana i miewa wagę w wycenie nawet 10 proc. przy 90 proc. dla DCF. Nigdy odwrotnie. Problem DCFa znajduje się zupełnie gdzie indziej - w szacunkach. Ja w swoim modelu użyłem prostej renty wieczystej ze stopą inflacyjnego wzrostu. W klasycznym DCF należałoby zaprognozować 10 lat fazy wzrostowej i dopiero potem użyć renty/wartości rezydualnej. Pytaniem jest co w tych 10 latach uwzględnić. Czy spółka zrobi kolejny hit podobnych do FC czy nie? Jeśli nie, to mój model zgodzi się mniej więcej z DCF, a jeśli tak, to mój okaże się zbyt konserwatywny. Choć TSG próbował zrobić hity w innych branżach niż wędkarstwo to mu się to nie udało i nie wiadomo czy się kiedyś uda, ale pod to można grać, bo wycena spółki takiego scenariusza na razie nie uwzględnia - na razie jest tylko rozwój monetyzacji FC, noga reklamowa i stare portfolio. Żeby wycenić spółki gamingowe metodą porównawczą i żeby to miało jakiś sens trzeba: 1. zaprognozować zyski (lub inne porównywane parametry) na czas co najmniej równy czasowi produkcji hitu dla wszystkich porównywanych spółek czyli pewnie co najminej 5 lat. 2. Zsumować zyski ze wszystkich lat dla tych spółek 3. Odnieść sumę zysków do kapitalizacji 4. Porównać Roboty znacznie więcej, a i tak trzeba wsadzić w tę metodą potencjalny błąd prognozy, czyli największą wadę DCF.
Edytowany: 12 lipca 2018 13:05
|
|
6 Dołączył: 2018-02-20 Wpisów: 201
Wysłane:
12 lipca 2018 14:29:04
Anty ja Twoje prognozy nie traktuje jako błędne, a raczej pośrednie.
Tak więc wiadomo, że przy dodatkowych wartościach dodatnich takich jak:
- wejście na kolejne rynki Chiny, Indie, Japonia, które nakręcą jeszcze bardziej to co jest i dadzą nowe możliwości, - wypuszczenie kolejnego hitu. - inne...
Kurs akcji będzie mógł być znacznie wyżej i zgodzę się, że nie do końca da się to wyłapać, zresztą rosnący kurs - wszyscy zakładają zawsze niezależnie od branży, że to zawsze oznacza jakieś mityczne info, o którym grubasy wiedzą wcześniej, w rzeczywistości przeważnie jest to dobrze zinterpretowane info, które jest ogólnie dostępne. Po prostu...
Gdyby pojawiła się informacja, że TEN wchodzi do Chin część osób pewnie poprawnie by zinterpretowało informacje, że będzie większa sprzedaż większe zyski i kurs powinien zacząć rosną, wiadomo, że część dalej by widziała mityczne info, że grubasy coś wiedzą...
Podobnie w drugą stronę kiedy np.
- pojawia się konkurencyjna gra dla FC i zabiera część przychodów. - kiedy to zaczynają się pojawiać problemy z pracownikami i chociażby nie można obsłuzyć od strony supportu tego co już mamy. - dollar spada na łeb.
Cenie sobie bardzo Twoje analizy, ale przy obecnym stanie zgadzam się raczej z opiniami, że są - inaczej - że okażą się mocno niedoszacowane i dość mocno powściągliwe wobec tego co TEN pokazuje. Chociaż więcej powiem jak zoabcze raport za półrocze gdzie będzie widać ile z 23 mln jest zyskiem.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 lipca 2018 15:13:55
Ale przecież ja niczego nie szacowałem i nie napisałem, że jest drogo :) Oceniłem tylko co jest i co było w kapitalizacji. Ludzie błędnie zakładają, że jest jakiś C/Z dla branży i spółka na podstawie mnożnika powinna kosztować ileś tam. A prawda jest taka, że giełdowa wycena dyskontuje przyszłe wyniki, a nie przeszłe, które podstawiają do Z w szczególności dla konkurentów. Im lepsza oczekiwana przyszłość tym C/Z będzie wyższy i odwrotnie. Nikt nie wyceniłby spółki na 600 mln zł gdyby oczekiwania były takie, że rocznie pokaże 20 mln zł zysku (wynik za 1 kw. razy 4) i tak do nieskończoności. Dlaczego? Dlatego, że stopa zwrotu (przy założeniu 100 proc. wypłaty zysku) wyjdzie wtedy 3 proc., a 3 proc. można mieć z obligacji. Wycena uwzględnia już wzrost wyników w przyszłości. I rosnącym wynikiem można się ekscytować dopiero gdy wzrost jest większy od oczekiwanego i założonego w wycenie.
|
|
Wysłane:
13 lipca 2018 15:00:41
@anty W metodzie DCF najważniejsza jest prognoza przyszłych przepływów a uwierz mi ze nie widziałem jeszcze 10 letniej czy nawet 5 letniej prognozy która by się sprawdziła a tym bardziej dla takich spółek dynamicznych jak gamingowe, dlatego życie mnie nauczyło ze wartość takich szacunków jest bardzo słaba. To ze analitycy ja używają to nie jest żaden argument za nimi, analitycy często się myla i nie dostrzegają szybkich zmian na rynku. Tez kiedyś byłem zafascynowany metoda DCF bo jest taka naukowa dużo w niej wzorów, algorytmów ale na koniec ważne jest na ile dziś rynek wycenia takie spółki. A rynek wycenia je czasami mocno nieracjonalnie, metoda DCF nie uwzględnia nieracjonalności rynku, metoda porównawcza jak najbardziej tak, bo mówi tyle warto są dzisiaj spółki z tej branży wiec TS powinien tez oscylować ze swoją wycena na takim poziomie. Długa gra na giełdzie nauczyła mnie ze rynek nie jest efektywny i racjonalny mimo ze wielu tak pisalo w swoich mądrych książkach, rynek w w większości jest nieracjonalny i nieefektywny a akcje są w 99% przewartościowane albo niedowartościowane. Wygra ten kto zrozumie nieracjonalność rynku 😀👍
|
|
0 Dołączył: 2017-07-27 Wpisów: 32
Wysłane:
13 lipca 2018 16:48:01
Jeleń, powiedz co Ty chcesz udowodnić? To, że wycena DCF jest mniej dokładna niż wycena rynkowa (która, jak sam mówisz, jest "nieracjonalna")? Czy może wycena porównawcza jest dokładniejsza? Zarzucasz DCF, że nie uwzględnia zmienności otoczenia w przyszłości, czy nieracjonalna wycena rynkowa lub porównawcza to uwzględnia? Problemem wyceny porównawczej jest to, że musiałbyś określić jak różnice między spółkami rzutują na ich wycenę, czyli czy różnice w wycenie spółek z tej samej branży mają fundamentalne uzasadnienie. Same porównanie wskaźników to trochę za mało, żeby wyciągać jednoznaczne wnioski na ich podstawie...
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
25 lipca 2018 10:37:58
przy kursie: 95,00 zł
Po raz pierwszy Fishing Clash otarł się o top100 grossing w USA. Dokładnie jest 103 pozycja. Wygląda to rewelacyjnie. Niesamowite, że w każdym miesiącu ustanawia nowy rekord w rankingu. Bardzo jestem ciekaw gdzie jest sufit. sensortower.com/android/US/ten...
|
|
Wysłane:
27 lipca 2018 09:44:39
przy kursie: 105,90 zł
@Nananko
Miejsce 97 (dzis juz 96) mozna sobie sprawdzic na appanie.
Wkleilem link z thinkgaming. Tam kwoty dzienne Revenue dla gry (dla nas, ktorzy nie maja wykupionej uslugi) sa pokazane tylko dla TOP GROSSING 150 na iOS w USA (My tam jestesmy roznie. Zazwyczaj w okolicy 170). Mocno upraszczajac, mamy pozycje 97 na Android. Zobaczmy ile zarabia pozycja 97 na iOS w USA (czyli ten sam rynek a inna platforma). Stad te wyliczenia.
Wiadomo, ze na iOS wydaja ciut wiecej na zabawe niz Android.
|
|
Wysłane:
27 lipca 2018 18:27:16
No i Drodzy co teraz dyskontuje kurs ?😀. Analiza zdysoknotwanych przeplywow chyba sie teraz nie sprawdzi 😀
|
|
6 Dołączył: 2018-02-20 Wpisów: 201
Wysłane:
27 lipca 2018 18:47:42
Ja już to przestałem używać jakikolwiek analiz. Napisałem sobie do spółki po raz kolejny odpowiedź na nurtujące mnie pytania otrzymałem w ciągu 2h. Z najciekawszych: Cytat:2 – Rynek dużo spekuluje o wejściu do Chin czy coś w tym temacie? Ostatnio krążą screeny gry Fishing Clash w Chińskiej wersji językowej czy to faktycznie przygotowanie do wejścia, które nastąpi lada dzień, czy jakiś fake news? Czy Chiny to jedyny rynek na jaki TEN chce wejść, czy myśli również o innych?
Fishing Clash jest uruchomiony testowo w Chinach. Jednakże, aby odnieść sukces na rynku chińskim musimy porozumieć się z lokalnym partnerem. Co do zasady Fishing Clash jest uruchomiony na wszystkich głównych rynkach – z perspektywy biznesowej najważniejsza jest Europa, Australia i Ameryka Północna.
... a sądziłem, że w Chinach nas nie ma, a tutaj już przygotowania widać, że trwają. Jeżeli tutaj by im się udało znaleźć strategicznego partnera, który by to rozpowszechnił w Chinach ... tymczasem cieszmy się tym co mamy i miłego weekendu życzę wszystkim.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 lipca 2018 20:30:16
Jelen napisał(a):@anty W metodzie DCF najważniejsza jest prognoza przyszłych przepływów a uwierz mi ze nie widziałem jeszcze 10 letniej czy nawet 5 letniej prognozy która by się sprawdziła a tym bardziej dla takich spółek dynamicznych jak gamingowe, dlatego życie mnie nauczyło ze wartość takich szacunków jest bardzo słaba. To ze analitycy ja używają to nie jest żaden argument za nimi, analitycy często się myla i nie dostrzegają szybkich zmian na rynku. Tez kiedyś byłem zafascynowany metoda DCF bo jest taka naukowa dużo w niej wzorów, algorytmów ale na koniec ważne jest na ile dziś rynek wycenia takie spółki. A rynek wycenia je czasami mocno nieracjonalnie, metoda DCF nie uwzględnia nieracjonalności rynku, metoda porównawcza jak najbardziej tak, bo mówi tyle warto są dzisiaj spółki z tej branży wiec TS powinien tez oscylować ze swoją wycena na takim poziomie. Długa gra na giełdzie nauczyła mnie ze rynek nie jest efektywny i racjonalny mimo ze wielu tak pisalo w swoich mądrych książkach, rynek w w większości jest nieracjonalny i nieefektywny a akcje są w 99% przewartościowane albo niedowartościowane. Wygra ten kto zrozumie nieracjonalność rynku 😀👍 Jelen napisał(a):No i Drodzy co teraz dyskontuje kurs ?😀. Analiza zdysoknotwanych przeplywow chyba sie teraz nie sprawdzi 😀 Gdyby prognozy z rekomendacji się wypełniały to kurs po osiągnięciu wartości z reko byłby stały, a w zasadzie stale rosnący o wartość stopy dyskontowej - teoretycznie. Problem w tym, że te prognozy zmieniają się (mogą się zmieniać) wraz z każdą informacją wpływającą na rynek. Skoro informacje zmieniają prognozy to jasnym jest, że zmienia się wycena spółki. Poza tym z DCF jest tak, że założenia nie są jedne jedyne i prawdziwe i każdy może mieć inne. Ja w swoich prywatnych modelach na własny użytek mam rozrzut wartości wynikający z DCFów. Tu nie chodzi o to, że metoda jest naukowa, czy dużo w niej wzorów. Ona po prostu metodologicznie jest najwłaściwsza. I pokazuje wartość spółki na dzień wydania. Tak, wycena rynkowa może być nieracjonalna i może przebywać w tym stanie dość długo. Wtedy mówimy o przewartościowaniu akcji prawda? Ja się będę upierał, że porównywanie bieżących C/Z nie mówi nic. Przecież jak spółka ma straty to jej wartość wychodzi ujemna... Czy rzeczywiście? Odpowiedzią zwolenników metody jest branie przyszłych zysków, tylko wtedy metodologicznie mamy błąd, bo w spółkach porównawczych bierze się przecież zyski przeszłe, a nie przyszłe - porównujemy gruszki z jabłkami. Dodatkowo zwolennicy porównują często zysk z przyszłości w roku premiery, a nie w całym okresie produkcyjnym, co znów jest błędem. Doprowadzenie metody porównawczej do metodologicznej poprawności w branży o długim cyklu produkcyjnym powoduje także konieczność prognozowania. Dlatego ja przykładowo model DCF sobie skaluję tak aby pokrywał mi obecny kurs i oceniam czy jest szansa na osiągnięcie tych wartości z prognoz użytych w modelu. Grać można na wszystkim, bo to giełda i tutaj rządzą emocje, ale warto wiedzieć czy kupujemy akcje bo są modne, czy kupujemy akcje bo mają wartość fundamentalną. Dla mnie przykładowo taki CD Projekt dyskontuje już w zasadzie więcej niż można sobie wyobrazić na tę chwilę i uważam, że spółka jest droga.
Edytowany: 27 lipca 2018 20:32
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
28 lipca 2018 00:36:57
"prezes wspominał, że jest kilka gier generujących MLD przychodu rocznie... to naprawdę robi wrażenie"
a wspominał prezes jakie są tego koszty i ile zysku na czysto ? ^^
|
|
Wysłane:
28 lipca 2018 10:28:52
@aircanada Wspomniał, że kilkadziesiat razy mniejsze niż gier klasy AAA. A dochód podobny lub większy :-) Moderator:Wątek został posprzątany z większości postów naruszających regulamin poprzez: - informowanie o własnych transakcjach i/lub nastawieniu - podawanie poziomów docelowych bez uzasadnienia - posługiwanie się przypuszczeniami podanymi tak jakby to były fakty - znamiona ukrytego naganiania tj. miękkie sugerowanie decyzji inwestycyjnych Od tej chwili będzie pod wzmożoną obserwacją.
Edytowany: 28 lipca 2018 14:41
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.