PARTNER SERWISU
rtaeveco

Inwestowanie w ropę w polskich warunkach

alf
alf
0
Wpisów: 47
Wysłane: 21 marca 2020 09:53:57
Chciałbym zainwestować trochę kasy w ropę. Przeglądam sobie ofertę GPW, ale nie ma tam możliwości zakupu ETF-ów na ropę. Mam konto maklerskie w ING. I tam mają certyfikaty long na "Turbo Long 20,5 na Brent Future". Ktoś widzi lepszą opcję, aby wejść w inwestowanie na rynku ropy?

Najlepiej aby nie zakładać nowego konta maklerskiego specjalnie pod ropę. Mam jeszcze opcję w mBanku założenia konta maklerskiego jak coś, gdyby tam była jakaś lepsza oferta.

Lukasz Konopko
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 21 marca 2020 11:13:52
www.gpw.pl/produkty-strukturyz...

Po wybraniu z listy ropy, skaner znalazł pięć stron różnych instrumentów w tym opcję gry na wzrosty i spadki.

alf
alf
0
Wpisów: 47
Wysłane: 21 marca 2020 12:54:50
Dzięki za odpowiedź.

Nie interesuje mnie granie na wzrosty i spadki a raczej długofalowa strategia inwestycyjna na rynku ropy.

Chciałbym się jeszcze upewnić czy ten instrument chodzi konkretnie: Turbo Long 20,5 na Brent Future: www.ingturbo.pl/rynki/surowce/...
Daje mi możliwość zakupu i sprzedaży certyfikatu w każdym momencie? Analogicznie jak to wygląda na rynku akcji?
Czy muszą być spełnione jeszcze jakieś inne dodatkowe warunki?

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 2 kwietnia 2020 17:41:09
Cytat:
Dzięki za odpowiedź.

Nie interesuje mnie granie na wzrosty i spadki a raczej długofalowa strategia inwestycyjna na rynku ropy.

Chciałbym się jeszcze upewnić czy ten instrument chodzi konkretnie: Turbo Long 20,5 na Brent Future: www.ingturbo.pl/rynki/surowce/...
Daje mi możliwość zakupu i sprzedaży certyfikatu w każdym momencie? Analogicznie jak to wygląda na rynku akcji?
Czy muszą być spełnione jeszcze jakieś inne dodatkowe warunki?

Przede wszystkim w kwestii wyboru dźwigniowanego certyfikatu moim zdaniem lepsze są te o stałej dźwigni jak np RCFL3OIL2 itd niż te z dźwignią zmienną jak ING Turbo (gdzie dźwignia rośnie gdy kurs idzie w przeciwną do naszych oczekiwań stronę, czyli na stratach, a maleje gdy zyskujemy). W długim terminie jednak żadne z w/w instrumentów nie są optymalne do inwestycji w ropę gdyż surowiec ten obarczony jest ogromnym poziomem contango (www.tradingforaliving.pl/co-to...)

Istnieją zagraniczne ETF na ropę jak np. WisdomTree 2x Daily Long WTI Crude Oil ETC czy WisdomTree Brent Crude Oil dostępne z poziomu polskim domów maklerskich. Jak w nich rozwiązany jest problem contango pozostawiam do własnego przetestowania (choć na pewno wpłynie negatywnie na wynik inwestycji).

Certyfikaty można kupować na GPW jak akcje, nawet z konta IKE/IKZE (w przeciwieństwie do kontraktów terminowych i opcji) i nie wymagają dodatkowej umowy na derywaty z DM.

W kwestii długoterminowej inwestycji, aby się od tego wpływu contango uwolnić pomyślałbym nad akcjami największych spółek wydobywczych pokroju Chevron czy Exxon Mobile.

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 2 kwietnia 2020 18:25:32
ja jeszcze przypomnę taki wątek:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Nie chcę naganiać klientów autorowi, ale było tam kilka kwestii opisanych jak działa ten instrument. Co do instrumentów RCF też należy pamiętać, że są one notowane na giełdzie wiedeńskiej a na naszą te notowania są "przenoszone", co też może oznaczać, że notowania nie są czasowo dostępne, lub próba sprzedaży nie uda się.
Pamiętam też mechanizm "zabezpieczenia właściciela certyfikatu przed zmiennością", czyli przy dużych skokach instrumentu bazowego notowanie było blokowane - instrument bazowy rósł lub spadał, a po jakimś czasie notowanie certyfikatu było wznowione, ale na poprzednim poziomie.
Aby uniknąć tego "zabezpieczenia" najlepiej było kupić przed końcem sesji i sprzedać na początku następnej (jeśli ktoś grał pod np. zmiany zapasów ropy etc.)

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 2 kwietnia 2020 18:30:33
Cytat:

Nie chcę naganiać klientów autorowi, ale było tam kilka kwestii opisanych jak działa ten instrument. Co do instrumentów RCF też należy pamiętać, że są one notowane na giełdzie wiedeńskiej a na naszą te notowania są "przenoszone", co też może oznaczać, że notowania nie są czasowo dostępne, lub próba sprzedaży nie uda się.

W praktyce notowania certów od RC ruszają na GPW z reguły po 9.00 i praktycznie zawsze z ofertami animator znika ok 16-30. Dodatkowy problem to spread który potrafi się bardzo mocno rozszerzać co też ma negatywny wpływ na stopę zwrotu z inwestycji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,883 sek.

dcvlmzlv
tjavpivf
stwazyje
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qpasokqg
psnxrvfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat