umpuglkk
Advertisement
PARTNER SERWISU
qbavzsed
5 6 7

Od studenta do milionera ;)

Silverr
PREMIUM
1
Wpisów: 178
Wysłane: 1 maja 2018 20:02:35
Podsumowanie kwietnia

Kwiecień był dla portfela najbardziej udanym od dawna miesiącem. Wartość portfela urosła o 4,06% i był to wynik lepszy od indeksu WIG, który zanotował wzrost o 2,66%. Stopa zwrotu skorygowana o rozliczenie PIT za 2017 rok (551zł podatku do zapłaty) była lekko ujemna i wyniosła -0,47%.
Od początku prowadzenia portfela (czerwiec 2015) stopa zwrotu wynosi 29,10%, a efektywna stopa zwrotu (uwzględniająca regularne dopłaty kapitału i to, że zdecydowana większość gotówki nie pracuje od samego początku) to 70,13%. WIG w tym czasie urósł o 10,77%.

Na początku kwietnia zamknąłem pozycję na Avia AM Leasing po 5,14zł, realizując zysk w wysokości 5,14%, czyli 53,96zł - z perspektywy czasu decyzja byłą przedwczesna. Wezwanie spółki okazało sie skuteczne i jej akcje prawdopodobnie znikną z parkietu po cenie 5,62zł sztuka. Szkoda mi tej pozycji bo z Avią swego czasu wiązałem duże nadzieje i pomimo zysku momentami przekraczającego 30% nigdy nie rozważałem sprzedaży akcji aż do momentu ogłoszenia skupu po tej zabawni niskiej cenie.

Kilka dni temu kupiłem 47 akcji Sanok po 32,20zł. Moim zdaniem przecena od szczytu przekraczająca 50% jest nieuazasadniona i akcje tej spółki stanowią okazję inwestycyjną, trochę w stylu Benjamina Grahama.

Wyniki poszczególnych spólek z portfela w tym miesiącu
ALL +11,11%
PGN +9,38%
BAH +6,97%
SNK +5,39%
(od momentu kupna)
VIN +5,19%
FRO +3,25%
(Kurs Ferro powoli odrabia spadki w reakcji na komunikat o zakończeniu kontroli podatkowej i nałożeniu na spółkę dodatkowych obciążeń. W sprawozdaniu rocznym zarząd ocenia szanse na skuteczne odwołanie się od decyzji na "mniej niż bardziej prawdopodobne". Myślę, ze rekomendacja zarządu w sprawie dywidendy w najbliższym czasie będzie miała przełożenie na kształtowanie się kursu. nawet symboliczne kilkadziesiąt groszy na akcje zrobi robotę.)
PCR +1,97% (kurs co prawda spadł o 3,96%, ale stało się tak w wyniku odcięcia dywidendy. Stopa zwrotu jest skorygowana o to wydarzenie)
STP -2,24%
AAL -8,54%
(do momentu sprzedaży)

W ostatnich dniach byłem na urlopie i nie śledziłem giełdy, ale sądząc po zachowaniu kursów PGNiG i zwłaszcza Vindexusa (+14% w reakcji na komunikat) opublikowały dobre wyniki. Dopiero będę je przeglądał w najbliższych dniach.

Pod spodem fotki:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 30 maja 2018 22:13:14
Podsumowanie maja

W maju wyszedłem na kosmetyczny minus, co wobec mocnych spadków na giełdzie uważam za dobry wynik. Stopa zwrotu wyniosła -0,46%, wynik indeksu WIG w maju to -4,42%.
Od czerwca 2015 (początek mojej przygody z giełdą) stopa zwrotu wynosi 28,50%, efektywna stopa zwrotu (uwzględniająca comiesięczne dopłaty i to, że większość kapitału nie pracowała od początku prowadzenia portfela) to 69,33%, a stopa zwrotu z indeksu WIG to raptem 5,87%.

W tym miesiącu nie przeprowadziłem żadnych transakcji, natomiast ze względu na sezon wynikowy w portfelu było ciekawie.

Wyniki poszczególnych spółek z portfela w maju:
VIN +22,22% - Trigon przez cały maj akumulował akcje Vindexusa (z 9,99% udziałów do 13,18%) co napędzało wzrosty. Dzisiaj opublikowane wyniki są zgodne z moimi oczekiwaniami.
SNK +4,41% - Zarząd Sanoka zarekomendował wypłatę dywidendy w wysokości 3 zł na akcję, co przy aktualnym kursie daje stopę dywidendy 8,45%. Wyniki za Q1 przyzwoite, wycena spółki nadal jest bardzo atrakcyjna,
PCR +0,92% - Bardzo udany pierwszy kwartał. Rokita kotynuuje politykę szczodrej dywidendy, co sprawia, że nawet w okresie dekoniunktury giełdowej jej akcje stanowią atrakcyjną inwestycję,
FRO +0,35% - Zarząd Ferro zarekomendował wypłatę dywidendy pomimo zawiązania dużej rezerwy na ewentualną spłatę podatku. Myślę, ze teraz sentyment dynku do spółki powinien ulec ociepleniu. Raport za pierwszy kwartał na plus,
STP +0,33% - Stalprodukt to kolejna spółka która opublikowała dobry raport za pierwszy kwartał, niestety w większości przypadków kiepskie nastroje na szerokim rynku ograniczyły pozytywną reakcję na publikowane wyniki,
ALL -3,24% - Ailleron dzisiaj opublikował raport - na pierwszy rzut oka znacznie poniżej moich oczekiwań,
PGN -7,44% - Rynek dalej czekan na rozstrzygnięcie arbitrażu z Gazpromem. Propozycja zarządu dotycząca dywidendy (15 groszy na akcję) nieco rozczarowała inwestorów,
BAH -22,92% - Bardzo duże rozczarowanie. Dzisiejszy raport kwartalny BAH też na szybko wydaje się być o wiele gorsze niż sądziłem, że będzie. Z drugiej strony spółka jest bardzo nisko wyceniana, regularnie generuje zyski, a ich dużą część wypłaca w formie dywidendy. Nie uważam, zeby sprzedaż po aktualnej cenie była dobrym rozwiązaniem.

Na koniec miesiąca dopłacam 674 zł

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 30 czerwca 2018 01:22:38
Podsumowanie czerwca

W związku z rozpędzeniem się bessy na rynku czerwiec był cholernie ciężkim miesiącem dla mojego portfela. Początek zapowiadał się obiecująco, ale ostatecznie kończę z drugim najgorszym wynikiem miesięcznym od kiedy założyłem portfel inwestycyjny. Stopa zwrotu w czerwcu wyniosła -5,82%, wynik indeksu WIG w czerwcu to -2,32%.
Od czerwca 2015 (początek mojej przygody z giełdą) stopa zwrotu wynosi 19,25%, efektywna stopa zwrotu (uwzględniająca comiesięczne dopłaty i to, że większość kapitału nie pracowała od początku prowadzenia portfela) to 59,48%, a stopa zwrotu z indeksu WIG w tym okresie to raptem 3,42%.

Na początku czerwca dokupiłem 173 akcje BAH po 5,80zł, a te w przeciągu raptem kilku dni urosły o prawie 20%, niestety później kurs spadł poniżej ceny po której kupowałem.

Wyniki poszczególnych spółek z portfela w czerwcu:
SNK +1,41% - Sanok wypłaci aż 3zł dywidendy na akcję co daje przy aktualnym kursie stopę dvd blisko 8,5%. Spółka jest wciąż nisko wyceniana pomimo wzrostu kursu o kilkanaści procent od dna.
PGN -0,17%
STP -1,52%
FRO -5,92%
- pomimo zawiązania rezerwy na ewentualną zapłatę zaległego podatku Ferro wypłaci dywidende w wysokości 0,35zł na akcję.
VIN -9,05%
PCR -9,09%
BAH -9,80%
- iezrozumiałe są dla mnie tak mocne spadki tej spółki. O ile nie ma w szafie żadnego trupa, to akcje BAH stanowią bardzo dobra okazję inwestycyjną.
ALL -12,77% - Ailleron w czerwcu poinformował o zawarciu umowy na wdrożenie Livebank z jednym z większych bankó meksykańskich. Co prawda wartość samej umowy nie przekracza 8mln zł, ale jest to potencjalnie furtka na rynki ameryki północnnej i południowej. Liczę, na komunikaty o kolejnych umowach w niedalekiej przyszłości.

Nastroje inwestorów mierzone INI są skrajnie pesymistyczne, także spodziewam się, że dno jest blisko i nie zamierzam skracać otwartych pozycji.

Na koniec miesiąca dopłacam 558zł.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 30 czerwca 2018 01:27

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 24 lipca 2018 00:19:12
Zamknąłem dziś 3 nieudane inwestycje.

Z portfela wyleciało PGN ze stratą -17,16%, czyli -214,84zł - Skarb Państwa bardzo negatywnie zaskoczył przed piątkowym wznowieniem WZA, spodziewam się teraz negatywnego sentymentu do spółki.
FRO sprzedałem ze stratą -4,94%, czyli -68,38zł - podobnie jak w przypadku ABC Daty pewnie do czasu wyjaśnienia sporu ze skarbówką nie ma co tutaj liczyć na wzrosty. W ostatnim czasie obroty są bardzo mizerne i wystarczy kilkanaście tysięcy żeby zbić kurs o 3-4%.
Sprzedałem też wszystkie akcje BAHze stratą -14,36%, czyli -359,83zł.

W ich miejsce kupiłem akcje Alumetal, Altus TFI i LC Corp, w każdym przypadku za 1500zł.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 31 lipca 2018 22:36:20
Podsumowanie lipca

Stopa zwrotu w lipcu wyniosła -0,89%, wynik indeksu WIG w czerwcu to +7,17%, chociaż trzeba zauważyć, ze wzrosty są napędzane głównie przez spółki z WIG20, których w moim portfelu na ten moment nie ma.
Od czerwca 2015 (początek mojej przygody z giełdą) stopa zwrotu wynosi 17,20%, efektywna stopa zwrotu (uwzględniająca comiesięczne dopłaty i to, że większość kapitału nie pracowała od początku prowadzenia portfela) to 58,07%, a stopa zwrotu z indeksu WIG w tym okresie to 10,83%.

W zeszłym tygodniu mocno przebudowałem portfel - sprzedałem wszystkie akcje PGN, FRO i BAH, a otwarłem pozycje na ALI, AML i LCC o czym pisałem w osobnym poście.

Wyniki poszczególnych spółek z portfela w lipcu:
STP +9,35% - Stalprodukt od marca poruszał się w kanale 416-478zł i w lipcu wydostał się z niego górą. Nie ma zadnych fundamentalnych informacji, wydaje mi się, ze moze to być gra pod dobre wyniki za Q2
BAH +7,97% (do momentu sprzedania akcji)
LCC +6,78% (od momentu kupna akcji) - LC Corp
AML +2,23% (od momentu kupna akcji)
PCR -0,60%
VIN -1,14%
SNK -4,37%
PGN -6,13%
(do momentu sprzedania akcji) - spadki spowodowane były niespodziewaną zmianą decyzji Skarbu Państwa w sprawie podziału zysku - która to decyzja skłoniła mnie do sprzedaży akcji
FRO -6,67% (do momentu sprzedania akcji) - notowaniom spółki ciąży przeciągający się spór ze skarbówką dotyczący uregulowania zaobowiązań podatkowych w wysokości ok 28mln z odsetkami. Zdecydowanie za późno zdecydowałem się na sprzedaż akcji - lekcja na przyszłość
ALL -8,71%
ALI -8,76%
(od momentu kupna akcji) - z jednej strony Altus jest wyceniany cholernie nisko - z drugiej w piatek po sesji opublikowali informację o rozpoczętej kontroli KNF w sprawie współpracy z Getback. Sytuacja trochę jak z Ferro, przy czym Altus jest jeszcze tańszy.

Na koniec miesiąca dopłacam 579zł.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 1 września 2018 12:59:54
Podsumowanie sierpnia

Czymże byłby miesiąc bez jakiegoś babola? W sierpniu wszystko szło jak z płatka aż do wczorajszych doniesień na temat Altusa. Na dodatek wczoraj mocne spadki zanotowało kilka innych spółek z mojego portfela i w efekcie z przyzwoitego zysku zrobiło się -4,11% straty. Indeks WIG w tym czasie zanotował symboliczny wzrost o 0,39%. Od poczatku prowadzenia portfela zysk stopniał do raptem 11,54% czyli jest mniej więcej na poziomie indeksu WIG, który od czerwca 2015 urósł o 11,27%. Moja stopa wzrostu zaniżana jest comiesięcznymi wpłatami kapitału, efektywna stopa zwrotu (uwzględniająca comiesięczne dopłaty i to, że większość kapitału nie pracowała od początku prowadzenia portfela) to 51,57%

Na poczatku miesiąca zwiększyłem swoją pozycję na Ailleronie - dokupiłem 77 akcji po 13,10zł. W trakcie miesiąca wypłacona została też druga transza dywidendy z BAH (całe szczęście, że zdązyłem sprzedać te akcje przed informacją o wypowiedzeniu umowy przez JLR).

Wyniki poszczególnych spółek z portfela w sierpniu:

ALL +12,21% - Ailleron na początku sierpnia opublikował komunikaty dotyczące założenia dwóch spółek zależnych w Stanach Zjednoczonych. Kilka miesięcy przed podpisaniem kontraktu z Citibankiem w Azji był podobny komunikat dotyczący nowej spółki w Singapurze. Ciekawe czy historia się powtórzy i niedługo ogłoszą jakiś poważny deal w USA
VIN +8,97% - Vindexus po cichutku urósł w sierpniu bez żadnego wyraźnego powodu
AML +2,06% - Alumetal pokazał dobre wyniki, sporo powyżej moich oczekiwań. Rynek zareagował delikatnymi wzrostami.
PCR -3,42% - wyniki PCC ROkita za Q2 zgodnie z moimi oczekiwaniami, ale nie miałem jeszcze czasu przeczytać sprawozdania
STP -6,09% Stalprodukt w czwartek wieczorem pokazał wyniki, trochę poniżej konsensusu, ale nie przejmuję się tym. Spółka poprawia swoje wyniki i moim zdaniem jest za nisko wyceniona
LCC -8,16%
SNK -12,81%
Sanok rozczarował wynikami za drugi kwartał, w efekcie kurs w ostatnich kilku dniach dość mocno spadł.
ALI -39,09% - oczywiście większość spadków miała miejsce wczoraj w reakcji na informację o zatrzyaniu byłych członków zarządu przez CBA. Na ten moment nie wiem jeszcze co zrobię z akcjami, mam weekend na przemyślenie sprawy. Z jednej strony są one teraz bardzo tanie w stsunku do generowanych przez spółkę wynikach i jeśli ALI dalej będzie w stanie wypłacać dywidendy w wysokości 1,20-1,50zł to inwestycja w te akcje z samych dywidend zwróciłaby się w jakieś 4 lata. Z drugiej nie wiadomo jak się rozwinie to śledztwo i jakie ewejtualne konsekwencje spotkają Altusa poza nadszarpnięciem reputacji co w tym biznesie jest bardzo istotne. Nie wiem czy przypadkiem rebranding nie byłby teraz dla Altusa najkorzystniejszy.

Na koniec miesiąca dopłacam 522zł.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Powyższe stopy wzrostu nie uwzględniają wypłaconych w przesłości dywidend (na akcjach Ailleron, PCR, Vindexusa i STP rzeczywiste stopy wzrostu są nieco wyższe).

investped
0
Wpisów: 64
Wysłane: 4 września 2018 18:51:16
Cześć, mam 3 pytania:

- co dalej z ALI? Już 62% strata!
- czym kierujesz się przy wyborze tak "słabych"akcji?
- czy przewidujesz zmianę strategii w oparciu o inne modele/kryteria wyceny?

Pozdrawiam

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 8 września 2018 15:39:09
Cześć,

1) Ali sprzedałem we wtorek rano po 3,88zł - to moja najbardziej nieudana inwestycja w życiu, straciłem na niej 55,20%, czyli 829,51zł. Znów z decyzją czekałem za długo. O ile w piątek kiedy wyciekła informacja o zatrzymaniach miałem w pracy bardzo intensywny dzień i ani razu nie spojrzałem na notowania - to w poniedziałek powinienem sprzedać akcje. Sprzedałem je dopiero we wtorek po tym jak Altus poinformował o rozwiązaniu umowy z Norwegami.
2) Kupując Ali sądziłem, ze obawy rynku o współpracę z Getbackiem są przesadzone i jeśli w ogóle będą z tego jakieś problemy - to niewielkie. Czas pokazał jak bardzo się myliłem, bo Panom Osieckiemu i Rybie na razie nikt niczego nie udowodnił a Altus i tak jest wyceniany jakby zaraz miał upaść. Kupowałem spółkę o wiele większą niż kilka lat temu a jednocześnie wycenianą kilkadziesiąt procent niżej. W sprawozdaniach też nie było się do czego przyczepić. Moim błedem było zbagatelizowanie ryzyka związanego z Getbackiem.
3) Po takich stratach jakie w ostatnich kilku miesiącach zanotowałem pora się zastanowić co robiłem źle. Na razie zamknąłem wszystkie pozycje i czekam aż rynek się nieco wykrwawi i wyceny spółek na GPW spadną jeszcze bardziej.

W tym tygodniu wszystkie akcje z mojego portfela mocno potaniały (jeszcze zanim je sprzedałem) w związku z czym resztki moich zysków wyparowały. Jestem teraz 1,52% na minusie - po raz pierwszy od września 2015 roku.

investped
0
Wpisów: 64
Wysłane: 8 września 2018 17:09:00
Dziękuję za odpowiedź. Niewielu po stracie by odpisało. To dobrze wróży na przyszłość, o ile zmienisz coś w swej strategii, bo uważam, że dobór spółek metodą "wydaje mi się" jest w twoim przypadku nie na miejscu - bardzo często swe racje opieramy na poglądach, które w świetle innych mogą wypadać wręcz odwrotnie. Mam 30letnie doświadczenie i również wolę opierać się na kryteriach strategii - po prostu mniej się myśli, analizuje. Oto moje kryteria, może ci się przyda:

1. zbiór spółek: mwig40 oraz Wig30
2. kryterium cenowe >5 zł
3. roic 3letni, roczny, kwartalny na stabilnym min. 15% poziomie
4. mając 20 tys powinieneś mieć tylko 2 spółki, 30 tys 3, 40 tys - 500 tys tylko 4 (szeroka dywersyfikacja to mit)
5. siła relatywna roczna >80
6. rewizja portfela raz na kwartał

I to wszystko. no może nie wszystko, a jedynie 75% mojej strategii. Ale zrozum, nie mogę tego ujawnić. może kiedyś.

Gdybyś tak postępował miałbyś nie mniej 40% zysku w tym roku i takie "perełki" jak:

- Dino od (zaokrąglam) 70 do 110
- Kety (3 miesiące temu kupione) 340 - 385
- a teraz Lotos i zysk na poziomie 3,9% na tak słabym rynku

Natomiast nie miałbyś żadnych spółek co teraz.

Też kiedyś studiowałem. Też tyrałem i też chciałem zostać milionerem. Później multi... 10 lat mi zajęło zrozumienie, co jest złe, a co dobre. Oto mój jeden z dwóch rachunków tytułem referencji:

https://imgur.com/a/YL1bJKW

Pozdrawiam i życzę sukcesów

gandalfp
9
Wpisów: 283
Wysłane: 9 września 2018 16:06:04

Edytowany: 9 września 2018 16:10

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,323 sek.

bngasplm
tqcyjoje
qrpicscz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
flkvwhle
mrgvoutt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat