PARTNER SERWISU
djonyosf
440 441 442 443 444

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 7 marca 2019 11:15:46
Cytat:
To zależy w który z paragrafów kodeksu karnego można dany czyn wpasować. Gdyby w kk był zapis, że za przestępstwo z art. 286 maksymalna kara to dozywocie (w zalezności od wartości szkody) pewnie może i jakiś sąd by tyle zasądził. Natomiast nawet aktualna zmiana kk nic nie wniesie chyba bo sądzi sie na podstawie przepisów obowiązujących w momencie dokonania przestępstwa.

To wiadomo. Prawo nie działa wstecz, chyba że na korzyść oskarżonego lub jeżeli Naczelnik postanowi inaczej. Moje pytanie miało bardziej charakter retoryczny.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 7 marca 2019 11:30:10
maciej_61 napisał(a):
Z portalu TVP Info

Cytat:
Leszek Czarnecki zaatakował operatora „Magazynu Śledczego” Anity Gargas, gdy towarzyszący mu dziennikarz zapytał go, czy rozważa zadośćuczynienie dla osób, które straciły na emitowanych przez jego bank toksycznych obligacjach. Na jego zachowanie nie zareagował towarzyszący mu jego adwokat Roman Giertych.

Oj, wujkowi Ernestowi zawiodły nerwy. A taki zawsze opanowany. Może robi mu się gorąco w okolicach dolno-tylnych? Cieszyć się czy nie za bardzo?
Jedynie Giertych jak zwykle. Z godnością...

Panie Macieju (?),

Jeżeli faktycznie (bo nie oglądałam tego) padły słowa 'czy rozważa zadośćuczynienie dla osób które straciły na EMITOWANYCH przez jego bank toksycznych obligacjach' to mu się nie dziwię, że nerwy mu puściły bo wysyłanie za LC finansowanego z naszych pieniędzy (abonament RTV plus sowite dotacje z naszych podatków ) totalnego, że tak powiem 'dzbana' który OFEROWANIA od EMITOWANIA obligacji nie odróżnia nie najlepiej świadczy o ekipie realizującej ten materiał. W przypadku GBK bank LC oferował jak się okazało toksyczne obligacje, natomiast nic nie wiadomo żeby obligacje emitowane przez banki LC (GetinNoble bank czy Idea Bank) były tzw 'toksyczne'. Póki co odsetki w terminie, wykupy w terminie, nawet w ostatnim kwartale na zmianie kursu można było coś tam przyzwoicie 'skubnąć'. Na miejscu mec Giertycha już bym szykowała pozew o pomówienie o emitowanie (!) toksycznych obligacji (a może i próbę manipulacji kursem obligacji emitowanych przez banki LC...Think ) ...
Nie jestem bezkrytyczną entuzjastką p. Czarneckiego, ale zważywszy na kaliber sprawy i przeciwnika wypadałoby być lepiej przygotowanym.
Edytowany: 7 marca 2019 11:31

maciej_61
0
Wysłane: 7 marca 2019 11:41:28
Cytat:
Jeżeli faktycznie (bo nie oglądałam tego) padły słowa 'czy rozważa zadośćuczynienie dla osób które straciły na EMITOWANYCH przez jego bank toksycznych obligacjach' to mu się nie dziwię, że nerwy mu puściły bo wysyłanie za LC finansowanego z naszych pieniędzy (abonament RTV plus sowite dotacje z naszych podatków ) totalnego, że tak powiem 'dzbana' który OFEROWANIA od EMITOWANIA obligacji nie odróżnia nie najlepiej świadczy o ekipie realizującej ten materiał.

Ponieważ nie należę (mówiąc oglęnie) do fun-clubu Pani Gargas, też nie sądzę aby przeciętny dziennikarz rozróżniał pojęcia "emitowanych", "oferowanych". A pozew - no cóż. Można złożyć na Tą Panią. Mamy przecież Prokuraturę....
Z drugiej strony na miejscu wujcia Ernesta było zapytać się Pani Gargas "A o jakich emitowanych obligacjach Pani mówi" a nie rozrabiać. Oj, chyba ta próba z wariografem wyszła coś nie tak....
Edytowany: 7 marca 2019 11:50

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 7 marca 2019 12:00:52
Cytat:
Dziwne, że każdy odpuszcza Abrisowi i Delloitowi. Może otworzy się nowy front, jeżeli NIK stwierdzi nieprawidłowości w KNF, GPW, KDPW, RF, UOKiK i innych instytucjach, które zajmują się nadzorem i rozliczeniami- dzisiejszy Puls Biznesu o tym wspomina.
To jest jedyny słuszny kierunek.

Mam odpowiedź z NIK. Nie poruszą żadnych wątków... Interesował ich tylko wątek polityczny. Zapomnij... nie chcieli rozszerzyc kontroli.... Sprawdzili tylko i wyłącznie mały wycinek tego co im Morawiecki kazał. (wątek Kąkolewski - Banki Państwowe - to co spowodowało zawieszenie notowań)

Cytat:
Dzisiaj moda jest na to, że instytucja stawia się także w roli poszkodowanej, a odpowiedzialność zrzucana jest na managerów lub byłych udziałowców. Wystarczy spojrzeć na Alior- W Investments.

No bo jest to skuteczny trik. Wszyscy managerowie i pracownicy są na umowach B2B, a ich majątki są przepisane na żony :-)

Cytat:
czy rozważa zadośćuczynienie dla osób które straciły na EMITOWANYCH przez jego bank toksycznych obligacjach

oj tam, oj tam.
Przeciez GetBack to jego dziecko, on stworzył osobiście tego potwora. To że sprzedał znajomym którzy prawdopodobnie brali udział w spisku, nie ma znaczenia. Dziennikarz po prostu połączył fakty.
Edytowany: 7 marca 2019 12:05

maciej_61
0
Wysłane: 7 marca 2019 12:03:37
Cytat:
Mam odpowiedź z NIK. Nie poruszą żadnych wątków... Interesował ich tylko wątek polityczny. Zapomnij... nie chcieli rozszerzyc kontroli.... Sprawdzili tylko i wyłącznie mały wycinek tego co im Morawiecki kazał.

Podobnie u mnie. Odpowiedź w stylu "fuck you very much".

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 marca 2019 12:06:06
Będę pisać zażalenie na tę decyzję / wniosek o wszczęcie kolejnej kontroli.
później mi się to przyda... Polecam.
Zakładam że nie chcieli nas podłączyć pod kontrolę p. premiera żeby nie przedłużać wyników.
Ale to nie oznacza że nie można wszcząć kolejnej kontroli....
Najlepiej osobne wnioski o

- Audytora
- Abris
- KNF

etc... etc...

www.nik.gov.pl/kontakt/skargi-...

ale lepiej przez ePuap albo poleconym....
Edytowany: 7 marca 2019 12:10

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 7 marca 2019 12:21:38
@Vox
ale NIK
Cytat:
bada wszystkie obszary działalności państwa, w które zaangażowane są publiczne pieniądze lub majątek, sprawdza też, czy instytucje publiczne wykonują swoje zadania w sposób skuteczny, wydajny i oszczędny.

W jakim kontekście Abris czy audytor w takim razie?

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 marca 2019 12:28:41
"Audytor" audytuje również Państwowe Spółki, takie jak np. KGHM...
Należy zbadać na przykładzie GETBACK czy jest on rzetelnym audytorem.

Co do ABRIS, należy zbadać jego inwestycję w GETBACK na potrzeby sporu sądowego Skarb Państwa vs Abris. finanse.wnp.pl/abris-wygral-sp...

jest to możliwe? trochę wyobraźni Panowie

P.S
może warto odezwać się też do Prokuratorii Generalnej która prowadzi spór z Abris z sugestią użycia Getbacku
Edytowany: 7 marca 2019 12:31

maciej_61
0
Wysłane: 7 marca 2019 12:35:52
Cytat:
Będę pisać zażalenie na tę decyzję / wniosek o wszczęcie kolejnej kontroli.
później mi się to przyda... Polecam.
Zakładam że nie chcieli nas podłączyć pod kontrolę p. premiera żeby nie przedłużać wyników.
Ale to nie oznacza że nie można wszcząć kolejnej kontroli....
Najlepiej osobne wnioski o

- Audytora
- Abris
- KNF

NIK (jako organ podlegający bezpośrednio pod Sejm) nie jest uprawniony do przeprowadzania kontroli w podmiotach prywatnych a wyłącznie w instytucjach państwowych lub przedsiębiorstwach gdzie SP ma większość. Chyba że kontrola dotyczy np jakiegoś kontraktu realizowanego na rzecz instytucji państwowej. Stąd KNF - tak. Abris i podobne - nie.
Edytowany: 7 marca 2019 12:36

mar56
0
Wpisów: 55
Wysłane: 7 marca 2019 12:37:52
maciej_61 napisał(a):
Tak się zastanawiam i może ktoś będzie znał odpowiedź na to pytanie. Jeżeli nawet tej grupie prokuratorów zajmujących się pozwami cywilnymi w/s GB uda się coś przewalczyć w Sądzie, to właściwie co? Unieważnienie umowy kupna obligów przykładowo? Czyli wtedy taki wyrok oznacza że dana osoba nie ma obligów GBK bo nigdy ich nie miała tak naprawdę. No to od kogo wydębić forsę? Chyba tylko bezpośrednio od GBK bo podobno ma istnieć jeszcze co najmniej 8 lat. Czy mam rację?

Mnie GB nie naciągnął ,tylko doradca z Idei Banku i tam składałem reklamacje . Chcę zwrocic wadliwy towar w banku i niech mi zwrocą kasę.a co zrobi Idea z obligami i w jaki sposób mam na nich przepisać to goowno to mnie juz lottto.

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 marca 2019 12:38:06
@maciej
trzeba to odpowiednio sformułować (jak wyżej)
Edytowany: 7 marca 2019 12:38

maciej_61
0
Wysłane: 7 marca 2019 12:41:40
Cytat:
Mnie GB nie naciągnął ,tylko doradca z Idei Banku i tam składałem reklamacje . Chcę zwrocic wadliwy towar w banku i niech mi zwrocą kasę.a co zrobi Idea z obligami i w jaki sposób mam na nich przepisać to goowno to mnie juz lottto.

No to jesteś w lepszej sytuacji. Bo mnie "...tylko informował...". Taka mantra w każdej korespondencji z IB.

mar56
0
Wpisów: 55
Wysłane: 7 marca 2019 12:44:04
Wg nich to jakby mnie przypalali żelazem to wtedy by było że naciągali.

hektorek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 7 marca 2019 13:28:55
maciej_61 napisał(a):
Cytat:

No to jesteś w lepszej sytuacji. Bo mnie "...tylko informował...". Taka mantra w każdej korespondencji z IB.

Ja im w odpowiedzi na odmowę przyjęcia reklamacji odpisałem, że nie wiedziałem, że Idea Bank mnie "tylko informował", bo o tym fakcie mnie nie poinformował, że "tylko informuje". Okoliczności "informowania" wskazywały na doradztwo. Jeżeli tylko reklamował (informował) powinien to bankier jasno określić. Nie robiąc tego zataił istotny fakt co swojej roli: bezwiednej, pozbawionej analizy, reklamującej produkt, którego właściwości nie musiał znać. Słowem odpuścił sobie profesjonalną staranność doradcy inwestycyjnego nie informując o tym. Robił to wg wskazówek Banku, więc winny jest Bank. Niech odda kasę.

maciej_61
0
Wysłane: 7 marca 2019 14:03:50
Cytat:
Ja im w odpowiedzi na odmowę przyjęcia reklamacji odpisałem, że nie wiedziałem, że Idea Bank mnie "tylko informował", bo o tym fakcie mnie nie poinformował, że "tylko informuje". Okoliczności "informowania" wskazywały na doradztwo. Jeżeli tylko reklamował (informował) powinien to bankier jasno określić. Nie robiąc tego zataił istotny fakt co swojej roli: bezwiednej, pozbawionej analizy, reklamującej produkt, którego właściwości nie musiał znać. Słowem odpuścił sobie profesjonalną staranność doradcy inwestycyjnego nie informując o tym. Robił to wg wskazówek Banku, więc winny jest Bank. Niech odda kasę.

GENIALNE !!! hello1 hello1 hello1

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 7 marca 2019 16:49:15
@maciej_61

Cytat:
Formalnie śledztwo w sprawie poszkodowanych w aferze GB (400 zgłoszeń na sumę 60 mln) kończy się 23 kwietnia - jak wynika ze strony Prokuratury. W sumie - 60 mln. Może i oddadzą.

W związku z uporczywym odmawianiem przez Idea Bank uznania mojej reklamacji chciałbym dołączyć do tych 400 zgłoszeń do prokuratury.
Problem w tym, że jestem całkowicie zielony w taki sprawach i nie potrafię z tym ruszyć.
Czy ktoś bardziej biegły może mi w miarę klarowny sposób doradzić:
- gdzie adresować
- jak sformułować wniosek (podejrzenie popełnienia przestępstwa?, paragrafy?); kogo przywołać? (IB czy doradcę z nazwiska?)
- czy to ma być wniosek/pozew w sprawie karnej?; jak to rozszerzyć na wniosek w sprawie cywilnej?; czy to może zrobić prokuratura na moją prośbę? (coś mi się obiło, że do sprawy cywilnej muszę podać nazwisko doradcy)
- co przedstawić/ opisać (czy wystarczy np. kopia reklamacji?)
- coś jeszcze?

Dziękuję.

maciej_61
0
Wysłane: 7 marca 2019 17:45:19
Za onet.pl

Cytat:
Leszek Czarnecki po zawiadomieniu prokuratury o tzw. aferze KNF wyjechał potajemnie z Warszawy do Berlina, skąd odleciał do USA. Jego żona Jolanta Pieńkowska wywiozła go z ich apartamentu w bagażniku samochodu. Biznesmen miał zostać zatrzymany następnego dnia przed zaplanowanym odlotem do Izraela - informuje "Puls Biznesu". Gazeta pisze, że przebieg zdarzeń potwierdziła w trzech niezależnych od siebie źródłach.

Zaraz. Dziś jest 7 marca a nie 1 kwietnia. Wierzcie mi, sprawdzałem. Oj wujcio Ernest chyba dał plamy z tym wariografem.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 7 marca 2019 18:20:25
Panie Macieju!

Ależ nie było żadnej próby zatrzymania - jak twierdzą nasze wspaniałe służby i ja im wierzę!d'oh!

next.gazeta.pl/next/7,151003,2...

Rzecznik służb zaprzecza
"Puls Biznesu" określił to w artykule jako "nieudolną akcję służb". Tymczasem one same zaprzeczyły, jakoby w ogóle miały próbować zatrzymać Czarneckiego. Stanisław Żaryn, rzecznik ministra koordynatora służb specjalnych, opublikował komunikat w tej sprawie. 
"Służby specjalne podległe ministrowi koordynatorowi nie podejmowały jakiejkolwiek próby zatrzymania Leszka Czarneckiego. Publikacje w tej sprawie są nieprawdziwe" - czytamy w komunikacie. 

A kto bogatemu zabroni być wożonym przez własną ślubną żonę w bagażniku własnego samochodu? A może to kara od żony była? No przecież na nagraniu z KNF jest wyraźnie że blondynka (ta od reklamy rajstop) go pamięta i wspomina co mu bez żenady oświadczył Marek Ch'! A to poszło w eter! Ja na miejscu żony tobym wałkiem obiła a nie tylko woziła w bagażniku i skonfiskowała telefon żeby więcej do blondynek nie wydzwaniał!

A to się ponoć miało dziać w listopadzie a badanie wariografem było kilka dni temu więc rzekoma ucieczka (której nie było) z badaniem wariografem nie ma nic wspólnego.

AD1
AD1
0
Wpisów: 17
Wysłane: 7 marca 2019 18:28:15
Widać na GetBack robi się coraz ciekawiej.

Spółka zależna Idea Banku otrzymała od DNLD, akcjonariusza GetBacku, wezwanie do ugody

https://stooq.com/n/?f=1278647

To dla nas dobra czy zła wiadomość?

Ciekawe jak uzasadniają szkodę.

"(...) Do Idea Money SA - spółki zależnej Banku dotarło wezwanie pełnomocników DNLD L.P. z siedzibą na Jersey (będącej spółką dominującą wobec DNLD Holdings S.à.r.l. - większościowego akcjonariusza GetBack SA) do rozpoczęcia rozmów ugodowych zmierzających do zaspokojenia bliżej nieokreślonej szkody DNLD L.P. wynikającej z zawartej w dniu 15 marca 2016 roku pomiędzy Emest Investment sp. z o.o. i Idea Investment S.a.r.l. z siedzibą w Luksemburgu (...) umowy sprzedaży wszystkich akcji GetBack SA (...)" - napisano w komunikacie.

Bank podał, że nie zamierza podejmować "jakichkolwiek rozmów z DNLD L.P., nie znajdując podstaw do rzekomej odpowiedzialności banku z tytułu umowy sprzedaży".

maciej_61
0
Wysłane: 7 marca 2019 18:30:40
Droga Maupo. Z tym wałkiem to przesadziłaś wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

440 441 442 443 444

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,485 sek.

djhjivvc
bizbmhdy
brjmnmjf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qxqjjldp
cvrnvxmx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat