PARTNER SERWISU
tvxkawtq
Jelen

Jelen

Ostatnie 10 wpisów
Jak myslicie globalny trend na gamingach chyba nie pozwoli nam tutaj na jakies wzrosty. Patrzac na spolki z grupy FAANG, raczej jestem pesymista. Pytanie tylko czy to wciaz korekta czy odwrocenie trendu. ?

Może z fundamentami nie jest tak różowo jak nam się wydaje. Gpw wyprzedza zawsze przyszłe zdarzenia.

Patrząc na to co dzieje się z głównym driverem branży gamowej tj. CD projektem, coraz bardziej skłaniam się ku opinii ze będziemy testować dolne ograniczenia kanalu spadkowego wyrysoeanego przez Anty

Strasznie slaby ostatnio ten naszTS, podaz ciagle dociska i wyglada na to ze kanal spadkowy nakreslony przez Anty realizuje sie w pelni.

Anty nie bądź aptekarzem. Pisałem o kolejnej fali spadkowej i powolnym osuwaniu, to jest giełda i nikt nie ma patentu na 100% wiedzę. Ja już tyle gram ze giełda nauczyła mnie pokory i ograniczenia w wysuwaniu arbitralnych tez. Sam tez pisałeś ze poniżej 88 nie powinno spaść a spadło i to zdrowo. Zamiast się przekomarzać napisz lepiej co myślisz o obecnej sytuacji ?!.

Sygnały z analizy technicznej są jednak bezlitosne, właśnie wyrysowała się kolejna fala spadkowa oktorej pisałem jakiś czas temu. Anty w nia nie wierzył bez żadnego negatywnego infa, ale jednak jest. Od 75-76 powinno nastąpić odbicie ale średnioterminowy trend jest wyraźnie spadkowy.

No to spadlo ponizej istotnego wsparcia 88 i robi sie coraz bardziej nerwowo. Rysuje sie scenariusz o ktorym pisalem kilka dni temu co do kolejnej fali spadkowej.

Poczekamy zobaczymy, narazie wyglada na to ze szykuje się kolejna fala spadkowa.

Zobacz Anty, śmiałeś się z mojego komentarza dotyczącego powolnego osuwania się kursu a po kilku sesjach scenariusz się materializuje. Mnie już pokora nauczyła ze nie można ignorować na giełdzie żadnych sygnałów, nawet jak wydają się wbrew na dziś sytuacji fundamentalnej. Dancing

Anty
ale po te nieuprzejme komentarze, kazdy ma prawo wyrazac swoje opinie i kazda opinia moze byc cenna, nie dokonujmy ocen zbyt pochopnie. Forum bez komentarzy bedzie umierac a nie o to chyba chodzilo tworcom tego forum.

Alez tu cisza na forum, zainteresowanie spolka spadlo do zera. Wszyscy juz sprzedali czy wszyscy kupili 😀

Obroty 265 tys o godz 15.00, to sugeruje ze mamy marazm i narazie bedzie ciezko sie ruszyc. Mysle ze czeka nas powolne osuwanie w dol az do grania dopiero pod wyniki za 3q.

Nie wiem czy to jeszcze korekta jak spada prawie 40% od ostatniego maxima ?

I co dalej ?. Z kanalu wzrostowego wypadliśmy, pytanie czy konsolidacja na poziomie 88-93 czy powolne osuwanie na kolejne minima.

Moim zdaniem skala spadków i obrotów pokazuje na decyzje zejścia z 7,7% na niższe poziomy ile ? , nie wiadomo. W każdym bądź razie nie wyglada to na jednorazowa akcje PKC,

Sprawdziłem i NN OFE ma 7,7% akcji TSG, żeby zejść do 5% musi wywalić Ok 200 tys akcji co daje po cenie 90 zł jakieś 18 mln zł podaży. Pod warunkiem ze będą wywalać tylko do 5% żeby nie informować rynku. Biorąc pod uwagę ostatni mini krach i determinację w wywalaniu jest duże prawdopodobieństwo ze to oni wywalają. W akcjonariacie nie żadnego innego funduszu >5%.

Czyżby Nationale Nederlanden OFE wywalał ?, z tego co pamietam to maja chyba tez sporo Getbacka w portfelu.

Jak dla mnie spadek zbyt gwałtowny i agresywny na dużym wolumenie sugerujący jednak nie zwykła korektę ale wywalanie przez wiekszego. Dopóki mamy tak wysoki obrot wstrzymałbym się z zajmowaniem pozycji pod odreagowanie.

No to mamy mini krach na Ts. Wyglada to na wywalanie akcji przez kogoś wiekszego który objął akcje w IPO i dla niego to wciąż prawie 100% zysku.

Tak duży wolumen w ostatnich 2 sesjach i spadki sugerowałby mocna dystrybucje

Przelamanie wsparcia na 115 oznacza ze mamy chyba glebsza korekte. Obysmy tyko nie wyszli z dlugoterminowego kanalu wzrostowego.

Giełda kupuje dynamikę a przy tej dynamice wzrostu zysku netto +50% kwartał/kwartal , to rok 2018 może zakończyć się wynikiem ok 35 mln zysku netto a wówczas 120 ciagle jest tanio. Zakładanie ze spółka osiągnie tylko 25 mln zysku netto rocznie czyli w 3q i 4q nic nie urośnie jest mocno pesymistycznym podejściem patrząc właśnie na dynamikę zmian ostatnich 4 kwartałów.

12,5 mln zysku netto za 1H18, kto by sie spodziewal takich wzrostow, jak tak dalej bedzie zakonczymy rok 2018 wynikiem netto ok 25-30 mln. Ta spolka dziala narazie jak w zegarku.

No i Drodzy co teraz dyskontuje kurs ?😀. Analiza zdysoknotwanych przeplywow chyba sie teraz nie sprawdzi 😀

@anty
W metodzie DCF najważniejsza jest prognoza przyszłych przepływów a uwierz mi ze nie widziałem jeszcze 10 letniej czy nawet 5 letniej prognozy która by się sprawdziła a tym bardziej dla takich spółek dynamicznych jak gamingowe, dlatego życie mnie nauczyło ze wartość takich szacunków jest bardzo słaba. To ze analitycy ja używają to nie jest żaden argument za nimi, analitycy często się myla i nie dostrzegają szybkich zmian na rynku. Tez kiedyś byłem zafascynowany metoda DCF bo jest taka naukowa dużo w niej wzorów, algorytmów ale na koniec ważne jest na ile dziś rynek wycenia takie spółki. A rynek wycenia je czasami mocno nieracjonalnie, metoda DCF nie uwzględnia nieracjonalności rynku, metoda porównawcza jak najbardziej tak, bo mówi tyle warto są dzisiaj spółki z tej branży wiec TS powinien tez oscylować ze swoją wycena na takim poziomie. Długa gra na giełdzie nauczyła mnie ze rynek nie jest efektywny i racjonalny mimo ze wielu tak pisalo w swoich mądrych książkach, rynek w w większości jest nieracjonalny i nieefektywny a akcje są w 99% przewartościowane albo niedowartościowane. Wygra ten kto zrozumie nieracjonalność rynku 😀👍

Moim zdaniem popełniasz pewien błąd logiczny wyceniajac akcje tylko na bazie metody dochodowej czyli zdyskontowanych przyszłych przepływów. W tej branży przyszłe przepływy są bardzo dynamiczne i ulegają mocnym fluktuacjom zatem metoda ta wyceni wartość wewnętrzna akcji w sposób bardzo statyczny. W branży tej najistotniejsza jest tzw. wartość czasowa czyli wycena oczekiwań inwestorów co do przyszłych zmian zysków i tutaj z pomocą przychodzi wycena porównawcza, czyli porównanie wyceny do spółek z podobnej branży. A w tym przypadku wycena TSGames jawi się jako mocno niedowartościowana gdyż średni P/E jest dużo wyższy dla branży. Zatem w mojej ocenie bardziej miarodajna jest wycena porównawcza niż preferowana przez Ciebie wycena dochodowa. Pozdrawiam

A dlaczego przyjąłeś aż 10% stopy dyskontowej ?

Myślałem o poziomym kanale w którym poruszał
Się kurs od początku czerwca w przedziale 75-85. Ruch w tym kanale trwał około miesiąca wiec wyjscie dołem z niego jest powinno dać impuls do spadku na szerokość kanalu czyli Ok 65. Ty wyznaczyłeś kanał wzrostowy dla ruchu trendu od początku notowań zatem te dwie formacje się nakładają obecnie i zobaczymy która da silniejszy impuls do ruchu. Jak dla mnie narazie wyglada to na impuls do Ok 65. Zwłaszcza ze od najwyższego kursu (87) jesteśmy Ok -20% co łamie narazie jak dla mnie krótkoterminowy trend wzrostowy.

Z danych ze strony sądu które zamieścił analityk2 wynika ze GBK za 1q 2018 zanotował Ok 100 mln straty brutto, dobrze patrzę ?.

Przepraszam ale pisanie ze 6O% odpisu portfela nie jest zaskoczeniem jest delikatnie mowiac aberacja i nieporozumieniem. Przeciez taki odpis oznacza ze kupowali jakies smieci. Teraz juz wiadomo skad prezes wzial kilka miesiecy temu ten pomysl na pozyskanie 1 mld z emisji. Poprostu wiedzial juz duzo wczesniej ze portfel sie sypie i jak firma nie dostaniego tego 1 mld to padnie, zatem te zyski co widzielismy w wynikach za 3Q to byly ksiegowe zapisy i fantazje niezwiazane z realna ekonomiczna sytuacja spolki. Dla mnie to pachnie Prokuraturą.

Dodam jeszcze dalej ze tutaj warunkiem jakiegokolwiek dokapitalizowania przez Abris będzie pewnie strzyżenie wierzycieli/obligatariuszy o którym dowiemy się w propozycji sanacyjnej , pewnie zaproponują redukcje długu o kilkadziesiąt 20-30% w zamian za dokapitalizowanie. W praktyce przy tak dużej liczbie obligatariuszy i długu dojście do jakiegoś konsensusu będzie bardzo trudne, może to trwać miesiącami. Nie pamietam sanacji trwającej krócej niż rok.

Tez mnie śmieszą te teorie spiskowe , I wiara ze coś się zdarzy i wszystko wróci do normy, to dziecinada i zaklinanie rzeczywistości. Tutaj mamy default i to jest fakt niezaprzeczalny, spółka nie obsługuje swoich zobowiązań i będziemy musiała jak najszybciej ogłosić sanację bo wierzyciele ja zaraz rozdziobią .

Jak obstawiacie kiedy Zarząd złoży wniosek o postępowanie sanacyjne w celu ochrony przed wierzycielami, bo według mnie w ciągu kilku dni. W zasadzie od wczoraj po braku wpływu dla Quercusa default już mamy, wiec Zarząd wręcz jest zobowiązany do złożenia takiego wniosku.

Obecny system ratingowy to jedno wielkie nieporozumienie , kto jeszcze patrzy na ratingi , nie maja one żadnej wartości predykcyjnej. Jaka wartość ma rating zlecany przez mocodawcę który za to płaci grube pieniądze i oczekuje dobrego ratingu. Ten system jest chory i to nie tylko u nas ale w całym świecie finansów co pokazał zreszta kryzys z 2008. Zakazałbym wprowadzania w błąd przez te firmy albo poddał je ostrym regulacjom tak jak banki.

O potencjalnym konflikcie na linii zarząd -Abris piałem wcześniej i jak widać urzeczywistnia się on na naszych oczach. Zreszta po dzisiejszej Radzie może Zarządu już nie ma.

Ciekawe ze Abris próbuje się odciąć od dzisiejszego zamieszania i prosi Zarząd o wyjaśnienia, próbują się wybielać a są tak samo winni całego tego zamieszania i biernej postawy.

Czyli powolnymi krokami zbliżamy się do sanacji, myślałem ze mnie już nie zaskoczą ale dzisiejsza zagrywka zarządu z komunikatami pokazała z kim mamy do czynienienia. Piękna katastrofa i pouczająca .

Można wymyślać tutaj tysiące teorii i analiz ale tak jak zachowuje się kurs GBK zachowuje się tylko kurs spółki która jest o krok od sanacji.

Cięte riposty miedzy magistrem i profesorem 😀

Warunkiem banku z pewnością było dokapitalizowanie stad z kredytu narazie nici.

Ale decydując się na tak mocny ruch w postaci wyciagnięcia wszystkich obligow GBK myśle ze ma wiedzę jednak większa niż my co do płynności GBK. Napewno ryzykuje więcej.

No to Buczek jasno określił ile GBK potrzebuje kasy.
100-200 mln na dziś
400-500 mln aby trwałe ustabilizować sytuacje.

To chyba pierwsze rzetelne info co się dzieje tak naprawdę w GBK.

www.forbes.pl/biznes/konrad-ka...
Cytat:
...inwestorzy zaczęli dawać upust swym emocjom we wpisach na internetowych forach spółki: „Akcje GetBacka to dno”, „Składam doniesienie do prokuratury”, „Sprzedałem gniota”.

Ciekawy ale jakże prawdziwy wniosek z artykułu - jedynym wygranym na dziś jest L. Czarnecki 😀

Kod:
Proszę dodawać krótki cytat, posty z gołym linkiem są usuwane

@Eldorian dobrze ująłeś problemy GBK z perspektywy ich modus operandi. Tez zastanawiałem się kiedyś czy powtarzane przez nich tezy ze są bardziej efektywni niż konkurencja nie były na wyrost, narazie życie pokazuje ze chyba były. Pytanie teraz tylko jak droga cenę zapłacą za to.

Tylko jak na nazwać wyprzedaż aktywów operacyjnych w celu spłaty długu ?

Jeśli wierzyciele (Quercus) zaczynaja już publicznie rozmawiać z dłużnikiem (GBK) na temat jak mu pomoc w obsłudze długu to jest to w mojej ocenie już sytuacja przeddefaultowa. Poprostu wszystkim zaczyna się to już wymykać spod kontroli. Zaraz może się okazać ze jedynym wyjściem będzie sanacja żeby chronić się przed wierzycielami. Nigdy by mi to do głowy nie przyszło jeszcze pół rok temu. Tutaj będzie można napisać dobra książkę „od szczytu do upadku”.

Nie chce być złośliwy, ale Prezes GBK twierdzi ze wszystko jest Ok w spółce to dlaczego z kolei prezes TFI twierdzi ze GBK nie funkcjonuje normalnie i trzeba ustabilizować jego sytuacje ?

W mojej ocenie dzisiejsza informacje od Quercus należy traktować bardzo poważnie. Ewidetnie próbują gasić problem w zarodku spadku wartości swoich funduszy ale pytanie co zrobią pozostałe fundusze które także w nie małej kwocie nabyły obligacje GBK. W takich instytucjach działanie jednych wywołuje zazwyczaj opóźnione działanie drugich w obawie o posiadanie większej wiedzy na temat płynności GBK , co zazwyczaj kończy się jedna wielka kula śnieżna. Oby to co wydaje się dzisiaj woda na ogień nie stało się benzyna.

Nowy raport dziś:

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Odstępują od wcześniej ustalonych zakupów pakietów. Widać kasy coraz mniej.

To już teraz rozumiem skad to maksymalne opiznienianie raportu rocznego, wszystko po to aby przesunąć jak najdalej roszczenia obligataruiszy o wcześniejszy wykup z tytułu złamanego kowenantu dług /Ebitda max 2,5 który po 3q był złamany ale to były dane śródroczne i obligatariusze nie mogli zadać wykupu bo mogą zadać tylko na bazie raportu półrocznego i rocznego. To układa się w logiczna układankę razem z pilna emisja która chcą zrobić przed raportem rocznym, poprostu musza przygotować się na zadania obligatariuszy wykupu przed terminem.

Tez mi się wydaje ze zmiana decyzji przez Abris w ciągu 24h jest dziwna. Jeśli to była decyzja tylko zarządu w reakcji na sytuacje na rynku to tez jest to dziwne. Ciagle odnoszę wrażenie ze nie chemii miedzy Abrisem a Zarządem i jest miedzy nimi konflikt co do oceny tej całej sytuacji. Abris zachowuje się bardzo zachowawczo i chyba nie jest zadowolony z efektów pracy zarządu, zreszta ciężko mu się dziwić.

Tez uważam ze zawiódł główny akcjonariusz Abris i nie rozumiem jego zachowania dlaczego tak agresywnie działa, wystarczyło np. Na Walnym zgodzić się na wniosek Aviva na min cenę emisji 10 i już uspokoiłoby to emocje, a tak mamy dalsza panikę na akcjach i obligacjach. Szczerze nie rozumiem tego.

Po co nam wielkie ratingi skoro tu wystarczy prosta matematyka. Policzmy. Koszt odsetek od ok 2 mld obligacji załóżmy optymistycznie ok 10% ( chociaż są głosy ze jest i 15%) czyli 200 mln rocznie plus zapadające obligacje w 2018 z tego co znalazłem kwota ok 150 mln, daje nam to na obsługę długu w 2018 kwotę ok 35O mln vs napompowany księgowo w mojej ocenie zysk netto 200 mln . Starczy im ??. Proste i nie potrzeba tutaj ratingów wielkiej 4.

Dlatego branżowy się wycofał a finansowy wietrzy jeszcze jakiś interes 😀

Dajcie spokój z tymi ratingami, nie pamiętacie ratingów dla Ganta czy Hawe. Niestety ale wiedza audytorów jest słaba i za długo siedzę w finansach aby ufać ratingom, które są robione na potrzeby zleceniodawcy ratingu, co już jest patologiczne same w sobie. Śmiem wręcz twierdzić ze audytorzy nie rozpoznali tej luki bo zazwyczaj badaj przeszłość a nie przyszłość i prognozy cash flow na kolejne 12m. Z drugiej strony nie wiemy czy obecny audytor Deloite nie wniósł jednak jakiś zastrzeżeń do sprawozdań, bo tylko tak można wytłumaczy taka obsuwę z publikacja . W mojej ocenie celowa.

A tak na poważnie, to wlasnie spłaty obligow są największym problemem, i z tego biorą się te wszystkie problemy. Obligacje zabiły już w tym biznesie niejednego. Gdyby wszystko było Ok spółka powinna podać prognozę i analizę cash flow na 12m z którego wynika bezproblemowa obsługa obligow, ale nie podaje bo pewnie z tej analizy wychodzi luka na kilkaset milionów , o która teraz blaga zarząd.

Perełkę ?:-), to chyba Cię trochę poniosło :-)

W mojej ocenie kwestia emisji jest przed wynikami z prostego powodu. Cash flow na obsługę rolki obligacji psuje sie szybciej niż ktokolwiek myślał i zaskoczył nawet zarząd, tak tylko można tłumaczyć taki Pospiech zarządu. Musza przeprowadzić emisje za wszelka cenę inaczej padną. Po dzisiejszym Walnym nie mam już co do tego wątpliwości.

Tak się zastanawiam ze prezes mówiący do akcjonariuszy na Walnym żeby ratować obligatariuszy bo ich jest 7 razy więcej jest całym komentarzem do tego bajzlu. Z drugiej strony prezio chyba nie pomyślał ze takie stwierdzenie może wywołać tylko jedna - panikę na catalyst. Z drugiej strony wreszcie mówi prawdę !.

Kto pamięta e-kancelarie. Tutaj nie ma żadnego wyleszczania czy czegoś tam innego. Tutaj jest powtórka i klasyczna kula śnieżna i bardzo nieporadne działania zarządu i właściciela który nie umie sobie z tym poradzić. Pytanie czy to jest jeszcze do opanowania ?. Na obligacjach panika, na akcjach panika, szum medialny coraz większy a panowie dzisiaj na Walnym nie zrobili nic żeby to opanować, brakuje tutaj twardej ręki żeby ten bajzel porządnie zrestrukturyzować .

Cześć inwestorów napewno zaskarży ale myśle ze 1 emisja będzie się toczyć dalej żeby ratować obligatariuszy , jak to zreszta sam określił prezio na walnym, a druga moim zdaniem może być pod dużym znakiem zapytania i skończy się na bieżącym ratowaniu płynności.

Zobaczcie co dzisiaj dzieje się na obligacjach na catalyst. Wszędzie wyprzedaż i spadki, najniższa cena 86 nominału co daje 16% + 4-5% kupona daje łącznie 20% ! Odzyskują kapitał , zreszta co się dziwić po dzisiejszym Walnym sam bym sprzedał.

Taka informacje musieliby podać publicznie do wiadomości, chyba ze dzisiaj coś będzie bo zwala niemiłosierna.

Dokładnie , nie ma wykupów w weekend.

Skad to info o niewykupionych obligacjach ?. Jeśli to prawda to pozamiatane .

A tak na marginesie ciekawy jestem jak Erste policzył cenę z dzisiejszej rekomendacji na 7,6 . Trochę mi tu zalatuje manipulacja 😬

Obstawiałem spadek dalszy, ale szybkość wyznaczania nowych minimow nawet mnie zaskoczyła. To zaczyna przypomina Universal , starsi gracze pamiętają cesarza spekulacji 😀

No to dzisiaj mieliśmy klasyk. Dwudniowa podbitka zakończona dokładnie tak samo jak na początku lutego. Od jutra prawdopodobnie powolne obsuwanie. Dzisiaj miała być sesja przełomu a wyszło jak zawsze, dalej głęboki trend spadkowy i nowe minima albo kiszonka i osuwanie się pod własnym ciężarem.

Dokładnie, ciagle zapomina o starych akcjonariuszami z IPO 18,5, tez uważam ze nowy inwestor jeśli jego kapitał ma pójść na spłatę długów wejdzie z dużym dyskontem. Bez emisji czeka spółkę spadek zyskow oraz rynkowej wartości i czy to się podoba spółce czy nie, jest to emisja ratunkowa.

Jedno się zmienia w tych wywiadach, coraz bardziej otwarcie mówi ze taki model finansowania był błędem i jeśli nie zostanie zmieniony wyniki będą słabe. Nie zdziwię się jak podadzą fatalne dane za 4q i powiedzą No widzicie po to zmieniamy model
Aby poprawić wyniki.

Czyli kolejna odsłona ukrytego konfliktu na linii Abris - Zarząd. Już oświadczenie kilka dni temu Abrisa ze obejmie po cenie rynkowej było w sprzeczności z interesem zarządu, a teraz mamy jawna wojnę typu mamy branżowego drogi Abrisie i co ty na to wchodzisz ? Czy wychodzisz ?

Widzieliście Info. Znowu zmiana. Teraz nie inwestor finansowy tylko branżowy. Myśle to jest już rzucenie ręcznika na ring przez zarząd. Branżowy ich dociśnie na maxa, odkupi akcje od Abrisa i zdejmie GBK z gpw bo pewnie sam jest już notowany.

Cytat:
Zarząd GetBack informuje, że w dniu dzisiejszym GetBack podpisał list intencyjny z potencjalnym zagranicznym inwestorem branżowym, analizującym potencjalne objęcie akcji GetBack w emisjach, o których mowa w przywołanych raportach bieżących.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Kod:
Dodano TO info

Patrzę na Catalyst i widzę ze największe obroty są przy cenach obligacji 91-92 a to oznacza ze % rośnie istotnie tych obligacji 8-9 % plus kupon 4-5% to daje łącznie 12-15%, a to oznacza ze chyba cześć obligataruiszy woli odzyskać kapitał niż liczyć na kupon.

Wszystkie scenariusze stają się prostsze jeśli założymy ze zyski GBK są mocno przeszacowane , ja nie wierze w 200 mln zysku netto , firma która ma taki zysk może spokojnie się rozwijać i systematycznie delewarowac bilans a nie zachowywać się jakby zaraz miała upaść.

Dla mnie to dzisiejsze oświadczenie Abris brzmi trochę jak votum nieufności dla Zarządu. Przecież w normalnych warunkach większościowy akcjonariusz powinien maksymalizować cenę akcji i lepiej byłoby oświadczyć ze będą wchodzić w nowa emisje ale podać po jakiej cenie, a tak wprowadzili kolejna niepewność bo wiadomo ze każdy nowy akcjonariusz będzie proponował cenę jak najmniejsza. Dla mnie to rysuje się jakiś konflikt na linii Zarząd - Abris, jakby tego jeszcze było mało.

Abris sprzedał w IPO rok temu 20 mln akcji po 18,5 inkasując 370 mln zł a teraz wprowadzi do spółki te pieniądze nabywając 40 mln akcj (1 i 2 emisja) po 9 zł za akcje. Tak się robi deale Panowie 😀. Można się od nich uczyć jak się dy..a mniejszościowych akcjonariuszy .

Abris obejmie po cenie rynkowej 😀, w sumie po co przepłacać jak mniejszościowi w IPO objęli po 18,5. Oj coraz bardziej się zastanawiam czy te emisje w ogóle dojdą do skutku skoro Abris tak gra z mniejszościowymi jak widać ?!

Moim zdaniem zyski GBK są pompowane sztucznie, widać to zreszta gołym okiem po sprowozdanich, technicznie papier szuka swojej ceny równowagi ale myśle ze jeszcze jej nie znalazł. Obecnie wszystko w rękach DNLD i nowych akcjonariuszy, jeśli oni nie dadzą wystarczająco dużo nowego kapitału spółka nie wyjdzie z problemów finansowych, bo to ze je ma jest dla mnie oczywiste.

Odpowiedzi na pytania SII już są na stronie GBK. Najciekawsze jest odpowiedz ze cena emisyjna nie jest jeszcze ustalona co świadczy iż cała ta emisja coraz bardziej nosi znamiona ratunkowej.

www.getbacksa.pl/biuro-prasowe...

Lesgs, jedno ale, kredytów nieperformujacych nie sprzedaje się w banku za 80% wartości ale Ok 20% wartości a odzyskuje się w ciągu 3-4 lat max 40-50%.

No właśnie co się wydarzyło ze dzisiaj jest cena 40% niższa od IPO ?!. Mnie doświadczenie już nauczyło ze takie parcie na nowy kapitał bez względu na interes dotychczasowych akcjonariuszy musi mieć swoje źródło w problemach plynnosciowych, każde inne rozwiązanie będzie dla mnie zaskoczeniem.

A co ma mówić prezio, poprostu nie spina im się prawdopodobnie cash flow , czasami myśle ze nie ma co szukać skomplikowanych teorii bo te najprostsze są najbardziej prawdopodobne. Mamy firmę która szuka na gwałt kapitału , to w praktyce oznacza tylko jedno, gdzieś są problemy w płynności . Prezio tez o tym mówi tylko w zawaluowany sposob bo tekst typu „dojrzeliśmy do delewarowania bilansu” 😀, oznacza w praktyce tylko jedno „liquidity squeeze” 😀

Mam wrażenie ze cena dąży do ceny kupna DNLD czyli okolice 10. Druga sprawa to widać ze DNLD chce chyba skrócić swoją pozycje bo tak nie zachowuje się akcjonariusz większościowy, totalnie biernie, gdyby chciał dokapitalizować spółkę już dawno by to zrobił a nie doprowadzał do takiego patu w jakim znalazła się spółka. Nowy inwestor to widzi i nie da więcej niż DNLD dał rok temu. Tak myśle.

Moim zdaniem nie po to kurs był zbijany aby teraz zaproponowali cenę wyższa niż rynkowa, sam gdybym był takim inwestorem dałbym cenę 10 i niech się głowią, w końcu to GBK zależy na kapitale a nie odwrotnie Angel

W sumie na dziś nie ma dobrego rozwiązania z tej sytuacji, i tak i tak zle. Generalnie zarząd nie popisał się w tej sytuacji, wszystko to zostało jakoś kulawo rozwiązane. Mnie ciagle nurtuje kwestia co jest prawdziwa przyczyna tej całej sytuacji bo teorii jest już mnóstwo od :
1- problemy z cash flow
2-gra DNLD na wyjscie z inwestycji i giełdy
3- proba wrogiego przejęcia
4-pojawienie się dużego nowego inwestora
5- albo poprostu jak to określił złotousty prezes „dojrzeli do delewarowania bilansu”
Ale jakoś w to ostatnie najmniej chce mi się wierzyć 😀

Tez uważam ze nie maja dogadanej emisji, gdyby mieli podaliby cenę. Dlatego wszystko jeszcze możliwe łącznie z brakiem emisji.

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 10 grudnia 2018 18:48:12
Liczba wpisów: 95
[0,02% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,932 sek.

jvutighq
nbwpdera
phrymlhg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
huyugqvk
ntqeryzo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat