Podsumowanie majaW maju wyszedłem na kosmetyczny minus, co wobec mocnych spadków na giełdzie uważam za dobry wynik. Stopa zwrotu wyniosła
-0,46%, wynik indeksu WIG w maju to
-4,42%.
Od czerwca 2015 (początek mojej przygody z giełdą) stopa zwrotu wynosi
28,50%, efektywna stopa zwrotu (uwzględniająca comiesięczne dopłaty i to, że większość kapitału nie pracowała od początku prowadzenia portfela) to
69,33%, a stopa zwrotu z indeksu WIG to raptem
5,87%.
W tym miesiącu nie przeprowadziłem żadnych transakcji, natomiast ze względu na sezon wynikowy w portfelu było ciekawie.
Wyniki poszczególnych spółek z portfela w maju:
VIN +22,22% - Trigon przez cały maj akumulował akcje Vindexusa (z 9,99% udziałów do 13,18%) co napędzało wzrosty. Dzisiaj opublikowane wyniki są zgodne z moimi oczekiwaniami.
SNK +4,41% - Zarząd Sanoka zarekomendował wypłatę dywidendy w wysokości 3 zł na akcję, co przy aktualnym kursie daje stopę dywidendy 8,45%. Wyniki za Q1 przyzwoite, wycena spółki nadal jest bardzo atrakcyjna,
PCR +0,92% - Bardzo udany pierwszy kwartał. Rokita kotynuuje politykę szczodrej dywidendy, co sprawia, że nawet w okresie dekoniunktury giełdowej jej akcje stanowią atrakcyjną inwestycję,
FRO +0,35% - Zarząd Ferro zarekomendował wypłatę dywidendy pomimo zawiązania dużej rezerwy na ewentualną spłatę podatku. Myślę, ze teraz sentyment dynku do spółki powinien ulec ociepleniu. Raport za pierwszy kwartał na plus,
STP +0,33% - Stalprodukt to kolejna spółka która opublikowała dobry raport za pierwszy kwartał, niestety w większości przypadków kiepskie nastroje na szerokim rynku ograniczyły pozytywną reakcję na publikowane wyniki,
ALL -3,24% - Ailleron dzisiaj opublikował raport - na pierwszy rzut oka znacznie poniżej moich oczekiwań,
PGN -7,44% - Rynek dalej czekan na rozstrzygnięcie arbitrażu z Gazpromem. Propozycja zarządu dotycząca dywidendy (15 groszy na akcję) nieco rozczarowała inwestorów,
BAH -22,92% - Bardzo duże rozczarowanie. Dzisiejszy raport kwartalny BAH też na szybko wydaje się być o wiele gorsze niż sądziłem, że będzie. Z drugiej strony spółka jest bardzo nisko wyceniana, regularnie generuje zyski, a ich dużą część wypłaca w formie dywidendy. Nie uważam, zeby sprzedaż po aktualnej cenie była dobrym rozwiązaniem.
Na koniec miesiąca dopłacam 674 zł

kliknij, aby powiększyć
kliknij, aby powiększyć
kliknij, aby powiększyć