PARTNER SERWISU
hoioytfg
297 298 299 300 301

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 22 listopada 2018 23:03:20
To będziemy płacić czy nie? Ja za bardzo nie chcę nikomu płacić, skoro mnie okradli.

MA
MA
0
Wpisów: 119
Wysłane: 22 listopada 2018 23:12:23
Pesto napisał(a):

@orekki - daruj sobie te uwagi o głupotach, mnie tym nie zrazisz chyba, że do Twojej osoby a raczej nick'a , forum jest po to by zadawać pytania, wyjaśniać i dzielić się opiniami. A z uwagi, że ludzi sporo w obligacjach, i różni to ludzie, więc mają różny poziom wiedzy i zadają różne pytania.

Racja, tylko Ty też mógłbyś odpowiadać na pytania, a nie pozostawiać część z nich bez odpowiedzi.

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 22 listopada 2018 23:23:25
MA napisał(a):
Dokładnie - konwersja nie ma tu żadnego znaczenia. Pozwy mogą być niezależnie od tego, czy konwersja będzie, czy też nie. Co więcej, to argument, aby konwersja była jak najwyższa - będzie przynajmniej możliwość rozliczenia części strat.

Konwersja ma znaczenie dla wysokości strat przez obecnych akcjonariuszy czyli poniesionej szkody, której naprawienia będą domagać się od spółki GetBack SA. Dlatego też obecni akcjonariusze czekają z pozwami do czasu zawarcia układu bo istotne jest czy ten układ będzie z konwersją czy bez.

MA
MA
0
Wysłane: 22 listopada 2018 23:26:28
voyager747 napisał(a):
To będziemy płacić czy nie? Ja za bardzo nie chcę nikomu płacić, skoro mnie okradli.

Cały ten zamęt to trochę z Twojego powodu, bo nieuważnie czytasz i chyba przekręciłeś to, co było na forum bankiera. Ale ok, jeszcze raz od początku: my nie będziemy nic płacić - Vox wytłumaczył Ci to na przykładzie VW. Akcjonariusze mogą jednak pozywać spółkę za oszustwa i jeśli wygrają, to spółka będzie musiała im zapłacić. A to oznacza, że zostanie mniej pieniędzy do podziału dla nas (o ile wtedy jeszcze cokolwiek do podziału zostanie).

voyager747
0
Wysłane: 22 listopada 2018 23:28:02
Spółka będzie im musiała zapłacić, a spółka skąd weźmie pieniądze ? Te nasze im da ? My nie będziemy musieli im płacić, tylko z naszych im oddadzą? To jakaś różnica jest ? Pieniądze za sprzedaż akcji na giełdzie, to chyba Abris wziął, nie zostały w spółce, to chyba Abris trzeba pozywać
Edytowany: 22 listopada 2018 23:31

MA
MA
0
Wysłane: 22 listopada 2018 23:30:37
Jan Nowak napisał(a):
MA napisał(a):
Dokładnie - konwersja nie ma tu żadnego znaczenia. Pozwy mogą być niezależnie od tego, czy konwersja będzie, czy też nie. Co więcej, to argument, aby konwersja była jak najwyższa - będzie przynajmniej możliwość rozliczenia części strat.

Konwersja ma znaczenie dla wysokości strat przez obecnych akcjonariuszy czyli poniesionej szkody, której naprawienia będą domagać się od spółki GetBack SA. Dlatego też obecni akcjonariusze czekają z pozwami do czasu zawarcia układu bo istotne jest czy ten układ będzie z konwersją czy bez.

W jaki sposób wyliczą te straty i jak konwersja na nie wpłynie?

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 22 listopada 2018 23:31:34
Te pozwy moga kierowac zarowno obligatariusze jak i akcjonariusze.wszyscy zostali oszukani.tylko zadajcie sobie pytanie dlaczego nikt tego nie zrobil...po pierwsze trzeba wylozyc 5% przedmiotu spotu oraz na adwokata.bez gwarancji ze to ktokolwiek kiedys zwroci.po drugie sad cywilny moze zawiesic postepowanie do czasu az bedzie jakis efekt karny.to jest kosztowna i niepewna droga.i dlatego nikt jej nie podejmuje az sie skonczy ppostepowani karne.czy bedziemy placic? Mozesz byc pierwszy...pozwij getback bedziemy ci placic

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 22 listopada 2018 23:33:58
Voyager nic nie beda placic bo jest bardzo niepewne czy akcjonariusz wygra proces.to tym bardziej powinien wygrac obligatariusz.ja mam w ogole art 777kpc. I co z tego jak restrukturyzacja je blokuje

MA
MA
0
Wysłane: 22 listopada 2018 23:48:17
voyager747 napisał(a):
Spółka będzie im musiała zapłacić, a spółka skąd weźmie pieniądze ? Te nasze im da ? My nie będziemy musieli im płacić, tylko z naszych im oddadzą? To jakaś różnica jest ? Pieniądze za sprzedaż akcji na giełdzie, to chyba Abris wziął, nie zostały w spółce, to chyba Abris trzeba pozywać

Jest różnica, zasadnicza. Polega na tym, że nie mogą sięgnąć do Twojej prywatnej kieszeni.
A z "naszych" im oddadzą, bo one już nie są nasze tylko spółki, ale tak jak Bukos napisał - to nie takie łatwe.

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 23 listopada 2018 00:40:43
Jan Nowak napisał(a):

Nie zgodzę się z tym. Na wysokość strat ma wpływ to co nawywijał KK i jego świta.

P.S.
Żeby było jaśniej. Jeśli wycena spółki jest poniżej zera, to czy akcji będzie 100mln, 100mld czy więcej niż gwiazd we wszystkich galaktykach, to strata jest pełna, całe 100%. Jak poziom konwersji może tu cokolwiek zmienić ?
Proszę o konkretną odpowiedź.
Edytowany: 23 listopada 2018 00:50

voyager747
0
Wysłane: 23 listopada 2018 00:48:22
Abris wziął kasę z IPO, to niech ją oddaje akcjonariuszom, skoro, to wszystko była lipa. Oni jako właściciel nie odpowiadają za to ? Audytor i KNF pomógł, nie wiemy za ile %,ale po ostatnich wydarzeniach możemy się domyślać.
Rynek rozwinięty, chyba trzeci świat.

orekki
1
Wysłane: 23 listopada 2018 01:17:08
No niestety tylko możemy się domyślać, bez dowodów nic nadto.
A co do rynku rozwiniętego zaczynam z łezką oku wspominać swoje początki na gpw, gdy czekało się na wiadomości ekonomiczne w trójce, żeby posłuchać czy wszystkie spolki poszly 10% w górę, czy w dól , to były czasy salute (rok 1993). A zlecenia składało się wyłącznie w banku (stojąc w kolejce jak przy zapisach na bank śląski). Zresztą żeby założyć konto maklerskie w pkosa musiałem wpłacić wtedy 80mln (8tys po nowemu), a to bez pozyczki w rodzinie by się nie udało.
Kto pamięta universal ? Pierwszy król spekulantów, haha hello1
A teraz ? Nawet poprzedni prezes giełdy co usilnie chciał lansować kochankę i wylądował w Rumunii, to nawet tam nie dał rady. DNO i kilkumetrowa warstwa mułu - tak wygląda obecnie giełda.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 23 listopada 2018 08:09:50
Pesto napisał(a):
Czyli jednak to prawda, że banki nie chcą akcji GBK i teraz już powoli decydują się na umorzenia ?
Radku, odpowiedziałeś komu innemu, ale informacja potwierdzona jest. Wspomnę tylko, że informację zamieścił już jakiś czas temu na forum bankiera ... uwaga Księgowy. Tak wiem to forum to śmieci ...

@orekki - daruj sobie te uwagi o głupotach, mnie tym nie zrazisz chyba, że do Twojej osoby a raczej nick'a , forum jest po to by zadawać pytania, wyjaśniać i dzielić się opiniami. A z uwagi, że ludzi sporo w obligacjach, i różni to ludzie, więc mają różny poziom wiedzy i zadają różne pytania.

Na prośbę Księgowego (co prawda skierowaną do voyagera, ale ponieważ podoba mi się jego wytrwałość) przekazuję poniższe pytanie skierowane do Radka (ja dołączam się do pytania i proszę o odpowiedź):

"Czy to prawda, że jak akcjonariusze mniejszościowi stracą na akcjach po konwersji i odwieszeniu notowań (sprzedadzą akcje na groszach), to będą mogli pozywać spółkę, której będziemy udziałowcami, o pokrycie ich strat, ze względu na wprowadzanie ich w błąd poprzez publikowanie przez spółkę nieprawdziwych informacji w oficjalnych sprawozdaniach finansowych ?"

1/ Nie jestem prawnikiem, aby rozstrzygać takie kwestie; ale pozywanie to jedno, a możliwość wyegzekwowania swoich praw to już inna sprawa
2/ Wartość aktywów netto na 1 akcję GBK jest głęboko ujemna, dlatego akcje wg mnie są warte głębokie zero; oczywiście, ostatecznie rozstrzygnie to rynek po odwieszeniu notowań

Jan Nowak
0
Wysłane: 23 listopada 2018 08:29:47
MA napisał(a):
Jan Nowak napisał(a):
MA napisał(a):

W jaki sposób wyliczą te straty i jak konwersja na nie wpłynie?

Ja to widzę tak:

Jeśli spółka jest lub w przyszłości może być warta np. 1 mld zł to:
1. jeśli jest 100 mln akcji to 1 akcja jest lub w przyszłości może być warta 10 zł,
2. jeśli jest 200 mln akcji to 1 akcja jest lub w przyszłości może być warta 5 zł,
3. jeśli jest 500 mln akcji to 1 akcja jest lub w przyszłości może być warta 2 zł,
4. jeśli jest 1 mld akcji to 1 akcja jest lub w przyszłości może być warta 1 zł,
5. jeśli jest 10 mld akcji to 1 akcja jest lub w przyszłości może być warta 10 groszy.

Jeśli ktoś kupił np. 10 tys. akcji po 12 zł za 1 akcję to w ww. przypadkach strata może być następująca:
1. jest strata 2 zł na 1 akcji (czyli 20 tys zł na 10 tys. akcji) i w tej sytuacji pozywający spółkę może mieć szanse na wygranie takiej sprawy i zasądzenie od spółki naprawienia szkody w wysokości 20 tys. zł,
2. jest strata 7 zł na 1 akcji (czyli 70 tys zł na 10 tys. akcji) i w tej sytuacji pozywający spółkę ma duże szanse na wygranie takiej sprawy i zasądzenie od spółki naprawienia szkody w wysokości 70 tys. zł,
3. jest strata 10 zł na 1 akcji (czyli 100 tys zł na 10 tys. akcji) i w tej sytuacji pozywający spółkę ma duże szanse na wygranie takiej sprawy i zasądzenie od spółki naprawienia szkody w wysokości 100 tys. zł,
4. jest strata 11 zł na 1 akcji (czyli 110 tys zł na 10 tys. akcji) i w tej sytuacji pozywający spółkę ma duże szanse na wygranie takiej sprawy i zasądzenie od spółki naprawienia szkody w wysokości 110 tys. zł,
5. jest strata 11,90 zł na 1 akcji (czyli 119 tys zł na 10 tys. akcji) i w tej sytuacji pozywający spółkę ma duże szanse na wygranie takiej sprawy i zasądzenie od spółki naprawienia szkody w wysokości 119 tys. zł.

Jeśli ktoś kupił np. 10 tys. akcji po 6 zł za 1 akcję to w ww. przypadkach strata może być następująca:
1. nie ma straty więc w tej sytuacji pozywający spółkę może nie mieć szans na wygranie takiej sprawy,
2. jest strata 1 zł na 1 akcji (czyli 10 tys zł na 10 tys. akcji) i w tej sytuacji pozywający spółkę może mieć szanse na wygranie takiej sprawy i zasądzenie od spółki naprawienia szkody w wysokości 30 tys. zł,
3. jest strata 4 zł na 1 akcji (czyli 40 tys zł na 10 tys. akcji) i w tej sytuacji pozywający spółkę ma duże szanse na wygranie takiej sprawy i zasądzenie od spółki naprawienia szkody w wysokości 40 tys. zł,
4. jest strata 5 zł na 1 akcji (czyli 50 tys zł na 10 tys. akcji) i w tej sytuacji pozywający spółkę ma duże szanse na wygranie takiej sprawy i zasądzenie od spółki naprawienia szkody w wysokości 50 tys. zł,
5. jest strata 5,90 zł na 1 akcji (czyli 59 tys zł na 10 tys. akcji) i w tej sytuacji pozywający spółkę ma duże szanse na wygranie takiej sprawy i zasądzenie od spółki naprawienia szkody w wysokości 59 tys. zł.

Jak widać z powyższych obliczeń nawet mała konwersja może spowodować wystąpienie straty u obecnego akcjonariusza a im ta konwersja będzie większa to tym większa może być strata.

Ponadto wycena spółki po zawarciu układu może ulec zmianie i wcale nie być ujemna.

Jan Nowak
0
Wysłane: 23 listopada 2018 08:31:50
orekki napisał(a):
Jan Nowak napisał(a):

Nie zgodzę się z tym. Na wysokość strat ma wpływ to co nawywijał KK i jego świta.

P.S.
Żeby było jaśniej. Jeśli wycena spółki jest poniżej zera, to czy akcji będzie 100mln, 100mld czy więcej niż gwiazd we wszystkich galaktykach, to strata jest pełna, całe 100%. Jak poziom konwersji może tu cokolwiek zmienić ?
Proszę o konkretną odpowiedź.

Tak jak napisałem w moim poprzednim poście - wycena spółki po zawarciu układu może ulec zmianie i wcale nie być ujemna.

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 23 listopada 2018 08:55:43
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

@MA - jednak udzieliłeś odpowiedzi o te odszkodowania i to jest zrozumiała odpowiedź. Z tego rozumiem, że: istnieje takie ryzyko, ale płacić będzie spółka. Był też plan, że w tej opcji inwestorskiej ta "wydmuszka" co pozostanie ma zajmować się pozwami wobec pewnych podmiotów i chyba z tego ewentualnie może ktoś zabrać na te odszkodowania.

Napisałem "zadawać pytania na forum", a jak zadaję pytanie to znaczy, że coś dla mnie nie jest jasne i to ja oczekuję zrozumiałych wyjaśnień - nie oczekuj więc, że w takiej sytuacji będę odpowiadał na wszystkie pytania. Może to wynikało z tego, że część potraktowała mnie jako akcjonariusza - z racji tego kogo tu przywołałem - ale ja robię to po to aby coś wyjaśnić czy raczej samemu zrozumieć.

To samo było przy dyskusji o stracie podatkowej - ta "wirtualna" lipa to chodziło mi o fizyczny przepływ gotówki przy sprzedaży (za 1 gr). A z drugiej strony, że te akcje (te z ceną 10 zł) może udałoby się jakimś cudem sprzedać za 2 zł - fizycznie z kasą. Bo nie wszyscy rozliczą kasę jako strata podatkowa. To co powyżej dotyczy opcji kontynuacji działaności. I ja tu nie oczekuję pytań do mnie tylko wyjaśnień osoby, ktôra się na tym zna ... A to temat wcale nie oczywisty dla zdecydowanej większości osôb.

Po ostatnich wpisach Radka ja nadal wierzę, że on chce dla nas jak najlepiej (mimo pewnych jego kroków - i tego, że czasami nie przekazuje nam informacji, które mógłby przekazać - jak ta z bankami i to, że one nie chcą akcji GBK)
Edytowany: 23 listopada 2018 09:02

orekki
1
Wysłane: 23 listopada 2018 09:10:17
@Jan Nowak

Cytat:
Jeśli spółka jest lub w przyszłości może być warta np. 1 mld zł to:

Jeśli akcjonariusze będą czekać na tą przyszłość, żeby wtedy podliczyć straty, to życzę powodzenia (i długiego życia).
Niby jak ma pojawić się ta wartość w spółce mającej 2mld do tyłu i słabo radzącej sobie z własnym biznesem ?
Edytowany: 23 listopada 2018 09:11

Jan Nowak
0
Wysłane: 23 listopada 2018 09:18:47
Cytat:

Jeśli akcjonariusze będą czekać na tą przyszłość, żeby wtedy podliczyć straty, to życzę powodzenia (i długiego życia).
Niby jak ma pojawić się ta wartość w spółce mającej 2mld do tyłu i słabo radzącej sobie z własnym biznesem ?

Jakaś wartość może pojawić się tuż po zawarciu układu. I z czasem ta wartość może ulegać zmianie.

MA
MA
0
Wysłane: 23 listopada 2018 09:23:27
Pesto napisał(a):
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

@MA - jednak udzieliłeś odpowiedzi o te odszkodowania i to jest zrozumiała odpowiedź. Z tego rozumiem, że: istnieje takie ryzyko, ale płacić będzie spółka. Był też plan, że w tej opcji inwestorskiej ta "wydmuszka" co pozostanie ma zajmować się pozwami wobec pewnych podmiotów i chyba z tego ewentualnie może ktoś zabrać na te odszkodowania.

Napisałem "zadawać pytania na forum", a jak zadaję pytanie to znaczy, że coś dla mnie nie jest jasne i to ja oczekuję zrozumiałych wyjaśnień - nie oczekuj więc, że w takiej sytuacji będę odpowiadał na wszystkie pytania. Może to wynikało z tego, że część potraktowała mnie jako akcjonariusza - z racji tego kogo tu przywołałem - ale ja robię to po to aby coś wyjaśnić czy raczej samemu zrozumieć.

Dlaczego miałbym nie odpowiedzieć - jeśli ktoś pyta, to odpowiadam (jeśli nie mam wiedzy/informacji w danym temacie to odpowiadam, że nie wiem). Natomiast Ty na kilka moich pytań nie odpowiedziałeś, co trochę utrudnia prowadzenie dyskusji, ale przyjmuje powyższe wyjaśnienie.

Co do odszkodowań, to napisałem, że akcjonariusze mogą jednak pozywać spółkę za oszustwa i jeśli wygrają, to spółka będzie musiała im zapłacić. Słowo "jeśli" jest tu warte podkreślenia. Zresztą dość dobrze ujął to Radek udzielając Ci odpowiedzi chwilę temu:
Obligatariusz kontakt napisał(a):
1/ Nie jestem prawnikiem, aby rozstrzygać takie kwestie; ale pozywanie to jedno, a możliwość wyegzekwowania swoich praw to już inna sprawa

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 23 listopada 2018 09:24:48
1/ Nie wolno mamić poszkodowanych (wierzycieli oraz akcjonariuszy) wizjami dotyczącymi abstrakcyjnie wysokiej wartości aktywów, czy akcji, z czego te ostatnie, w zgodnej opinii praktyków rynku finansowego, nic nie są warte
2/ Dla zakończenia demagogicznych wywodów dot. akcji/ konwersji/ etc. proponuję, aby Ci piszący o wartości akcji GBK odkupili je teraz po cenie wyższej niż 5 groszy - wtedy faktycznie potwierdzą swoją wiarę w ich wartość ponad cenę konwersji (oczywiście chodzi o znaczący pakiet, bo w grosze nie warto się bawić)
3/ Tym, którzy uważają, że obligacje GBK są niezmiennie dużo warte niż propozycje RW to proponuję odkup moich, nawet z extra dyskontem:) (oczywiście, transakcję zaraportuję w trybie MAR)
4/ Powyższe piszę, aby wykazać, że Ci, którzy mamią Was wizjami o możliwym, dużym odzysku środków z GBK (zarówno obligacji, jak i akcji) po prostu żerują na Waszym (moim) nieszczęściu

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

297 298 299 300 301

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,560 sek.

hmkkoosw
rknrtsiv
tzhkujkf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 567,19 zł +382,84% 96 567,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pkedzgym
runbrrgp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat