PARTNER SERWISU
rcjluhqx
553 554 555 556 557

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

morka
8
Wpisów: 97
Wysłane: 15 czerwca 2020 10:06:28
Uzasadnienie Doniesień 5., 6. i 7. na Sędziego-Komisarza, Sąd Rejpnowy i Sąd Okręgowy

Fakt 4. Skrywane liczby i matactwa Sądów Rejonowego i Okręgowego
Liczba wierzycieli uprawnionych do głosowania i liczba wierzycieli uczestniczących w ZW zwołanym w celu głosowania są skrywane przez Sądy Rejonowy i Okręgowy. Sąd Rejonowy na rozprawie dnia 29 maja 2019 r. uchylił się od odpowiedzi na pytanie Kuratora: Ilu jest wierzycieli uprawnionych do głosowania? Sąd Okręgowy zaś w postanowieniu o oddaleniu mojego zażalenia na postanowienie Sądu Rejonowego z dnia 06.06.2019 r. o zatwierdzeniu układu, ustosunkowując się do mojego zarzutu rażącego naruszenia art. 113. 1. przy zawieraniu układu, mataczy ogólnikowymi i fałszywymi stwierdzeniami z protokołu głosowania (str. 7., wiersze 24-28, Sygn. Akt. XI Gz 665/19): „Takie same stwierdzenia znalazły się w protokole głosowania sporządzonym przez nadzorcę sądowego (k. 8068-8096 akt), gdzie w punkcie X wyraźnie wskazano, że nadzorca sądowy stwierdza, iż na zgromadzeniu istnieje odpowiednie quorum w trybie art. 113 ust. 1 Prawa restrukturyzacyjnego”. Sąd Okręgowy, w ślad za nadzorcą sądowym, uchyla się od podania jakichkolwiek liczb. Nadzorca sądowy kłamie, a w ślad za nim Sąd Okręgowy, twierdząc, że na ZW istniało odpowiednie quorum w trybie art. 113 ust. 1. W ZW uczestniczyło ponad 100 wierzycieli, a wierzycieli uprawnionych do głosowania było 3870 (Załącznik 3) z czego jedna piąta, czyli ustawowe kworum w trybie art. 113 ust. 1, to 774. Liczba wierzycieli uczestniczących w zgromadzeniu jest mi dotąd nieznana, a Sędzia-Komisarz uchylił się od opublikowania protokołu głosowania, chociaż poprosiłem o to pisemnie (Załącznik 1.). Zwróciłem się do RW (na forum OSOG) z prośbą, by wyjaśniła:
Jaka jest liczba wierzycieli GB uprawnionych do głosowania nad układem?
Jaka jest liczba wierzycieli uczestniczących w zgromadzeniu dnia 22 stycznia 2019 r.
Marek Dziduszko z RW zwrócił się z tymi pytaniami do Kuratora. Odpowiedź na pierwsze: 3870, Jeśli chodzi o drugie pytanie, to Kurator uchylił się od odpowiedzi.
Dnia 03 lutego napisałem (na forum OSOG) do RW: Dziękuję za podjęte starania i proszę o kontynuację – pozostała jeszcze do odtajnienia liczba wierzycieli uczestniczących w zgromadzeniu dnia 22 stycznia 2019 r... – całe pismo w Załączniku 3. Odpowiedzi nie otrzymałem.
Edytowany: 15 czerwca 2020 10:12

morka
8
Wysłane: 15 czerwca 2020 10:58:20
bukos4 napisał(a):
spokullus73 napisał(a):
To ja ponawiam pytanie do bukos4 i M.D. jakoś milczą a przecież byli na tym ZW w styczniu 2019 r., Panowie wypowiedzcie się, ile tam było ludzi? Przecież oczy Was nie kłamały? Czemu milczycie teraz? Aż tyle zajęć macie, że nie możecie się wypowiedzieć?

Nie tylko Oni milczą. SK, SR i SO także unikają podawania liczb:
liczby wierzycieli uprawnionych do głosowania,
liczby wierzycieli uczestniczących w głosowaniu,
i ustawowego kworum.

Coś mi tu już nie gra... Od początku ta cała sprawa miała być zamieciona pod dywan rękami różnych ludzi...

Realizują drugi etap afery Getback czyli wywłaszczenie niezabezpieczonych obligatariuszy z 2,5 mld długu nominalnego i 1 mld odsetek.

Jenes odpowiedział już powyżej: Niestety, w przypadku emitentów obligacji kurator wykonuje w imieniu obligatariuszy ich prawo głosu na zgromadzeniu wierzycieli, o ile sami nie oddali głosu.
Kurator był obecny, więc wszyscy którzy nie wyłączyli się spod kurateli także byli obecni
a że wyłączyło się tylko ok 140 osób to cała reszta była obecna i głosowała rękami Kuratora.

Kurator i przysługujące mu głosy nie mają nic wspólnego z tym czy jest czy nie ma kworum. SK stwierdził na ZW 22 stycznia 2019, że ze względu na nikłą frekwencję nie może być wypełniony warunek na kworum z Art. 113. 1. i dlatego na niniejszym zgromadzeniu ustanawia, że kworum to jedna piata spośród wierzycieli uprawnionych do samodzielnego udziału w postępowaniu (zamiast spośród wierzycieli uprawnionych do głosowania), co oznacza 25-o krotne zmniejszenie ustawowego kworum.

Rozważania morki nie znajdują uzasadnienia w przepisach.

Każdy mój zarzut ma odsyłacz do odpowiedniego artykułu ustawy Pr. Rest.

PPU było jedną wielką farsą, Dłużnik do końca nie wykonał właściwie żadnej Uchwały RW a Sąd odpisuje, że nic nie może. Do PPU mamy mnóstwo rożnych zastrzeżeń, zgłaszamy je organom państwa, ale te o 20% to jakaś fikcja.

"ale te 20% to jakaś fikcja" - która jest przedmiotem Pouczenia dla Sędziego-Komisarza cytowanego w Fakt 1.

spokullus73 napisał(a):
A może Panowie bukos4 i M.D. zostali podobnie "nagrodzeni" jak znany nam wszystkim radek?

Proszę nam nie ubliżaćangry3

Mataczysz. Twoje sądy są gołosłowne i fałszywe, np. "Rozważania morki nie znajdują uzasadnienie w przepisach". Znajdują i tymi przepisami są w ramach ustawy Pr. Rest. : Art. 113. 1. oraz Art. 165. 1. i 2., a w ramach Konstytucji RP Art. 21. 1. i 2.

morka
8
Wysłane: 15 czerwca 2020 16:04:02
do bukos4
Napisałeś: "Niestety, w przypadku emitentów obligacji kurator wykonuje w imieniu obligatariuszy ich prawo głosu na zgromadzeniu wierzycieli, o ile sami nie oddali głosu. Kurator był obecny, więc wszyscy którzy nie wyłączyli się spod kurateli także byli obecni a że wyłączyło się tylko ok 140 osób to cała reszta była obecna i głosowała rękami Kuratora."
Piszesz od rzeczy. ZW 22 stycznia było nielegalne z powodu braku kworum. Naruszono prawo proceduralne ustawy Pr. Rest. Art. 113. 1. zawierając układ na tym zgromadzeniu, a więc naruszono prawo ustalając w oparciu o Art. 367.Pr. Rest. siłę głosów Kuratora i naruszono prawo przeprowadzając głosowanie. W związku z tym głosowanie jest nieważne i układ jest nieważny.

morka
8
Wysłane: 15 czerwca 2020 22:00:18
Informacja o dalszych załącznikach do Uzasadnienia Doniesień na SK, SR i SO.
Załącznik 4.:
Postanowienie Sygn. Akt XI Gz 665/19 Sądu Okręgowego we Wrocławiu Wydział XI Odwoławczy o oddaleniu mojego zażalenia na Postanowienie Sądu Rejonowego z dnia 06.06.2019 r. o zatwierdzeniu układu spółki GetBack S. A. z wierzycielami
liczy 11 stron i mam go zapisanego w postaci obrazu – nie zamierzam wklejać do mojej relacji o Doniesieniach 5., 6. i 7. Fragmenty Załącznika 4 są cytowane w Faktach 4 – 10.
Załącznik 5 (jednostronicowy):
Raport obligacje.pl z 17 sierpnia 2018 r. pt. „Szybko przybywa postępowań restrukturyzacyjnych” i
Załącznik 6. (jednostronicowy):
Raport obligacje.pl z 30 października 2018 r. pt. „Szybko przybywa postępowań restrukturyzacyjnych”
Zamierzam je wkleić, bo bez cytowania fragmentów, powołuję się na nie.
Załącznik 7.:
Zażalenie na postanowienie Sądu Rejonowego z dnia 06.06.2019 r. o zatwierdzeniu układu
liczy 13 stron i nie będę go zamieszczał.
Załącznik 8.:
Uzupełnienie zażalenia na postanowienie SR z dnia 06.06.2019 r. o zatwierdzeniu układu
liczy 5. stron i nie będę go zamieszczał.

morka
8
Wysłane: 16 czerwca 2020 08:17:28
Uzasadnienie Doniesień na Sędziego-Komisarza, Sąd Rejonowy i Sąd Okręgowy – Fakt 5.

Fakt 5. Oświadczenie Prokuratora Prokuratury Rejonowej w Warszawie
Na rozprawie 27 marca 19 r. Prokurator z Prokuratury Regionalnej w Warszawie na pytanie Sędziego czy wnosi zastrzeżenia do formy głosowania odpowiedział, że nie wnosi zastrzeżeń. Na rozprawie 29 maja Marek Forster sprzeciwił się w/w opinii Prokuratora przypominając w krótkiej relacji przebieg głosowania. Prokurator złożył wówczas oświadczenie, że „nie ma żadnego doświadczenia w sprawach restrukturyzacyjnych i dopiero uczy się i stwierdził, że Jego opinia o formie głosowania nie jest miarodajna i nie może być wykorzystana w kwestiach ocennych, bo nie ma wystarczającego doświadczenia by oceniać procedury postępowania restrukturyzacyjnego, w tym przebieg głosowania|.”
Niestety, w uzasadnieniu postanowienia SR z dnia 06.06.2019 r. jest wykorzystywana, wbrew woli Prokuratora, wcześniejsza opinia Prokuratora, że nie wnosi zastrzeżeń do formy głosowania - Sąd pomija oświadczenie Prokuratora z dnia 29 maja 2019 r. w tej sprawie. Potwierdzenie w formie pisemnej dla tego zarzutu jest w uzasadnieniu oddalenia mojego zażalenia na postanowienie Sądu Rejonowego o zatwierdzeniu układu z dnia 06.06.2019, w którym Sąd Okręgowy stwierdza (str. 4., wiersze 1-7, Sygn. Akt. XI Gz 665/19): „Sąd Rejonowy uzasadniając swoje postanowienie o zatwierdzeniu układu, wskazał również na przedstawione przez Nadzorcę Sądowego poparcie dla układu w takiej postaci, w jakiej został on przyjęty. Taką postawę wykazywali także kurator ustanowiony dla reprezentowania obligatariuszy oraz Prokuratura Regionalna w Warszawie, której prokurator uczestniczył w niniejszym postępowaniu, z uwagi na potrzebę ochrony praw obywateli i interesu społecznego.” Sąd Rejonowy, a w ślad za nim także i Sąd Okręgowy, wbrew woli Prokuratora, wykorzystują w ten sposób opinię Prokuratora z dnia 27 marca 2019 odwołaną dnia 29 maja 2019 r., do poparcia układu, a przez to do oddalenia wniesionych na piśmie zastrzeżeń wobec głosowania, a także do oddalenia mojego uzupełnienia (ust. 1) do zażalenia na postanowienie sądu z dnia 06.06.2019 (dot. rażącego naruszenia prawa proceduralnego przez rażące naruszenie art. 113. 1.) r. Wnoszę stąd, że oświadczenie Prokuratora złożone na rozprawie 29 maja 2019 r. nie zostało zaprotokołowane.

morka
8
Wysłane: 16 czerwca 2020 15:25:36
Odpowiedziałem na zarzuty na forum bankiera:
Dnia 2020-06-14 o godz. 17:35 ~Pi napisał(a):
> Mam pytanie do ciebie: a czyja to była wina, że nie było kworum i od czego jest kurator w postępowaniach dla emitentów obligacji ?
> > Robisz aferę jakby pod drzwiami sądu stało kilkuset obligatariuszy, których nie wpuszczono na salę i nie dopuszczono do głosowania.
> > Kto jest winny braku kworum ? Spółka, sędzia czy obligatariusze ? Czy obligatariusze w liczbie wymaganego kworum oprotestowali układ z racji swojej nieobecności ? Czy wpłynęły setki zażaleń ?
> > I jeszcze jedna uwaga na koniec: czy nie uważasz, że brak kworum może być sposobem na sztuczne blokowanie układów i sądy powinny odwoływać się do instytucji kuratora w takich przypadkach.
> >
> >
> > Jeżeli układ jest prawomocny to w przypadku prawa restrukturyzacyjnego wyczerpuje to wszelkie środki odwoławcze, a decyzje sądów pozostają w mocy bez możliwości ich podważenia.

1. To wina propozycji układowej. Gdyby proponowano spłacenie 100% długu nominalnego w 10 lat w 10 - ciu równych ratach i umiarkowanych odsetek w następne trzy lata, to ośmielam się przypuszczać, że byłoby co najmniej potrójne kworum.

2. Jest możliwość wzruszenia Postanowienia Sądu Okręgowego o uprawomocnieniu układu. Rozpocząłem jej realizację.

morka
8
Wysłane: 17 czerwca 2020 07:21:56
Uzasadnienie Doniesień do Prokuratury na Sędziego-Komisarza, Sąd Rejonowy i Sąd Okręgowy - Fakt 6.1

Fakt 6. 1. Od stycznia 2016 spółki obligacyjne nie wykonały żadnego układu, a Sąd Okręgowy odrzuca mój zarzut: Jest oczywiste, że układ nie będzie wykonany.
SO na stronie 8 wiersze od 20 do 22 postanowienia o oddaleniu zażalenia :
Odnosząc się do kolejnego zarzutu, a mianowicie braku wykonalności układu, to należy zauważyć, iż wierzyciel nie precyzuje konkretnych przyczyn, dla których w jego ocenie przyjęty układ miałby być w sposób oczywisty niewykonalny.
Moje ustosunkowanie się do zarzutu SO:
Sąd mija się z prawdą. Cytuję konkretne przyczyny niewykonalności układu wskazane w zażaleniu i w uzupełnieniu zażalenia:
a) w zażaleniu (str. 1., wiersze licząc od dołu od 11 do 17):
„Z 250 zatwierdzonych w 2016 – 2018 układów zawartych w postępowaniach restrukturyzacyjnych nie dotrzymano żadnego układu i tylko jeden jest w realizacji i spłacono w nim tylko pierwszą ratę. Przyczyną nie wykonywania przez spółki zatwierdzonych układów jest BEZKARNOŚĆ za ich niewykonanie. Dlatego nie można zakładać, że układ będzie wykonany. Przeciwnie, jest oczywiste, że układ nie będzie wykonany, co skutkuje odmową zatwierdzenia układu mocą Art. 165. 1. Nie będą też wykonane wszystkie układy zatwierdzone w br. - już ponad 50, jak również układy zatwierdzone w przyszłości, jeśli nadal niewykonanie układu będzie bezkarne.”
b) w uzupełnieniu zażalenia ust. 2.:
„Jest oczywiste, że układ nie będzie wykonany, bo niespłacanie układu jest bezkarne czego dowodzi czteroletnia praktyka. Przeczytałem ok. 800 stron, głównie na portalu obligacje.pl, i nie znalazłem żadnej informacji, by w jakimkolwiek zawartym układzie w regule nowego prawa restrukturyzacyjnego, oprócz układu Biomed-Lublin, spłacono chociaż jedną ratę. Natomiast znalazłem dwa raporty pod tym samym tytułem „Szybko przybywa postępowań restrukturyzacyjnych”:
pierwszy (Załącznik 2.) opublikowany 17 sierpnia 2018 r., w którym w ostatnim zdaniu stwierdzono, że „Póki co, jedynym pozytywnym przykładem jest więc Biomed-Lublin, który realizuje postanowienia układu zawartego w ramach przyspieszonego postępowania układowego, obejmującego także obligatariuszy spółki.”;
drugi (Załącznik 3.) opublikowany 30 października 2018 r., w którym w ostatnim zdaniu stwierdzono, że „Na razie jedynym pozytywnym przykładem jest więc Biomed-Lublin, który realizuje postanowienia układu zawartego w ramach przyspieszonego postępowania układowego, obejmującego także obligatariuszy spółki.”
Ukkład Biomed-Lublin dotyczył tylko jednej serii (A) obligacji i będącą przedmiotem układu drugą, a zarazem ostatnią, ratę spłacono wraz z odsetkami 23 września 2019 r. z pożyczki.”
Z zacytowanego materiału mamy następujące konkretne podstawy dla stwierdzenia iż jest oczywiste, że układ nie będzie wykonany:
1. Niespłacanie układu jest bezkarne czego dowodzi czteroletnia praktyka;
2. Dotąd żadna spółka obligacyjna nie spłaciła zawartego układu - dowód w Monitorze Sądowym i Gospodarczym w „IX Ogłoszenia wymagane przez p.r.” w latach 2016 – 2019 oraz w załączonych dokumentach, tj. w Załącznikach 2 i 3 w uzupełnieniu zażalenia.
3. Spółki obligacyjne nie spłacają nawet pierwszej raty układowej o czym informują zamieszczone w uzupełnieniu zażaleniu dokumenty:Załączniki 2. i 3. (oba w ostatnim zdaniu). Pomijam wykonany układ Biomed-Lublin wskazany przez portal obligacje.pl, bo w MSiG nie ma informacji o jego wykonaniu, więc zapewne jest układem nieformalnym, bo dotyczył tylko jednej raty serii A obligacji.
4. Jeśli niespłacanie układów nadal będzie bezkarne albo kara za niespłacanie układów będzie niewspółmiernie mała w porównaniu do korzyści odniesionych z niespłacania układu, to żaden z zawartych dotąd układów nie będzie spłacony i nie będą spłacane także układy zawarte w przyszłości.
5. Wobec bezkarności za niespłacanie układu jego spłacanie to działanie na szkodę spółki.
6. Od stycznia 2016 do marca 2020 zatwierdzono w postępowaniach restrukturyzacyjnych ponad 450 układów, z których 2 (spółki nieobligacyjne) wykonano w 2019 r.: Poz. 34389 i Poz. 49287 w MSiG , a spółki obligacyjne nie wykonały żadnego układu (w MSiG nie ma obwieszczeń o wykonaniu ich układów – spółki nie podejmujące realizacji układu nie mają obowiązku raportowania o tym w MSiG, dlatego w monitorze brak informacji o nich), zaś z raportów obligacje.pl z 17 sierpnia 2018 i z 30 października 2018 (Załączniki 2. i 3. w uzupełnieniu zażalenia) i z dostępnych doniesień należy wnosić, że spółki obligacyjne nie spłaciły nawet pierwszej raty w żadnym z układów. Wg. moich szacunków w 450 układach poszkodowanych jest ok. 100 tys. obywateli na kwotę ok 10 miliardów zł.

Aktualizacja:
Układ Biomedu Lublin jest układem formalnym, jest w realizacji (nie jest wykonany), ale obligatariusze są spłaceni (spłacono ich z pożyczki) wraz z odsetkami - do spłacenia pozostały inne grupy wierzycieli objęte układem.

morka
8
Wysłane: 17 czerwca 2020 15:47:28
Uzasadnienie Doniesień do Prokuratury na Sędziego-Komisarza, Sąd Rejonowy i Sąd Okręgowy

Fakt 6.2. Podzielam warunkową opinię Pełnomocnika Dłużnika, iż otwieranie i prowadzenie takich postępowań restrukturyzacyjnych jest pozbawione jakiegokolwiek sensu i proszę Pełnomocnika Dłużnika o podanie kilku numerów pozycji w MSiG obwieszczeń o wykonaniu układu przez spółki obligacyjne.

SO na stronie 8 wiersze od 22 do 24 postanowienia o oddaleniu zażalenia:
Z pewnością nie może być wystarczającą argumentacją w tej kwestii powołanie się przez skarżącego na ogólne statystyki , dotyczące wykonalności przyjętych układów w innych sprawach.
Przywołam w tym celu opinię zawartą w odpowiedzi Dłużnika z dnia 13 sierpnia 2019 r.(reprezentowanego przez radcę prawnego Tomasza Chełstowskiego) na moje zażalenie na postanowienie sądu o zatwierdzeniu układu:
„Stanowisko Skarżącego z oczywistych względów nie zasługuje na uwzględnienie. Gdyby je podzielić, co oznaczałoby, iż otwieranie i prowadzenie postępowań restrukturyzacyjnych jest pozbawione jakiegokolwiek sensu. Skądinąd Skarżący nie podał w zażaleniu źródła informacji o niezrealizowaniu 249 z 250 układów zatwierdzonych w latach 2016-2018. W ocenie Pełnomocnika Dłużnika powyższe „dane” nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości.”
Podaję źródła informacji o niezrealizowanych układach: Monitor Sądowy i Gospodarczy rozdz. „IX Ogłoszenia wymagane przez p.r.” w latach 2016 – 2019 oraz załączone dokumenty, tj. Załączniki 2 i 3. w „Uzupełnienie zażalenia na postanowienie o zatwierdzeniu układu ...”. Jednocześnie bardzo proszę Pełnomocnika Dłużnika o podanie chociaż kilku numerów pozycji w MSiG obwieszczeń o wykonaniu układu przez spółki obligacyjne. Podzielam stanowisko Pełnomocnika Dłużnika (obowiązujące tylko wówczas, gdyby moje stanowisko o 100%-m nie wykonaniu zawartych dotąd układów spółek obligacyjnych było zgodne z rzeczywistością) „iż otwieranie i prowadzenie postępowań restrukturyzacyjnych jest pozbawione jakiegokolwiek sensu” . Minęło półtora roku od czasu kiedy mieliśmy 250 zatwierdzonych układów, z których tylko jeden był w realizacji. Przyszłość stała się przeszłością. I co mamy dzisiaj? Ponad 450 zatwierdzonych układów, w tym niezrealizowanych 100% układów spółek obligacyjnych (pomijam nieformalny układ Biomed Lublin) i zrealizowane dwa układy spółek nieobligacyjnych Poz. 34389 i Poz. 49287. Wobec powyższych danych jest oczywiste, że:
celem postępowań restrukturyzacyjnych jest wywłaszczenie wierzycieli z długu nominalnego i odsetek od niego oraz z praw do roszczeń wobec długu i odsetek z rażącym naruszeniem Konstytucji RP Art. 21. 1. i 2.
prowadzenie takich postępowań restrukturyzacyjnych jest pozbawione jakiegokolwiek sensu.

Otwartą sprawą pozostaje odpowiedzialność karna za krzywdę wyrządzoną w tych postępowaniach.

Powtarzam aktualizację dotyczącą układu Biomedu Lublin:
Błędnie sugerowałem wcześniej, że to chyba układ nieformalny. Przepraszam. Ten układ jest w realizacji. Nie jest wykonany, ale spłacono w nim (z pożyczki) obligatariuszy wraz z odsetkami. Jednakże pozostały do spłacenia zobowiązania innych grup wierzycieli (potwierdza to Jenes na tym forum).

morka
8
Wysłane: 18 czerwca 2020 11:15:32
Uzasadnienie Doniesień do Prokuratury na Sędziego-Komisarza, Sąd Rejonowy i Sąd Okręgowy - Fakt 7.

Fakt 7. Układ to obietnica zwrotu tylko ok. 18% należności, a Sąd Okręgowy odrzuca mój zarzut, że układ jest rażąco krzywdzący dla niezabezpieczonych obligatariuszy. To jaki układ jest rażąco krzywdzący dla nas zdaniem Sądu?

SO na stronie 9 wiersze 26-29 pisze:
Odnosząc powyższe do twierdzeń żalącego się po raz kolejny trzeba podkreślić, iż wierzyciel nie wskazał konkretnie, dlaczego w jego opinii układ jest rażąco krzywdzący dla części wierzycieli, chodziło tu o niezabezpieczonych obligatariuszy.
Sąd mija się z prawdą. Wskazałem konkretnie i to w pierwszych dwóch zdaniach uzasadnienia zażalenia (strona 1., wiersze od 18 do 21 licząc od dołu), dlaczego układ jest rażąco krzywdzący dla wszystkich niezabezpieczonych obligatariuszy (przy okazji dodaję, że ta część wierzycieli (jak SO napisał) stanowi ponad 95% ogółu wierzycieli). Cytuję te dwa zdania:
„Układowa spłata 25% długu w 8 lat to mniej od odsetek z 3% lokaty długu na 8 lat (26,677%). Zatem układ jest ekstremalnie rażąco krzywdzący dla każdego niezabezpieczonego obligatariusza, a więc także dla niezabezpieczonych obligatariuszy, którzy głosowali przeciw układowi i zgłosili zastrzeżenia, co oznacza bardzo mocne spełnienie warunków z Art. 165. 2.”
Dodaję, że zrealizowany, co jest bardzo mało prawdopodobne, układ oznacza zwrot w ciągu 10 lat ok. 18% tego, co zapewniały nam umowy nabycia 6%-ch obligacji. Jeśli zwrot co najwyżej 18% w ciągu 10-u lat nie oznacza, że układ jest rażąco krzywdzący dla każdego niezabezpieczonego obligatariusza, to jaki układ jest rażąco krzywdzący dla nas zdaniem Sądu?

morka
8
Wysłane: 18 czerwca 2020 16:35:47
Uzasadnienie Doniesień do Prokuratury na Sędziego - Komisarza, Sąd Rejonowy i Sąd Okręgowy - Fakt 8.

Fakt 8. Sąd Okręgowy w postanowieniu z dnia 20 grudnia 2019 r. o oddaleniu mojego zażalenia Sygn. Akt XI Gz 665/19 zamieszcza cztery zarzuty, z których żaden nie jest mój i oddala je:
1. SO na stronie 4 wiersze 19-22 Postanowienia o oddaleniu zażalenia napisał:
„Wskazał również na tryb głosowania nad przyjęciem układu, gdzie akcentował przede wszystkim pojawienie się przed głosowaniem zmodyfikowanego projektu układu, zawierającego możliwości konwersji wierzytelności na akcje.”
To pomyłka Wysoki Sądzie – to nie mój zarzut. Nigdy i nigdzie nie upominałem się o konwersję oraz nigdy i nigdzie nie podejmowałem tematu „konwersja”.
2. SO na stronie 6 wiersze 6, 7, 8 i 9 pisze o mnie:
„Podkreślał również nieprawidłowości w trakcie głosowania nad przyjęciem układu, gdzie akcentował przede wszystkim pojawienie się przed głosowaniem zmodyfikowanego projektu układu, nie zawierającego możliwości konwersji wierzytelności na akcje.”
To pomyłka Wysoki Sądzie – to nie mój zarzut. Nigdy i nigdzie nie upominałem się o konwersję oraz nigdy i nigdzie nie podejmowałem tematu „konwersja”.
3. SO kontynuuje na stronie 6 wiersze 9, 10 i 11:
„Dodatkowo skarżący – w uzupełnieniu swojego zażalenia – wskazał również na naruszenie art. 113 ust. 1 Prawa restrukturyzacyjnego przez sędziego – komisarza przy ustalaniu liczby wierzycieli uprawnionych do głosowania nad układem.”
To pomyłka Wysoki Sądzie – to nie mój zarzut. Nigdy i nigdzie nie kwestionowałem ustalonej przez Sędziego-Komisarza liczby wierzycieli uprawnionych do głosowania.
4. SO kontynuuje na stronie 8 wiersze od 7 do 19:
„W zażaleniu skarżący powołuje się także na to, że już w trakcie zgromadzenia doszło do cofnięcia wcześniej złożonych propozycji układowych, które zawierały możliwość konwersji wierzytelności. na akcje dłużnika. Należy wskazać, że zgodnie z poglądami komentatorów, itd....aż do: była – w myśl tych poglądów – dopuszczalna.”

morka
8
Wysłane: 19 czerwca 2020 10:13:25
Pozostały jeszcze dwa Fakty. Niestety, nie mogę ich publikować, co krótko wyjaśnię. Fakt 9. (nie tylko on) będzie wykorzystany przeze mnie w piśmie/prośbie o wniesienie Kasacji Nadzwyczajnej wobec postanowienia Sądu Okręgowego o oddaleniu mojego zażalenia (i uzupełnienia zażalenia) na postanowienie Sądu Rejonowego z dnia 06.06.2019 r. o zatwierdzeniu układu spółki Getback S.A. z wierzycielami - nie chcę ujawniać swoich argumentów. Fakt 10. zawiera zaproponowany przeze mnie skład Zorganizowanej Grupy Przestępczej (ZGP), której celem jest wdrożenia drugiego etapu afery GB czyli wywłaszczenie niezabezpieczonych obligatariuszy z ok. 2,5 mld. długu (i ok. 1 mld odsetek) powstałego na skutek podstępnego wyłudzenia od nich ich oszczędności na nabycie obligacji GB. Publikując skład ZGP naraził bym się na pozew o naruszenie dóbr osobistych.
Pozostała także do wyjaśnienia pewna zaległość, a mianowicie bukos4 w swoim poście z 14 czerwca br. zawarł informację, że:
...„a że wyłączyło się tylko ok 140 osób”...
W Załączniku 3. (publikowany tutaj 13 czerwca br. ) Kurator informuje:
„Uprawnieni do głosownia 3870, oddanych głosów 3428 (głosy przeliczeniowe – w tym kurator 3287)”.
Z informacji Kuratora wynika, że z sali oddano 141 głosów przeliczeniowych (3428 – 3287 = 141). bukos4 pisze: „wyłączyło się tylko ok 140 osób”. Wynika z tego, że dla bukos4 każdy z 141 głosów przeliczeniowych to jedna osoba obecna na głosowaniu. Tak nie jest. Osoby głosujące fizycznie z sali różniły się między sobą wierzytelnościami i w związku z tym liczbą głosów przeliczeniowych. Osoby z dużymi wierzytelnościami wnosiły do sumy 141 (głosów przeliczeniowych oddanych fizycznie z sali) po kilka głosów przeliczeniowych, a osoby z małymi wierzytelnościami wnosiły do sumy 141 ułamki jednego głosu przeliczeniowego. Na głosowaniu większą frekwencję (procentowy udział) mają wierzyciele z dużymi wierzytelnościami w porównaniu z frekwencją (procentowym udziałem) wierzycieli z małymi wierzytelnościami, co jest naturalne, bo są bardziej zainteresowani z powodu wielkości zainwestowanych środków. Dlatego na ogół liczba głosów przeliczeniowych jest o 50% (albo i więcej) większa od liczby głosujących. Z liczby 141 głosów przeliczeniowych obecnych na sali wynika, że oddały je nie więcej niż dwie trzecie liczby 141, tj. 94 osoby, tj. mniej niż jedna ósma kworum. Dla ostrożności piszę w moich doniesieniach do prokuratury, że na sali było mniej niż jedna szósta kworum. Ustawowe kworum wynosi 774 (jedna piąta z 3870).

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 19 czerwca 2020 10:56:54
Morka,

proponuję, abyś zapoznał się z ustawą Prawo restrukturyzacyjne.

www.arslege.pl/prawo-restruktu...

Może zrozumienie przepisów ułatwi Ci przebieg głosowania nad układem spółki Action.

www.money.pl/gielda/action-pro...

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 23 czerwca 2020 12:32:44
tak, należy przeczytać jeszcze raz pr. restr...
Całym sercem kibicuję, by udało się zmienić układ, jednak na podstawie przesłanek przedstawionych przez morkę nie widzę takich możliwości. Ale proszę próbować. Na tym należy zamknąć ten temat.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 23 czerwca 2020 18:22:37
Tez dostajecie jakies dziwne propozycje od firmy A.... dotyczace zamiany obligacji GetBack na ich dlug?
Smierdzi to strasznie. Ktos cos wie?

Marwick75
0
Wpisów: 61
Wysłane: 24 czerwca 2020 20:36:56
Nie dostałem żadnej propozycji...

morka
8
Wysłane: 29 czerwca 2020 20:00:48
Aktualizując przegląd MSiG trafiłem na:
Poz. 25212. GETBACK SPÓŁKA AKCYJNA W RESTRUKTURYZACJI w Warszawie. KRS 0000413997. SĄD REJONOWY
DLA M.ST. WARSZAWY W WARSZAWIE, XIII WYDZIAŁ
GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO, wpis
do rejestru: 14 marca 2012 r., sygn. akt VIII GRp 4/18.
[BMSiG-24751/2020]
Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej, VIII Wydział
Gospodarczy dla spraw Upadłościowych i Restrukturyzacyjnych, podaje do wiadomości, że nadzorca wykonania
układu - Kaczmarek i Skonieczna Doradcy Restrukturyzacyjni
Sp.j. we Wrocławiu (numer KRS 0000614840), złożył do akt
sprawy w dniu 27 maja 2020 r. sprawozdanie za okres od
dnia 24 lutego 2020 r. do dnia 24 maja 2020 r., dotyczące
wykonywania planu restrukturyzacyjnego oraz wykonywania
układu spółki Getback S.A. z siedzibą w Warszawie (numer
KRS 0000413997).
Poz. 25213. PROFILOGIC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 2 lipca 2020 15:09:52
Joker napisał(a):
Tez dostajecie jakies dziwne propozycje od firmy A.... dotyczace zamiany obligacji GetBack na ich dlug?
Smierdzi to strasznie. Ktos cos wie?

A jak Afo...?

AD1
AD1
0
Wpisów: 17
Wysłane: 3 lipca 2020 17:59:40
Ładnie, ładnie na naszej krzywdzie Zdradek się pożywia

Radosław Barczyński został powołany na członka zarządu GetBack

https://stooq.com/n/?f=1362739

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 4 lipca 2020 08:05:59
Bo mu się po prostu należało. Ot co...

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 6 lipca 2020 11:28:08
Morka napisał że uprawnionych do głosowania było 3870 wierzycieli.

1. Czy ktoś wie jak ta liczba ma się do przedstawianej w mediach liczby 9000 poszkodowanych obligatariuszy ?

2. Głosowało 3428, wiec brakuje do 3860 ponad 400 głosów. Co to sà za głosy skoro wyłączyło się podobno 141 osób?

3. Kworum podnoszone przez morka. Po co ktoś ustanowił ten próg 20% i jak do tego mają się głosy kuratora. Nie jest on wierzycielem tylko ewentualnie ich reprezentuje na samym głosowaniu tak (tak napusał bukos4) ? Czy w sytuacji w której nikt by się nie wyłączył i byłby sam kurator to oznacza to że jest kworum czy go nie ma ? Sytuacja nie jest tylko teoretyczna. To wygląda na bardzo ważną sprawę. Bo jeśli tak, tzn. sam kurator może stawić kworum to w takim przypadku "bez żadnej opinii" fizycznych wierzycieli, za pomocą kuratora można ustalić kworum i przegłosować wszystko. Co miał na myśli ustawodawca ?
Edytowany: 6 lipca 2020 11:41

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

553 554 555 556 557

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,474 sek.

ueypjadx
tuvpvlln
rtlqqetg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vfdfxkgr
lpdmkhtl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat